2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy szerencsétlen farkastól a himnusz magyar balsorsáig…

9 min read

Az M237-es nyomkövetővel ellátott farkas útja majd tragédiája Svájctól Magyarországig tömeges felháborodást okozott hazánkban, de vajon meddig helyesek a következtetések ?

Egy téma kapcsán véleményem szerint teljesen reális hozzászólást idéznél elsőként a facebook népének egyik tagjától (a nevét ki sem írom, hogy ne érhesse támadás):
“Kedves olvasók,
nem szeretnék belevájkálni a nemzeti felháborodásba, amit a svájci nyomkövetős farkas kilövése generált, de muszáj pár dolgot tisztázni.
1. A vadász, aki kilőtte a farkast össze-vissza beszél.
Egy fokozottan védett fajba tartozó állatot lőtt ki. Érvényes vadászvizsgával senki sem hivatkozhat arra, hogy nem ismerte fel. Ha erre hivatkozik ugyanis, akkor beismeri, hogy valójában nem ismeri a fajokat, amik előfordulhatnak erdeinkben (tehát alkalmatlan vadásznak), másrészt azokat a hatósági szerveket is felelőssé teszi, akik kiadták neki az engedélyeket.
Annak kiderítése azonban, hogy pontosan mi történt, a hatóságok feladata.
2. Egy jogállamban nem petíciók fogják eldönteni, hogy letöltendő börtönbüntetést kap-e a vadász, ez ugyanis a bíróság privilégiuma.
Bárki, aki ilyet követel nem hisz a jogállamban, a bírósági eljárásban. A lincselést preferálja, érzelmi alapon.
Érdemes lenne elgondolkozni azon, hogy bárki szeretné-e, hogy ne a vonatkozó törvények (PTK, BTK) szerint ítéljék meg, hanem érzelmi alapon a közösségi média használói.
Nem tudom elképzelni, hogy épeszű ember erre igennel felelne.
3. A vadászokat gyűlölni, úgy gondolni, hogy mindegyik valami beteg vágytól vezetve lő ki állatokat szintén irracionális viselkedés. A vadgazdálkodás tudomány.
Ha tetszik, ha nem, ha az ember olyan szinten formálta a saját képére az egész természetet (pl. a ragadozók kilövésével), hogy amennyiben nem szabályozza a vadállományt, úgy nagyon hamar összeomolhat, kihatva a mezőgazdaságra.
Be lehet tiltani a vadászatot persze, ennek demokratikus módja a népszavazás, ezzel azonban az a probléma, hogy nem a romantikus ősvadont hagynánk élni, hanem egy rendszert, ami már nem működik magában, mert ezer éven keresztül irtottuk ki az önszabályozó rendszereit.
Valóban gyomorforgató néhány vadásztársaság gyakorlata, hogy
vendégvadászatok alkalmával egyszerre lőnek ki rengeteg állatot, de ha túlszaporodik a vadállomány, akkor a túlszaporulat meg fogja látogatni a városainkat, házainkat. Ez a találkozás pedig nem feltétlenül lenne minden esetben kellemes, lásd a medvék problémáját Erdélyben.
Arra kérnék mindenkit, aki égető vágyat érez arra, hogy megossza gondolatait a magyar vadgazdálkodásról a vadászokról, hogy nézzen utána a tényeknek előtte.
Az a helyzet ugyanis, hogy egy idióta miatt nem jó ha általánosítunk.
(Egyébként én is gyászolom a farkast, szégyenteljesnek tartom, hogy ez az egész megtörtént)”
A bejegyzés harmadik pontjához még adnék egy kis plusz adalékot (Szerk.)
Az 1000 főre eső vadászok száma alapján europában hazánk a sor végén kullog (no ezt scak azért mert nem kevés bejegyzésban olvashatóak olyan elvakult, megalapozatlan beírások, hogy Európában hazánk van a legtöbb vadász, mert a NER hatalmon belül a vadászat, amolyan státusz szimbólum)
A vadászok “sűrűsége” a lakosság arányában olyan országokban a legnagyobb, amire talán nem is gondoltál:
magasan az első Írország 72.8 vadásszal 1000 állampolgárból, mögötte közel holtversenyben Finnország (55.6) és Ciprus (52.3). Aztán újabb ugrás következik, és Norvégia, Málta, Svédország, Dánia áll a 30-as létszám közelében. Franciaország “csak” 19.7 vadásszal büszkélkedhet, az Egyesült Királyság 12-vel, Olaszország 12.3-al, Ausztria 13.4-el. Durva mi? Hát még a mi statisztikánk, meg a németeké! Magyarországon 5.6 vadász esik 1000 főre (ami valójában inkább 6.5), Németországban meg csak 4.2! A szlovákoknál közel kétszer akkora a vadászat elterjedtsége, mint nálunk.
Remélem egyértelmű, hogy nem a magyar kormány által megrendelt felmérésről van szó.
De a facebook népe nem áll ám le ott, hogy jogosan elítél egy barbár vadászt, és jogosnak már aligha nevezhető módon innentől minden vadászt közellenségnek kiállt ki.
Nézzük, hogy a HVG egyik újságírója milyen messzire képes eljutni a farkas tragédiájától:

“Azon gondolkodtam, a nyilvánvalón túl miért zaklat fel mindenkit annyira a svájci farkas ügye, amely hetek, hónapok óta vándorolt kelet felé, mindenhol örült neki mindenki, aki a természettel foglalkozik, de Magyarországon, még éppen mielőtt sikerült volna elhagynia az országot, a határ előtt egy szadista állatkínzó, akinek a magyar szokásjog és jogszabályi környezet megengedi, hogy kiélje beteg hajlamait, csak vadásznak kell neveznie magát hozzá, agyonlőtte.

Olyan jellemző, olyan sokatmondó ez a történet, mintha egy kissé didaktikus író írta volna valami olyan helyről, ami A Gyűrűk Ura Mordorára hasonlít, amit átjár a sötétség és a gonoszság, és az benne a letaglózó erejű, hogy nem író írta, hanem igaz. Mi pedig nem annyira szeretnénk Mordorban élni. „Fázunk és éhezünk / S átlőve oldalunk, / Részünk minden nyomor… / De szabadok vagyunk!”, írja Petőfi a farkasokról, és épp ez az. A farkas, a nemes állat valahogy a szabadság képviselője, ráadásul nyugatról, a Nyugatról jön, amiről azért minden józan ember tudja, hogy akármit hazudik is a propaganda, jobb lehet ott élni, mint itt, például mert van vécépapír az iskolában, sőt van elég tanár is, és nem hal meg attól egész biztosan a nagypapád, ha kórházba kerül, és te sem kilenc hónap múlvára kapsz időpontot a most fájó térdeddel.

Mintha a farkas ezt a szabad világot jelképezné. Besétál ebbe a baljós és sötét hangulatú helyre, ahol ilyen farkast évtizedek óta nem láttak, és a helyről tényleg kiderül, hogy egy csapda, hogy nem tűri meg az itt kódorgó, szabad állatot, és tényleg megtörténik, amitől tartottunk, és aminek egyetlen eleménél sem történhetne semmi mocskosabban: eleve az, hogy kilövik a védett állatot, aztán az, hogy aki kilőtte, az persze meg akarja oldani okosba’, majd ő bedobja a folyóba, hogy ne lássa senki, és amikor lebukik, akkor elmondja, hogy hát ő azt hitte, hogy kutya, mert persze az, hogy egy úgynevezett vadász azonnal agyonlövi a cuki kis Pajtást, akiről a gazdi óvatlanul levette a pórázt az erdőben, az természetes, mi is lenne azzal a gond? És már most tudja mindenki, hogy úgyis megússza, mert a vadászat ebben az elcseszett országban az urak játéka, az volt Rákosiék alatt is, hát most mi változott volna, és amit az urak is csinálnak, azt békén kell hagyni, a focit, a szotyizást, a kurvázást meg a vadászatot.

És nem először történik ez így, épp most lőtte ki valaki engedély és felszólítás nélkül, minden hivatalos döntés elé vágva a Margitszigetre tévedt vaddisznót, mert arra izgult fel, hogy lelőheti azt a lényt, amivel egy fél ország rokonszenvez, de volt már itt világhírű biciklista, akit a világon mindenhol örömmel láttak, de itt minálunk azonnal ellopták a bringáját.

Azért zaklat fel mindenkit annyira a farkas esete, mert egy olyan ország képét mutatja, amiben nem lehet élni. Ki akar ilyen országban élni? Ki akar Európa Mordora lenni? Ki akar azzal szembesülni, hogy valaki mindig ránk erőszakolja, hogy de igenis azok vagyunk?

Fázunk, éhezünk, átlőve oldalunk, részünk minden nyomor, és még szabadok sem vagyunk. ”

Erre nagyon messzire eljutott következtetésre az alábbi választ írtam a posztnál: 
“Az teljesen egyértelmű, hogy a vadász cselekedete bűncselekmény és el kell ítélni, de ebből önsorsrontó, fejünkre hamut szóró, politikai ügyként beállítás, sőt maga a magyar nemzet ilyen alattvaló, na ez a politikai demagógia és a saját frusztráltságunk, kiábrándultságunk lenyomata.
A nyomkövetővel ellátott magyarnak kikiáltott gólyát nem is olyan régen Afrikában lőtték ki, pont olyan védett állat volt, mint a farkas, de senki nem állította, hogy az az eset az adott afrikai ország állapotának visszatükröződése lenne.
Dél-Afrikában csak 2022-ben majdnem 600 szigorúan védett orszarvút lőttek ki orvvadászok. A múlt évben elveszített orrszarvúak többségét – 327-et – a híres Kruger Nemzeti Parkban vagy annak közvetlen környezetében ölték meg, még sem áll neki senki azt állitani, hogy ez pontos kép arról, hogy a Dél-Afrikaiak micsoda barbár népség.(nem lesz kollektív bűnös egy teljes ország népessége)
 Fentebb említettem, hoyg az Írek magasan az elsők 72.8 vadásszal 1000 állampolgárból, ennek ellenére nem hallom sehol, hogy Írek micsoda egy aljas nép.
Én nem vadászok, és nem is különösebben szeretem a vadászokat, de ettől még tény, hogy erre is szükség van, csak nem ebben a formában. Amikor vaddisznók mászkálnak lakott területen, akkor hányan követelik, hogy jöjjön a vadász ? Nos nem kevesen. Szóval egy mocsok rohadék az elkövető és a jog minden eszközével el kell ítélni, de ne essünk már át a ló másik oldalára, amikor ebből mindenki vérmérséklete és politikai meggyőződése alapján mindent és mindenkit belerángat az ügybe, majd a himnuszi balsors megerősítéseként önmagát és mindenkit a szégyenpadre ültet.”
A szerencsétlen farkas találkozás egy elmeháborodott vadásszal tökéletes terep lett azok számára, akik mindenben azt akarják látni, hogy a magyar egy megátalkodott, semmirekellő nép, no meg természetesen a politikai pártok vazallusainak is remek lehetőség lett, hogy kifejthessék minden vadász NER-lovag 🙂 Még mielőtt valaki fidesz troll vagy hasonló varászszavakhoz nyúlna, semmi kétségem, hogy ha holnap egy olyan esemény történik, amit valamilyen csavaros logika alapján kapcsolatba lehet hozni az ellenzékkel, akkor a fidesz vazallusai pont ugyanígy fognak eljárni.
Sajnos ez az eset is megmutatja, hogy egy védett állat szükségtelen halála milyen sok ember esetében a saját politikai nézeteinek az alátámasztását szolgálja, és sok köze nincs az állatok védelméhez vagy szeretetéhez. A pártok agymosása megtette a hatását, aki ma M-237 tragédiája kapcsán beleolvasgat közösségi portálokon az átlag magyar állásfoglalásaiba, az bizony elborzad, hogy a társadalom jelentős része hova jutott saját frusztráltsága vagy épp párt vazallusi elvárásainak teljesítése ürügyén…
Szegény farkast elsőként egy roggyant elméjű vadász lőtte le, most viszont naponta ezrével újra legyilkolják azok, akik véres zászlóként hordozzák úgy, hogy valójában már nem róla és még csak nem is érte beszélnek...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest