2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nagyszeben téri park, Sasad közlekedés fejlesztés, Gazdagrét Rodostó utcai építkezés – Interjú Bedő Dávid helyi önkormányzati képviselővel

17 min read

Nagy port kavart anno és még mindig állandó téma a Nagyszeben téri fák illetve magának a térnek az átalakítása.

Az átalakítás utolsó fázisában kérdeztem Bedő Dávidot, a 14. evk. önkormányzati képviselőjét erről a projektről, annak tapasztalatairól, az átadás időpontjáról és más olyan aktuális kérdésekről is, mint Sasad, Sashegy közelekdés fejlesztési koncepciója, vagy Gazdagrét egy régóta üresen álló telkének értékesítése a Rodostó és a Rétköz utca sarkán.

 

Lokálpatrióta: Kedves Dávid !  Köszönöm, hogy vállaltad az interjút 3 igen kényes témában is, ami erősen foglalkoztatta és fogalakoztatja az itt élőket. Kezdve a Nagyszeben parkkal, arra kérlek idézzük fel pontosan mi is történt majd ezt követően azt is mi is várható, mikor nyit a senior fittnes park ?

 

Bedő Dávid ( innentől BD) :  2019 nyarán hallottam először erről a Nagyszeben téri projektről, még mint jelölt és itt lakó az önkormányzati választások előtt. Az első impulzus ami ért, hogy az ott élők egy része alapvetően tiltakozott az ellen, hogy ott bármi is megvalósuljon. A lakosok az ellen tiltakoztak, hogy be kegyen építve az utolsó nagy összefüggő mező Gazdagréten, és ezt magam is támogattam, ezért is kezdtem utána nézni a projektnek, mint képviselő jelölt.

Kicsit elvonta a figyelmet akkor az ügyről maga a választás, amit aztán megnyertünk és ezt követően szinte azonnal bejelentkezett a Főkert és egy egyeztetésre hívott Orosz Annával és Büki Lászlóval együtt, aki a Városgazdálkodási Igazgatóság vezetője, hogy átbeszéljük a kerületen belüli Főkertes projekteket. Így került ismét terítékre a Nagyszeben téri park ügye.

Azt azonnal jeleztem a többieknek, hogy ez itt egy érzékeny ügy és feltétlen szükséges egy lakossági fórum, a lakosság aktív bevonása a döntési folyamatokba. Egyébként összesen három projektről volt szó, a Függetlenségi park volt a második és az Egyetemisták parkja volt a harmadik. Hivatalosan  Kaptató sétány és a Nagyszeben tér által körül határolt zöld terület volt a projekt neve, ezt én kereszteltem át az egyszerűség kedvéért Nagyszeben téri parknak.

Megmutatták nekünk a terveket, amiben szerepelt kisebb focipálya, amire egyből jeleztem, hogy ezt ki kell venni, mert ezt egyértelműen ellenezni fogják az itt lakók. Amit nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez egy Fővárosi projekt volt, egyébként a Főváros tulajdonában lévő területen, így a projekthez biztosított forrásokat úgy nem lehetett igénybe venni, hogy magát az alapkoncepciót sértjük, megváltoztatjuk, ami sport és családi park néven futott. Ehhez az állam biztosította a pályázaton elnyert pénzt. Az önkormányzatnak tehát ebbe nem is igen lett volna beleszólása, de mint látható sikerült elérni, hogy aktív részesei legyünk az egyeztetéseknek, a Főkert pedig partner volt abban, hogy a pályázat adta lehetőségeken belül változtatni tudjunk az eredeti terveken.

2019 novemberében jutottunk el odáig, hogy a Főkert készít megvalósíthatósági terveket, aminek a birtokában tudunk egy lakossági fórumot szervezni.

Nem érhető el leírás a fényképhez.

 

Lokálpatrióta: Voltak ennek a pályázatnak olyan sarok pontjai amelyek a kiírás szerint nem megváltoztathatók, azaz, amihez alkalmazkodni kellett ?

 

BD: Az egész biztosan szerepelt a kiírásban , hogy bizonyos sporteszközök beépítése az kötelező, ennek mentén lett kialakítva a senior fittnes rész. Én szerettem volna ezt kivenni a park projektből, ahogy a lakosság egy része is ezt kérte, de ezt egyszerűen nem lehetett kivenni a pályázat kötöttsége miatt, így ez egy ésszerű kompromisszum részévé vált, hogy a projekt kivitelezhető legyen. Az eredeti tervben például szerepelt egy gumírozott felület, ami fiataloknak, amolyan gyúrós rész lett volna, és ezt is sikerült kivenni a tervből. Összességében tehát nagyon sok mindent sikerült megváltoztatni az itt élők érdekében és kérésére és maximálisan megőrizni annyi zöld felületet, amennyit csak lehet.

 

Lokálpatrióta:  Akkor tulajdonképpen azt hagytátok benne az eredeti tervből, ami legkevésbé volt fájdalmas az itt élők részére, azaz ha már kompromisszumot kell kötni, akkor abból lehetőleg minden itt élő örömére nyertesen jöjjünk ki.

 

BD: Igen azt gondlom én is, hogy ez így történt. A pénz is egyébként már folyósítva lett a Főkertnek, így nem hiszem, hogy okos döntés lett volna mindenről lemondani, ráadásul – mint az előbb is jeleztem –  Fővárosi tulajdonban lévő területről beszélünk és egy Fővárosi projektről állami finanszírozásban, így az sem egyértelmű, hogy egy Önkormányzati vétó önmagában elegendő lett volna-e az egész projekt likvidálására. Továbbá miért is dobjunk vissza egy projektet, ami nem kerül az önkormányzatnak pénzbe, és közben valóban sikeres megújítása lehet egy zöld felületnek, a zöld felület minél nagyobb megóvása mellett.

Felmerül az a kérdés is, hogy ha Budapest vezetése marad a választások után, akkor milyen mértékű lett volna a velünk történő egyeztetés, lett volna-e egyáltalán ? És ha nem lett volna, akkor a mostani kompromisszumok helyett megépülnek-e az eredeti tervben felsorolt létesítmények, pl. a focipálya. Ebből az aspektusból nézve is azt gondolom ez egy számunkra, itt élők számára előnyös kompromisszum volt. A Gazdagréti tér betondzsungele ennek éles példája, ahol alig maradt zöld felület. Lakossági egyeztetések nem voltak ennél a projekteknél. Ha valamiben éles különbséget látok az előző és a mostani önkormányzat között, akkor az pontosan az, hogy mi kikérjük az emberek véleményét.  Sajnos ebben az ügyben ez sem volt elég, de érthető, hogy aki itt él az a maximumra, a számára legjobb megoldásra törekszik, és nem akarja figyelembe venni, hogy egy adott projektnek vannak kötöttségei is, ami kikerülhetetlen.

Azt nekem is el kell ismernem, hogy a kommunikáció lehetett volna jobb az én részemről is, de a Covid okozta sokk mindent felülírt, és egyszerűen nem maradt olyan mértékben idő és energia másra, mint ahogy azt én is szerettem volna.

Ez év elején január-február magasságában volt végül az a lakossági fórum, ahol már a módosított terveket ismertettük, így sokaknak az sem volt egyértelmű, hogy mi minden került ki belőle. Annak kifejezetten örültem, hogy viszonylag sokan megjelentek ezen az egyeztetésen, olyan 60-70 ember. Persze ebből adódik, hogy a vélemények elég rendesen polarizálódtak és ütköztek is egymással. Ezen belül pedig tény, hogy volt egy 10-12 fős csoport, aki gyakorlatilag semmilyen kompromisszumra nem volt hajlandó, semmilyen változtatást nem akart látni, mereven elzárkóztak bármilyen egyeztetéstől.

 

Lokálpatrióta: Akkor az kiderült a fórumon, hogy nem az a kérdés, hogy lesz vagy nem lesz, csak az hogy milyen formában, hiszen ahogy fentebb megbeszéltük ez nem egy önkormányzati projekt, fejlesztés volt.

 

BD: Igen, egyértelműen, de ez a csoport ezt nem akarta meghallani vagy figyelembe venni, innen fakadnak az ellentétek azóta is. Ezentúl pedig nekem személy szerint tetszett, ahogy a Főkert rugalmasan, az igényeinket is figyelembe véve megváltoztatta a tervet, és azt gondoltam, azt gondolom most is, hogy ebben a formában a lakók érdekeit szolgálja ez a fejlesztés. A végeredmény egy szebb, használhatóbb, a zöld felület nagyságát maximálisan megőrző park lesz. Ezt sikerült is végrehajtani.

Engem személy szerint sokszor megvádoltak, hogy a beruházó érdekeit védem, de itt nem egy profitorientált beruházóról beszélünk, hanem a Főkertről, aki nem mellesleg nem önkormányzati tulajdonú cég, hanem a Fővárosé, így aligha lehetett volna olyan ráhatásom, mint amit feltételeztek rólam ezzel. A Főkert pedig alapból azért felel, hogy minél több zöld terület legyen a Fővárosban, így ezek a vádak nehezen voltak értelmezhetőek.

Visszatérve a lakossági fórumra, a projekt minden egyes elemét átbeszéltük, afféle szimpátia szavazássokkal és a végén azt is megkérdeztük, hogy akarnak-e egyáltalán az ott megbeszélt kompromisszumok figyelembe vételével változtatást, és ezt a többség el is fogadta.

Az egy hiba volt, hogy nem készültünk jegyzőkönyvvel, vagy vettük fel az eseményt, mert az a bizonyos csoport – aki mindent ellenzett –  az a mai napig azt állítja, hogy ők voltak többségben, ezen a fórumon a végszavazásnál. Mentségünkre szolgáljon, hogy eredetileg egy lakossági beszélgetésre mentünk és nem arra készültünk, hogy ott döntések szülessenek, de tanultam ebből és a jövőben az ilyen lakosági fórumokról is jegyzőkönyv és/vagy felvétel fog készülni, hogy ne lehessen vita tárgya a többség kérdése.

 

Lokálpatrióta: Nem tudom elhallgatni az azt álláspontomat, véleményemet, hogy sajnos manapság a közéletben, a közösségi oldalakon, de maguk a média szereplői és a politikusok is nagyon lazán bánnak a “Többség illetve a többség nevében, azt képviselve”kifejezéssel. Nekem néha már olyan érzésem van, hogy gyakorlatilag nem is létezik kisebbség, mert mindig mindenki azt állítja, hogy Ő maga és a véleményét pártolók vannak többségben, és sajnos már nem csak politikai tartalmú megnyilvánulásoknál. Természetesen erre én az esetek csak igen pici részében látok tényeket, bizonyítékokat. Valahogy rendre a megszólalók úgy érzik, hogy az egy egyértelmű és magától értetődő, semmilyen ténnyel, bizonyítékkal alá nem támasztandó dolog, hogy az adott személy vagy csoport a “Többség képviselője” 🙂 Azért szerintem ez egy vicc, és egyben nagyon komoly visszajelzés a társadalom jelenlegi állapotáról. Ne de most nem ezért ülünk itt, így vissza is adom neked a szót a nagyszeben téri projekt kapcsán.

 

BD: A lakossági fórumon ígéretet tettem arra, hogy folytatjuk az egyeztetéseket, és ez alapján lesz majd döntés, amit ezek szerint többen úgy értelmeztek, hogy újabb lakossági fórumok lesznek, de ilyen kijelentés nem hangzott el. Nem tagadom, nem akartam újabb lakossági fórumot, mert pont a kompromisszum készség, a másik meghallgatása nélkül egy ilyen fórum sajnos sehová nem vezet. De egy egyeztetésnek nem az egyetlen formája a lakossági fórum. Nem egy olyan ember volt, akinek az érvei a park ellen arról szóltak, hogy ha jó lesz a park, akkor ide jönnek az emberek és akkor majd itt fognak hangoskodni vagy iszogatni, főleg a fiatalok megjelenésétől tartottak. Szerintem azt mindenki döntse el maga, hogy ezek reális érvek-e.

Akkor azt terveztem, hogy szó szerint végig járom a környéket, bekopogtatok és egyenként beszélgetek az ott élőkkel, de sajnos ezt áthúzta a COVID járvány. A Főkertre pedig egy döntési kényszer került ebben az ügyben, gyakorlatilag 2 hetünk volt, hogy megállapodjunk valamiben. Jobb megoldás hiányában igyekeztem egyeztetni kulcsszereplőkkel, mint például a Védegylet Újbuda vezetője, és ezeknek a kulcsszereplőknek a véleménye, javaslatai alapján meghozni egy végleges döntést. Tőlük az az egyértelmű visszajelzés jött, hogy csináljuk meg a projektet felvállalva, hogy biztosan lesznek ellenzői, de egy ekkora közösségben 100%-os egyetértésre aligha van remény.

 

Lokálpatrióta: Én a magam részéről nem érzékelem azt, hogy olyan rettenetes mértékben sérült volna a park, persze meg kell várni, hogy a fű kinőjön, meg a fák is cseperedjenek, de összességében én nem érzékelek olyan mértékű zöld felület csökkenést, ami segély kiálltásra adna okot.

 

BD. Én is így gondolom.

 

Lokálpatrióta: tegyük már tisztába a kivágott fák történetét is. A fák egészségi állapotát a park projekt miatt mérték fel, vagy ez a felmérés ettől függetlenül történt meg, és a park projekt csak ezt követően jött szóba. Tehát volt-e bármilyen köze a fakivágásnak ahhoz, hogy ott egy parkot kialakítanak, átalakítanak.

 

BD: A fák felmérése teljesen független volt a projekttől, azok a fák betegek voltak és ebből adódóan veszélyesek az itt élőkre, így akkor is kivágásra kerülnek, ha nincs ez a Nagyszeben téri fittnes park projekt.

 

Lokálpatrióta: Úgy tudom egy erre hivatott szakember mérte fel ezeket a fákat és adta a szakvéleményét ahhoz, hogy melyikeket kell kivágni. Nyújtott be bárki ezzel ellenkező tartalmú, másik szakértő által kiállított dokumentumot ? Tehát volt bármilyen kételkedésre ok ebben az ügyben ?

 

BD:  Nem, nem érkezett be semmilyen ellentétes szakvélemény, azt pedig nem tekinthetjük vitaalapnak, ha valaki magánemberként kijelenti, hogy ezek a fák pedig egészségesek. Volt felmérésünk 2019-ből majd ezt 2020-ban is elvégeztettük, és mindkét vizsgálat kivágásra ítélte ezeket a fákat. Ezek szó szerint balesetveszélyes fák voltak, és mint tudjuk idén nem kevés esetben okoztak komoly baleseteket hasonlóan beteg fák egy-egy vihar alkalmával, de volt amikor még vihar sem kellett hozzá.  Ilyen fák kivágása szerintem a közösséggel szembeni felelőssége egy Önkormányzatnak. És természetesen pótoltuk ezeket, hiszen 26 fa lett elültetve.

Családi házra dőlt egy fa Szombathelyen - Ugytudjuk.hu

( a kép csak illusztráció)

Lokálpatrióta: Jól láttam, hogy öntöző rendszer is ki lett építve a parkban ?

 

BD: Igen, tehát az egész park szempontjából előnyösebb növénygondozás történhet. Gondoljunk csak azokra a fákra, amelyeket elültettek, csak épp nem volt hozzá öntöző rendszer, az időjárás meg épp nem volt segítőlész, és elég önkéntes sem volt, aki néha meglocsolta volna Őket. Ez itt nem történhet meg. A fáknál vízáteresztő réteg lett fektetve, ami a fák gyökérzetét védi, szemben azokkal az állításokkal, hogy lebetonoztuk a fákat.

 

 

 

Lokálpatrióta: Lesz a parkban nyilvános illemhely ? Ami szerintem alap lenne mindnehol…

 

BD: Igen méghozzá egy egészen modern önfertőtlenítő rendszerű, impozáns, még kinézetében is szép illemhely. Egyébként ez is egy kampány ígéretünk volt, hogy sűríteni fogjuk a nyilvános illemhelyeket Gazdagréten, így nagy öröm egy ilyen modern szerkezet átadása.

( ez a kép csak illusztráció, nem feltételn egyezik meg a parkba telepítendő, de funkciójában hasonló illemhellyel)

 

 

 

Lokálpatrióta: Mikor tervezitek a megnyitást, a kerítés lebontását?

 

BD: Jó kérdés, alapvetően a fű megerősödését várjuk, és még néhány elem elkészül, de én azt gondolom idén még megnyitásra kerülhet.

 

Lokálpatrióta: Azt gondolom a Nagyszeben téri park ügyét rendesen kiveséztük. Mi a helyzet Sasasd és Sas-hegy közlekedésfejlesztési koncepciójával, mikor fog ez elkészülni ?

 

A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, ülő emberek, asztal és belső térBD: Várhatóan jövő év közepére, de még idén szeretnék ebben a témában összehívni egy lakosági fórumot, hogy az eddigi elképzeléseinket finomítani, ha kell változtatni tudjuk és csak ezután legyen minden véglegesítve. Technikai könnyítéseket akarunk bevezetni, és szeretnék egész Sasadot és Sashegyet pihenő-lakó övezetté nyilvánítani, ami azt jelenti, hogy GPS onnantól ide már nem terel forgalmat. De jelent ez természetesen olyan eszközöket is, ami olyan mértékben lassítja a be és áthajtást, hogy az ott lakón kívül másnak így már ne érje meg áthaladni a területen. És persze ez konkrét sebességkorlátozást is jelent. A pihenő-, lakóövezetté nyilvánítás egy csomó kiegészítő fejlesztést is magával fog hozni, amihez azért kell némi idő és ebből adódó türelem is.

Azt is tervezzük, hogy a decemberi első lakossági fórumot kövesse még egy következő január-februárban, és csak ezután kezdjük meg a kivitelezést. Azt gondolom egy elég széles társadalmi, lakossági párbeszéd előzi meg tehát a fejlesztést.

Fontos még kiemelni, hogy a Sasadi úton és a Rétköz úton jelentős zebra felújítást és új építést is tervezünk, amihez persze a Fővárossal történő egyeztetés is szükséges, de ez már folyamatban van.

 

Lokálpatrióta: Még egy fontos téma, az Önkormányzat úgy látom meghirdette a Rétköz u – Rodostó utca beépíthető saroktelek ingatlan eladását. Mi a cél, mi fog itt épülni, mit fog ehhez szólni a lakosság megint ?

 

BD: Ez a 800nm-es terület és elég szigorú szabályok vannak a beépítésre. A teljes teleknek csak egy arányosan kis része lehet beépítve és a maximális magasságot is korlátozza az erre vonatkozó hatályos kerületi rendelet, ami két szintnél többet biztosan nem tesz lehetővé.

 

Lokálpatrióta: Igen, én is úgy tudom, ahogy ennek utána néztem, hogy valahol 20% köröl lehet a beépítési maximum, a magasság meg talán 8-10 méter körül.

 

BD: Az eladási árat hivatalos értékbecslővel alakítottuk ki, így ez abszolút tükrözi a piaci árakat , ami ez alapján közel 80 millió Ft lett, de az eddigi jelentkezések alapján ennél jelentősen nagyobb árbevételre lehet számítani a licitálások alapján. A nyertest nem én, hanem a Gazdagsági Bizottság fogja kiválasztani, de én személy szerint nem a pénzbevételt tartom a legfontosabbnak, hanem az oda építhető épület funkciójának keretek közé szorítását. Én mindenképp egy közösségi funkciót ellátó építményt látnék ott szívesen (étterem, kávézó stb), és semmi esetre sem irodaházat, de még lakóingatlan sem, ha lehet. A legnagyobb örömömre az eddigi pályázok ennek megfelelő ötletekkel álltak elő, így minden esély meg van arra, hogy közösségi funkció is legyen a végén.  Összességében tehát nem fog ettől emelkedni a beköltözök száma és a forgalom sem fog tovább növekedni. Az Önkormányzat alapvetően nem határozhatja meg a funkciót, de az építési engedély kiadásával, és a vásárló személyének kiválasztásával ezt befolyásolni tudja, ezért is kértük, hogy pályázók írják le, milyen funkciót szánnak az épületnek.

 

A központi elvonások miatt óriási bajba kerültek az önkormányzatok – sok településen a dolgozók bére is veszélyben | Borsod24.comLokálpatrióta : Ahogy én sejtem első körben biztos heves tiltakozást és ellenzést fog kiváltani az újabb beépítés Gazdagréten, de tagadhatatlan tény, hogy jelenleg olyan mértékű elvonások történtek az Önkormányzat költségvetésében (jövőre minimum 20%-al kevesebb forrásból gazdálkodhat az intézmény), és közben a járványból adódó védekezés elsődleges és másodlagos hatásai nem kevés többlet költséget is eredményeztek, így az Önkormányzat működőképességének fenntarthatóságához valahonnan plusz forrásokat kell szerezni. Az sem kérdés, hogy adóemelést vagy egyéb közvetlenül érezhető anyagi terhelést most senki nem szeretne. A megoldás tehát nem egyszerű. Jól gondolom, hogy ennek a teleknek az értékesítése is, ennek a helyzetnek a következménye ?

 

BD: Maximálisan, az időpont nem véletlen az értékesítés szempontjából, most az az időszak van, amikor minden apró lehetőséget meg kell vizsgálni annak érdekében, hogy fellelhető források igénybevételével fenn lehessen tartani az Önkormányzat működőképességét. Azt gondolom ebben a helyzetben a legtöbb, amit meg tud tenni az Önkormányzat, hogy ha már eladásra kényszerül, legalább igyekszik valahogy ráhatással lenni a funkcióra, és ez alapján arra, hogy ne növekedhessen tovább a környezeti terhelés.

 

Lokálpatrióta: Köszönöm a riportot és kérlek ha bármilyen fejlemény lenne az itt említett ügyekben, vagy bármi másban a választó körzetedben, akkor arról értesíts, hiszen örömmel adok tájékoztatást az itt élőknek a helyi független hírportál, a Lokálpatrióta segítségével. A Sasad és Sashegy közlekedésfejlesztési lakossági fórumán is természetesen ott leszek.

BD: Én is köszönöm a lehetőséget, még utolsó gondolatként jelzem, hogy a Beregszász út mentén várható a következő évben egy élelmiszer áruház megjelenése, de erről is időben tájékoztatni fogom az ott élőket, többek közt a Te weboldalad segítségével is.

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest