2024.05.17.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Döbbenetes kifizetések történtek, történnek Újbudán közpénzből…

6 min read

Ha nem a saját szememmel látom Újbuda jegyzőjének levelében található adatokat, akkor szerintem el sem hittem volna Junghausz Rajmund önkormányzati képviselő állításait…

Elképesztő mennyiségű pénzek kerülnek kifizetésre Újbuda 4 alpolgármestere és azok beosztottjai részére, ráadásul sok esetben olyan célokra, ami már az arcpiritó kategória…

A jegyző által közérdelű kérdésre adott válasza alapján beigazolódni látszik, amit anno Novák Előd, még Újbudai képviselőként elég sokszor emlegetett:

“Újbuda önkormányzatát politikai pártok kifizető helyként üzemeltetik…”

Íme a teljes riport egyben, amiben számtalan kifizetésről kapunk tényekre (Újbuda jegyzőjének levele) alapozott tájékoztatást.

Mivel a téma, a kifizetések sokasága elég terjedelmessé tette a riportot, ezért adott fejezetekre (témakörökre osztva ) felbontottam a riportot, így könnyebben emészthető, illetve adott kifizetésekre összpontosít egy-egy rövid részlet.

“Közpénzen vásárolt barátok…” – fogalmazta meg aggályait Junghausz Rajmund, amikor arról beszélt, hogy egy politikai alku részeként, a 4 alpolgármester mellé a választások után egy ötödiket is behozna az ellenzéki összefogás, aminek költségeit persze nekünk választóknak kell majd állni. Ha valaki nem ismerné az ügy hátterét, az LMP még tavaly év végén úgy döntött, hogy számukra Újbudán nem elegendő egyetlen képviselői hely a koalíción belül, mivel erőviszonyok vagy választói támogatottság alapján egyetlen választási körzetet kaptak ebben a ciklusban, pedig több olyan ellenzéki párt is van, aki nem rendelkezik az LMP-nél nagyobb támogatottsággal, mégis is jóval több képviselőt jelölhettek közös ellenzéki támogatottság mellett.

Ezen állítólag változtatni akart az LMP helyi szervezet és december közepén bejelentette, hogy elindítja egyik képviselőjét az 5-ös körzetben, természetesen Kreitler-Sas Máté mellett, amely körzetben egyébként a Momentum tart igényt jelölt állításra ellenzéki összefogás támogatása mellett. Pestiesen, illetve ha már Újbudán vagyunk, akkor budaiasan szólva az LMP beleköpött a Momentum és egyben az ellenzéki összefogás levesébe. Ezt nem egy helyi ellenzéki képviselő árulásként és egyben politikai zsarolásként értelmezte.

Alig egy hónappal később azonban azt jelentette be az LMP Dél-budai szervezet, hogy visszalépteti Varga Zsoltot az 5-ös választókörzetből, azaz mégis támogatni fogják a Momentum jelöltjét, igaz cserében (na ezt már nem hozták nyilvánosságra, csak épp nagyon hamar kiderült) Kreitler-Sas Máténak alpolgármesteri széket ígért a választásokat követően az ellenzéki összefogás, Varga Zsoltnak pedig már mostantól önkormányzati foglalkoztatást Máté segítőjeként, ami kiszivárgott információk szerit több százezer forint havi “megélhétési támogatást”jelent  a visszalépésért cserébe. Nos ha innen nézzük, akkor a politikai zsarolás kifizetődő és eredményes volt az LMP részéről.

Na meg régi mondás, de igaz? hogy van a az a pénz…..:-)

Újbudaiként és civil szervezet tagjaként én ezt a politikai csiki-csukit a civilek elárulásának tartom, akár politikai zsarolás volt a háttérben, akár nem, de ezt nem ragozom, erről egy konkrét cikket írtam, ami ITT olvasható el. Ami viszont kijelenthető, hogy egy valódi civil szervezet nem megy bele politikai alkuba, nem folyamodik a politikai zsarolás eszközéhez és ami a legfontosabb nem váltogatja az álláspontját, véleményét havonta. Ettől függetlenül Ungár Péter nyilatkozatainak köszönhetően hihetetlen mértékben emelkedik az LMP népszerűsége a többi ellenzéki párthoz képest, legalábbis a riportban ezt állítja Junghausz képviselő úr.

Azzal is egyet kell értsek, hogy Kreiler-Sas Máténak szinte semmi szava nem volt az újbudai ellenzéki összefogás pártjain belül, így semmi realitása nincs annak, hogy alpolgármesterként változni fog ez a belső erőviszony.

Íme Junghuasz Rajmund véleménye arról, hogy kell 4 alpolgármester mellé egy ötödik is, vagy sem.

Ami tagadhatatlan, hogy valóban nagyon sokszor elhangzik  “a kormány egyre több hatáskört, feladatot elvont az Önkormányzatoktól, így számomra sem világos, hogy kevesebb feladathoz miért kell 2x annyi alpolgármester, és mi a fenének kellene még egy ötödik is. Ha ennek egyetlen oka, hogy az ellenzéki összefogás minden pártja, vagy annak egyik kijelölt embere jól érezze magát a millió fölötti fizetésével és egyéb illetményekkel, olykor megmagyarázhatatlan költségtérítésekkel, akkor Újbudaiként én ezt elutasítom, közpénzt lehet sokkal nemesebb célokra is elkölteni.

DE akkor nézzünk konkrét számokat, összegeket is:

55 millió Ft közpénz a 4 alpolgármester illetménye, azaz fejenként átlag MAJDNEM 14 MILLIÓ, AZAZ HAVI SZINTEN TÖBB MINT EGY MILLIÓ FT. AZ ÚJBUDAIAK ÁTLAGBÉRÉHEZ VISZONYÍTVA EZ NEM EGY ROSSZ PÉNZ.

Na de hogy emellé még 8,5 millió FT költségtérítés, általány jelleggel, azaz semmilyen költésről nem kell elszámolni, számlával igazolni… 🙂 na ezt vajon kinek engedik meg egy cégnél ? Ez havi szinten közel 180.00 Ft plusz juttatás, amit költhetnek bármire igazolás nélkül. és ehhez még oda teszünk havi szinten 45-50.000 Ft cafeteriát is, hát…

Viszont az már arcpirító szemtelenség, hogy az egy millió Ft feletti fizetés nem elegendő arra, hogy a saját folyószámlájának a banki költségét kifizesse valaki, még ezt is velünk fizettetik meg, na ez már no comment… Kérem jelentkezzen, akinek a munkáltatója kifizeti a folyószámla vezetési költségét, hogy ezen keresztül megkaphassa a fizetését.

AZ pedig már csak hab a tortán, hogy ezen kívül még odadobunk az alpolgármestereknek fejenként 2-2,5 millió jutalmat is, miközben lásd fentebb csökkenő hatáskörök és feladatok éveit éljük. Mindezt alapvetően suttyomban, mert még csak testület elé sem ment, hogy milyen kiváló munkát végeztek az alpolgármesterek. Azt értem, hogy jogilag rendben van, hogy a polgármester erről saját hatáskörében dönt, de erkölcsileg erősen aggályos, hogy még csak tájékoztatás jelleggel sem ment ez a testület elé, és azt gondolom az Újbudaiaknak is illene tudni, hogy az alpolgármestereik olyan fantasztikus munkát végeztek, hogy a nem kis illetmény mellé, még jutalom társult.

Ami nem ezen a fenti lapon látható, de még taxira is elköltöttek cirka 1,3 millió Ft-ot egy év alatt, miközben jár a bérlet, van önkormnyzati autó, amihez még sofőr is van. Újbudánk kifejezetten magas színvonalú az ellátottsága tömegközlekedési szempontból és egyébként itt “zöldnek titulált” pártok és alpolgármestereik a tömegközlekedés, a közösségi közlekedés fontosságáról beszélnek rendre, a szelfieken előszeretettel jelentkeznek kerékpárról, vagy netán elektromos rollerről. Mégis egy év alatt több mint 380 ilyen taxi számláról beszélünk, azaz naponta megy a taxizás, de ha oda-vissza útról beszélek, akkor is két naponta.

Szeretet, együttműködést, olykor egymással szembeni hallgatást vásárolnak ki közpénzből…- állítja a képviselő a lentebbi riportban az általa elmondott tényekre alapozva...

De nézzük mit is mondott ezekről Junghausz Rajmund képviselő:

végül egy kimutatás amit feldobott az internet 2019-ből:

Azért az látható, hogy a 4-5 alpolgármester az egyértelműen ellenzéki vezetésű önkormányzatoknál jelentkezik.

 

 

 

4 thoughts on “Döbbenetes kifizetések történtek, történnek Újbudán közpénzből…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest