2020.10.22.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Szkéné Színház

Szkéné Színház

1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., K épület, II.emelet
e-mail: info@szkene.hu
jegyrendelés: jegy@szkene.hu

Színház elérhetősége

a BME központi (K) épületének aulájában a jobb oldali lifttel a 2. emeletig kell menni, ott balra fordulni, így rögtön a színházhoz jutunk.

Októberi Előadások

Pintér Béla és Társulata Szkéné

Hossz: 110 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 14. 19:00
 • október 15. 19:00

A fogantatástól a születésig negyvenkét hét telik el. Ebben az időszakban játszódik darabunk. Hősünk azonban nem egy születendő gyermek vagy édesanyja, hanem egy szülész-nőgyógyász: Dr. Virágvári Imola. Gyász, szerelem, hit, hitetlenség, jó és rossz döntések keverednek életének eme kilenc drámai hónapjában. Minden döntésének meglesz a következménye, a darab végén pedig kiderül, hogy mit hoz a „42. hét”: születést vagy halált.

Dottore-díj (legjobb előadás), Vidor Fesztivál, 2013.
Csákányi Eszter, Colombina-díj (legjobb női főszereplő), Vidor Fesztivál, 2013.
Csákányi Eszter, legjobb női főszereplő, Színikritikusok díja, 2013.

Dancsecs IldikóM/Ámor, vagy amit akartok

Terminál Workhouse Manna
zenés vígnépszínművelet
 
A szövegkönyvet Shakespeare: Szentivánéji álom című vígjátékának cselekménye és a színészek improvizációja alapján írta: DANCSECS ILDIKÓ
A Terminál Workhouse és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása

Hossz: 90 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 16. 19:00

Makkoshotyka polgármesterének egyetlen lánya holnap, tartja esküvőjét a falu volt TSZ-elnökének fiával. Az egész község lázasan készül, ám – ahogy az már lenni szokott – a dolgok nem mennek simán. Az esküvő előtti éjjelen a falu kocsmárosa és a Sztárlájt partiszerviz által delegált csapos-zenész-humánmanipulátor fondortudományos pálinkájával jól megkavarják a szerelmesek életét. Előbukkannak a legféltettebb titkok, meg a sámándob, meg a kisgömböc és minden szál összegabalyodik. Mert minek a varázslat, ha a valóság is meghökkentő dolgokra képes?
A Shakespeare-komédiák sajátos dramaturgiáján alapuló, ízig-vérig mai vígjátékot mutat be a Terminál Workhouse fiatal alkotókból álló csapata, egy kis magyar valósággal megfűszerezve.

Székely Csaba Bányavíz

Szkéné
 
A Bányavidék-trilógia 3. része

Hossz: 100 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 18. 19:00

A helyszín: székely falu, valahol egy bányavidéken. Most a korábbi részekben sokat emlegetett plébános és az ő különös szeretője körül forog a történet. A kívülálló hős ezúttal Márton, akit a pap a nevelt fiaként emleget, aki szobrokat farag, verseket ír, és arról ábrándozik, hogy majd kiszakad innen, és máshol próbál szerencsét…

„Mitől lett olyan jelentős ez a trilógia? Egy hagyománytagadás, de egyúttal azonnal egy hagyományteremtés is jellemzi, ami nagyon ritka. Bátor, szókimondó, traumatikus problémákba nyúl bele. Így szembesít azzal, hogy mi van az egyre virulensebb szélsőjobbal, a román-magyar viszonnyal, az egyházakkal. A valóságból indul el, és a valóságból röppen föl egy költői világba.”
(Radnóti Zsuzsa, dramatrug, Székely Csaba drámakötetéről, Nyílt Fórum 2013)

Bozó Andrea, legjobb női mellékszereplő, Színikritikusok díja, 2014.
Bozó Andrea, legjobb női epizódalakítás, Vidor Fesztivál, 2014.
 

Háy JánosA halottember

Szkéné Nézőművészeti Kft. Ördögkatlan Produkció
 

Hossz: 90 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 19. 19:00

Az október 19-i UTOLSÓ előadás után rendhagyó közönségtalálkozót tartunk a Rakpart3 programsorozat keretében, ahol felszínre törhetnek a kérdéseid, amit szökőárrá duzzasztunk, hogy rázúdítsuk Mészáros Sárára és Mucsi Zoltánra.

„Amikor írtam, minden olyan vesztésre gondoltam, amikor egy nő elveszíti azt, akivel közös életet tervezett, mert elhagyja, mert félévente jár haza, mert meghal, s neki viszonyulnia kell ehhez a hiányhoz, és gondoltam minden olyan férfira, aki egy ilyen elhagyásból újra vissza akar lépni a múlt valóságába, mintha közben nem telt volna az idő. Gondoltam minden olyan férfira és nőre, aki azt hiszi, gond nélkül tud belelépni a másik ember múltjába, s szinte észrevétlen lesz leölve, ahogyan karácsony böjtje előtt a disznók.” /Háy János/

Conor McPhersonEleven éjszaka

Szkéné Nézőművészeti Kft.
 
a Szkéné Színház és a Nézőművészeti Kft. közös előadása
Magyarországi bemutat

Hossz: 135 perc 1 szünettel

Jegyvásárlás

 • október 20. 19:00
 • október 21. 19:00

Az október 21-i előadás után: Dumapart – Második esély: közös gondolkodás és játék az újrakezdés lehetőségeiről a RAKPART3 szervezésében.

Három férfi él együtt egy régi dublini házban. Az ötvenes, szebb napokat is látott Tommy a válása után visszaköltözött nagybátyja, Maurice házába. Gyakran megosztja kis szobáját barátjával, a kicsit lassú és túlérzékeny Doc-kal. A sok horzsolt, szeretetvágyó férfi között menedéket talál Aimee, egy nem kevésbé horzsolt és szeretetvágyó lány, aki akaratlanul is felrobbantja e kompromisszumos, napról napra működtetett, de mégiscsak megszokott együttélést.

Ezen az éjszakán a szobában évek óta felhalmozódott káoszra rákerül a lelkek, indulatok, elrontott életek, vágyak, remények káosza. De ez a magába szippantó éjszaka maga az élet, „mert minél gyorsabban utazol, annál lassabban telik az idő”. Odakint van egy másik éjszaka: csillagos ég, magány és látszólagos mozdulatlanság, ami mögött ez a sok ember a bolygójával együtt egy fekete lyuk körül kering körbe és körbe és körbe és körbe és körbe.

Nyikolaj ErdmanAz öngyilkos

Forte Társulat Szkéné
 
a Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadása

Hossz: 135 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 22. 19:00

Borzasztó következményei lehetnek, ha az ember életben akar maradni. Elég csak a hoppon maradt gyászoló tömegre gondolni. Lelketlenség. A szláv kultúra elemi tapasztalata sűrűsödik össze a múlt század húszas éveinek abszurd színdarabjában, Nyikolaj Erdman komédiájában. „Beleszerettem a hasamba elvtársak!” Mint egy felkiáltójel, úgy áll szemben az állástalan kispolgár a történelemmel. De mi sem rémisztőbb ennek a kis túlzással chaplini figurának, Szemjon Szemjonovics Podszekalnyikovnak az élethelyzeteiben, mint az önzetlenségből, mások javára elkövetett öngyilkosságtól való félelem.

A Forte Társulat bemutatója nem arról beszél, hogy mi minden lehet a világon, hanem arról, ami van. Akárcsak Bulgakov, mikor a szovjethatalom humanizmusára és nagylelkűségére hivatkozva azt írja Sztálinnak, hogy élve el van temetve. 

Fjodor Mihajlovics DosztojevszkijBűn és bűnhődés

Forte Társulat Szkéné
 
a Forte Társulat és a Szkéné Színház közös előadása

Hossz: 220 perc 1 szünettel

Jegyvásárlás

 • október 23. 19:00

„Raszkolnyikov korunk embere, a hitelek elől menekülő fiatal férfi, aki a pénz átláthatatlan útvesztőjében vergődik. Szeretne kiszakadni a környezetéből, hogy a felsőbbrendű emberről alkotott elméletét érvényesítse, amiért a gyilkosságtól sem riad vissza. A realitástól egyre távolodó tehetség álmok és víziók hatása alatt darabjaira zúzza az őt körülvevő világot, majd megpróbál újat építeni maga köré.
Dosztojevszkij az emberi lélek végtelen mélységeibe ereszkedik. Az előadás ezt a belső világot szándékozik ábrázolni, a szereplők lélektani folyamatait és állapotait próbálja formába önteni a test és a szöveg képiségén keresztül.” Horváth Csaba
 

William ShakespeareAmit akartok (Vízkereszt)

Szkéné Zenthe Ferenc Színház
komédia
 
a Zenthe Ferenc Színház és a Szkéné Színház közös előadása

Hossz: 125 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 24. 19:00

Illíria szigetének népe álmos-derűs egyhangúságban él. Erre a helyre csak megérkezni lehet, elhagyni soha. Az van, ami a tengeren innen van. Ezt kell szeretni. És itt mindenki szeret(ne) valakit. És mindenki azt szeretné, akit nem lehet. A hajótörést szenvedett Viola a finom lelkű Orsino herceget, Orsino a gyászba öltözött Olívia grófnőt, Olívia a fiúnak öltözött Violát akarja. Szerelmesek és cselszövők kergetik egymást utcákon, kertek alatt, a zenétől átitatott illír éjszakában. Az élet derűs. Az illír elit jól elvan. A részegesek részegeskednek, az udvari bolond énekel, az udvarmester rendet tart, az udvarhölgy mesterkedik. Szól a zene.

Simon LongmanRozsda avagy Minden vérünk benne szárad

Manna Szkéné
 
magyarországi bemutató

Hossz: 110 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 25. 19:00

„Nem értem, mi történik velünk. Sajnálom, hogy végig kell nézned.”

Becky és Anna birkapásztorok. A világon semmi máshoz nem értenek, de ehhez nagyon. A sors mégis ellenük van. Családjuk eltűnik mellőlük, ki a halálba, ki a messzeségbe menekül. A legkevésbé sem számítanak arra, hogy a segítség egy sehonnan jött csavargótól érkezhet, aki megváltoztatja az életüket, pont eléggé ahhoz, hogy egy kicsit másképp lássák a földet, ami a lábuk alatt, és az eget, ami a fejük felett van.
A Staféta-nyertes előadás Simon Longman izgalmas szövegvilágú, vibráló színművének magyarországi bemutatója, amit 2018-ban a londoni Royal Courtban mutattak be. A darabért Longman megkapta a legígéretesebb fiatal drámaíró díját.

Székely CsabaKutyaharapás

Nézőművészeti Kft. Szkéné Jászai Mari Színház Vádli Társulás
mocskosszájú gengszterdráma 16 éven felülieknek
 

Hossz: 105 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 26. 19:00
 • november 9. 19:00

Egy kockázatos bankrablás, és egy kockázatos rendőri akció.
Egy gengszter, aki fiaként szereti a beépített rendőrt, és egy gengszterfőnök, aki elnyomja a fiát.
Egy világ, ahol mindenki mindenkit lenéz, mindenkit szid és mindenki mindenkivel szövetkezik. Aztán mindenki rajtaveszt.
Egy film, amit mindenki látott, de senki sem tanult belőle.
Apropó, ti láttátok a Saul fiát?

KÖZTÜNK MARAD

2020. október 28., szerda 18:00 – 21:00 – virtuális térJegyvásárlás
Rainer-Micsinyei Nórával és Szabó Zoltánnal

A Szkéné saját fejlesztésű online színházában a nézők közvetlenül alakítják a történetet, melyet minden hónapban más-más színészpáros improvizációja kelt életre. Adott két szereplő, akik minden kapcsolatot megszakították egymással, súlyos titkokat hagyva feldolgozatlanul közös múltjukban. Egyikük most megtöri a csendet.

A színházi játék zoomon valósul meg, szükséges hozzá stabil internet hozzáférés, mikrofon, kamera, valamint fülhallgató vagy headset. A játékba mindenki saját eszközéről jelentkezik be. A színházba ezúttal még a jegyekért sem kell bemenni – minden az online térben történik. A belépéshez szükséges linket és az előzetes információkat a jegyvásárlásnál megadott e-mailcímen keresztül kapják meg a résztvevők.

Tizenöt fővel valósul meg minden alkalom. Várólistára a jegy@szkene.hu címen lehet feliratkozni.

Pintér BélaAnyám Orra

Pintér Béla és Társulata Szkéné
 
Moral insanity
 

Hossz: 80 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 28. 19:00
 • október 29. 19:00
 • október 30. 19:00
 • október 31. 19:00
 • november 1. 19:00

A minap azt vágta a fejemhez valaki, hogy én egy moral insanity vagyok. Ez bizony elég rosszul esett, de aztán rájöttem, hogy igaza van. Csakhogy a moral insanity nem tudja magáról, hogy az, én pedig tudom, tehát én mégsem lehetek az. Akkor hát ki a moral insanity?

Te vagy az!
Igen te, aki most éppen ezeket a sorokat olvasod!
Te, aki a világ érzéketlenségétől szenvedsz. Környezeted áldozata, te! Aki a könnyekig tudod sajnálni magad, holott te vagy a legérzéketlenebb és a leggátlástalanabb ember. Most biztosan azt gondolod, hogy te nem vagy az, de csak akkor nem lennél az, ha azt gondolnád, hogy az vagy!
Gyere el! Nem fogsz megváltozni, de lesz a darabban egy-két hozzád hasonló figura. Talán még azt is megtudod, hogy miért ANYÁM ORRA a címe!

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest