2021.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

CirkoGejzir

Itt mindig az aktuális filmeket láthatod, amik vetítés alatt vannak az Allee Cinema City mozitermeiben.

A film borítójára kattintva azonnal a film online jegyvásárlási felületére léphetsz…

COVID-19 TÁJÉKOZTATÓ

A CIRKO FILM – MÁSKÉPP ALAPÍTVÁNY a COVID-19 világjárványra tekintettel az alábbiakról tájékoztatja Önöket, mint a CIRKO-GEJZÍR MOZI látogatóit.

Tájékoztatjuk, hogy a CIRKO-GEJZÍR MOZI a megszokott módon tart nyitva. Folyamatosan figyelemmel követjük a világjárvány fejleményeit, és megtesszük az azoknak megfelelő lépéseket és óvintézkedéseket.

Elsődleges érdekünk a CIRKO-GEJZÍR MOZI látogatóinak és a munkatársaink védelme, valamint a járvány és annak következményeinek megfékezése. Erre tekintettel az alábbi óvintézkedéseket tesszük meg:

  • fertőtlenítő folyadékok kihelyezése a mozi területén
  • sűrűbb takarítás elrendelése
  • a mozi helyiségeinek rendszeres fertőtlenítése

Emellett ugyanakkor kérjük Önöket, hogy a fent említett céljaink érdekében Önök is tegyék meg az alábbi óvintézkedéseket:

  • Ha betegnek érzi magát, vagy a moziban tett látogatást megelőző 14 napban a járvány által kiemelten veszélyeztetett országban járt, kérjük, semmi esetre se menjenek közösségbe, vagy lépjenek be a mozi területére.
  • A moziban való tartózkodás során kérjük Önöket, hogy egymástól és munkatársainktól lehetőleg 1,5 méteres távolságra tartózkodjanak.
  • A moziba történő belépéskor kérjük, hogy rögtön használják a mozi bejáratánál kihelyezett fertőtlenítő folyadékot.
  • Maszkviselés a mozi látogatása során.
  • A fenti óvintézkedések mellett Önöket is kérjük arra, hogy kövessék figyelemmel és tartsák be a hivatalos állami és nemzetközi szervek járványügyi tájékoztatásait és előírásait.

Amennyiben a moziban való tartózkodást követően a COVID-19 vírus bármely tünetét észlelik magukon, kérjük, hogy késedelem nélkül tájékoztassanak minket.

Fentiekre tekintettel tájékoztatjuk Önöket, hogy a moziba történő belépés és a filmvetítésesen való részvétel kizárólag az Önök saját felelősségére történhet. Az Önök esetleges megfertőződéséért semmilyen felelősséget nem tudunk vállalni.

Kérjük, a fentiek szíves tudomásulvételét, és szíves megértésüket előre is nagyon köszönjük!

Cirko-Gejzír mozi

Sarlatán - Charlatan

Sarlatán – Charlatan

16 éven aluliak számára nem ajánlott cseh-ír-szlovák-lengyel történelmi dráma, 118 perc, 2020

rendező: Agnieszka Holland

Szereplők: Jan Vlasák, Jiří Černý, Joachim Paul Assböck, Juraj Loj, Ivan Trojan, Martin Myšička

Korát megelőző orvosfenomén, vagy az emberek jóhiszeműségével játszó kuruzsló? A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiknek nem volt pénze vagy lehetősége arra, hogy valódi orvosokhoz forduljanak. Tudásának felsőbb körökben is híre ment, többen többféleképpen próbálták ellehetetleníteni a munkáját – legyen szó a fasizmus éveiről, vagy az azt követő kommunizmusról.
A történelmi tablók szakavatott rendezője, Agnieszka Holland (Európa, Európa, Sötétségben) ismét egy kevésbé ismert életutat tár a közönség elé. A Sarlatánban Mikolášek sikerekben és bukásokban gazdag életén keresztül azonban nem egyetlen sors, hanem a XX. századi Kelet-Európa korszakai és gondolkodásmódja tárul elénk.

Történetek a végtelenségről - Om det oändliga / About Endlessness

Történetek a végtelenségről – Om det oändliga / About Endlessness 

16 éven aluliak számára nem ajánlott svéd-német-norvég-francia filmdráma, 78 perc, 2019

Rendező: Roy Andersson

Szereplők: Anton Forsdik, Stefan Karlsson, Thore Flygel

„Láttam egy embert, aki…” – film a létezésről, az élet értelméről, az emberi lét szépségeiről és kegyetlenségeiről, a maga varázsában és közhelyeivel. A Történetek a végtelenségről helyzetek és szituációk humoros sorozata, amelyben a hétköznapok banalitása átlagos emberek érzéseit hozza felszínre, s amelyben a jelentéktelennek tűnő és a történelmi pillanatok egyenrangúvá válnak. Legyen akár szó hitét vesztett papról, élete átlagosságát sirató idős férfiról, menetelő hadifoglyokról, táncoló kamaszokról, vagy akár egy cipő bekötéséről – minden pillanat bírhat jelentőséggel, és lehet egyidejűleg jelentéktelen a külső megfigyelő számára. Ezt kínálják Roy Andersson megfigyelései, az elmaradhatatlan skandináv humorral körítve.

A svéd kultrendező és forgatókönyvíró, Roy Andersson (Svéd szerelmi történet, Dalok a második emeletről, Te, aki élsz, Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről) új filmjének világpremierje az A kategóriás Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában volt. Andersson a legjobb rendezés Ezüst Oroszlán-díját nyerte el a világ legrégebbi filmfesztiválján. A film mások mellett elnyerte a legjobb vizuális trükkök Európai Filmdíját is. Az egyik legelismertebb kortárs skandináv filmrendező ezúttal is filozófiai és létkérdéseket boncolgat fekete humorba ágyazva. Andersson operatőre ismét a magyar Pálos Gergely (Randikutya, Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről, Dark Chamber) volt.

Ízlés szerint fűszerezve - Quanto bast

Ízlés szerint fűszerezve – Quanto bast

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz vígjáték, 92 perc, 2018

Rendező: Francesco Falaschi

Szereplők: Vinicio Marchioni, Valeria Solarino, Luigi Fedele, Nicola Siri, Mirko Frezza, Benedetta Porcaroli

Arturónak, a sikeres séfnek ismétlődő dühkitörései miatt közösségi szolgálatot kell teljesítenie: egy Asperger-szindrómásokkal foglalkozó segítő csoport tagjait kell megtanítania a főzés rejtelmeire. A húszéves Guido különleges tehetséget mutat az ízek és fűszerek iránt. Arturo magával viszi a fiút egy szakácsversenyre: a gyönyörű tájakon át vezető toscanai út során lassan kibontakozó különleges barátság gyökeresen megváltoztatja Arturo hozzáállását az életéhez…

Cseng mester konyhája - Mestari Cheng

Cseng mester konyhája – Mestari Cheng

12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott finn-kínai vígjáték, dráma, 114 perc, 2019

Rendező: Mika Kaurismäki

Szereplők: Vesa-Matti Loiri, Kari Väänänen, Anna-Maija Tuokko, Lucas Hsuan, Pak Hon Chu

Felesége halála után a kínai séf, Cseng Finnország távoli falucskájába utazik, hogy újra felvegye a kapcsolatot egy régi barátjával, akivel évekkel ezelőtt ismerkedett meg Sanghajban. Megérkezésekor kiderül, hogy a faluban senki sem ismeri az illetőt, de a helyi kávézó barátságos tulajdonosa, Sirkka a segítségére siet. Szállást kínál neki a végtelen erdőkkel és tavakkal körülvett tájon, amely egészen más, mint hátrahagyott nagyvárosi otthona. Cseng cserébe beavatja a kínai konyha titkaiba, és ezzel gyorsan feldobja a falu gasztronómiai palettáját. A konyhaművészet segítségével egyre közelebb kerülnek az eleinte távolinak hitt kultúrák, és Cseng hamar a közösség egyik fontos és megbecsült tagjává válik. Eljön azonban a pillanat, amikor turistavízumának lejárata vészes közelségbe kerül, és a falu lakóinak össze kell fogniuk, hogy megakadályozzák új barátjuk elvesztését.

Boldog Idők - La belle époque

Boldog Idők – La belle époque

16 éven aluliak számára nem ajánlott francia vígjáték, dráma, 110 perc, 2019

Rendező: Nicolas Bedos

Szereplők: Daniel Auteuil, Guillaume Canet, Doria Tillier, Fanny Ardant, Pierre Arditi, Denis Podalydes, Michaël Cohen

Az idősödő francia házaspár párkapcsolati válságot él át. A feleség harsány és magabiztos, a férj pedig egyre inkább belesüpped a kétségbeesésbe és önsajnálatba. Fiának egyik barátja sikeres és különleges vállalkozást vezet: időutazást kínál ügyfeleinek. Színészek, díszletek bevonásával megteremti a kiválasztott kor hangulatát és körülményeit, és a méregdrága árat kifizető időutazó addig élvezheti a 18. század vagy éppen a második világháború tökéletesen újrateremtett közegét, amíg a pénztárcája bírja. A fiatalember felajánlja az egyre letörtebb férfinak, hogy egy napra visszamehet a múltba egy általa választott napra… Melyik napot választja vajon? Vissza akar-e majd térni a jelenbe? Megmentheti-e ez az időutazás a házasságát?

A cannes-i filmfesztivál különleges vetítései között mutatkozott be Daniel Auteuil, Fanny Ardant és Guillaume Canet főszereplésével.

DAU.Natasa - 5. Európai Art Mozi Nap

DAU.Natasa – 5. Európai Art Mozi Nap

Feliratos, német-ukrán-angol-orosz filmdráma, 138 perc, 2020
eredeti nyelven, magyar felirattal

Rendező: Ilja Krzanovszkij, Jekaterina Oertel
Forgatókönyvíró: Ilja Krzanovszkij
Szereplők: Natalia Berezhnaya, Olga Shkabarnya

A DAU. a filmtörténet talán legambiciózusabb művészeti projektje. Ilja Krzsanovszkij rendező az ukrajnai Harkovban grandiózus, szinte városnyi díszletben teremtette újra egy ’60-as évekbeli szovjet kutatóintézet és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra mindennapjait. Több mint négyszázan választották az ukrán jelen helyett a szovjet hatvanas éveket, és költöztek be ide, hogy a nap 24 órájában a meghatározott karakterekben éljék az életüket. A két éven át tartó kísérlet során a rendező folyamatosan 35 mm-es kamerákkal forgatott, az előre kitalált történeteket a szereplők viszonyai alakították. A 700 órányi filmanyag feldolgozása évekkel ezelőtt kezdődött és még most is tart, az első bemutatásra kerülő játékfilm a DAU. Natasa.

 

Natasa, a kutatóintézet kantinjának vezetője és fiatal beosztottja, Olga minden este lerészegednek, az ital hatása alatt pedig egyre kegyetlenebbül bánnak egymással. Az Intézet egyik sikeres kísérletét követő ünneplés után Natasa lefekszik egy francia tudóssal, amit a KGB nem néz jó szemmel.

 

A DAU. Natasa a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Ezüst Medve-díjat nyert.

 

Díjak: Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2020: Ezüst Medve-díj

Egy humorista élete - En komikers uppväxt 5. Európai Art Mozi Nap

Egy humorista élete – En komikers uppväxt 5. Európai Art Mozi Nap

Eredeti nyelven, magyar felirattal , svéd dráma 2019,  92 perc

Rendezte / director: Rojda Sekersöz
Szereplők / starring: Johan Rheborg, Loke Hellberg, Ulla Skoog, Klara Zimmergren, Fredrik Hallgren, Maria Sid, Jakob Eklund

Juha sikeres komikusi karriert tudhat maga mögött, telt ház előtt mutatja be stand-up előadását gyermekkoráról, amelyben elmeséli, hogyan jutott el oda, ahol ma van. A közönség messziről érkezik, hogy meghallgassa az osztály egykori ügyeletes bohócának vidám történeteit, de a mögöttük meghúzódó valós történetet, amely mély tragédiával átszőtt, képtelen elmesélni. Juhának végig kell járnia az emlékek útját, hogy eljusson a megváltásig. Az Egy humorista élete költői módon ábrázolja a növekvő fájdalmat, a kamaszkori félelmeket és egy zaklatás fájdalmas következményeit.

Előzmények törlése - Effacer l'historique, 5. Európai Art Mozi Nap

Előzmények törlése – Effacer l’historique, 5. Európai Art Mozi Nap

francia film eredeti nyelven, magyar felirattal, 2020, 110 perc

Rendezte:
Benoît Delépine, Gustave Kervern
Szereplők:
Blanche Gardin
Denis Podalydès
Corinne Masiero

Franciaország egyik vidéki kertvárosában három jóbarát küzd a 21. századi technológia és a közösségi média kihívásaival. Marie elvált, és attól retteg, hogy egy szexvideó miatt elveszítheti tizenéves fia szeretetét és megbecsülését. Christine-t sorozatfüggősége sodorta a csőd szélére. Munkáját elvesztette, most sofőrként dolgozik, de valamiért minden utasa egycsillagosra értékeli a szolgáltatását. A nemrég megözvegyült Bertrand pedig lányának online zaklatóival veszi fel a kesztyűt, miközben lassan beleszeret egy telefonos marketinges izgalmasan búgó hangjába. Ők hárman együtt indulnak harcba az életüket uraló adatfelhők ellen egy szélmalomban élő, jóindulatú hacker segítségével. Kalandjaik során kisvárosi otthonukból egészen Kaliforniáig és Madagaszkárig eljutnak.

 

Díjak, jelölések:
Berlin (2020) – Ezüst Medve-díj, Arany medve-jelölés, Luxemburgi Filmfesztivál (2020) Legjobb film-jelölés

Berlin, Alexanderplatz

Berlin, Alexanderplatz 

német-holland-francia-kanadai film, 2020, 183 perc

Rendezte:
Burhan Qurbani
Szereplők:
Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Joachim Król

Francis hajón menekült Afrikából Európába, az utazást társai közül csak ő élte túl. Megfogadja, hogy jó és becsületes életet teremt magának, azonban papírok nélkül nincs sok lehetősége Berlinben boldogulni. Megismerkedik Reinholddal, aki lehetőséget lát a céltudatos férfiben, és maga mellé veszi, hogy a kétes ügyleteiben segédkezzen. Francis egyre mélyebbre süllyed a drogbárók, prostituáltak és a bűn világába, már csak egy esélye maradt, hogy a fogadalmát megtartsa.

Alfred Döblin 1929-ben megjelent regényéből korábban Rainer Werner Fassbinder készített nagyszabású tévésorozatot. Burhan Qurbani rendező (Ifjak és erősek) most teljes egészében aktualizálta és újraértelmezte a történetet: a Berlin, Alexanderplatz feszes tempójú, mai társadalmi kérdéseket feszegető mozi. Albrecht Schuch a filmbeli Reinhold megformálásáért és a Kontroll nélkül-beli alakításáért megosztva nyerte el a német Oscar-díjnak is nevezett Lola-díjat 2020 tavaszán.

Díjak, jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál 2020 Versenyfilm

Tiszt és kém - A Dreyfus-ügy

Tiszt és Kém – A dreyfus ügy – J’accuse (136 perc)
2019 magyar feliratos kanadai dráma
 
Szereplők: Jean Dujardin, Louis Garrel, Emmanuelle Seigner, Mathieu Amalric
Rendező: Roman Polanski
 
Roman Polanski új filmje a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, itt Ezüst Oroszlánt és FIPRESCI-díjat nyert.
A francia hadsereg tisztjét, Alfred Dreyfust 1894-ben igaztalanul megvádolják, majd a történelem egyik leghíresebb koncepciós pere során hazaárulásért életfogytiglani száműzetésre ítélik. Roman Polanski alkotása – amely Robert Harris történelmi bestsellere nyomán készült – ezt a jól ismert történetet dolgozza fel monumentális játékfilm formájában.

Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre

Felkészülés határozatlan ideig tartó együttléthez (95 perc)
2020 magyar vígjáték
 
Szereplők: Stork Natasa, Bodó Viktor, Vilmányi Benett, Nagy Zsolt, Lukáts Andor
Rendező: Alex Thompson
 
Dr. Vizy Márta, a negyvenéves idegsebész szerelmes lesz. Fényes amerikai karrierjét hátrahagyva visszatér Budapestre, hogy új életet kezdjen Dr. Drexler Jánossal. Ám hiába vár a Szabadság-híd pesti hídfőjénél: a férfi nem jelenik meg a randevún. Márta kétségbeesetten a keresésére indul, de amikor rátalál, Drexler azt állítja: sohasem látta őt azelőtt. Márta kételkedni kezd magában. Lehet, hogy annyira vágyott a férfira, hogy csak a fantáziája játszik vele? Úgy dönt, nem utazik vissza Amerikába. Egy budapesti kórházban vállal munkát, és nyomozni kezd Drexler János után.

Van Gogh az örökkévalóság kapujában

Van Goghaz örökkévalóság kapujában – At Eternity’s gate (111 perc)
2018 angol és francia nyelvű, magyar feliratos ír-svájci-angol-francia-amerikai életrajzi dráma
 
Szereplők: Willem Dafoe, Rupert Friend, Mads Mikkelsen, Oscar Isaac, Mathieu Amalric, Niels Arestrup
Rendező: Julian Schnabel
 
Willem Dafoe és Mads Mikkelsen főszereplésével! A velencei filmfesztiválon a legjobb színész díját nyerte, Oscar-díjra és Golden Globe-ra is jelölték.
Vincent van Gogh életének fontos éveit töltötte a franciaországi Arles és Auvers-sur-Oise városokban, amelyek színei, miliője festészetére is nagy hatással volt. A filmből megismerhetjük a festő életének mindennapjait, állandó küzdelmét démonaival és a zsenialitást, amely máig visszaköszön a halhatatlan festményeken.

Martin Eden

Martin Eden(129 perc)
2019 angol nyelvű, olasz nyelvű magyar feliratos olasz-francia-német romantikus dráma
 
Szereplők: Luca Marinelli, Jessica Cressy, Vincenzo Nemolato, Marco Leonardi, Denise Sardisco
Rendező: Pietro Marcello
 

A Jack London regénye nyomán keletkezett alkotás a velencei filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, ahol főszereplője a legjobb színésznek járó díjat nyerte el. Később számos nemzetközi fesztiválon, többek között Torontóban is díjazták.

A fiatal író, Martin Eden keserves és szenvedélyes energiával küzd azért, hogy elszakadjon gyökereitől. Kétségbeejtő szegénységét és származását mindenáron maga mögött akarja hagyni, és ezért erején felül tanul és képzi magát abban a reményben, hogy egy nap elfoglalhatja méltó helyét az irodalmi elit tagjai között.

Inkább lennék özvegy

Inkább lennék özvegy – Hope Gap  (100 perc)
2019 angol nyelvű magyar feliratos  angol romantikus dráma
 
Szereplők: John David Washington, Robert Pattinson, Aaron Taylor-Johnson, Kenneth Brannagh, Michael Caine, Clémence Poésy, Elizabeth Debicki
Rendező: Christopher Nolan
 

Az évtizedek óta együtt élő házaspár meglátogatja felnőtt fiát. Az események azonban drámai fordulatot vesznek, amikor a férj váratlanul bejelenti, hogy elhagyja a feleségét. Elszabadulnak az indulatok, az egyre keserűbb vádaskodások azonban nem nélkülözik a híres angol fekete humor legjavát…

Nincs gonosz

Nincs gonosz – Sheytan vojud nadarad / There Is No Evil (150 perc)

2020 német és perzsa nyelvű magyar feliratos német-iráni-cseh Dráma

Szereplők: Baran Rasoulof, Zhila Shahi, Mahtab Servati, Kaveh Ahangar, Ehsan Mirhosseini

Rendező: Mohammad Rasoulof

 

Hesmat odaadó férj és gondos apa, aki soha nem beszél családjának a munkájáról. Puja tudja, hogy képtelen egy másik ember életének kioltására, mégis ezt várják tőle. Dzsavad még nem sejti, hogy nem a szerelme születésnapjára tervezett leánykérés lesz a nap legnagyobb meglepetése. Bahramot, aki orvos, de nem praktizálhat, meglátogatja az unokahúga: a férfi megpróbálja elmagyarázni neki, miért él mindentől távol, számkivetettként. Négy történet, mind ugyanannak a főtémának – erkölcsi tartás, az egyén szabadsága – a variációja. A film az Iránban máig érvényben lévő halálbüntetés kapcsán e négy epizódon keresztül boncolgatja az egyéni felelősség és a döntési folyamatok problémakörét egy zsarnoki rendszerben.

Mohammad Raszulof iráni ellenzéki rendező Nincs gonosz című alkotása nyerte a legjobb filmnek járó Arany Medve díjat a 70. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A rendező nem tudott részt venni a díjkiosztó gálán, mert az iráni hatóságoktól nem kapott utazási engedélyt. Helyette a filmben is szereplő lánya vette át az elismerést Berlinben.

2015-ben szintén hazájában betiltott iráni rendező vehette át az Arany Medvét Berlinben: Dzsafar Panahi Taxi Teherán című filmje is a Cirko Film forgalmazásában került a magyar mozikba, a filmet hónapokon át vetítették nagy sikerrel hazánkban.

Titkok és igazságok

Titkok és igazságok – Chamboultout (100 perc)
2019 magyar feliratos francia vígjáték
 
Szereplők: Alexandra Lamy, José Garcia, Michaël Youn, Anne Marivin
Rendező: Eric Lavaine
 

A Bordeaux-ban élő Béatrice izgatottan készül új könyvének megjelenésére. Az önéletrajzi ihletésű regényben férje, Frédéric balesetének történetét írta meg. A jó humorú, sármos és vonzó férfi megvakult, és teljesen kiszámíthatatlanná vált: bármit kimond, ami csak eszébe jut, mindenféle szűrő nélkül. A házaspár nyárra Biarritzba utazik, ahova régi barátaik is velük tartanak. Itt mutatják be a könyvet is az őszi megjelenés előtt. Mindenki izgatottan olvassa a történetet: megpróbálják kitalálni, kik rejlenek a megváltoztatott nevek mögött. A nyomozás félreértéseket és feszültséget szül a társaság tagjai között, az igaz barátság, a család összetartó ereje és a szeretet azonban minden akadályt legyőz.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest