2020.10.22.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Fonó Budai Zeneház

Magyar Brand lett a 25 éves Fonó

Az idén 25. születésnapját ünneplő Fonó negyedik alkalommal kapta meg a MagyarBrands díjat Kiváló Fogyasztói Márka kategóriában, amelyről minden évben az üzleti élet rangos képviselőiből álló zsűri dönt. 

“Azért is fontos visszajelzés ez a díj számunkra, mert a kulturális piacról sok megerősítést kapunk, de ez az elismerés az üzleti élet szereplőitől érkezett. Jó érzés tudni, hogy az ő mércéjükkel is az élvonalban értékelendő az, amit 25 éve építünk.” (Horváth László, a Fonó igazgatója)

A MagyarBrands program kizárólag olyan magyar márkát értékel, amely Magyarországon született vagy a létrejöttében-alapításában magyarok vettek részt. A Program kiválasztási folyamata rendkívül összetett: pénzügyi adatok, valamint fogyasztók és független szakértők értékítélete alapján választják ki a díjazottakat. A Fonót eddig 2015-ben, majd 2018-ban és 2019-ben díjazta a Magyar Brands program, 2020-ban negyedik alkalommal kapták meg a rangos elismerést.

A MagyarBrands Szakértői Bizottsága három alap szempontot értékel a jelölt márkák esetében: az identitás, mely a márka kötődését jelenti az országhoz; a reputáció, ami a márka elismertségét figyeli a fogyasztók körében; a márkaépítés szempont pedig a legjobb hazai márkaépítési gyakorlatokat vizsgálja. A „Kiváló Fogyasztói Márka” esetében a három kiválasztási szempont bővül még a tradíció, az ismertség és a kedveltség szempontjaival.

A negyedéves jubileumát ünneplő, Prima Primissima és Magyar Örökség díjas Fonó nemcsak mint kulturális tér, koncert- és táncházi helyszín, több fesztivál, így a Budapest Folk Fest és a Héttorony Fesztivál szervezője, hanem mint az ország és a regió első számú nép- és világzenei “WOMEX Top Label” kiadója is beírta magát a köztudatba.

“Mi magyarok egyre inkább díjazzuk, ha egy márka magyar. A MagyarBrands 2020 programra beérkezett pályázatok azt is tanúsítják, hogy a 2020-as év járványválság-helyzete ellenére a magyar márkák és vásárlóik közötti kapcsolat még tovább erősíthető a márkák tudatos felelősségvállalása révén. A MagyarBrands program már 11 éve értékel magyar márkákat annak érdekében, hogy felhívja a figyelmet a legkiválóbbak teljesítményére.” – részlet a magyarbrands.hu oldalról

A zeneház programjai

Fonó Szerda Klub: Tarsoly zenekar

Az Esemény időpontja: 2020-10-1420:00
 

Tarsoly zenekar: Nyírségi muzsika lemezbemutató koncert

A Tarsoly zenekart a váci Bartók-Pikéthy Zeneművészeti Szakgimnázium tanulói alapították 2010-ben. Azóta rendszeresen koncerteznek, mostanra számos felnőtt- és gyermeknéptáncegyüttes állandó kísérőzenekaraként működnek. Első lemezüket Szombaton este címmel 2011-ben adták ki. További kiadványaik: Patakparton- Rákosmente népzenéje (2017), Mindenkié (2018). Legfrissebb, Nyírségi muzsika című lemezük összeállításait elsősorban táncoktatáshoz készítették. Ebből a zenei anyagból kapunk ízelítőt lemezbemutató koncertjükön.

Közreműködnek: 

Zsikó Zsuzsanna – ének
Bencze Mátyás – hegedű
Böröcz Balázs – brácsák
Hornich Thomas – nagybőgő
Jobbágy Bence – cimbalom
Margetán Máté – fúvós hangszerek
Blaskó Norbert – hegedű

Jegyár: 1000 Ft

 

 

Ringató

Az Esemény időpontja: 2020-10-1509:00
 

A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülök, a kodályi elvek alapján. Szeretettel várunk a Ringatóra már néhány hónapos gyerekeket is és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben.

Aki maga is úgy érzi, fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására vágyik egy közösségben.

A Ringató alapítója, a program vezetője: Gállné Gróh Ilona, énektanár.


első csoport: 09:45-től 10:15-ig
második csoport: 10:30-tól 11:00-ig

A foglalkozásokat Venczel Mónika vezeti.

Részletes információ a foglalkozásokról a Ringató központi honlapján.


Jegyár: 1200 Ft (a jegy ára családonként, és nem személyenként értendő!)

 

KAMARACSÜTÖRTÖK - LOUISIANA DOUBLE INGYENES PROGRAM

Az Esemény időpontja: 2020-10-1520:30
 

 Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János együttműködésével készült el egy magyar nyelvű, bluegrass, gospel alapú műsor, melynek zenéjét Ádám és Zsolt hozta létre és igényes szövegét Lackfi János fordította/alkotta/alakítgatta. Tehát magányos apák énekei két zenészre, hat hangszerre, egy kortárs költőre, két torokra és három szívre.

INGYENES PROGRAM!

DALINDA, BABRA

Az Esemény időpontja: 2020-10-1620:00
Dalinda, Babra

Dalinda

A Dalinda a’capella együttes autentikus és modern hangzások segítségével meséli el nekünk a női lét szakaszait. Az együttes három fiatal énekese nőies energiával hatja át a közönséget és magyar népi dallamainkat indaszerű játékossággal fogalmazzák meg. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népi Ének szakán kezdtek el együtt dolgozni számos autentikus és világzenei produkcióban. 2015 óta koncerteznek és azóta lehetőségük volt fellépni a legnevesebb magyarországi koncerttermekben.

Az együttes tagjai:
Nádasdy Fanni – ének
Paár Julianna – ének
Tímár Sára – ének

Babra

A déli szláv népek és a Balkán ezerarcú zenei hagyományait újjáélesztő Babra Budapesten, Kelet és Nyugat kelet-európai metszéspontján, a még élő tradícionális és az újító szellemű városi kultúrák örök olvasztótégelyében alakult meg. Az öttagú zenekart a balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez, melynek eredetiségét és lelkületét megőrizve hoznak létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.

A zenekar tagjai:
Koller Dániel – prímtambura, basszprímtambura, brácstambura, ének,
Pozsonyi Dávid – basszprímtambura, derbuka, ének
Réti Benedek – harmonika
Babcsán Bence – brácstambura, szaxofon, tárogató, klarinét, furulyák, ének
Varga Veronika – nagybőgő, ének

Jegyár: 1000 Ft elővételben, 1500 Ft a koncert napján 

Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban megrendezett népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

 

HARCSA VERONIKA ÉS GYÉMÁNT BÁLINT DUÓ, TERRA PROFONDA

Az Esemény kezdete: 2020-10-1720:00Az Esemény vége: 2020-10-1723:00
 

20:00 Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint Duó 


Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig nyolc lemez, valamint számtalan fesztivál- és klubkoncert kötődik több kontinensen, a világ huszonöt országában.
Az elmúlt években akusztikus duójuk vált a legfontosabb közös formációjukká, és bár legújabb Shapeshifter, vagyis Alakváltó című lemezüket quartetben rögzítették két belga zenésszel, közös munkájuk magja továbbra is a duó.
Kidolgozták, hogyan lehet a legteljesebb hangzást elérni mindössze egyetlen gitárral és énekhanggal, valamint a személyes ihletettségű, mélységet, felszabadultságot és humort magukban hordozó dalaikkal. A néző a kortárs jazz és az improvizatív popzene egyedi találkozásának lehet fültanúja.

Harcsa Veronika – ének

Gyémánt Bálint – gitár

 

21:30 Terra Profonda

Budapesten, 2012 szeptemberében állt össze a zenekar Terra Profonda néven, melynek jelentése mély föld. A zenekar az elmúlt években magyarországi koncert- és fesztiválszínpadok rendszeres szereplője lett, emellett külföldi fesztiválokon is bemutatkozhatott. Turnézott a Ripoff Raskolnikov Band előzenekaraként, 2018-ban pedig a nagy múltú holland Eurosonic fesztiválon lépett.

A zenekar tagjai:
Lo Buglio Vincenzo
Kiss Krisztián
Szabó Mátyás

FONÓ SESSION: PADKAPOROS - INGYENES PROGRAM

Az Esemény időpontja: 2020-10-1919:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.
Padkaporos alkalmak hétfő esténként a Magyar Tekerőzenekar tagjaival. Kötetlen zenélés, ahol a bourdon hangszereké a főszerep.
Házigazda: Havasréti Pál
Ingyenes program!

FONÓ SESSION: GYIMESI ÖRÖMZENE - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Gyimesi örömzene - INGYENES PROGRAMAz Esemény időpontja: 2020-10-1919:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Gyimesi örömzene és nótázás minden második hétfőn a Pesti Csángók Baráti Társasággal.
Várunk mindenkit furulyával, hegedűvel, ütőgardonnal vagy csupán énekhangjával!

Ingyenes program!

FONÓ SESSION: MOLDVAI DALLAMOK - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Moldvai Dallamok - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-10-2019:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Örömmel várjuk az énekeseket, furulyásokat, hegedűsöket, kobzosokat, dobosokat, dudásokat, klarinétosokat, harmonikásokat, basszusgitárosokat. MINDENKIT!
A moldvai session kiváló lehetőség:
– megélni a közös zenélés élményét
– új dalokat tanulni
– bővíteni egymás repertoárját
Akár táncra is lehet perdülni!

Hozd a hangszered, hozd a kedvenc dallamod, és bátran zenélj velünk, szólózz vagy kísérj, bámészkodj, hallgasd! Itt bármit megtehetsz!

Házigazda: Korsós Kinga és Debreczeni-Kis Helga

Ingyenes program!

FONÓ SESSION: VONÓS ÖRÖMZENE - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Vonós örömzene - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-10-2019:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.

Kéthetente kedd esténként a vonós örömzenék házigazdája a Porteleki László vezette Poros Jam.

Ingyenes program!

Dúdolj! Ringass! Táncolj! - családi foglalkozás

Az Esemény kezdete: 2020-10-2110:00Az Esemény vége: 2020-09-3015:39
 

A közös családi élmények mindannyiunknak fontosak. Felszabadultan együtt játszani pedig meghatározó élmény szülőként, gyermekként egyaránt. Foglalkozásainkon találkozik a zene, a játék, a tánc és a mese – minden olyan tevékenység, amiben kreatív alkotóként, szabadon lehetünk jelen.
A Dúdolj! Ringass! Táncolj! egy olyan közeg, ahová mindenki hangulatának, igényeinek, lehetőségeinek megfelelően tud kapcsolódni. Zenével, mondókákkal, ölbéli játékokkal a kisebbek, tánccal, mozgásos játékokkal a nagyobbak, hangszerekkel, hangkeltő eszközökkel mindenki a folyamat részesévé válhat.

A foglalkozásokat vezeti:
Paár Julcsi – énekes, okleveles zeneterapeuta
Csiki Gergely – néptáncpedagógus, a Göncöl Néptáncegyüttes vezetője

Muzsikálnak:
Csernók Klára – hegedű, Könczei Bálint – brácsa, Bognár András – nagybőgő

Ajánlott korosztály: 0-3 éves kor, de természetesen szívesen látunk nagyobb testvéreket is!

Jegyár: 500 Ft/fő 

FONÓ SZERDA KLUB: PÁSZTORHÓRA

Fonó Szerda klub: PásztorHóra
Az Esemény időpontja: 2020-10-2120:00
 

 A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN FONÓ SZERDÁN!

 Szerdai táncházaink helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubesteket tartunk. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várunk mindenkit!

 A PásztorHóra azért alakult 2014 nyarán, hogy a talpad alá húzza a ropogós táncmuzsikát. Táncházaikban olyan erősen sodor a lendület, hogy magával ragad! Fáradtságot nem ismerve szaggatják a vonókat, amíg az őrült, szenvedélyes tánctól mágikus hatalmú révület lesz úrrá a testeden. Dobuk szavára dübörög a parkett a lábad alatt, az extázis hatalmába kerít! Dinamikus, fiatalos, energikus, pörgős, katartikus zenével vár a P H U C F B azaz a PásztorHóra Urban Csángo Folk Band!

A zenekar tagjai:
Bergics András (hegedű, duda),
Újházi Ádám (hegedű),
Szlama László (koboz),
Egervári Mátyás (cimbalom, duda),
Okos Gergely (dob)

 

Jegyár: 1000 Ft

Ringató

Ringató
Az Esemény időpontja: 2020-10-2209:00
 

A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülök, a kodályi elvek alapján. Szeretettel várunk a Ringatóra már néhány hónapos gyerekeket is és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben.

Aki maga is úgy érzi, fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására vágyik egy közösségben.

A Ringató alapítója, a program vezetője: Gállné Gróh Ilona, énektanár.


első csoport: 09:45-től 10:15-ig
második csoport: 10:30-tól 11:00-ig

A foglalkozásokat Venczel Mónika vezeti.


Részletes információ a foglalkozásokról a Ringató központi honlapján.


Jegyár: 1200 Ft (a jegy ára családonként, és nem személyenként értendő!)

 

KAMARACSÜTÖRTÖK - TÓTH VIKTOR TERCETT FEAT. POCSAI KRISZTA, HORVÁTH SÁRA - INGYENES PROGRAM

Kamaracsütörtök  - Tóth Viktor tercett feat. Pocsai Kriszta, Horváth Sára - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-10-2220:30
 

 Tóth Viktor – az idei évben is Év Altszaxofonosa és Év Zeneszerzője Díjjal kitütüntetett zenekarvezető – legrégebben működő zenekara a Tercett, amely 2012 óta játszik a jelenlegi stabil felállásban. A zenekarvezető kompozícióihoz és játékához az igen erős ritmusszekció egyenrangú partnerként csatlakozik. Bátran kijelenthetjük, hogy a jazztörténet nagy szaxofontrióihoz mérhető színvonalon és magabiztossággal játsszák mindig megújuló műsorukat. Ezúttal Pocsai Krisztina és Horváth Sára Nina énekesnőkkel kiegészülve adnak koncertet. Első közös koncertjükat a jazz-közönség az Év Jazz Koncertje Díjjal jutalmazta.

A zenésztársakról és a zenéről így vall a zenekarvezető:

„A zenélésben nagyon gyakran a pillanatnyi, sugallat-szerű megérzéseimet használom. Ennek a különleges felállású koncertnek az ötlete is egy hirtelen beugró gondolat volt csupán. Egy koncertről hazafelé tartottam, amikor az általam szeretett embereken, zenészeken járt az agyam. És egyszer csak valami nem ismert erő egy szempillantás alatt összetolta őket egy képbe – egy zenekarba, és már hallottam is őket együtt muzsikálni belül. Pocsai Krisztivel majd húsz éve együtt játszottunk az Ő quartetjében. Akkor is imádtam a zenéjét. Mindig is kedvenc magyar jazz énekesnőmnek tartottam azért, mert a jazzt anyanyelvi szinten ‘beszéli’. Éli. Egy egyéni ‘dialektusa’ van, szabad és fényes. Kriszti azon kevés jazz-zenészek egyike, aki jár koncertekre, meghallgatni a kollégákat. Többször is megtisztelt koncertjeimen jelenlétével. Sőt, nemrégiben egy felkérésére a Tercettet szerette volna partnerének egy koncert erejéig, mert bevallása szerint tetszett neki a Tercett szabadsága. Ez akkor nem jött össze, de hihetetlenül inspiráló volt számomra, hogy egy énekesnő szabadságra vágyik. Merthogy én is. Csak ez, a jelen pillantban érvényes zene érdekel. Aztán az a nemlátható erő a képbe tolta Horváth Sára barátnémet… ‘Ha már egy ének mestert meghívsz a zenekarodba, akkor miért nem kettőt?’ – mondta a hang. Igen, ha már ‘családi koncert’ – azokkal a zenészekkel, kiket legjobban szeretek, akkor Sárának is itt kell lennie. Horváth Sára Nina egy nagyon különleges fénypontja a magyar zenei univerzumnak. A népzenéből jön, a jazz mélysége érdekli. Zenei csokrát mindét mező legszebb, legtisztább virágaiból gyűjti. Improvizál velük. Mély és szabad. Nagyon várom a koncertet ezekkel a kiváló művészekkel. Alig várom hogy halljam a zenét melyet létrehozunk, mely még nem volt sosem. És nem is lesz”.

Tóth Viktor alt szaxofon
Orbán György bőgő
Hodek Dávid dob
és Pocsai Kriszta, Horváth Sára Nina ének

INGYENES PROGRAM!

BERKA KLUBEST

Berka Klubest
Az Esemény időpontja: 2020-10-2320:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN BERKA TÁNCHÁZAT ILLETŐEN!

 

Pénteki Berka táncházaink helyettesítő programjaként Berka Klubokat tartunk, ahol estéről estére különböző vendégzenészek, előadók közreműködésével klubkoncertekre, azt követően kötetlen zenés estére várunk mindenkit! Házigazda: Berka Együttes

Közreműködik:

Tóth Dorottya – ének, citera, tekerő
Barna György – hegedű
Botlik Dávid – koboz
Endrődi Szabolcs – furulya, kaval, duda
Szalai-Gindl János – furulya, kaval, tilinkó
Walch Márton – dob, gardon, doromb

Jegyár: 1000 Ft

 Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban megrendezett népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

JÜ, BUJDOSÓ TRIÓ

Az Esemény időpontja: 2020-10-2420:00
 

A Jü (Mészáros Ádám: gitár, Hock Ernő: basszusgitár, Halmos András: dob) az elragadtatás zenéjét játssza: sokszor szigorúnak tetsző, néha kifejezetten repetitív örvénylésből kibontakozó, kinyíló témáik, a pszichedelikus és noise rockból, némi folkból és telivér, power dzsesszből egyszerre táplálkozó kompozícióik hihetetlen energiákat hordoznak. A zene egyszerre idézi a látszólag különböző indíttatású műfajok egymásra találásának aranykorát, de a Jü a nyilvánvaló reminiszcenciákon túl korántsem a késő hatvanas, kora hetvenes évek fúziós zenéinek felidézésében utazik.

A hangszerek lehetőségeinek kitágítása által a folyamatos jelenből egyenesen a jövőbe röpítik a transzba ejtett közönséget: olyan produkciót nyújtanak, amely ideális esetben a befogadónak a zenéről vallott gondolkodását is megváltoztatja. Letisztult, erős programot adnak elő, ahol a mégoly szellemes improvizációk egy pillanatra sem feszítik szét a kompozíciók kereteit – a trió felállás megkívánta szigorú dinamikai és hangnembéli egység egyszerre készteti fegyelmezettségre a három kreatív zenészt, ugyanakkor lehetőséget is nyújt arra, hogy kihozzák magukból a legjobbat.

 

Bujdosó trió

A zenekar tagjai:

Halmos András – dob
Hock Ernő – basszusgitár
Mészáros Ádám – gitár

 

Nagyszabású kompozíciók, ropogós tempók, improvizációk, lírai képek és némi kaján vadság – Bujdosó János 2011-ben alakított triójával az underground jazz és a világzene vidékén bolyong, ám muzsikája semmihez sem hasonlítható, a maga útját járja kitartóan. „Bizánci szörf dzsesszként” jellemzett zenéjük egyebek közt magyar, közel-keleti, latin elemeket ötvöz, melyeket gyakran repetitív zenei szerkezetekre építenek.

 

Gold for Leslie című bemutatkozó albuma után a trió 2019 októberében megjelent új lemezével eklektikusabb, keményebb, sötétebb irányba mozdult el. A National Amnesia Institute körülbelül két éven keresztül érlelődött; kemény, progresszív album született, melyen a tört ütemes megborulásoktól a játékos-latinos, a Marc Ribot-féle Los Cubanos Postizos fúziós jazzéig terjedő skálán rengeteg stílusbeli válfajt jár be. “Elsőre kissé merésznek tűnt a kijelentésem, amikor az első taktusok után azonnal kicsúszott a számon: ez 2019 magyar lemeze. De sokadszori hallgatás után is erre a következtetésre jutottam.” (Dal+Szerző magazin, 2019/4.)

Bujdosó János – gitár, Szerető Dániel – bőgő, Klausz Ádám – ütőhangszerek.

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján 1500 Ft

FONÓ SESSION: ÍR SESSION - INGYENES PROGRAM

Fonó Session: Ír Session - INGYENES PROGRAM
Az Esemény időpontja: 2020-10-2619:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”

 Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy anélkül.

Kéthetente hétfőnként ír session, ahol jig-ek, reel-ek és egyéb tradicionális ír táncdallamok hangoznak el. A közös zenéléshez írt hagyományok szerint, szabadon lehet csatlakozni. Szokásos hangszerek: fuvola, hegedű, akkordeon, koncertina, gitár, buzuki, banjo, bodhran.

7-től 8-ig “slow session” van, ahol tanulni lehet: lassabb tempóban gyakorolni, a nehéz részeket kitisztázni, repertoárt bővíteni, egyebek. Hozz hangszert és kapcsolódj be, amikor ismerős dallam csendül fel! Mindig figyelj a többiekre, az ír session nemzetközi illemkódexét itt olvashatod.

Ingyenes program!

FONÓ SESSION: PADKAPOROS - INGYENES PROGRAM

Az Esemény időpontja: 2020-11-1619:00
 

 „Fogd a hangszered, és csatlakozz!”
Fonó Session sorozatunk kötetlen közösségi örömzenélésre ad lehetőséget hétköznap esténként. Kezdő és haladó zenészek, zenekedvelők, érdeklődők egyaránt csatlakozhatnak hangszerrel vagy a nélkül.
Padkaporos alkalmak hétfő esténként a Magyar Tekerőzenekar tagjaival. Kötetlen zenélés, ahol a bourdon hangszereké a főszerep.
Házigazda: Havasréti Pál
Ingyenes program!

FOLKEMBASSY KLUBEST - FOLKARÉNA: 'HÍD VAGY HALÁLOS CSÓK'

FolkEmbassy klubest - FolkAréna: 'Híd vagy Halálos Csók'
Az Esemény időpontja: 2020-10-2720:00
 

FOLKEMBASSY KLUBEST
Zene, tánc, közös gondolkodás

A Fonó Budai Zeneházban a FolkEmbassy klubesteket minden hónap utolsó keddjén tartjuk 20 órai kezdettel.


2020.október 27. 20:00 „Híd vagy halálos csók” – és a népzene és a világzene kapcsolata

Minden második alkalmat egy-egy olyan témának szentelünk, amelyről a mozgalom meghívott közösségvezetői, szakmai irányadói egymástól többé vagy kevésbé eltérő nézőpontot képviselnek. A felvetett gondolatok segíthetnek abban, hogy aki akar, tudatosabban formáljon véleményt egy-egy kérdésben. Ezek az alkalmak a „FolkAréna” alcímet viselik, a beszélgetésekbe reményeink szerint majd a közönség is aktívan bekapcsolódik. Az októberi FolkAréna a „Híd vagy halálos csók” címet viseli, és a népzene és a világzene kapcsolatára reflektál.

Résztvevők: Kaszap Attila, népzenész, a Kobuci Kert programigazgatója; Tóth Tibor, kultúrmenedzser (Sziget Fesztivál, FesztEger, Music Hungary Szövetség, Etalon Produkció).
A házigazda, illetve a beszélgetések moderátora: Rosonczy-Kovács Mihály, a FolkEmbassy Junior Prima-díjas zenekarvezető prímása.

Jegyár: 500 Ft

FONÓ SZERDA KLUB: BAJKÓ ZENEKAR

Fonó Szerda Klub: Bajkó zenekar
Az Esemény időpontja: 2020-10-2820:00
 

A JÁRVÁNYÜGYI HELYZETRE VALÓ TEKINTETTEL PROGRAMVÁLTOZÁS MINDEN FONÓ SZERDÁN!

Szerdai táncházaink helyettesítő programjaként Fonó Szerda Klubesteket tartunk. Minden szerdán népzenei koncertre és azt követően kötetlen, zenés estére várunk mindenkit!

A Bajkó Zenekar 2013 tavaszán, Budapesten, lelkes, muzsikát kedvelő, vidéki fiatalokból alakult. Közös nyelvünk a magyar népzene. Az együttes tiszta forrásból merített dallamokat szólaltat meg, a Kárpát-medence számos szegletéből. Nemrégiben jelent meg első lemezük Párosan címmel, melyre párosával válogattak összeállításokat Erdély számukra legkedvesebb vidékeiről.


Mit is jelent az a szó, hogy bajkó? A szónak két jelentése ismert. A Debreceni Cívis Szótár szerint (paszománykészítéshez használt) jó minőségű arany, a Magyar Néprajzi Lexikon szerint pedig fekete gallértalan, gyönggyel és selyemszalaggal díszített női ujjas.

 

A zenekar tagjai:
Kálmán Bence – hegedű
Horváth Balázs – hegedű
Weingart Csaba – brácsa
Varga Balázs – bőgő

 

Jegyár: 1000 Ft

 

Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban megrendezett népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

Ringató

Ringató
Az Esemény kezdete: 2020-10-2909:00Az Esemény vége: 2020-10-2912:00
 

 

A foglalkozásokon az óvodát megelőző korosztály zenei nevelésére kapnak mintát a szülök, a kodályi elvek alapján. Szeretettel várunk a Ringatóra már néhány hónapos gyerekeket is és minden olyan anyukát, apukát, nagyszülőt, aki szívesen énekel, játszik együtt a kicsinyekkel, oldott, szeretetteli légkörben.

 

Aki maga is úgy érzi, fontos az, hogy a művészet eszközeivel neveljünk, aki szívesen énekel, bővíti a dalkincsét, vagy éppen önmaga bátortalan az éneklésben, és segítségre, vagy az énekléssel kapcsolatban kialakult gátlásainak feloldására vágyik egy közösségben.

A Ringató alapítója, a program vezetője: Gállné Gróh Ilona, énektanár.


első csoport: 09:45-től 10:15-ig
második csoport: 10:30-tól 11:00-ig

A foglalkozásokat Venczel Mónika vezeti.


Részletes információ a foglalkozásokról a Ringató központi honlapján.


Jegyár: 1200 Ft (a jegy ára családonként, és nem személyenként értendő!)

KAMARACSÜTÖRTÖK - BALÁZS TAMÁS TRIÓ - INGYENES PROGRAM

Kamaracsütörtök - Balázs Tamás trió - Ingyenes Program
Az Esemény időpontja: 2020-10-2920:30
 

Balázs Tamás Trió


Balázs Tamás díjnyertes jazz-zongorista, zeneszerző és hangszerelő. Dzsessz mesterképzésen végzett, és zeneszerzést tanult Grazi Egyetemen, a zene- és előadóművészet bölcsőjében. Muzsikusként saját triójával lép fel, de játszott már számos nagy jazzklubban és koncertkoncepcióban nagyobb zenekarok tagjaként egész Európán belül. A 20. századi klasszikus zene és a jazz-hagyomány a legerőteljesebb befolyás, mely zenéjében megjelenik és gazdag és egyedi hangnemet kölcsönöz neki.

Balázs Tamás – zongora

Oláh Zoltán – nagybőgő

Gyárfás Attila – dob

Ingyenes program!

DEBRECZENI-KIS HELGA, PENGETŐS TRIÓ, POKLADE LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

Debreczeni-Kis Helga, Pengetős Trió, Poklade Lemezbemutató Koncert
Az Esemény időpontja: 2020-10-3020:00
 

20:00 Debreczeni-Kis Helga, Pengetős Trió

Debreczeni-Kis Helga a “Fölszállott a páva” műsorában szerzett magának országos ismertséget. Ő volt először citerásként döntős. Jelenleg a Zeneakadémia hallgatója. Első lemeze, a “Korközlő” 2020-ban jelent meg. Helga az autentikus népzene minél pontosabb elsajátítása és továbbadása mellett fontosnak tartja a citera adta lehetőségek kihasználását minél szélesebb skálán.

A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszerek szólalnak meg, a formáció programja mégis rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer eddig jószerével ismeretlen együtthangzása. Repertoárjuk az autentikus népzenére épül, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondolnak újra, formálnak saját képükre. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt jellemzi.

A zenekar tagjai:
Berta Alexandra – citera, ének
Csenki Zalán – koboz
Horváth Bálint – tambura, ének

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft (mely a Poklade lemezbemutató koncertjére is érvényes)

21:00 Poklade lemezbemutató koncert

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán. A kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. Ízek, illatok, színek és zamatok, fájdalom és életigenlés, de főként valamiféle ősi energia, mely kézen ragad és elrepít. Zenéjük valódi poklade, valódi átváltozás. A Poklade zenekart legendás mesterek – Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István – tanítványai alapították 2010-ben, Mohácson. A koncerten a Fonó gondozásában megjelent új Balkántransz című lemezüket mutatják be.

A zenekar tagjai:
Balog Tamás Cérna – prímtambura
Róka Roland – prímtambura
Cselinácz Marko -harmonika, ének
Andrics Attila –basszprímtambura, tapan, ének
Pávkovics István –basszprímtambura, harmonika, ének
Bischof Dávid –tamburabőgő
Bóka Balázs Andor –tamburabrács
Gráf Vivien –ének


Vendégek:
Babcsán Bence – klarinét, szaxofon
Eredics Áron – darbuka

Jegyár: elővételben 1000 Ft, a koncert napján: 1500 Ft (mely Debreczeni-Kis Helga és a Pengetős Trió koncertjére is érvényes)

Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban megrendezett népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

 

ÖTÖDIK ÉVSZAK LEMEZBEMUTATÓ KONCERT

Ötödik Évszak lemezbemutató koncert
Az Esemény időpontja: 2020-10-3120:00
 

Ötödik évszak lemezbemutató koncert 
A természet és az ember folyamatosan változnak. A zene is része ennek a kapcsolatnak és az Ötödik évszak is.
A zenekar tagjai több formációban (Lajkó Félix, BudafolkBand, Dresch Vonós Quartett, Magyar Állami Népi Együttes) tettek tanúbizonyságot a zene szeretetéről. Több éves tapasztalat ötvöződik ebben a felállásban. Pozitív, játékos, emberközpontú gondolatok. A zenekar énekesnője Izabelle Caussanel (F-HU), aki sajátos világával színezi a zenészek stílusát. Akusztikus emberzene világi felfogásban. Legújabb lemezük anyagát mutatják be ezen a koncerten.

A zenekar tagjai: Izabella Caussanel (ének), Hegedűs Máté (hegedű), Csoóri Sándor “Sündi” (brácsa, hosszúnyakú tambura, koboz, ének), Zimber Ferenc (cimbalom), Szabó Csobán Gergő (bőgő, ének)

Jegyár: 1000 Ft elővételben, 1500 Ft helyszínen

 

 

  Az őszi évadban, a 25 éves Fonóban megrendezett népzenei esemény a Hagyományok Háza támogatásával jön létre.

VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS

Vágtázó Csodaszarvas
Az Esemény időpontja: 2020-10-3121:30
 

 A 2005-ben alakult Vágtázó Csodaszarvas zenekar a magyar népzene ősrétegének, a nagy eurázsiai síkság lovasnépeinek őserejű népzenéjét eleveníti fel. A VCSSZ zenéje az életerő diadalának jegyében születik, varázserejű, kozmikus életre nyit kapukat, és rendkívüli energiákkal, összetartozás-élménnyel tölt fel. A Vágtázó Csodaszarvas azért jött létre, hogy feltöltse életünket a magyar népzene ősrétegében rejlő kimeríthetetlen természeti erővel. A Csodaszarvas a magyar nép és egyben az Élő Világegyetem jelképe. Vágtázunk, hogy a romlatlan, természetes nagyságukat őrző ősi erők felelevenedjenek. Vágtázunk, hogy a magyar néplélek visszanyerje ősi életerejét. „Tiszta népzene, magyar őstörténelem és tomboló erő – ez a Vágtázó Csodaszarvas.” (Magyar Nemzet 2017-12-08)

A zenekar tagjai: Fábri Géza (koboz, tambura, ének), Molnár Kriszta (hegedű), Fazekas András (dob), Fábri András (ciszter), Orczi Géza (buzuki, bolgár tambura, bolgár tapan), Vaskó Zsolt (magyar duda, pásztorfurulyák, fuvola, szoprán szaxofon, töröksíp, dorombok), M. Gebri Bernadett (ének), Bramsz Mocskonyi Péter (nagybőgő), Bakos Csaba (macedón tapan), Bese Botond (magyar duda) és Grandpierre Atilla (ének). A zenekar 15 éves fennállása alatt négy lemezt jelentetett meg; Tiszta Forrás, Végtelen Ázsia!, – ezek platinalemezek lettek -, Csillaglovaglás, és Örömtüzek a világ tetején.

Jegyár: elővételben 2000 Ft, a koncert napján 2500 Ft

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest