2021.08.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Okospadoktól az okos településekig – Okosodj Újbuda :-)

5 min read

Ma már nem a futurisztikus jövő az okos települések világa, sőt mondhatni elkerülhetetlen lépés, hogy változtassunk és önmagunk is változni tudjunk, hogy egyre többet tegyünk a gyermekeink jövőjéért.

És mekkora öröm, amikor ebben egy magyar startup cég működik közre…Kuubu ezt a nevet érdemes lesz megjegyezni, mert reményeim szerint akár Újbudán is találkozhatunk minél előbb okos padjaikkal, és 2022-től talán már az okos buszmegállókkal is.

USB-n keresztül tölthetjük a lemerülő okostelefonunkat, és az ingyenes wifin keresztül használhatjuk rajta a villámgyors internetet a Kuubu okospadnak köszönhetően, amely ráadásul napenergiával működik, és még térelemként is esztétikusak, szerethetőek.

kuube28

Nagy örömömre egyre több magyar városban és Budapesti kerületekben találkozhatunk ezzek az ügyes ki szerkezettel, így nem tagadom az is esezmbe jutott miylen jó lenne egy ilyet isbeleálmodni szűkes kis itthonom, Gazdagrét, egész pontosan a Gazdagréti tér újratervezésébe, ahol a zöld felületek növelésében simán megbújhatna egy-két ilyen napeleme kis csoda. Ráaádsul a mostani járvánnyal nehezített világban milyen jó lenne a home office magányát egy picit megtörni a szabadban végzett irodai munkával. amihez energia forrást és internetet is biztosít ingyenesen ez a magyar fejlesztés.

A startup cég a termékek fejlesztésénél odafigyel a züld és a smart megoldásokra, minden egyes utcabútoruk napelemmel működik, az anyaghasználatnál pedig törekednek a maximális termék élethosszra. Az alapanyagojat lehetőség szerint magyar cégektől szerzik be, az okospadok ülöfelülete például magyar kőrisfából készül. Közben pedig design termékként is meg kel felelnie a terméknek a világ számos pontján a megrendelőknek. Mind az időjárási viszontagságoknak, mind az esetleges rongálásoknak ellenállnak, az edzett üvegelen akár ugrálni is lehetne, de még egy kővel történő megdobásnak is ellenáll.

Az okos pad mellett napelemes utcai könyvesszekrényt és készít a cég, 2021-ben pedig elindítják az okos és zöld busz és villamosmegűlló projektet is, ami

NEM CSUPÁN NAPENERGIÁT, HANEM ESŐVIZET IS GYŰJT, ZÖLDFALLAL RENDELKEZIK,

magában rejt sok-sok okosfunkciót, és közben designtermékként is megállja a helyét. Ugyanilyen érdekes megoldásnak ígérkezik az intelligens, zárt köztéri kerékpártároló is.

Kuube okospad: wifi és USB, amikor éppen a legnagyobb szükség lehet rá. (Forrás: Kuube)

 

DE térjünk még vissza egy pillanatra az okospadhoz.  Működése közben folyamatosan monitorozza környezetének változásait: hőmérsékletet, UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat és légnyomást mér, az adatokat a szervernek továbbítja, szükség esetén jelez tulajdonosának. Az okosváros megoldásokat keresőknek a KuubeNANO okospad a hagyományos köztéri padok alternatíváját jelenti.

(4 ülőhely, 1db 4G Hotspot, 2 db USB töltő port, 2 db vezeték nélküli OI töltő, 1 db 2,4″ kijelző, 1méter hosszú RGB Led-es világítás; 84 AH kapacitás, 112W-os napelem)

 

A három férőhelyes KuubeECO a legkisebb kompakt okospadunk. A KuubeNANO & KuubePLUS kistestvérét két USB töltővel és egy vezetéknélküli töltővel szereltük fel és akárcsak a nagytesóknál, korlátlanul internetezhetsz róla a free wifi-nek köszönhetően. Újdonság, hogy a korábbiakhoz képest már nagyobb kijelzőn követheted nyomon az okospad és a környezete változásait. Ha egy kis méretű, környezetbarát, mindenki számára elérhető okos utcabútort szeretnél, válaszd a KuubeECO-t. Egyszerű felépítés, kis méret,számtalan funkció – KuubeECO

(3 ülőhely, 1db 4G Hotspot, 2 db USB töltő port, 1 db vezeték nélküli OI töltő, 1 db 2,4″ kijelző, 1méter hosszú RGB Led-es világítás; 54 AH kapacitás, 67 W-os napelem)

 

 

Nyaralóhelyeken, strandon is ideális lehet a Kuube, hiszen itt még kevésbé találunk internetkapcsolatot és konnektort. (Forrás: Kuube)

KuubePLUSa magytestvér, a kisebb kivitelhez hasonlóan 100%-ban megújuló energia tölti az akkumulátorokat, melyeknek köszönhetően USB-portokon keresztül és vezeték nélkül is töltheted az eszközeid. Az UV-szintet, levegőminőséget, páratartalmat és légnyomást mérő szenzorok ebben az okospadban is megtalálhatók, akárcsak a wifi hotspot. A beépített telefontöltő funkciókon túl a nagy mérete illetve a free wifi szolgáltatás miatt igazi közösségszervező erővel bír, az okosvárosok fókuszpontjává válhat. Innovatív beruházás a köztereknek, klassz befektetés a közösségeknek.   

(8 ülőhely, 1db 4G Hotspot, 2 db USB töltő port, 2 db vezeték nélküli OI töltő, 2 db 2,4″ kijelző, 3 méter hosszú RGB Led-es világítás; 224 AH kapacitás, 396 W-os napelem)

 

Laikus számára a letisztultabb dizájn és a minőségibb anyagok felhasználása tűnhet fel elsőre a többi, hasonló napelemes köztéri paddal összehasonlítva. Ezeken túl nagyon sok energiát fordítottak a megfelelő hőelvezetésre is, így nyáron is kellemes érzés okospadjainkra leülni.

Emellett az időtállóságra is gondoltak, ezért minden termékük 100%-ban alumíniumból készül, elkerülve ezzel a rozsdásodást. A prémium minőséget továbbá az edzett üveg borítás biztosítja. A váz, a fedőüveg, a napelem és a töltésvezérlő elektronika is hazai gyártású. A napenergiával töltött akkumulátorok miatt az okospadok teljesen mobilak, gyakorlatilag bárhol elhelyezhetőek.

Az okos pad természetesen csak egy lépés az okos város vagy Smart City felé, de miért ne lehetnénk, mi Újbudaiak ebben is élen járok, miért is  ne leletne pl. Gazdagrét egy minta Little Smart City, aminek tapasztalatai alapján aztán Újbuda más részein is elindulhatna az átalakulás.  Ezúton is szeretném felhívni a figyelmét mindhárom önkormányzati képviselőnk figyelmét erre a lehetőségre, hiszen az elmúlt években már számos fejlesztés, átépítés történt Gazdagréten (nem mindig jó irányba), miért ne lehetne az okos megoldásokat is bele-bele álmodni ezekbe a fejlesztésekbe. Erre pedig a Gazdagréti tér zöldesítése, részbeni átépítése egy remek lehetőség lenne. Van egy Védegylet Újbuda nevű szervezetünk is, aki eddig is mindent megtett az élhetőbb környezet kialakítása érdekében, így civil és egyben szakmai segítség is adott az Önkormányzatnak.

Legyen Gazdagrét okos fejlesztésekben is gazdagabb !

Ezt olvastad már?

1 min read
2 min read
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest