2021.09.17.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Tömegközlekedve Kelenvölgyben (pontosabban néhol inkább tömegközlekedés nélkül…)

11 min read

Élet a BKV, BKK árnyékában avagy tömegközlekedés szempontjából olykor a senki földjén...

Kelenvölgy Budapest egyik városrésze a XI. kerületben. A városrész Budafok és Kelenföld között egy völgyben terül el.

Határai: Kelenvölgyi határsor a MÁV hegyeshalmi vonalától – Solt utca – a MÁV pécsi vonala – Méhész utca – Ringló utca – Péterhegyi út – a MÁV hegyeshalmi vonala a Kelenvölgyi határsorig.

A KSH 2009-es adatai alapján ez 1406 lakás és 3447 ember. tehát 3500 ember közlekedéséről beszélünk, ami persze ennél több is lehet, mert gyanítom inkább nőtt, mint csökkent az ott élők száma. Nem ipari övezet és irodaházas, céges környezetnek sem nevezném (jellemzően családi házas vidék), tehát akik itt élnek nap mint nap munkahelyre, iskolába kell, hogy járjanak.

De vajon milyen lehetőségeik vannak, ha tömegközlekedéssel szeretnének ki vagy bejutni az életterükből, az életterükbe ? Ennek próbáltam utána járni – olvasva a helyiek panaszait ebben a kérdésben – a BKK nyilvános forgalomtervezője segítségével.

Behatárolt tömegközlekedés

Szó szerint behatárolt, mivel a BKK honlapját elemezve azt látom, hogy a  tömegkezlekedés (az a kevés is) a település határainak mentén létezik, így ezek között sportos marad az élet, azaz lehet gyalogolni és nem keveset, ami fiatalon elmegy, ha éppen kocogni készülünk, akkor sincs gond, de azért egy idősebb embernek, vagy egy bevásárlás után ez nem egy szívderítő feladat. Rossz nyelvek erre mondják, hogy ahol családi ház van, ott autó is, de ez egyrészt rossz beidegződés, előítélet, másrészt ha van is, többnyire egy.  Így ha a városban dolgozó egyik szülő ezzel indul és érkezik, akkor a család többi tagjának marad az átlagosnál sportosabb életmód 🙂

A közlekedés tehát jellemzően a 4-es metró meghosszabítására építve, az Etele térről vagy annak érintésével közlekedő buszokra épít (azért itt a többes szám inkább csak jelképes). Kelenvölgy busza, ha használhatom ezt a “nemes” kifejezést az 58-as, az egyetlen, ami nem csak érinti a szélén a területet, de még ha minimálisan is  az egyik végén egy picit beljebb jön a területen (szerintem ezt köszönjük a Kelenvölgyi Közösségi Ház elhelyezkedésének, gyanítom csak emiatt teszi meg a busz ezt az apró kerülőt.)

A három kép jól szemlélteti, hogy a 250, 250/B, 251 és 251/A jelzésű buszoknak nem sok köze van Kelenvölgyhöz, mindössze a Péterhegyhez közel élők szerencséjére úgy hozta az útvezetés, hogy csak a Péterhegyi úton tudták ezeket a járatokat eljutattni a valódi céljuk Budafok irányába. Azon kevesek, akik Kelenvölgy Pétehegyhez legközelebb eső részén élnek, azok jól jártak, mindneki más meg így járt. 🙂

A villamos tekintetében (41 és 47/a) sem rózsásabb a helyzet, hiszen itt meg a települést Budafoktól elválasztó Ady Endre út mentén zajlik a közlekedés, tehát akik ennek a “csíknak” a mentén élnek, azok jól jártak, akik meg nem azok így jártak 🙂 

És azért említsük meg a 153-as buszt is, amit Gazdagrétiként én csak mesebeli tekergőnek hívok, mivel 35 megállót sikerül megtennie az Infopark és a Gazdagréti tér között, ergo amolyan városnéző busz, ha minden összejön, akkor 40 perces menetidővel. Ennél a járatnál csak elvi jelentősége van, hogy feljön Gazdagrétre, mert aki Újbuda városközpontnál felszáll erre és utazik vagy 35 percet, ahelyett, hogy a Metróval megtenne 2 megállót, majd a 8/e egyébként viszonylag sűrű járatával menne fal Gazdagrétre, na az szerintem egy mazohista., 🙂 DE Kelenvölgyiek szempontjából sem egy nagy segítség, hiszen éppen csak érinti annak a legtetejét, és már távozik is Péterhegy irányába.

Azért azok, akik a jól jártak részen vannak, azoknak sem könnyű, de erre majd még visszatérak a menetrend sűrűségének szempontjából.

És akkor nézzünk példákat a Kelenvölgy középső részén élők tekintetében: ( a BKK forgalomtarvező programjára támaszkodva)

Szajol u. : Az 58-as busz narancs utcai megállójától 200 m az utca vége, de ha az elején lakunk, az már cirka 700m

Ringló u, ez nagyjából kelenvölgy közepén végig futó utca: A 150-es busz Olajfa utcai megállójától közel 700 m a ringló utca vége. Akik az elején laknak pl. a 30-as számnál azoknak picit jobb, mert ott az 58-as busz Albertfalva Vasútállomás megállójától “mindössze” cirka 400 m. Nagyjából a közepén a 70-es számnál az 58-as busz Narancs utcai megállójától ez 500 m. Azért nem lennék szívesen a Ringló utca lakói helyében, néha egy terület központjában lenni nem mindig előny.

György u.: 58-as busz állvány utcai megállójától 550M,  41-es villamos Rózsavölegy felső megállótól már “csak” 450 m.

A sort még hosszan lehetne folytatni, de az bárki számára ebből is leszűrhető (de lehet további utcákkal próbálkozni a BKK honlapján), hogy Kelenvölgy teljes hosszában annak közepe tömegközlekedési szempontból elszigetelt, nehezen közelíthető meg, illetve jelentős távolságot kell megtenni a legközelebbi busz vagy villamos megállóig.

És mi a helyzet a menet sűrűséggel ?

Fentiekből én elsődkegesen a villamos járatot és az 58-as buszt emelném ki, mert ezek azok, amik Kelenvölgy teljes területe szempontjából a leghosszabban érintik, még ha csak jellemzően a szélén is. 

Az 58-as busz menetrendje ideálisnak aligha mondható, hiszen vagy elindulunk munkába reggel 7 előtt, vagy marad a 30 perces járat egészen délután 13-óráig, amikor ez 20 percre “szelidül”, majd este 7-től ismét félórás lesz a menetrend, igaz így meg sok idő marad a megállóban történő olvasási kultura fejlesztésére.

A 41-es villamos már szerencsésebb, így annak a közelében élni dupla öröm, mert ez reggel 6 és este 7 között 15 perces menetidővel jár, ami azt gondolom még ideálisnak tekinthető. A 47/B nem lenne egy rossz ötlet, hiszen pl középiskola és egyetem szempontjából, valamint munkahely szempontjából is ideális, hiszen 2 metrót is elérhetünk vele, illetve belváros maga a végállomás. Abban viszont nem sok logika van, hogy reggel ilyen szempontból bejuttatunk embereket, de ugyanebből a meggondolásból vissza már nem hozzuk őket délután.

A többi busz járatot nagyon nem érdemes elemezgetni, mert alapvetően nem Kelenvölgynek lettek kialakítva és éppen csak érinti a tetején egy rövid szakaszon, ezért azt gondolom az ott élők szempontjából legyen öröm, hogy ezek a járatok még ha nem is túl sűrűn járnak, de összeségében együtt már egy elfogadható menetsűrűséget adnak.

Összegezve Kelenvölgy tömegközlekedése nem csak annak útvonala, de menetsűrűsége alapján sem ideális, és akkor még pozitív voltam 🙂

És akkor vajon lenne a megoldás ?

Én Gazdagréten élek, így ezt elsődlegesen nem nekem kell megmondani, hanem az ott élőknek, így kívülállóként írom csak az ötletemet, ami koránt sem biztos, hogy helyes vagy megvalósítható.

Szerintem Kelenvölgy közepén hiányzik a busz jrat (Ringló u), hiszen az pont megfelezné mindkét irányban a jelenlegi távolságot busz illetve villamos megállok tekintetében, és ezzel a legtöbb Kelenvölgyi lakosnak megkönnyítené az életét. A google térképet nézve ez  egy nem túl széles közlekedési útvonal, talán még egyirányú is, de olyan kis elekrtromos busz számára, mint ami pl. a várban jár megfelelő lenne szerintem. Erre jó példát lehet keresni Budaörsön, a belső helyi járatoknál, amelyek hasonló adottságú utcákon közlekednek. 

A 47/B jelű villamosnál pedig ideálisabb menetrendet kellene elérni. Én egy 6.30 – 8.00 közötti 20 perc körüli járatsűrűséget látnék indokoltnak, és délután 16.30 és 18.30 között ennek visszahozó párját.

Végül érdekes kérdés az éjszakai járat is, mert ugyan nem raktam ki annak a menetrendjét, de én úgy látom Kelenvölgy csak a legtetején a Péterhegyi út mentén érintett ebben a kérdésben. Fiatalok szempontjából de jó lenne legalább óránként egy éjszakai villamos a Deák Ferenc térről, hiszen az hosszában érinti az egyik szélén Kelenvölgyet.

Persze ezek csak egy Gazdagréti meglátásai, de ezt nektek Kelenvölgyieknek kell meghatároznotok, nektek kell az igényeiteket megfogalmazni.

Ha már tudjuk mit akarunk, akkor mindezt hogyan....

Nem szeretnék okoskodni a hogyan kérdésében, de egy személyes példámat írnám le, hogyan lehet a tömegközlekedésen javítani lakossági összefogással.

HA emlékezetem nem csal 2013 végén döntött úgy a Főváros illetékes bizottsága és végrahajtóként a BKV, hogy a Gazdagréten addigra nagy sikert aratott 239-es buszjáratot megszünteti, mivel elindul a 8/E járat a régi 8-as busz vonalán és hamarosan megnyit a 4-es metró. Mivel ez jelentős kerülővel érte volna el a belvárost, majdnem a Blaha Lujza térig, ezért az itt élőknek további terhet jelentett volna.  

Civilként, magánemberként elkezdtem forgalom számlását végezni a 239-es járaton a 8/e indítása előtt és után is különböző napokon és napszakokban, hogy érzékelhessem az új járat mennyire csökkenti a 239-e busz igénybevételét. Mivel az eredmények azt mutatták, hogy érzékelhetetlen volt a csökkenés. Ezért fogtam magam és rászántam egy teljes hetet, munkába induláskor és munkából érkezéskor mindennap egy másik buszmegállóban álltam ki egy kölcsönkért installációval és elkezdtem aláírásokat gyűjteni a buszjárat megmentése érdekében. Egy hát alatt 5000 aláírást szedtem össze egy cirka akkoriban 12.000 fős lakótelepen, majd ezzel megkerestem a kerület polgármesterét, egyidejűleg Aba Botondot, az akkori BKV igazgatótis. Miután az Ő támogatását sikeresen elnyertem az érveimmel mentem a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának elnökéhez is. Mivel 10 évet dolgoztam országos média intézményeknél, így szereztem némi támogatást a “hír” tekintetében is.

Amikor elkezdtem az ügyet egyetlen párt sem állt mellém, hogy a lakosság érdekében segítsen a kampányban, mire a végére értem már az jelent meg az Újbuda újságban, hogy a kerület vezetése és a Fővárosi Önkormányzat illetékes bizottságának vezetése elintézte az itt élők érdekében a buszjárat maradását. 🙂 Nos igen a politika már csak ilyen, amíg nem érezzük mekkora vihart tud valaki kavarni, addig legyintünk, amikor rájövünk, hogy az illető nem maradt csendben, akkor meg hirtelen úgy állítjuk be, mintha nem is civil kezdeményezés lett volna 🙂 (ráadásul ilyenekből lehet politikai tőkét kovácsolni) De spongya rá, a lényeg, hogy elértük Mi, Itt Élők közösen, hogy a buszjárat megmaradjon és még hosszú évekig működött is a járat.

Legyen ez példa nektek is arra, hogy ha úgy érzitek a jelenlegi tömegközlekedés nem a Ti igényeitek, szükségeleteitek szerint működik, akkor tessék ezt számokkal, tényekkel alátámasztani, majd lakossági mozgalmat indítani, ha kell aláírás gyűjtést is. 

A terület önkormányzati képviselőjével Bába Szilviával már találkoztam nem rég személyesen és sok mindenről egyeztettünk, többek közt erről is. Én az Ő mondatai alapján úgy éreztem, hogy Ő sem elégedett ezzel a helyzettel, és ez egy valós probléma az itt élőknek. ( Az itt leírt történetet neki is elmeséltem) Természetesen rajta keresztül be kell nyújtani az igényt Újbuda önkormányzat felé is, hogy elnyerjétek legalább az elvi támogatást polgármesteri, testületi szinten, és már ezzel a támogatással lehesen menni a BKK felé, illetve ha ez továbbra is Fővárosi hatáskör lenne, akkor oda is.

A lényeg csak az tekintehtő elveszett ügynek, amit Ti magatok azzá tesztek, ha van bennetek elegendő hit és akarat, ha van pár ottani Lokálpatrióta, aki az ügy élére áll, és megteszi fent leírtak alapján a szükséges lépéseket, akkor el lehet érni a céljaitokat. 

Természetesen, mint független hírportál, és a meglévő média kapcsolataimon keresztül reményeim szerint más hírcsatornák is mögétek fognak állni és támogatni fogják az akciót, ha lesz.

Ehhez kivánok minden a területen élőnek erőt, kitartást és leginkább kezdeményező kedvet.

Suszter András

Suszter András

újbudai és leginkább gazdagréti lokálpatrióta,
a Lokálpatrióta helyi független hírportál szerkesztő-tulajdonosa

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest