2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Fonó Budai Zeneház

Magyar Brand lett a 25 éves Fonó

Az idén 25. születésnapját ünneplő Fonó negyedik alkalommal kapta meg a MagyarBrands díjat Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában, amelyről minden évben az üzleti élet rangos képviselőiből álló zsűri dönt. 

“Azért is fontos visszajelzés ez a díj számunkra, mert a kulturális piacról sok megerősítést kapunk, de ez az elismerés az üzleti élet szereplőitől érkezett. Jó érzés tudni, hogy az ő mércéjükkel is az élvonalban értékelendő az, amit 25 éve építünk.” (Horváth László, a Fonó igazgatója)

A MagyarBrands program kizárólag olyan magyar márkát értékel, amely Magyarországon született vagy a létrejöttében-alapításában magyarok vettek részt. A Program kiválasztási folyamata rendkívül összetett: pénzügyi adatok, valamint fogyasztók és független szakértők értékítélete alapján választják ki a díjazottakat. A Fonót eddig 2015-ben, majd 2018-ban és 2019-ben díjazta a Magyar Brands program, 2020-ban negyedik alkalommal kapták meg a rangos elismerést.

A MagyarBrands Szakértői Bizottsága három alap szempontot értékel a jelölt márkák esetében: az identitás, mely a márka kötődését jelenti az országhoz; a reputáció, ami a márka elismertségét figyeli a fogyasztók körében; a márkaépítés szempont pedig a legjobb hazai márkaépítési gyakorlatokat vizsgálja. A „Kiváló Fogyasztói Márka” esetében a három kiválasztási szempont bővül még a tradíció, az ismertség és a kedveltség szempontjaival.

A negyedéves jubileumát ünneplő, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Fonó nemcsak mint kulturális tér, koncert- és táncházi helyszín, több fesztivál, így a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál szervezője, hanem mint az ország és a regió első számú nép- és világzenei “WOMEX Top Label” kiadója is beírta magát a köztudatba.

“Mi magyarok egyre inkább díjazzuk, ha egy márka magyar. A MagyarBrands 2020 programra beérkezett pályázatok azt is tanúsítják, hogy a 2020-as év járványválság-helyzete ellenére a magyar márkák és vásárlóik közötti kapcsolat még tovább erősíthető a márkák tudatos felelősségvállalása révén. A MagyarBrands program már 11 éve értékel magyar márkákat annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a legkiválóbbak teljesítményére.” – részlet a magyarbrands.hu oldalról

A zeneház programjai

FONÓ SESSION: PADKAPOROS - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Padkaporos - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-11-02; 11-09; 11-16;  11-23; 11-30
19:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.
Padkaporos alkalmak hétfő esténként a Magyar Tekerőzenekar tagjaival. Kötetlen zenélés, ahol a bourdon hangszereké a főszerep.
Házigazda: Havasréti Pál
Ingyenes program!

FONÓ SESSION: GYIMESI ÖRÖMZENE - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Gyimesi örömzene - INGYENES PROGRAMAz Esemény időpontja: 2020-11-02;  11-16;   11-30
19:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Gyimesi örömzene és nótázás minden második hétfőn a Pesti Csángók Baráti Társasággal.
Várunk mindenkit furulyával, hegedűvel, ütőgardonnal vagy csupán énekhangjával!

Ingyenes program!

FONÓ SESSION: MOLDVAI DALLAMOK - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Moldvai Dallamok - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-11-03; 11-17; 12-01
19:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Örömmel várjuk az énekeseket, furulyásokat, hegedűsöket, kobzosokat, dobosokat, dudásokat, klarinétosokat, harmonikásokat, basszusgitárosokat. MINDENKIT!
A moldvai session kiváló lehetőség:
– megélni a közös zenélés élményét
– új dalokat tanulni
– bővíteni egymás repertoárját
Akár táncra is lehet perdülni!

Hozd a hangszered, hozd a kedvenc dallamod, és bátran zenélj velünk, szólózz vagy kísérj, bámészkodj, hallgasd! Itt bármit megtehetsz!

Házigazda: Korsós Kinga és Debreczeni-Kis Helga

Ingyenes program!

FONÓ SESSION: VONÓS ÖRÖMZENE - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Vonós örömzene - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-11-03; 11-10; 11-17; 12-01
19:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Kéthetente kedd esténként a vonós örömzenék házigazdája a Porteleki László vezette Poros Jam.

Ingyenes program!

NÉPI hang-színek: baba-mama zenebölcsi - családi foglalkozás

Az Esemény kezdete: 2020-11-04
10:00
NÉPI hang-színek: baba-mama zenebölcsi - családi foglalkozás

Laposa Julcsi zenei műhelye szeretettel várja varázs hegedűjével a kisgyermekeket szüleikkel, nagyszüleikkel együtt zenés-táncos foglalkozására. Kicsik és nagyok egyaránt megismerkedhetnek az évszakokhoz kötődő népdalokkal, aktuális népszokásokkal, és ez idő alatt megélhetik, hogy milyen pozitív érzelmeket hoz felszínre a zene szeretete gyermekükkel való kapcsolatukban.

Várunk mindenkit, aki szeretne a zene által közelebb kerülni gyermekéhez és bővítené népzenei dalkincsét. Ajánlott korosztály: 0-3 éves kor, de nagyobbacskák is nyugodtan részt vehetnek a foglalkozáson 🙂

 

A foglalkozást vezeti:
Laposa Julcsi – népzenész-zenei mediátor

Közreműködnek:
Timár Márton – nagybőgő
Vizeli Máté – koboz, brácsák
 

Jegyár: 500 Ft/fő

FONÓ SZERDA KLUB: PÁSZTORHÓRA

Fonó Szerda klub: PásztorHóra
Az Esemény időpontja: 2020-11-04
20:00
 

 A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN FONÓ SZERDÁN!

 Szerdai táncházaink helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubesteket tartunk. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várunk mindenkit!

 A PásztorHóra azért alakult 2014 nyarán, hogy a talpad alá húzza a ropogós táncmuzsikát. Táncházaikban olyan erősen sodor a lendület, hogy magával ragad! Fáradtságot nem ismerve szaggatják a vonókat, amíg az őrült, szenvedélyes tánctól mágikus hatalmú révület lesz úrrá a testeden. Dobuk szavára dübörög a parkett a lábad alatt, az extázis hatalmába kerít! Dinamikus, fiatalos, energikus, pörgős, katartikus zenével vár a P H U C F B azaz a PásztorHóra Urban Csángo Folk Band!

A zenekar tagjai:
Bergics András (hegedű, duda),
Újházi Ádám (hegedű),
Szlama László (koboz),
Egervári Mátyás (cimbalom, duda),
Okos Gergely (dob)

Jegyár: 1000 Ft

Ringató

Ringató
Az Esemény időpontja: 2020-11-05; 11-12; 11-19; 11-26; 12-03
09:00
 

A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülök, a kodályi elvek alapján. Szeretettel várunk a Ringatóra már néhány hónapos gyerekeket is és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben.

Aki maga is úgy érzi, fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására vágyik egy közösségben.

A Ringató alapítója, a program vezetője: Gállné Gróh Ilona, énektanár.

első csoport: 09:45-től 10:15-ig
második csoport: 10:30-tól 11:00-ig

A foglalkozásokat Venczel Mónika vezeti.

Részletes információ a foglalkozásokról a Ringató központi honlapján.

Jegyár: 1200 Ft (a jegy ára családonként, és nem személyenként értendő!)

KAMARACSÜTÖRTÖK - Novan Experiment INGYENES PROGRAM

Kamaracsütörtök: Novan Experiment INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-11-05
20:00
 

A Novan Experiment egy havi rendszerességű, improvizáción alapuló zenei koncert sorozat, melynek állandó házigazdája a Mörk zenekar billentyűse ifj. Novai Gábor (Novan)

Minden hónapban vendégként érkezik 2 előadó a magyar jazz, népzenei, elektronikus vagy könnyűzenei életből, akikkel egy kötetlen jellegű zenei párbeszéd alakul ki a színpadon.

Minden fellépőtől külön kérés, hogy hozzon magával valamit, ami épp a legjobban foglalkoztatja; legyen az egy szokatlan hangszer, vagy egy olyan zenei ötlet, amit eddig még nem tárt nyilvánosság elé. Az eredmény minden alkalommal egy eklektikus, szokatlan zenei élmény, melyben egyedi, inspiráló “on-the-spot” kompozíciók születnek.

Line-Up:

Novai Gábor “Novan” – billentyűs hangszerek
G. Szabó Hunor – dobok
Hock Ernő – basszusgitár, bőgő

BERKA KLUBEST

Berka Klubest
Az Esemény időpontja: 2020-11-20
20:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN BERKA TÁNCHÁZAT ILLETŐEN!

Pénteki Berka táncházaink helyettesítő programjaként Berka Klubokat tartunk, ahol estéről estére különböző vendégzenészek, előadók közreműködésével klubkoncertekre, azt követően kötetlen zenés estére várunk mindenkit! Házigazda: Berka Együttes

Közreműködik:

Tóth Dorottya – ének, citera, tekerő
Barna György – hegedű
Botlik Dávid – koboz
Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda
Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó
Walch Márton – dob, gardon, doromb

Jegyár: 1000 Ft

 Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban megrendezett népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

PARNO GRASZT

ÚJ IDŐPONT! PARNO GRASZT
Az Esemény időpontja: 2020-11-06
20:00
 

A Parno Graszt az egyik legeredetibb, legnépszerűbb, tradicionális cigányzenét játszó együttes: koncertjeiken dinamikus, életteli előadásmódjukkal, pörgős zenéjükkel garantáltan megmozgatják a közönséget. A Fonóba szinte hazajárnak, hiszen 20 évvel ezelőtt innen indultak, itt csinálták az első koncertjeiket és itt adták adják ki lemezeiket.

Azóta bejárták szinte az egész világot, felléptek már Európa majdnem összes országában, több ázsiai országban, valamint számos alkalommal az Egyesült Államokban és Mexikóban. A banda igazán 2002-ben robbant be a nemzetközi zenei köztudatba, amikor első lemezük, a Rávágok a zongorára az európai rádiók által összeállított World Music Chart Europe hetedik helyére lőtte be magát, ezt a bravúrt sikerült megismételni 2019-ben, amikor legutóbbi, Már nem szédülök című albumuk harmadik helyen végzett a világzenei rádiósok listáján. A kilencfős zenekar, amelynek tagjai egy családot alkotnak – hiszen szegről-végről mindenki mindenkinek rokona -, elsősorban autentikus cigányzenét játszik, de számtalan népszerű saját szerzeményük, illetve egyedi feldolgozásuk is van (többek közt Quimby-, AC/DC-dalok). A Parno Graszt 2016-ban bejutott az Eurovíziós Dalfesztivál A Dal című magyar válogatójának döntőjébe, ami hozzásegítette őket, hogy nevük ma már nemcsak külföldön, hanem Magyarországon is ismerősen cseng a nagyközönség körében.

Jegyár: elővételben 2500 Ft, a koncert napján 3000 Ft

(Fotó: Istvándi Botond)

Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban ez a népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

FONÓ SESSION: ÍR SESSION - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Ír Session - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-11-09; 11-23; 12-07
19:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”

 Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy anélkül.

Kéthetente hétfőnként ír session, ahol jig-ek, reel-ek és egyéb tradicionális ír táncdallamok hangoznak el. A közös zenéléshez írt hagyományok szerint, szabadon lehet csatlakozni. Szokásos hangszerek: fuvola, hegedű, akkordeon, koncertina, gitár, buzuki, banjo, bodhran.

7-től 8-ig “slow session” van, ahol tanulni lehet: lassabb tempóban gyakorolni, a nehéz részeket kitisztázni, repertoárt bővíteni, egyebek. Hozz hangszert és kapcsolódj be, amikor ismerős dallam csendül fel! Mindig figyelj a többiekre, az ír session nemzetközi illemkódexét itt olvashatod.

Ingyenes program!

FONÓ SESSION: Citerás Örömzene - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Citerás Örömzene - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-11-10; 12-08
19:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.
Padkaporos alkalmak hétfő esténként a Magyar Tekerőzenekar tagjaival. Kötetlen zenélés, ahol a bourdon hangszereké a főszerep.
Házigazda: Havasréti Pál
Ingyenes program!

Bahorka Társulat: Pletykázó asszonyok - Lemezbemutató koncert

Bahorka Társulat: Pletykázó asszonyok - Lemezbemutató koncert
Az Esemény időpontja: 2020-11-07
18:00
 

A Társulat több, mint 10 éves fennállásának köszönhetően a lemez zenei anyagát sok év alatt szőtték olyan szép cifrára, amit az általuk megzenésített Weöres Sándor versek, magyar és balkáni népzenei elemek alkotnak, de fellelhető benne a jazzben használt harmóniák és improvizáció is. Játék a múlt és jelen, falu és város, gyermek és felnőtt között.


Három asszony ül a padon hajnaltól alkonyatig és időutazásra viszi a közönséget. Mesélnek álmokról, századfordulós vásárosok különleges alakjairól, gyógyfüvekről, szerelmes leányokról és legényekről, táncoló kecskékről és mindenféle mulatságos dologról! Jóízű népi humorral fűszerezve tálalják, milyen a falu szája.

A társulat saját stílust alakított ki, úgynevezett improvizációs folklórszínházat. Zenével mesélnek, lebontva a színpad és nézőtér közötti határokat, így a közönség is úgy érezheti, velük együtt visszacsöppent egy régi, de mégis valahonnan ismerős és mai érzéseket közvetítő világba.

Zenei rendező: ifj. Csoóri Sándor

Társulat tagjai:
Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili – ének, mese, tánc
Utasi Péter – mese, tánc
Gárgyán Zoltán – klarinét, furulya
Babcsán Bence – szaxofon, furulya
Ifj. Csoóri Sándor – tambura, brácsa
Réti Benedek – harmonika
Bősze Tamás Jean-Pierre – ütőhangszerek, koboz
Szabó-Csobán Gergő – nagybőgő
Vendég:
Hegedűs Máté – hegedű
Zahár Fanni – fuvola

Jegyár: 1500 Ft elővételben, 2000 Ft a koncert napján ( A jegy az aznapi Lakatos Róbert és a RÉV koncertre is érvényes.)

Lakatos Róbert és a RÉV

Lakatos Róbert és a RÉV
Az Esemény időpontja: 2020-11-07
20:00
 

Lakatos Róbert, a sokoldalú, Felvidéki születésű brácsaművész és zeneszerző nevéhez számos meghatározó formáció kapcsolódik, így a Rendhagyó Prímástalálkozó és az Esszencia “népzenei supergroup” is. Zeneszerzőként is rendkívül aktív: több neves színházi és táncos produkciónak, így a Nemzeti Színház Körhinta c. előadásának és a Fitos Dezső Társulatnak, valamint számos zenekarnak, például a Csík zenekarnak szerzett zenét. 

Lakatos Róbert és a RÉV zenekar idén lett 15 éves! A 2020-as év évfordulós terveit azonban a pandémiás helyzet derékba törte. A Fonó lehetőséget biztosít ezzel a koncerttel arra, hogy egy ünnepi muzsikálás jöhessen létre, amely során az elmúlt 15 év zenei anyagát mutatja be a zenekar. 

“Reméljük, hogy muzsikánk, ez a zenei sokszínűség, megszólít minden olyan embert szerte a világon, aki szereti a szívből jövő zenét.”

Lakatos Róbert

 

A zenekar tagjai:
Lakatos Róbert – hegedű, brácsa, ének
Korpás Éva – ének
Oláh Attila – ének
Takács Ádám – hegedű
Kuti Sándor – cimbalom
Mester László – háromhúros brácsa
Hanusz Zoltán – négyhúros brácsa
Lelkes Tibor – nagybőgő

Jegyár: 1500 Ft elővételben, 2000 Ft a koncert napján (Az aznapi Bahorka Lemezbemutató koncertre is érvényes a jegy!)

Fonó Szerda Klub - Dobroda Zenekar

Fonó Szerda Klub - Dobroda Zenekar
Az Esemény kezdete: 2020-11-11;  
19:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN FONÓ SZERDÁN!

Szerdai táncházaink helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubokat tartunk. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várunk mindenkit!

2007-ben született meg a Dobroda Zenekar, amely a nevét egy Nógrád megyében folyó patakról kapta. A patak folyton meg-megújuló vizével és jelentésével (jó víz) találóan jelképezi a zenekar hitvallását, küldetését. A Kárpát medence autentikus népzenéje kiapadhatatlan forrást jelent a zenekar számára, repertoárját is e tárházból válogatja. A repertoárban megtalálható a Kárpát-medence népzenéjének szinte teljes palettája.

A zenekar tagjai:
Fekete Borbála -ének
ifj. Gelencsér János – hegedű
Deák-Volom Dávid -klarinét, tárogató, harmonika
Balogh Kálmán -cimbalom
Gólya Péter – brácsa, harmonika
Szabó István -nagybőgő, hegedű

Jegyár: 1000 Ft

Kamaracsütörtök - Tóth Viktor: Könnyen Érthető Jazz - INGYENES PROGRAM

Kamaracsütörtök - Tóth Viktor: Könnyen Érthető Jazz - INGYENES PROGRAM

Az Esemény kezdete: 2020-11-12;  
19:30
 

 “az emberek gyakran panaszkodnak, hogy nem értik a zenémet. –hogy akarják egy pillanat alatt megérteni, mikor én tíz évig gondolkoztam rajta…” miles davis

Tóth Viktor szaxofonművész koncert – beszélgetése a jazz száz évéről – élő zenével, audio és video részletek bemutatásával illetve azok magyarázatával.

A koncerten a közönség beavatást kap a jazz történetébe, stílusjegyeibe – az elhangzó számok példaként szolgálnak majd. Kommentárok segítségével egyfajta kulcsot kap a hallgató a jazz megértéséhez, a zene mélyebb felfogásához és élvezetéhez.

Tóth Viktort többszörösen az év altszaxofonosának, zeneszerzőjének választották Magyarországon. Több “év jazz lemeze” díj kitüntetettje. Eme produkció sikere a szaxofonos közvetlenségében, magas szintű felkészültségében és előadói készségében rejlik. A “könnyen érthető jazz“ koncert – beszélgetés című előadás több teltházas estet megélt Magyarországon és Európa nagyvárosaiban egyaránt.

“Sokszor éreztem koncertjeimen, hogy a hallgatóságnak szüksége van egy pár mondatra a zene hallgatása előtt vagy után, hogy mélyebben megértse, miről és miért is játszunk. A jazz egy nagyon tradícionális műfaj, a stílusok és kifejezési módok egymásra épülnek, a zene szellemi és lelkimondanivalója szorosan összefügg a jazz száz éve alatt élt emberek életével és lelki világával. A jazz elsőre bonyolultnak hallatszódhat az “edzetlen” fülnek, de meggyőződésem, hogy ha példákon keresztül és útmutatások segítségével hallgatja a hallgató, a zene kontextusba kerül és a szívnek és a tudatnak is egyaránt nagy élményt okoz.” Tóth Viktor

INGYENES PROGRAM!

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák

Az Esemény kezdete: 2020-11-13;  
20:00
 

Ferenczi György és zenekara műsorában összeolvad a magyar kultúra, és a rock ‘ ‘ roll forradalom szeretete. Így fér össze a kalotaszegi hajnali Petőfi és Gérecz verseivel, illetve Hendrix zenéjével. A rendkívül energikus produkció mosolya bearanyozza a velük töltött tartalmas, információban, és humorban gazdag estét. Számos ponton utal a rock ‘    ‘ oll forradalom, az amerikai zenei kultúra és a zenekar elképzelésének kapcsolatára.

Ferenczi György – ének, szájharmonika, hegedű
Apáti Ádám – ének, basszusgitár, tangóharmonika
Bizják Gábor – ének, kürt
Jankó Miklós – ének, cajon
Pintér Zsolt – ének, mandolin

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

Kamasz Táncház Klub- INGYENES PROGRAM

Kamasz Táncház Klub- INGYENES PROGRAM

Az Esemény kezdete: 2020-11-14;  
10:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN KAMASZ TÁNCHÁZON!

Kamasz Táncházaink helyettesítő programjaként havonta egy alkalommal Kamasz Táncház Klubot tartunk, melynek keretében hangszeres kurzusra, néprajzi előadásra várjuk a tizenéves korosztályt!

Részletes program:

10:00 Kamasz Táncház Klub

10:00-17:00 Palatkai hangszeres kurzus és cimbalmos kurzus.

Oktatók: Koncz Gergely – hegedű, Árendás Péter – kontra, Havasréti Pál -bőgő, Szabó Dániel -cimbalom

18:00-20:00 Örömzene

Az esemény házigazdája a Sarjú Banda.

A zenekar tagjai:
Ifj. Hajdu-Németh László – hegedű
Hajdu-Németh Balázs – hegedű
Gál Tibor – ének
Horváth Áron – cimbalom
Szilágyi Szabolcs – brácsa
Csoóri Bendegúz – nagybőgő

Kuczera Barbara – művészeti vezető

A részvétel ingyenes!

A helyszínen vendéglátóhely működik, ezért étel és ital behozatalára nincs lehetőség.

Nigun, Bognár Szilvia Sextet

Nigun, Bognár Szilvia Sextet
Az Esemény kezdete: 2020-11-14;  
19:00
 

19:00 NIGUN

A Nigun – európai jazz zenekarként egyedülállóan -, a Közép-kelet európai zsidó zenét tartja eredőjének. Zenéjükben a spirituális erőt hordozó hagyomány, és a modern jazz olvad egységgé. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a Klez-jazz jelző írja le, milyen irányban gondolkodnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa. Mindezt jól tükrözi Live inem Sargfabrik című (Fonó Budai Zeneház), 2016-ban napvilágot látott koncertalbumuk. A zenekar számos országban vendégszerepelt már Európában (Anglia, Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Franciaország, Görögország, Macedónia, Németország, Olaszország, Románia, Szerbia), valamint fellépett a tengerentúlon, New Yorkban és Washingtonban.

A zenészek rendszeresen alkotnak együtt vendégszólistákkal, ennek tanúsága a 2006-ban megjelent, harmadik lemezük, Daniel Zamir izraeli szaxofonos közreműködésével (Bale Kulturnik). 2007 júliusában a fúvós hangszereken játszó Matt Darriau (Klezmatics) vendégszereplésével léptek fel a Művészetek Palotájában, majd ugyanott, a zenekar tagjai részt vettek John Zorn: Cobra című darabjának első, és azóta is egyetlen magyarországi előadásában, a szerző irányításával. Darriau ezt követően számos alkalommal lépett színpadra a Nigunnal, ahogy Lukács Miklós cimbalmos is, aki a zenekar gyakori vendége. Az együttes fellépett még Don Byron, Frank London, Steven Bernstein, Bacsó Kristóf, Barcza Horváth József, Benkő Róbert és Szabó Dániel társaságában is.

Közreműködők:
Párniczky András – gitár
Bede Péter – szaxofon, tárogató
Ajtai Péter – bőgő
Baló István – dob

BOGNÁR SZILVIA SEXTET

A Bognár Szilvia Sextet zeneiségében három zenei világ találkozik, fonódik egymásba. A hazai jazz- és világzenei színtér kiváló előadói egyéni stílusaikat is kidomborítva ötvözik harmonikus egésszé a különböző nemzetiségű népdalokat a jazz és az indiai klasszikus zene jellegzetes motívumaival, hangulataival. A csapat repertoárjában a magyar népdalok mellett ugyanis magyar cigány, bolgár, görög dalok feldolgozásai szerepelnek. A zenekar tagjai az akusztikus hangzást és a hagyományos előadásmód természetességét megőrizve, biztonsággal eveznek az eltérő zenei stílusok és a hagyományos dallamok bábelien sokszínű folyamán.

A zenekar tagjai: 

Bognár Szilvia – ének
Bede Péter – szaxofon
Csókás Zsolt – gitár
Kovács Zoltán – nagybőgő
Szalai Péter- ütőhangszerek, tabla, kalimba
Gyulai Csaba – ütőhangszerek, gadulka 

Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

Dúdolj! Ringass! Táncolj! - családi foglalkozás

Az Esemény kezdete: 2020-11-18;  
10:00
 

A közös családi élmények mindannyiunknak fontosak. Felszabadultan együtt játszani pedig meghatározó élmény szülőként, gyermekként egyaránt. Foglalkozásainkon találkozik a zene, a játék, a tánc és a mese – minden olyan tevékenység, amiben kreatív alkotóként, szabadon lehetünk jelen.
A Dúdolj! Ringass! Táncolj! egy olyan közeg, ahová mindenki hangulatának, igényeinek, lehetőségeinek megfelelően tud kapcsolódni. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a folyamat részesévé válhat.

A foglalkozásokat vezeti:
Paár Julcsi – énekes, okleveles zeneterapeuta
Csiki Gergely – néptáncpedagógus, a Göncöl Néptáncegyüttes vezetője

Muzsikálnak:
Csernók Klára – hegedű, Könczei Bálint – brácsa, Bognár András – nagybőgő

Ajánlott korosztály: 0-3 éves kor, de természetesen szívesen látunk nagyobb testvéreket is!

Jegyár: 500 Ft/fő 

Fonó Szerda Klub - Horsa Banda

Fonó Szerda Klub - Horsa Banda

Az Esemény kezdete: 2020-11-18;  
19:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN FONÓ SZERDÁN!

Szerdai táncházaink helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubokat tartunk. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várunk mindenkit!

Az este házigazdája a Horsa Banda. A Horsa Banda elsősorban táncházi és koncert zenekar, feldolgozásokat nem játszik. A zenekar tagjai úgy gondolják, hogy ez az évszázadokon keresztül letisztul zene tökéletes, így értelmetlen, hogy a mai kor rohanó embere változtasson rajta. Műsoraikban főleg autentikus mezőségi, kalotaszegi és gyimesi muzsikát játszanak, amelyekben gyakran fellépnek zenész barátaik.

A zenekar tagjai:
Havay Viktória – ének
Horsa István – hegedű
Horsa Borbála – cselló
Vörös Máté – kontra
Joó Bence – bőgő

Jegyár: 1000 Ft

Fonó Literatúra

Fonó Literatúra
Az Esemény kezdete: 2020-11-19;  
19:30
 

Fonó Literatúra
vendégek: Vecsei H. Miklós, Tompos Kátya, Berecz István, ifj Csoóri Sándor ‘Sündi’

A Fonó új irodalmi-zenés sorozata, ahol népköltések találkoznak kortárs költők műveivel, ismert színészek kiváló muzsikusokkal. Spontaneitást nem nélkülöző felolvasószínház, ahol rácsodálkozunk, hogy mennyire kortárs a régi, próbáljuk az irodalom nyelvén megfejteni, hogyan élnek tovább hagyományaink a 21. században, hogyan éltetjük, gondoljuk, éljük tovább azokat, hogyan lesznek új rítusaink a régiek nyomán és hogyan születnek kortárs életművek táplálkozva a régiekből.

Közreműködik: Vecsei H. Miklós és Tompos Kátya színészek, Berecz István táncos (furulyák) és ifj. Csoóri Sándor ’Sündi’ népzenész (hegedű). Szerkesztő-rendező: Seres Tamás

Jegyár: elővételben 2000 Ft, az előadás napján 2500 Ft

Gyimesi Est

Gyimesi Est
Az Esemény kezdete: 2020-11-21;  
17:00
 

Gyimes egyedülállóan szép rétegét adja népi kultúránknak. Régies dallamvilága, hangszerelése, archaikussága messze kiemeli őt az idegen hatásoknak jobban kitett egyéb tájegységek közül. A gyimesi tánc és muzsika megigéz. A gardon monotonitása, a hegedű virtuózan intenzív játéka, a ropogtatások vérbősége, a sirülések szédületes hömpölygése, a hófehér viselet adta méltóság, a karincák kecsessége, a lassú magyarosok szívszaggató asszimetriája, a keservesek életeket megéneklő fájdalma olyan mély zamata ennek a kultúrának, hogy az ember beleszédül. De ez a beleszédülés jó.

A nyavalya miatt sajnos Gyimesből nem jönnek vendégeink, de azért ezt az estét ennek a csodálatos muzsikának, táncnak szenteljük!

 

17.00  “Amikor a tetvek megszomjulnak…”- A gyimesi népi állatismeret mindennapjai- Babai Dániel néprajzkutató, etnoökológus előadása 

18.00 Gyí, mes! – énekek, muzsikák, táncok a Tatros völgyéből

Közreműködik:

Lukács István, Mihó Attila, Vitos Eszter, Vizeli Balázs- hegedű, András Orsolya, Juhász Réka, Tintér Gabriella- ének, gardon, Juhász Dénes- furulya, táncosok: Hajdú Flórián és a Fonó Kamara Táncegyüttes: Appelshoffer János – Rémi Tünde, Berecz István- Bures Réka, Kele Kristóf- Gyetvai Júlia, Légár Dániel- Koronczi Alexandra, ifj. Zsuráfszki Zoltán- Szabó Judit

19.00 Maszkabál

Jegyár: 1000 Ft

FolkEmbassy Klubest - Folk Revival, vendég: Lakatos Mónika

FolkEmbassy Klubest - Folk Revival, vendég: Lakatos Mónika
Az Esemény kezdete: 2020-11-24;  
20:00
 

A zenész, énekes, táncos hagyományőrző mesterek – oly életidegen elnevezéssel: adatközlők – sorra költöznek az égi táncházakba… Olyan mesterekkel beszélgetünk a táncházmozgalom szárba szökkenésének időszakáról, akik e mesterek közelségében ismerhették meg azt a paraszti világot, amelyben táncaink, dalaink születtek. Az általuk közvetített történetek, élmények, tapasztalatok mindnyájunk számára útmutatással, szellemi táplálékul szolgálhatnak.

November 24-én viszont különleges vendégünk lesz. Az idén – első közép-európai szólistaként – Womex-életműdíjjal kitüntetett Lakatos Mónika a ma is virágzó oláh-cigány hagyományokban él gyermekkora óta, az éneklést szüleitől, nagyszüleitől tanulta. Miről szólnak a cigány hallgatók? Milyen, amikor két anyanyelvvel él az ember? Tovább adják-e a fiatalok az oláh-cigány szokásokat?

Mónika és az est házigazdája, Rosonczy-Kovács Mihály tizenöt éve zenélnek együtt a Romengo Együttesben, november 24-én azonban bárki más is tehet fel kérdéseket Lakatos Mónikának.

Jegyár: 500 Ft

Fonó Szerda Klub - Összehegedült Kárpátok

Fonó Szerda Klub - Összehegedült Kárpátok
Az Esemény kezdete: 2020-11-25;  
19:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN FONÓ SZERDÁN!

Szerdai táncházaink helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubokat tartunk. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várunk mindenkit!

Az Összehegedült Kárpátok népzenei kalandozás egy koncert alkalmával látott napvilágot 2016-ban, 110 évvel azután, hogy Bartók Béla népzenekutatónk 1906-ban elkezdte rendszeres gyűjtőmunkáját a magyar nyelvterületen, abból a célból, hogy felkutassa az addig ismeretlen magyar paraszti népzenét. Azóta hatalmas mennyiségű anyag és tudás halmozódott fel a Kárpát-medence népeinek népzenéjéről, néptáncáról. Ahogyan a kiadvány címe is jelzi, a lemez zenei anyaga nem ismerve a trianoni határokat, egymás mellett mutatja be a Kárpát-medence különböző nemzetiségeinek népzenei örökségét, így hangsúlyozva azt a bartóki törekvést, miszerint az itt élő nemzetek kulturális hagyományainak ismerete hozzájárulhat e népek testvériségének megerősítéséhez.

Vizeli Balázs első kézből tanulhatta meg ezt a muzsikát az idős zenészektől, akik közül sajnos sokan már nincsenek közöttünk. A hagyomány átörökítése viszont nem szakad meg, hiszen tanítványával, Mihó Attilával idézi meg e régi világ zenéjét. Az Összehegedült Kárpátok egyfajta tisztelgés a mesterek, valamint azon emberek felé, akik nélkül a mai magyar népzenei mozgalom és élet nem jöhetett volna létre.

Vizeli Balázs – hegedű
Mihó Attila – hegedű
András Orsolya – ének, gardon
Enyedi Ágnes – ének
Salamon Soma – furulya
Zimber ferenc – cimbalom
Fekete Márton – brácsa
Bognár András -nagybőgő

Jegyár: 1000 Ft

Kamaracsütörtök: Attacca - INGYENES PROGRAM

Kamaracsütörtök: Attacca - INGYENES PROGRAM
Az Esemény kezdete: 2020-11-26;  
19:30
 

Az Attacca világzenei együttes Világom című CD lemeze 2020 szeptemberében a Hunnia Records gondozásában jelenik meg. A klasszikus zene és a kortárs jazz formanyelve, eszközei, kifejezésmódja mellett – a kompozíciós gondolkodás mentén – az Attacca zenéjében hangsúlyosan jelenik meg az autentikus népzene is, színesítve az összhangzást. A Kárpát-medence népzenéi, s ezen belül a Bartók Béla és Kodály Zoltán által is kutatott magyar parasztzene tiszta forrása inspiráció és útmutató is egyben, hasonlóan a két zeneszerző XX. századi műveihez. A Világom zenéje mellett megjelenik a koreografált tánc, több saját anyaghoz komponálva. Utalva ezzel különböző tájegységek táncaira, melyek évszázadok óta részei a magyar népi kultúrának, a hagyományoknak. Szerepel a lemezen egy Bartók Béla (1881-1945) népdalfeldolgozás – illetve az őt 1936-os törökországi gyűjtőútján kísérő – Ahmed Adnan Saygun (1907-1991) török zeneszerző zongorára írt egyik kompozíciójának zenekari átirata is.

Az Attacca együttes 2019 nyarán hazai világzenei fesztiválokon lépett fel és adott több budapesti koncertet is. Hangfelvételeit hazai rádiók sugározzák, s emellett világzenei és jazz műsorokban több zenés interjú hangzott el a zenekarral (MTVA Dankó Rádió, Jazzy Rádió, Karc FM, Klub Rádió stb.). 2020 januárjában az Attacca zenéjével határon túli rádiók (Kolozsvári Rádió, Pulzus Rádió Beregszász) műsoraiban is bemutatkozott.

Az együttes tagjai:

Fekete Bori – ének
Horváth Móni – szaxofon, kaval, fuvola, ének
Mészáros Erzsébet – hegedű
Hetessy Csaba – zongora
Dénes Ábel – nagybőgő
Bordás Zoltán – tupan, daraboukas, cajon
Közreműködik: Bodnár Dániel – tánc 

Ingyenes program

Krubavi Trió á la Makám, Dresch Vonós Quartet

Krubavi Trió á la Makám, Dresch Vonós Quartet
Az Esemény kezdete: 2020-11-27  
19:00
 

19:00 KRUBAVI TRIÓ á la MAKÁM

A Makám mellett a zeneszerző-énekes-gitáros Krulik Zoltán figyelme Ady költészete kapcsán új műfajok felé fordult. Már a Budapest éjszakája szól című tavaly kiadott Ady-lemez egy-egy songjában is feltűnt a karcos férfihang, s most a Krubavi Trió dalait is mind ez a tónus jeleníti meg, csak pillanatokra hagyva feltűnni, mint fátylat, a női kórust, a fúvósok szurkálását, a hegedű sikolyait a tempós gitárok, a virtuóz zongora-, harmónium- és Hammond orgona mellett. A sanzon hangján szólalnak meg a többségében ismeretlen Ady versek, akárcsak Somlyó Zoltánnak a múlt század elejét idéző költeményei és a Robinzon Kruzo álcájába bújt szerző saját szövegei.

Az este közreműködői:
Krulik Zoltán – ének, gitár
Vincze Pál – szintetizátor
Bata István – basszusgitár
Bede Sári – vokál
Kuczera Barbara – hegedű
Eredics Dávid – klarinét, kaval, tárogató, szaxofon

20:30 Dresch Vonós Quartet

Dresch Mihály a magyar jazz egyik legegyénibb zenei világot képviselő, meghatározó, irányadó szereplője. Ahogy Garbarek az észak-európai vagy Coltrane az afro zenei tradíciókat, úgy Dresch az erdélyi autentikus folk jellemző elemeit emelte be a jazzbe. Zenéje nem művi, megéli a népi kultúrát, tudatosan képviseli az ebben rejlő örökséget. A muzsikájába épített folk tartása adja azt a fundamentumot, amely biztos alapot nyújt a jazz szárnyalásához, improvizálásához. Felvételei, amelyek alapvetően instrumentális jellegűek, nemcsak a népi dallamokat idézik, hanem azok szövegei is hallhatók. Muzsikája sodró, személyes és intim, erő és hit sugárzik belőle. Munkássága világszerte elismert, nemzetközi szinten az elsők között jegyzett muzsikus.

A Dresch Quartet évtizedek óta járja következetesen és magabiztosan a saját útját a magyar népzene és az afroamerikai jazz egyéni – a zenekarvezető és a mindenkori tagok által közösen kialakított – ötvözetével. Elkötelezettség a zenei koncepcióban, tisztelet és alázat a források iránt, kiemelkedő muzsikusok, új és örökzöldnek számító Dresch-szerzemények, sztenderdek Dresch-módra – mindezek együttese adja azt a zenei élményt, amit a kvartett koncertjeinek közönsége minden esetben az újszerűség élményével gazdagodva tapasztalhat meg.

A zenekar tagjai:
Dresch Mihály- szaxofon
ifj. Csoóri Sándor – hegedű
Bognár András – nagybőgő
Zimber Ferenc – cimbalom

Jegyár: elővételben 1500 Ft, a koncert napján 2000 Ft

Berka-Tázló duplakoncert a csángó népzene és irodalom jegyében

Az Esemény kezdete: 2020-11-28  
18:00
 

18:00 Berka Együttes koncertje


A 2008-ban alakult Berka tagjai az igen változatos moldvai csángó dallam- és táncrepertoárral az elmúlt évtizedben sokat foglalkoztak. E tájegység iránti szeretetüket és tiszteletüket immár egy évtizede tartó, kéthetente megrendezésre kerülő táncházsorozatukkal igyekeznek kifejezni. Repertoárjukban nem csak a „klasszikus” moldvai dallamok, hanem eldugott, kisebb falvak feledésbe merült, még nem hallott dallamai is helyet kapnak.

A Tázló zenekarral közös est koncertműsorában csángó költők versei és e táj dallamai csendülnek fel. A koncert vendége Iancu Laura moldvai csángó költő.
 
A zenekar tagjai: Tóth Dorottya – ének, citera, tekerő, Barna György – hegedű, Botlik Dávid – koboz, Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda, Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó, Walch Márton – dob, gardon, doromb

20:00 Tázló zenekar koncertje


A budapesti Tázló együttes több évtizede gyűjtji, tanulja és játsza a Kárpátokon túl élő moldvai magyarság hagyományos zenéjét, nagy gondot fordítva az eredeti játékmód és stílus elsajátítására. Muzsikájuk a csángó dallamokból szabadon építkezik. Feldolgozásaikban a hagyományos zenei anyag modern hatásokkal ötvöződik. 


A Berka Együttessel közös est keretében tartott koncertjük vendége Tímár Sára népdalénekes.


 A zenekar tagjai: Draskóczy Lídia – hegedű, Sófalvi Kiss Csaba – furulya, kaval, tilinka, Németh László – koboz, Benke Félix – dob, levélsíp, doromb, tilinka, Enyedi Ágnes -ének

Jegyár: 1000 Ft

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest