2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Szkéné Színház

Szkéné Színház

1111 Budapest, Műegyetem rkp. 3., K épület, II.emelet
e-mail: info@szkene.hu
jegyrendelés: jegy@szkene.hu

Színház elérhetősége

a BME központi (K) épületének aulájában a jobb oldali lifttel a 2. emeletig kell menni, ott balra fordulni, így rögtön a színházhoz jutunk.

Októberi Előadások

Jon Fosse: Én vagyok a szél

Trip Színházi Hajó Transzformáció Alapítvány Szkéné
 
Kovács Ágnes Anna emlékének
A Szkéné Színház, a TRIP Hajó és a Transzformáció Alapítvány közös előadása
 • november 2. 19:00
 • november 16. 19:00
 • november 30. 19:00

A nyílt tengeren céltalanul hánykolódó bárkában ketten vannak: az Egyik és a Másik. Névtelenül, nemtelenül. Közös nevezőjük a Magány. Szófoszlányok, gondolat-reminiszcenciák utalnak valami élhetőre, valamiféle vágyképre, de erős a sodrás, és egyre vonzóbb a mélység. Ebben a párbeszédben minden emberi benne van, még a remény is, hogy partot érnek, hogy megszűnik az ingadozás, egy másik távlat ígérete… új láthatár.

Szereplők:

William ShakespeareMacbeth

Szkéné Jászai Mari Színház
 

Hossz: 170 perc 1 szünettel

Jegyvásárlás

 • november 3. 19:00
 
A szövegkönyvet Shakespeare: Szentivánéji álom című vígjátékának cselekménye és a színészek improvizációja alapján írta: DANCSECS ILDIKÓ
A Terminál Workhouse és a Manna Kulturális Egyesület közös előadása

Hossz: 90 perc egyben

Jegyvásárlás

 • október 16. 19:00

A Macbeth a lélek vívódásáról és nem a hatalom megszerzésének mechanizmusáról szól.  Becsületesnek lenni vagy engedni a kísértésnek, és akár gyilkosság árán is utat törni, érvényre juttatni önnön tehetségünket. Lady Macbeth nem csak támogatja Macbeth-et, de szinte bele is taszítja a bűnbe.  Szerelmük egy gömb – két ember tökéletes belső köre.

Rajtuk kívül senki sem küzd a lelkiismeretével, senki sem próbálja meg ép ésszel túlélni saját sötét tetteit. Sokan halnak meg, de a történetükbe csak ők halnak bele. A Macbeth a cselekvés szabadságát teszi próbára. A paradoxonok tragédiája ez, egy hatalmas szabadvers az emberi lélekről. Ott van bennünk a jó mellett a rossz is, az érték mellett az értéktelen, a nagyvonalú mellett a kicsinyes. Történik mindez egy olyan országban, ahol mindenki fél, ahol senki sem őszinte, ahol mindenki önmagát tartja a legtöbbre és érdekei szerint hajlik és dörgölőzik a hatalomhoz. Hol a megoldás? Gyilkosság, amivel Macbeth nem csak az álmot öli meg, hanem a jövőt is? Vagy királyi terv szerint lesz rend, ahol mindenki tudja a helyét. A thánokból grófok lesznek, jöhet a törzsi Skóciában a feudalizmus. Ha fájdalmas is, de Lady Macbeth-nek talán igaza van: „Csalni a világot: légy, mint a világ”.

Nagypál Gábor, Gábor Milkós-díj, 2019. 

Rendező: SZIKSZAI RÉMUSZ

Háy János: A lány, aki hozott lélekből dolgozott

Nézőművészeti Kft. Szkéné Ördögkatlan Produkció
 
ŐSBEMUTATÓ

Hossz: 75 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 5. 19:00

Egy nő története. Egy nő lányának a története. Egy nő anyjának a története. Egy nő apjának a története. Egy kapcsolat története. Egy másik kapcsolat története. Ha mindkét oldalról elveszünk mindent, akkor marad az X. Háy János az illúziókat veszi el, és amit cserébe ad, az az igazság. Hogy ez tetszik-e, avagy sem: az = X

Székely János: Caligula helytartója

Vádli Társulás Színházi Bázis Füge Produkció
 
 
Huszár Zsoltra emlékezve
A Zsámbéki Színházi Bázis támogatásával a FÜGE Produkció és a VÁDLI Alkalmi Színházi Társulás bemutatója

Hossz: 80 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 6. 19:00

Caligula helytartója a magyar drámairodalom egyik csúcspontja. Hazugság és igazság viszonyát boncolgatja, arra keresve a választ, hogyan maradhat meg embernek az ember, akár gyakorolja a hatalmat – akár, ha ki van téve a hatalmat gyakorlóknak. Becsületről, barátságról és hűségről szól. No meg árulásról és öncsalásról. Arról, hogy végre kell-e hajtani a parancsot bármilyen őrült is vagy mindent feláldozva szembeszállni véle. Áruló-e az, aki az emberségében leli meg hazáját, vagy eleve bukásra van ítélve.

Rendező: SZIKSZAI RÉMUSZ

Szereplők: NAGYPÁL GÁBOR, KIRÁLY ATTILA, KASZÁS GERGŐ, KOVÁCS KRISZTIÁN, TAMÁSI ZOLTÁN, FODOR TAMÁS, TÓTH JÓZSEF

Conor McPhersonEleven éjszaka

Szkéné Nézőművészeti Kft.
 
a Szkéné Színház és a Nézőművészeti Kft. közös előadása
Magyarországi bemutat

Hossz: 135 perc 1 szünettel

Jegyvásárlás

 • november 22. 19:00

Az október 21-i előadás után: Dumapart – Második esély: közös gondolkodás és játék az újrakezdés lehetőségeiről a RAKPART3 szervezésében.

Három férfi él együtt egy régi dublini házban. Az ötvenes, szebb napokat is látott Tommy a válása után visszaköltözött nagybátyja, Maurice házába. Gyakran megosztja kis szobáját barátjával, a kicsit lassú és túlérzékeny Doc-kal. A sok horzsolt, szeretetvágyó férfi között menedéket talál Aimee, egy nem kevésbé horzsolt és szeretetvágyó lány, aki akaratlanul is felrobbantja e kompromisszumos, napról napra működtetett, de mégiscsak megszokott együttélést.

Ezen az éjszakán a szobában évek óta felhalmozódott káoszra rákerül a lelkek, indulatok, elrontott életek, vágyak, remények káosza. De ez a magába szippantó éjszaka maga az élet, „mert minél gyorsabban utazol, annál lassabban telik az idő”. Odakint van egy másik éjszaka: csillagos ég, magány és látszólagos mozdulatlanság, ami mögött ez a sok ember a bolygójával együtt egy fekete lyuk körül kering körbe és körbe és körbe és körbe és körbe.

Székely Csaba: Bányavakság

Füge Produkció Szkéné
(ez egy részben komédia)
 
Szkéné Színház és a FÜGE közös előadása

Hossz: 100 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 7. 19:00

A többszörösen díjnyertes Bányavirág című Székely Csaba-dráma folytatása a Bányavakság – majd ezt követi a trilógia harmadik része, a Bányavíz. Ugyanazon a kis erdélyi bányász-településen játszódnak, de más szereplőkkel, és más problémakörrel. A fiatal szerző, Székely Csaba a Bányavirágban az alkoholizmust, a munkanélküliséget és az ezekből fakadó öngyilkosságot állítja központban, a Bányavakságban mindez kiegészül a korrupcióval és az idegengyűlölettel, majd a Bányavízben a papok magatartásával is foglalkozik.

A középső részben, a Bányavakságban a polgármester-választás előtt álló falu jelenlegi első embere följelenti a másik polgármester-jelöltet, a központból rendőrt hív, hogy leleplezze ellenfele korrupt ügyleteit. A megérkező román(!) rendőr az országban a többséghez, de a faluban a kisebbséghez tartozik. Furcsa nyomozás kezdődik, mely egyáltalán nem úgy végződik, ahogy azt a történet elején sejteni lehet…

Rendező: Csizmadia Gábor

Szereplők: KASZÁS GERGŐ, BOZÓ ANDREA,  EKE ANGÉLA e.h., TÓTH JÓZSEF, EPRES ATTILA

KOHLHAAS

Szkéné Színházi Bázis
 
Kleist: Kohlhaas Mihály című elbeszélését színpadra írta Gábor Sára és Hegymegi Máté
A 3. TITÁNium Színházi Szemle Szkéné-díjas előadása.
A Szkéné Színház, a Zsámbéki Színházi Bázis és a MASZK Egyesület (Szeged) közös előadása a TITÁNium program keretében

Hossz: 95 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 8. 15:00

„Tronkenburg, Erlabrunn, Lipcse, Wilsdurf, Döblen, Potsdam és Miessen városát már lángba borítottam. És ha a wittenbergai lakosok ki nem szolgáltatják Tronkai Vencel urat, olyannyira el fogom hamvasztani a városuk, hogy nem kell majd a falak mögé néznem, hogy megtaláljam,

A birodalommal és a világgal szemben szabad, csak Istennek alárendelt hatalmasság, Kohlhaas Mihály

Ideiglenes világkormányzatunk székhelyén, a wittenbergai temetőben.”

„Élt valaha egy lókereskedő, név szerint Kohlhaas Mihály, a maga korában az egyik legderekabb, ugyanakkor legelvetemültebb ember. – Ez a rendkívüli férfiú, egészen harmincéves koráig, a jó állampolgár példaképének számíthatott volna. Volt neki az egyik faluban, amely még most is róla van elnevezve, egy majorsága, ahol nyugodtan megélhetett mesterségéből; a gyermeket, akivel megajándékozta hitvese, Isten félelmében szorgalomra és hűségre nevelte; szomszédai között nem akadt egy sem, aki ne élvezte volna jótéteményeit vagy igazságosságát; egyszóval, a világnak áldott emlékezetűként kellene őt számon tartania, ha egyik erényében a végletekig nem csapongott volna.
A jogérzék azonban rablóvá és gyilkossá tette őt.”

Legjobb független előadás, Színikritikusok díja, 2016.
Legjobb színházi zene, Színikritikusok díja-jelölés, 2016.

William Shakespeare: Amit akartok (Vízkereszt)

Szkéné Zenthe Ferenc Színház
komédia
 
a Zenthe Ferenc Színház és a Szkéné Színház közös előadása

Hossz: 125 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 2. 19:00

Illíria szigetének népe álmos-derűs egyhangúságban él. Erre a helyre csak megérkezni lehet, elhagyni soha. Az van, ami a tengeren innen van. Ezt kell szeretni. És itt mindenki szeret(ne) valakit. És mindenki azt szeretné, akit nem lehet. A hajótörést szenvedett Viola a finom lelkű Orsino herceget, Orsino a gyászba öltözött Olívia grófnőt, Olívia a fiúnak öltözött Violát akarja. Szerelmesek és cselszövők kergetik egymást utcákon, kertek alatt, a zenétől átitatott illír éjszakában. Az élet derűs. Az illír elit jól elvan. A részegesek részegeskednek, az udvari bolond énekel, az udvarmester rendet tart, az udvarhölgy mesterkedik. Szól a zene.

Simon Longman: Rozsda avagy Minden vérünk benne szárad

Manna Szkéné
 
magyarországi bemutató

Hossz: 110 perc egyben

Jegyvásárlás

 • nivember 17. 19:00

„Nem értem, mi történik velünk. Sajnálom, hogy végig kell nézned.”

Becky és Anna birkapásztorok. A világon semmi máshoz nem értenek, de ehhez nagyon. A sors mégis ellenük van. Családjuk eltűnik mellőlük, ki a halálba, ki a messzeségbe menekül. A legkevésbé sem számítanak arra, hogy a segítség egy sehonnan jött csavargótól érkezhet, aki megváltoztatja az életüket, pont eléggé ahhoz, hogy egy kicsit másképp lássák a földet, ami a lábuk alatt, és az eget, ami a fejük felett van.
A Staféta-nyertes előadás Simon Longman izgalmas szövegvilágú, vibráló színművének magyarországi bemutatója, amit 2018-ban a londoni Royal Courtban mutattak be. A darabért Longman megkapta a legígéretesebb fiatal drámaíró díját.

Székely Csaba: Kutyaharapás

Nézőművészeti Kft. Szkéné Jászai Mari Színház Vádli Társulás
mocskosszájú gengszterdráma 16 éven felülieknek
 

Hossz: 105 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 9. 19:00

Egy kockázatos bankrablás, és egy kockázatos rendőri akció.
Egy gengszter, aki fiaként szereti a beépített rendőrt, és egy gengszterfőnök, aki elnyomja a fiát.
Egy világ, ahol mindenki mindenkit lenéz, mindenkit szid és mindenki mindenkivel szövetkezik. Aztán mindenki rajtaveszt.
Egy film, amit mindenki látott, de senki sem tanult belőle.
Apropó, ti láttátok a Saul fiát?

Tasnádi IstvánA fajok eredete

Nézőművészeti Kft. Szkéné
 
A színészek improvizációinak felhasználásával írta: Tasnádi István
16 éven felülieknek!

Hossz: 90 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 10. 19:00
 • december 5. 17:00
 • december 5. 20:00

„Zoltán filmes. Legutóbbi munkáját százezer szempár nézte végig – ritka siker egy önnön művészetében a legenyhébb kompromisszumra sem képes alkotótól. Igaz, filmje egy csirkefarmon okoz velőtrázó és tojást eredményező sikert. Következő könyve, amely a fajok eredetén keresztül az emberiség pusztulásának vízióját vetítené a vállalkozó kedvű nézők elé, máris a producer előtt hever, aki milliós csirkenézettségben gondolkodik, meg abban, hogy lehet Zoltán alkotását még (csirke)nézőközpontúbbá tenni.” Ugrai István, 7óra7.hu

Darwin azonos című művéből kiindulva egy olyan formai kísérletre vállalkoztunk, mely ötvözni próbálja a tudományos ismeretterjesztést a költészettel. Az emberi faj kezdetben molekuláris szinten létezik, majd egyre magasabb anyagi szinten szerveződnek, mígnem röpke néhány milliárd év elteltével létrejön a Szellem, és közvetítő anyaga a Nyelv, melynek segítségével az addig gesztikus történetmesélést felváltja az élet létrejöttének verbális elbeszélése.

Ezt Rád

Nézőművészeti Kft. Szkéné
zenés alternatív társadalomkritika
 
Nézőművészeti Kft és a Szkéné közös előadása

Hossz: 90 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 12. 19:00

“Előadásunk egy zenés színházi kísérlet a világról alkotott benyomásaink alapján: a nézővel való aktív játék sok humorral, zenével és talán annál is több felkiáltó- és kérdőjellel.
Az előadás létrehozásában Dragomán György, Háy János, Tasnádi István és Vinnai András is segítségünkre voltak.” /Nézőművészeti Kft./

Rendető: SCHERER PÉTER

Pintér Béla: A Sütemények Királynője

Pintér Béla és Társulata Szkéné
 
 • november 13. 19:00
 • november 14. 19:00
 • november 15. 19:00
 • november 12. 19:00

Erőszak a családban – olvassuk az újságokban, látjuk a tévében, vagy hallunk róla a rádióban.
– Szörnyű lehet! – gondolja az a néhány szerencsés, aki csak távolról hallott ilyesmiről. A többségnek azonban görcsbe rándul a gyomra, vagy azért mert gyermekkori rémképek elevenednek meg e néhány szó hallatán, de az is lehet, hogy szülőként nem tiszta a lelkiismerete.
Hősünk, a hétéves Kosár Erika. Őt kell szeretni. Neki drukkoljanak! Győzni fog.

Rendető: Pintér Béla

Arany János: Toldi

Forte Társulat Ódry Színpad
 

Hossz: 110 perc egyben

Jegyvásárlás

Arany János már a saját korában is több generáció számára lebilincselő olvasmánynak szánta a Toldit. Miközben a színpadon elhangzik a mű az első szótól az utolsóig, a műben foglalt kalandok, akciók és hangulatok maguk is megelevenednek. A malomkő, a farkaskaland, az üldözés, a pesti utcák, a bika, a cseh vitéz, a nagyvárosba tévedt parasztgyerek hontalansága, a gyermekeit vesztett anya fájdalma, Toldi György ármánya, a magyar király nemes alakja – mindez megidéződik szóban és mozgásban, a mai kor komplex ábrázolásában.

Az innovatív előadás során a teljes Arany-mű elhangzik eredeti nyelven, miközben a mozgás, a zene, a tánc és a szöveg is a darab szerves részévé válik. A nemzetközi hírű színházi társulat a klasszikus darabot a Liszt Ferenc-díjas Kiváló Művész, Dresch Mihály zenéjével kísérve mutatja be. Az előadás egy részletét Nagy Norbert társulati tag megzenésítésében, ének formájában hallhatja a közönség.

Rendető: HORVÁTH CSABA

Matei Vişniec: III. Richárd betiltva avagy szabad átdolgozás Vszevolod Emiljevics Meyerhold utolsó rémálma nyomán

Vádli Társulás Szkéné
 
a Szkéné Színház és a Vádli Alkalmi Színházi Társulás közös előadása

Hossz: 120 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 18. 19:00
 • november 19. 19:00
 

Szabad átdolgozás Vszevolod Emiljevics Meyerhold utolsó rémálma nyomán, melyet 1940-ben álmodott, mielőtt kivégezték volna a börtönben Joszif Visszarjonovics Sztálin fővezér parancsára.

Hogyan torzít el a félelem? És hogy a megfelelni akarás? Hogy a túlélési ösztön? Hogyan mondjunk igazat, anélkül, hogy igazmondásunkkal ártanánk magunknak, szeretteinknek, lehetőségeinknek, munkánknak, karrierünknek? Össze lehet-e egyeztetni a belső szabadságot, ami az alkotáshoz elengedhetetlen, egy világgal melynek vezetői csakis a feltétlen engedelmességet, a lojalitást és a gondolattalan, gondolkodás nélküli parancsvégrehajtást tartják mércének. „Vagy velünk vagy, vagy nem is vagy.” Mi történik ilyenkor? Betiltják a III. Richárdot? És ha betiltják, valójában ki tiltja be? 

Rendező: Szikszai Rémusz

Szereplők: MUCSI ZOLTÁN, KASZÁS GERGŐ, NAGYPÁL GÁBOR, BÁNFALVI ESZTER, FODOR TAMÁS, ÚJVÁRI MILÁN, BARABÁS ANITA

Pintér Béla – Darvas Benedek: Parasztopera

Pintér Béla és Társulata
 
 
 

Hossz: 70 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 20. 19:00
 • november 21. 19:00
 
 

A Parasztoperában egy balladisztikus történetet dolgoztunk fel opera formában. Zenéjének alapja az erdélyi magyar népdalok, a barokk és a rock bizarr, mégis homogén elegye. A történet talán sokak számára ismerős lesz. Nekem a nagymamám úgy mesélte, hogy Szabadszállás környéki emberekkel történt ez meg nagyon régen. Bocsássák meg nekem, ha egyelőre csak annyit árulok el belőle, hogy lesz benne néhány boldogtalan sorsú ember, szenvedély, humor, vérfertőzés és gyilkosság. Akinek tetszik, nézze meg többször is! Akinek nem tetszik, nézesse meg magát!

Rendező: PINTÉR BÉLA

Szereplők: PINTÉR BÉLA, BARANYI SZILVIA, TÓTH JÓZSEF, ENYEDI ÉVA, NAGY-ABONYI SAROLTA, SZALONTAY TÜNDE, BENCZE SÁNDOR „QPA”

Patrick Ellsworth: Táncos a sötétben

Szkéné Forte Társulat
 
Lars von Trier azonos című filmje alapján
Lars von Trier azonos című filmjének színpadi változata
a Szkéné Színház és a Forte Társulat közös előadása
 • november 27. 19:00
 • november 28. 19:00
 

Selma fiatal anya, egyedül neveli tizenkét éves fiát. Gyermekien naiv, csak szeretni tudó nő, születetten gyengénlátó, de mindenki elől titkolja, hogy lassan megvakul. Sötétben tapogatózva is megfeszített erővel dolgozik, minden verejtékkel megkeresett fillérjét egy dobozban gyűjtögeti fia szemműtétjére, aki örökölte a betegségét. Képzeletében az amerikai musicalek világába álmodja magát, ahol elviselhetőbb számára az élet. A durva és kilátástalan hétköznapokat költészetté varázsolja, egy másik világgá, ahol a külsőség helyett a lélek jelenik meg. Selma az önzetlenség, önfeláldozás, a szeretet nagykövete.

Pintér Béla: Titkaink

Pintér Béla és Társulata Szkéné
 
 
Csak 18 éven felülieknek!

Hossz: 120 perc egyben

Jegyvásárlás

 • november 29. 19:00
 • november 30. 19:00
 

A’80-as évek szocialista Budapestjén játszódó történet közege a táncház, központi problémája az ügynökké válás, a társadalmat meghatározó trauma. A stílusteremtő színházi alkotó, Pintér Béla és Társulata tizenöt esztendejének tetőpontja a darab. Őszinte könyörtelenséggel mutatja be, miként fordul át minden érték az ellenkezőjére, és hogyan teszi elviselhetetlenné a létezést az ember mindennapjaiba beférkőző hatalom. A múlton keresztül a máról és a jövőről is szól.

Legjobb előadás, Színikritikusok díja, 2014.
Legjobb új magyar dráma, Színikritikusok díja, 2014.
DOTTORE-DÍJ – a legjobb előadás, Vidor Fesztivál, 2014.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest