2021.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

ArtMozi.hu

Itt mindig az aktuális filmeket láthatod, amik vetítés alatt vannak az Allee Cinema City mozitermeiben.

A film borítójára kattintva azonnal a film online jegyvásárlási felületére léphetsz…

Bezárnak a Budapest Film filmszínházai, a Távmozi várja a nézőket!

A tulajok

A tulajok – The Owners

18 éven aluliak számára nem ajánlott angol thriller, 92 perc, 2020

Rendező: Julius Berg

Szereplők: Maisie Williams, Rita Tushingham, Ian Kenny, Jake Curran, Stacha Hicks, Andrew Ellis

Néhány fiatal környékbeli házak kifosztásával igyekszik könnyű pénzhez jutni. Úgy gondolják, megtalálták a tökéletes célpontot egy idős házaspár személyében, akik köztudottan egy hatalmas széfet rejtenek a pincéjükben. A betörés azonban nem várt fordulatot vesz, amikor a pár idő előtt hazaér és a fenyegetések ellenére nem hajlandó kinyitni a széfet. Ahogy a látszólag kedves öregek egyre furcsábban és fenyegetőbben kezdenek viselkedni, a fiatalok menekülőre fognák, de talán soha nem hagyhatják már el a házat…

Nyílt titkok

Nyílt titkok – Das perfekte Geheimnis

16 éven aluliak számára nem ajánlott német vígjáték, romantikus dráma, 111 perc, 2019

Rendező: Bora Dagtekin

Szereplők: Elyas M’Barek, Florian David Fitz, Jella Haase, Karoline Herfurth, Frederick Lau, Wotan Wilke Möhring, Jessica Schwarz

Egy baráti társaság úgy dönt, hogy feldobják az összejövetelük apropójaként szolgáló vacsorát: egész este mind a heten úgy telefonálnak, írnak vagy fogadnak üzeneteket a mobiljukon, hogy a többiek is láthassák, hallhassák őket. És ezzel el is kezdődik a hazugságok, átverések végeláthatatlan sora.

Ronnie Wood – Isten tenyerén - Somebody Up There Likes Me

Ronnie Wood – Isten tenyerén – Somebody Up There Likes Me 

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott angol életrajzi film, dokumentumfilm, zenés film, 82 perc, 2019

Rendező: Mike Figgis

Szereplők: Ronnie Wood, Mick Jagger, Damien Hirst, Keith Richards, Rod Stewart, Charlie Watts

E Mike Figgis rendezte dokumentumfilm meghitt portrét állít a legendás Rolling Stones tag Ronnie Wood előtt, mint zenész, művész és túlélő. A film a hetvenes éveiben még mindig az élvonalba tartozó zenész karrierének szerény, észak-londoni kezdeteitől – ahol idősebb testvérei arra inspirálták, hogy rocksztárrá váljon – az immár ötven éve tartó pályája csúcsáig jut el, amely során a világ valaha volt legnagyobb pop-rock zenészeivel dolgozott, mint a The Birds, Jeff Beck, The New Barbarians, Rod Stewart, The Faces és persze a The Rolling Stones.

Ronnie végigkalauzol minket élete történetén – festő és zenész pályáján –, olyan barátokat, zenésztársakat és festő kollégákat megszólaltatva, mint Damian Hirst, Mick Jagger, Keith Richards, Imelda May vagy Rod Stewart.

Emma

Emma

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott vígjáték, dráma, 124 perc, 2020

Rendező: Autumn de Wilde

Szereplők: Anya Taylor-Joy, Bill Nighy, Mia Goth, Josh O’Connor, Callum Turner, Rupert Graves, Miranda Hart, Johnny Flynn

Jane Austen imádott, örökérvényű komédiája arról, hogy találd meg a párod, és hogyan érdemeld ki a boldogságot, most új köntösbe bújik ebben a szikrázóan élvezetes adaptációban.
A csinos, okos és gazdag Emma Woodhouse riválisok nélküli fáradhatatlan méhkirálynő az ő álmos kis városában. A társadalmi osztályok nyűgeinek és a felnőtté válás kínjainak eme sziporkázó szatírájában Emma össze nem illő párok és romantikus botlások közt manőverezve találja meg a szerelmet, amely végig ott volt az orra előtt.

Sarlatán - Charlatan

Sarlatán – Charlatan

16 éven aluliak számára nem ajánlott cseh-ír-szlovák-lengyel történelmi dráma, 118 perc, 2020

rendező: Agnieszka Holland

Szereplők: Jan Vlasák, Jiří Černý, Joachim Paul Assböck, Juraj Loj, Ivan Trojan, Martin Myšička

Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.
A történelmi tablók szakavatott rendezője, Agnieszka Holland (Európa, Európa, Sötétségben) ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja tárul elénk.

Nincs Parancs

Nincs parancs

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 71 perc, 2020

Rendező: Szalay Péter

Szereplők: Kerekes Vica, Hustár Zsolt, Kőszegi Ákos, Bella Árpád, Harald Jäger, Gundula Schafitel, Mészáros Ferenc

A NINCS PARANCS! Bella Árpád és Harald Jäger határőr alezredesek kísértetiesen hasonló története. Bella Árpád hatáskörét túllépve átengedte a keletnémet tömeget a magyar-osztrák határon és Harald Jäger hasonlóan cselekedett a Berlini Falnál, amikor puskalövés nélkül kelet-berlinieket engedett Nyugatra. Bátor fellépésükkel felgyorsították a 20. század végi történelmi események menetét és megakadályozták egy tömeges tragédia bekövetkeztét.

Martin Eden

Martin Eden(129 perc)
2019 angol nyelvű, olasz nyelvű magyar feliratos olasz-francia-német romantikus dráma
 
Szereplők: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi, Denise Sardisco
Rendező: Pietro Marcello
 

A Jack London regénye nyomán keletkezett alkotás a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplője a legjobb színésznek járó díjat nyerte el. Később számos nemzetközi fesztiválon, többek között Torontóban is díjazták.

A fiatal író, Martin Eden keserves és szenvedélyes energiával küzd azért, hogy elszakadjon gyökereitől. Kétségbeejtő szegénységét és származását mindenáron maga mögött akarja hagyni, és ezért erején felül tanul és képzi magát abban a reményben, hogy egy nap elfoglalhatja méltó helyét az irodalmi elit tagjai között.

Peggy Guggenheim - A művészet megszállottja

Peggy Guggenheim – A művészet megszállottja (95 perc)
2020 angol nyelvű, magyar feliratos amerikai dokumentumfilm
 
Rendező: Lisa Immordino Vreeland
 

Lisa Immordino Vreeland többszörösen díjnyertes dokumentumfilmjében a modern művészet és 20. századi művészvilág egyik legszínesebb egyénisége, Peggy Guggenheim portréja rajzolódik ki. A különleges archív felvételek és visszaemlékezések mellett számos szakértő, egykori pályatárs és híresség is megszólal a filmben, amelynek vezérfonalát a legendás műgyűjtő és mecénás Jacqueline B. Weld által szerkesztett életrajzi interjúkötete adja. Peggy Guggenheim neki adta élete utolsó interjúit 1979-ben, a személyes hangvételű beszélgetések sokáig elveszettnek hitt hangfelvételei kiemelt szerepet játszanak a filmben.

Peggy Guggenheim rendkívüli személyiség volt, aki nemcsak megelőzte korát, de sok szempontból meg is határozta azt. A Guggeneheim család vagyonának örökösnője az évek során a modern képzőművészet kulcsfigurájává vált. Ahogy a 20. század kulturális sokszínűségében egyre több tapasztalathoz jut, már nem csak műkincseket, hanem „művészeket is gyűjt”. Samuel Beckett, Max Ernst, Jackson Pollock, Alexander Calder, Marcel Duchamp – hogy csak néhányat említsünk a köré szerveződő, megszámlálhatatlanul sok alkotó közül. Egyéni tragédiái ellenére sikerült megőriznie azt az eltökéltséget, amellyel létrehozta az egyik legmeghatározóbb modern képzőművészeti gyűjteményt, melyet jelenleg velencei palotájában gondoznak.

Az október 8-án mozikba kerülő Peggy Guggengheim – A művészet megszállottja átfogó képet nyújt a modern művészetről, a stílus leghíresebb műgyűjtője és műpártolója élettörténetét keresztül. “Olyan, mint egy történelemlecke, ami végig szórakoztató” – írta a filmről a Hollywood Reporter. A film Budapesten a Művész, Puskin, Toldi moziban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható, emellett országszerte számos art moziban, többek között Debrecenben, Pécsett, Miskolcon, Szolnokon és Kecskeméten is bemutatják.

Az igazság

Az igazság – The thruth ( La Verité) (106 Perc)
2020 francia nyelvű magyar feliratos francia családi dráma
 
Szereplők: Catherine Deneuve, Juliette Binoche, Ethan Hawke
Rendező: Hirokazu Koreeda
 

A korosodó díva, az egykori mozicsillag egy olyan film forgatásán vesz részt, amely egy soha nem öregedő anyáról szól. A színésznő szerepéhez meglepően hasonló módon éli életét, többek között ebből fakad viharos kapcsolata forgatókönyvíró lányával, aki pont a forgatás idején látogat haza amerikai férjével és kislányával. A viszontlátás apropója, hogy megünnepeljék a díva önéletrajzának megjelenését. Az önfényező szöveg tele van ferdítésekkel és valótlanságokkal, ahogy erre a lánya lépten-nyomon emlékezteti az anyját. Régi sérelmek, családi titkok, méltatlan mellőzés, féltékeny rivalizálás bukkan fel a múltból, amibe anya és lánya mellett az amerikai férj is belekeveredik.

Bestiáda

Bestiada – Seules les Bédes (116 perc)
2020 francioa nyelvű magyar feliratos francia-német Thriller
 
Szereplők: Damien Bonnard, Dénis Menochet, Laure Calamy, Nadia Tereszkiewicz, Valeria Bruni Tedeschi
Rendező: Dominik Moll
 
Egy nő nyomtalanul eltűnik. Egy hóvihar után találnak rá a kocsijára egy eldugott kis falu határában. Míg a rendőrség tanácstalan öt idegen kerül a látótérbe. Mindegyiknek megvan a maga sötét titka, ám szemtanú nincs – leszámítva az állatokat.
A kontinenseken átívelő hátborzongató thriller-noir a sokoldalú Dominik Moll (Harry csak jót akar, Lemming) bravúros adaptációja Colin Niel Seules les bétes című díjnyertes regényéből. Kurosawa A vihar kapujában című művére emlékeztető cselekményszövés fókuszában olyan szeretetéhes, ám boldogtalan figurák állnak, akik képesek bármeddig elmenni, bármilyen megaláztatást elviselni, hogy viszont szeressék őket. A Bestiáda felvonultatja a modern francia film új sztárjait – Damien Bonnard, Dénis Menochet, Laure Calamy, Nadia Tereszkiewicz és Valeria Bruni Tedeschi -, akik a végső pillanatban is meg tudnak lepni bennünket, mikor a rejtély utolsó részlete is a helyére kerül. A film a 76. Velencei Filmfesztivál Venice Day szekcióját nyitotta, majd a Tokiói Filmfesztiválon közönségdíjat és a legjobb női alakítás díját is bezsebelte.

Élősködők

Élősködők – Parasite (132 perc)
2019 magyar azinkronos és magyar feliratos Dél-korai dráma
 
Szereplők: Jo Yeo-jeong, Lee Sun-kyun, Song Kang-ho
Rendező:  Bong Joon-Ho 
A teljesen őrült filmeket jegyző dél-korai rendezőfenomén, Bong Joon-ho (A gazdatest, Snowpiercer – Túlélők viadala, Okja) tízévnyi nemzetközi kitérő után visszatért hazájába, hogy ismét kompromisszummentesen dolgozhasson. Ennek eredménye ez a tőle megszokott hangvételű, semmihez sem hasonlítható éjsötét vígjáték, az Élősködők.
Ki-taek családja igazi semmirekellőkből áll, akik mindig a könnyebbik utat választják – bármit megtesznek, csak dolgozni ne kelljen. Irigykedve nézik a Park család fényűző életmódját, és ördögi tervet eszelnek ki, hogy a közelükbe férkőzzenek. Azonban természetesen semmi sem a családfő tervei szerint alakul.
Két évvel az Okja után Bong Joon-ho legújabb filmje is a patinás Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol ezúttal elnyerte a fesztivál legfontosabb díját, az Arany Pálmát.
Oscar-díj 2020: A legjobb film; A legjobb rendezés; A legjlobb nemzetközi film; A legjobb eredeti forgatókönyv
Arany Glóbusz-díj 2020: A legjobb idegen nyelvű film
Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál 2019: Arany Pálma

ar dapibus leo.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Felkészülés határozatlan ideig tartó együttléthez (95 perc)
2020 magyar vígjáték
Szereplők: Stork Natasa, Bodó Viktor, Vilmányi Benett, Nagy Zsolt, Lukáts Andor
Rendező: Alex Thompson
 
Dr. Vizy Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen Dr. Drexler Jánossal. Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, Drexler azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Márta kételkedni kezd magában. Lehet, hogy annyira vágyott a férfira, hogy csak a fantáziája játszik vele? Úgy dönt, nem utazik vissza Amerikába. Egy budapesti kórházban vállal munkát, és nyomozni kezd Drexler János után.

Fortuna istennő

Fortuna Istennő – La dea fortuna (114 perc)
2019 olasz nyelvű, magyar feliratos olasz dráma
 
Szereplők:
Stefano Accorsi, Jasmine Trinca, Edoardo Leo, Serra Yilmaz, Barbara Alberti
Rendező: Ferzan Ozpetek
 

Arturo és Alessndro egy párt alkotnak, már több mint tizenöt éve. A kapcsolatuk mégis hosszabb ideje válságban van: eltűnőben van a régi szenvedély és a hűtlenség gyanúja is felmerül. Egy napon váratlanul betoppan hozzájuk Annamaria, aki Alessandro régi barátja és megkéri a két férfit, hogy vigyázzanak a gyerekeire, amíg ő kórházban lesz. A férfiak természetesen vállalják, hogy néhány napig gondoskodnak a gyerekekről, ám sok minden nem úgy alakul, mint arra számítottak.

HAB

Hab (90 perc)
2020 magyar romantikus film
 
Szereplők: Kerekes Vica, Mátray László, Gyarmati Erik
Rendező: Lakos Nóra
 

Van egy teszt, ami állítólag 99%-os pontossággal megmutatja, hogy az ember valóban a nagy Ő-vel él-e. De Dórán (Kerekes Vica) valahogy ez sem segített: 99%-os szerelme éppen valaki mást készül feleségül venni. Az élet persze még így is lehet édes: Dóra ugyanis cukrász, aki mindent imád, ami a foglalkozásával kapcsolatos, tészták, habok, cukrozott cseresznyék között tölti a napjait – és mindezt egy cuki kis boltocskában kínálja az édesszájú világnak.A sütimennyország azonban keserű jövő elé néz – ha tulajdonosa nem szerez hirtelen nagyon sok pénzt, lehúzhatja a rolót. Az ilyen helyzetekre a legjobb szakácskönyvek sem kínálnak megoldást, úgyhogy Dóra kikever egy ravasz tervet: benevez egy családi cégeknek hirdetett versenybe, és szerződtet hozzá egy vállalkozó kedvű agglegényt (Mátray László), aki a hiányzó millióért folytatott hadjárat során a vőlegényének hazudja magát.Csakhogy a pasas megrögzött csajozógép. És az már csak a hab a tortán, hogy nagyon jóképű is.

Inkább lennék özvegy

Tenet  (150 perc)
2020 angol nyelvű magyar feliratos és mgyar szinkronos verzióban is amerikai akció, dráma, thriller
 
Szereplők: John David Washington, Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Brannagh, Michael Caine, Clémence Poésy, Elizabeth Debicki
Rendező: Christopher Nolan
 

A legsikeresebb Batman-trilógia és az Eredet rendezője, Christopher Nolan ismét különlegesen egyedi, izgalmas és meghökkentő fordulatokban gazdag thrillert rendezett, amelyben egy angol kémnek kellene megmentenie a Földet a rá leselkedő és pusztulással fenyegető katasztrófától. Ám a szuperügynöknek nemcsak az idegen hatalmak embereivel, hanem a legnagyobb ellenséggel, az Idővel is meg kell küzdenie. A főszerepet játszó John David Washington mellett fontos feladatot kapott a filmben Robert Pattinson, Kenneth Branagh, Aaron Taylor-Johnson, Elizabeth Debicki, Clémence Poésy és a Christopher Nolan filmjeiből (is) kihagyhatatlan Michael Caine is.

Made in Italy

Made in Italy (93 perc)
2020 angol nyelvű magyar feliratos amerikai vígjáték, dráma
 
Szereplők: Liam Neeson, Micheál Richardson, Lindsay Duncan, Helena Antonio
Rendező: James D’Arcy
 

A Made in Italy egy szívmelengető, komédiába csomagolt családi dráma, amely Toscana napsütéses vidékeire kalauzolja el a nézőt. A londoni bohém művész, Robert, fiával, Jackkel visszatér Olaszországba, hogy felújítsa azt a nyaralót, melyet egykori felesége hagyott rájuk. Arra azonban egyikük sem számít, hogy a házat milyen borzasztó állapotban találják… Ahogy apa és fia hozzálátnak a munkálatoknak, rá kell ébredniük, hogy nem csak a nyaralóra, de kettejük kapcsolatára is ráfér egy alapos renoválás. Szerencsére eleinte lehetetlennek tűnő feladatuk során segítségükre van a közeli kisváros bohókás apraja nagyja, így az idő előrehaladtával Robert és Jack nem csak a ház körüli teendőikkel kezdenek el haladni, hanem esélyt kapnak, hogy túllépjenek múltbéli sérelmeiken és újra megleljék a boldogságot.

Palm Springs

Palm Springs  (90 perc)
2020 magyar szinkronos amerikai-hongkongi romantikus vígjáték
 
Szereplők: J.K. Simmons, Tyler Hoechlin, Andy Samberg, Camila Mendes, June Squibb, Peter Gallagher, Meredith Hagner
Rendező: Matthew Compton
 

Nyles és Sarah találkozik egy esküvőn és életük örökre megváltozik. Sem a lagziból nem tudnak távozni, sem egymás elől, sem az érzéseik elől nem tudnak elmenekülni. A Palm Springs elbűvölő és eredeti romantikus időutazós sztori, a Sundance Filmfesztivál fesztiválgyőztes filmje, és mindamellett a valaha itt értékesített legdrágább film.

Teljes titoktartás

Teljes titoktartás – The Translators (Les traducteurs) (105 perc)
2020 francia nyelvű magyar feliratos francia-belga thriller
 
Szereplők: Lambert Wilson, Olga Kurylenko, Riccardo Scamarcio, Sidse Babett Knudsen, Eduardo Noriega
Rendező: Régis Roinsard
 

Egy irodalmi szenzáció várva-várt utolsó kötetének nemzetközi fordítása a lehető legnagyobb titoktartás mellett készül, hogy a legtöbb nyelven egyidőben jelenhessen meg. Kilenc fordító luxusbunkerbe zárva dolgozik rajta, amikor váratlanul valaki online kiszivárogtatja a kötet első oldalait. A hacker ezt csupán ízelítőnek szánta: jelentős pénzösszeget szeretne, vagy még a hivatalos megjelenés előtt feltölti az egész könyvet. A szivárogtató csak a fordítók közül kerülhet ki, és a kiadó semmilyen eszköztől sem riad vissza, hogy leleplezze őt.Európai szupersztárok főszereplésével készült ez a feszült thriller: többek között Lambert Wilson (Mátrix-folytatások), Olga Kurylenko (Sztálin halála, A Quantum csendje) és Riccardo Scamarcio (Silvio és a többiek, John Wick: 2. felvonás) láthatók a klasszikus bűnügyi történeteket idéző, mégis váratlan fordulatokkal teli filmben.

Tiszt és kém – A Dreyfus-ügy

Tiszt és Kém – A dreyfus ügy – J’accuse (136 perc)
2019 magyar feliratos kanadai dráma
 
Szereplők: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric
Rendező: Roman Polanski
 
Roman Polanski új filmje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, itt Ezüst Oroszlánt és FIPRESCI-díjat nyert.
A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában.

Van Gogh az örökkévalóság kapujában

Van Goghaz örökkévalóság kapujában – At Eternity’s gate (111 perc)
2018 angol és francia nyelvű, magyar feliratos ír-svájci-angol-francia-amerikai életrajzi dráma
 
Szereplők: Willem Dafoe, Rupert Friend, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac, Mathieu Amalric, Niels Arestrup
Rendező: Julian Schnabel
 
Willem Dafoe és Mads Mikkelsen főszereplésével! A velencei filmfesztiválon a legjobb színész díját nyerte, Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelölték.
Vincent van Gogh életének fontos éveit töltötte a franciaországi Arles és Auvers-sur-Oise városokban, amelyek színei, miliője festészetére is nagy hatással volt. A filmből megismerhetjük a festő életének mindennapjait, állandó küzdelmét démonaival és a zsenialitást, amely máig visszaköszön a halhatatlan festményeken.

Zárójelentés

Zárójelentés (118 perc)
2020 magyar dráma ( a művész moziban angol felirattal)
 
Szereplők: Klaus Maria Brandauer, Udvaros Dorottya, Elek Ferenc, Martinovics Dorina, Eperjes Károly, Stohl András, Andorai Péter
Rendező: Szabó István
 
Stephanus professzort (Klaus Maria Brandauer) váratlanul nyugdíjazzák. A doktor még nem szeretne elszakadni hivatásától, így elbúcsúzik kórházi kollégáitól, hazaköltözik a szülőfalujába, és – a helyiek nagy örömére – körzeti orvosként kezd dolgozni.
A fiatalkori szerelme és gyerekkori legjobb barátja viszontlátása megérinti a biztonságos környezetéből kiszakadt doktort, ám a faluban nemcsak pozitív élmények érik: olyan kisstílű, de ártalmas politikai csatározásokba is belekeveredik, amelyek nem engedik meg, hogy belefeledkezzen a múltidézésbe, vagy egy új élet gondolatával kísérletezzen. Stephanus a saját kárán kénytelen megtanulni, hogy a múlt kísérteteivel csak akkor számolhat le, ha szembenéz a jelennel.
A Mephistó-ért Oscar®-díjat nyert, több más filmjéért Oscar®-ra jelölt, Golden Globe®-, cannes-i Aranypálma és berlini Ezüstmedve-díjas rendező hosszú szünet után, korábbi sikerei legfontosabb alkotótársai, Klaus Maria Brandauer, Eperjes Károly, Koltai Lajos operatőr, valamint a hazai színészet legjava segítségével, készített új mozifilmet, amely ismét izgalmas, felkavaró és elgondolkodtató.

Nincs gonosz

Nincs gonosz – Sheytan vojud nadarad / There Is No Evil (150 perc)

2020 német és perzsa nyelvű magyar feliratos német-iráni-cseh Dráma

Szereplők: Baran Rasoulof, Zhila Shahi, Mahtab Servati, Kaveh Ahangar, Ehsan Mirhosseini

Rendező: Mohammad Rasoulof

 

Filmszerész Filmklub Extra
2020. október 18. 19.00
Művész mozi

Hesmat odaadó férj és gondos apa, aki soha nem beszél családjának a munkájáról. Puja tudja, hogy képtelen egy másik ember életének kioltására, mégis ezt várják tőle. Dzsavad még nem sejti, hogy nem a szerelme születésnapjára tervezett leánykérés lesz a nap legnagyobb meglepetése. Bahramot, aki orvos, de nem praktizálhat, meglátogatja az unokahúga: a férfi megpróbálja elmagyarázni neki, miért él mindentől távol, számkivetettként. Négy történet, mind ugyanannak a főtémának – erkölcsi tartás, az egyén szabadsága – a variációja. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán e négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette a filmben is szereplő lánya vette át az elismerést Berlinben.

2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

Corpus Christi

Corpus Christi – Boże Ciało (115 perc)
2019 magyar feliratos lengyel dráma
 
Szereplők: Bartosz Bielenia, Aleksandra Konieczna, Eliza Rycembel, Tomasz Zietek
Rendező: Jan Komasa
 
A fiatalkorúak börtönében élő 20 éves Daniel spirituális átváltozásának története. Pap szeretne lenni, de ez lehetetlen büntetett előélete miatt. Amikor dolgozni küldik egy kisvárosi ácsműhelybe, érkezése előtt papnak öltözik és véletlenül még a helyi parókia irányítását is rábízzák. A fiatal prédikátor érkezése lehetőséget ad a helyi közösségnek, hogy megkezdjék a közelmúlt tragikus eseményeinek feldolgozását.

Cosa Sará

Cosa Sará

magyar feliratos olasz film (101 perc)

rendező: Francesco Bruni

Szereplők: Kim Rossi Stuart, Lorenza Indovina, Barbara Ronchi, Giuseppe Pambieri, Raffaella Lebboroni, Nicola Nocella, Fotinì Peluso, Tancredi Galli, Elettra Mallaby, Stefano Rossi Giordani, Ninni Bruschetta

Bruno Salvati élete vakvágányra került. Filmjei sosem arattak nagy sikert, producere pedig nem vág új projektekbe. Anna, a felesége, akitől nemrég vált el, máris új párra talált. Gyermekei, Adele és Tito számára Bruno nem tud olyan támogató és megbízható apa lenni, amilyen lenni szeretne. Egy napon Bruno megtudja, hogy a leukémia egyik változatában szenved. Azonnal rábízza magát egy hozzáértő és alapos hematológusra, aki végigkíséri a gyógyulás felé vezető rögös úton. Az első feladat megfelelő őssejtdonort találni: néhány sikertelen kísérletet követően Brunón úrrá lesz a félelem. Mi lesz vele?
Miután édesapja, Umberto felfedi előtte egy múltbéli titkát, mindenkiben felcsillan a remény szikrája.

díjak és fesztiválok
Festa del Cinema di Roma 2020: Eventi Speciali – Film di Chiusura

Idiot Prayer - Nick Cave alone at Alexandra Palace

Idiot Prayer – Nick Cave alone at Alexandra Palace

korhatárra való tekintet nélkül megtekinthető angol zenés film, 118 perc, 2020

rendező és szereplő: Nick Cave

Idiot Prayer – Nick Cave Alone at Alexandra Palace című koncertfilmben Nick Cave szólóban, zongorán szólaltatja meg dalait, ritkán hallható, lecsupaszított formában, A koncerten egyaránt elhangzanak a Bad Seeds és a Grinderman korai szerzeményei és a Nick Cave & the Bad Seeds Ghosteen című legújabb albumán szereplő dalok. A filmben olyan jól ismert szerzemények csendülnek fel, mint az Into My Arms, The Mercy Seat, Higgs Boson Blues and Girl In Amber. A 2020. júniusában rögzített felvétel eredetileg csak online volt elérhető, most azonban a rajongóknak lehetősége nyílik megnézni a filmet moziban, professzionális körülmények között négy eddig nem látott jelenettel kibővítve.

 Az Idiot Prayer a történelem furcsa és bizonytalan pillanatából származó emlék, amely a szokatlan, eddig ismeretlen helyzetből fakadt: a hónapokon át tartó bezárására, elszigeteltségére adott válaszként fogant. Az előadás felvételeit a díjnyertes operatőr, Robbie Ryan rögzítette (A kedvenc, Házassági történet) az Alexandra Palace lenyűgöző West Halljában. A film vágója Nick Emerson volt (Lady Macbeth, Emma, Greta), a zenét pedig Dom Monks rögzítette.

A nagy lépés - Il grande passo

A nagy lépés – Il grande passo

magyar feliratos olasz vígjáték 2019 (96 perc)

rendező: Antonio Padovan

Szereplők: Giuseppe Battiston, Stefano Fresi, Camilla Filippi, Flavio Bucci, Roberto Citran, Teco Celio, Vitaliano Trevisan, Ludovica Modugno, Teresa De Santis

Hatéves kora óta, amikor 1969-ben egy nyári éjszakán Dario Cavalieri élőben követte az első Holdra szállást, soha nem mondott le arról, hogy ő is eljusson oda. „A holdkóros”, merthogy így hívják őt a szülőhelyén, egész életét ennek a megvalósíthatatlan álomnak szentelte. Az álmok különböztetik meg az embert az állattól: ezt mondta neki az apja aznap éjjel, mielőtt úgy eltűnt, hogy soha többé nem hallottak felőle.
Mario Cavalieri az édesanyjával egy vasáruboltot vezet Róma egyik negyedében, egészen addig a napig, amikor egy telefonhívás felforgatja fásult életét. Testvérét, Dariót gyújtogatással vádolják, és börtönbe került. Dario édesanyja már évekkel ezelőtt meghalt, az apja nem tud elmenni hozzá, ezért Mario marad az egyetlen rokon, aki gondoskodhat testvéréről, akit életében csak egyszer látott. Mario habozik, töpreng, kételkedik, majd úgy dönt, elindul észak felé.
A külsőre oly hasonló, de belsőre nagyon is különböző két testvér magára marad a lehetetlen vállalkozás megvalósításában.

díjak és fesztiválok
• Italian Film Festival USA 2020
• Lavazza Italian Film Festival 2020: New Italian Cinema
• Los Angeles – Italia 2020: Italian Cinema Today
• Torino Film Festival 2019: Torino 37 – Premio per il Miglior attore (Giuseppe Battiston, Stefano Fresi)

Nefelejcs Bábszínház - Kippkopp és Tipptopp

Nefelejcs Bábszínház – Kippkopp és Tipptopp

Rendező
Marék Veronika
Erdélyi Erika

Egy szép őszi napon Tipptopp a gesztenyelány megérkezik az erdőbe. Szállást keresve megismerkedik a sünivel, a lepkével, a békával és végül találkozik Kippkoppal, a gesztenyefiúval.

Állatok és csodák

színes, magyar, francia, német, cseh, osztrák, amerikai animációs rövidfilmek 71 perc, 

● Maestro, 2 perc
● Kippkopp a hóban, 7 perc
● Horgászhal, 3.5 perc
● Az emberi test, 3 perc
● Mackós, 1.5 perc
● Síugrók, 4 perc
● Szia, cica!, 7.5 perc
● Az utolsó Yeti, 6 perc
● Fészek, 4.5 perc
● Álomfogó, 4.5perc

Csodás rajzfilm különlegességek a világ minden tájáról 4-6 éveseknek a Cinemira – Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál válogatásában! Tíz rövid mesefilm, amelyben a legkisebbek kedves történeteken keresztül ismerkedhetnek meg az erdő állatainak kórusával,vagy egy hallal, aki fél a sötétben, de tanulhatnak az emberi test csodáiról és megismerkedhetnek egy édes mackó családdal is. A rajzfilmek humorral beszélnek a gyerek álmairól, vágyairól, félelmeiről, vagy épp az állatok világáról. Persze találkozhatnak magyar kedvenceikkel is, így Kipp-Kopp-pal ebben a közel egyórás összeállításban. A Cinemira elkötelezett híve a minőségi gyerekfilmek terjesztésének, így az összeállítás amellett, hogy szórakoztató, megismerhetik magukat és környezetüket a kisgyerekek.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest