2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja

6 min read

A családon belüli erőszak áldozatai közül sokan élnek most még inkább kiszolgáltatva, elszigetelten, a bántalmazójukkal összezárva, mert a járvány érzelmileg és anyagilag is kiszolgáltatott helyzetbe hozza az embereket.

Frans Timmermans, a Európai Bizottság első alelnöke, Federica Mogherini, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, a Bizottság alelnöke, Johannes Hahn, az európai szomszédságpolitikáért és a csatlakozási tárgyalásokért felelős biztos, Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos, Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos, Hrisztosz Sztilianidesz, a humanitárius segítségnyújtásért és a válságkezelésért felelős biztos, Věra Jourová, a jogérvényesülésért, a fogyasztópolitikáért és a nemek közötti esélyegyenlőségért felelős biztos, Navracsics Tibor, az oktatásért, a kultúráért, az ifjúságpolitikáért és a sportért felelős biztos, valamint Julian King, biztonsági unióért felelős biztos a következő nyilatkozatot tette:

“Ma, a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján azt mondjuk: elég volt.

A lányokkal és asszonyokkal szembeni erőszak még mindig elterjedt jelenség az EU-n belül és kívül egyaránt. Még napjainkban is sok lányt és asszonyt vernek meg otthona falai között, zsákmányolnak ki szexuálisan és gazdaságilag, zaklatnak az utcán, a munkahelyén, az interneten és sportolás közben, erőszakolnak meg, csonkítanak meg és kényszerítenek házasságra világszerte. Az Unióban minden harmadik nő átélte már a nemi alapú erőszak valamilyen formáját. Ez felmérhetetlen következményekkel jár a családokra, a közösségekre, a társadalomra és a gazdaságra nézve.

A jelenleginél sokkal többet kell tennünk a nők elleni erőszak minden fajtájának megszüntetéséért. Az Unióban a 15 év feletti nők csaknem 25%-át érte már partnere részéről fizikai és/vagy szexuális erőszak. Az európaiak több mint egynegyede úgy véli, hogy a nemi érintkezés a másik fél beleegyezése nélkül is elfogadható. Több mint egyötödük pedig azt gondolja, hogy a nők gyakran csak kitalálják a bántalmazást és a nemi erőszakot, vagy legalábbis eltúlozzák a velük történteket. Az áldozatok gyakran nem jelentik az ellenük elkövetett erőszakos bűncselekményeket. Sokszor a környezetük is nehezen szánja rá magát, hogy megtegye a szükséges lépéseket. Ez ellen együtt kell fellépnünk: le kell küzdenünk a nők érdekérvényesítését gyengítő sztereotípiákat, és meg kell mutatnunk, hogy a nőkkel szembeni erőszak nem elfogadható, és azt senki nem tolerálhatja.

Különös veszélynek vannak kitéve a lányok és asszonyok a konfliktushelyzetek és vészhelyzetek idején, amikor eszkalálódik az erőszak, a zsarolás, az emberkereskedelem, a kizsákmányolás és a nemi alapú erőszak számos formája. Ilyenkor több millió lány és asszony kényszerül elhagyni otthonát. Útközben és a menekülttáborokban azonban további erőszak fenyegeti őket a többi migráns, a csempészek, sőt egyes harmadik országok hatóságai részéről. Az EU-ban a szexuális kizsákmányolás céljából folytatott emberkereskedelem áldozatai szinte kivétel nélkül harmadik országokból, veszélyes utakon érkezett lányok és asszonyok.

Fáradhatatlanul dolgozunk azon, hogy kiküszöböljük a rájuk leselkedő veszélyeket. A nemi alapú erőszakhoz kapcsolódó humanitárius projektjeink csaknem 3,4 milliót lányt és asszonyt, fiút és férfit érnek el szerte a világon. A nemek közötti egyenlőségre vonatkozó, 2016–2020 közötti időszakra szóló cselekvési terv külkapcsolati részében továbbra is jelentős erőforrásokat fordítunk a világ különböző pontjain azokra a lányokra és asszonyokra, akiket jogsérelem ér, mert nem tanulhatnak, nem dolgozhatnak, nem vehetnek részt a politikai életben, nem örökölhetnek, nem szerezhetnek állampolgárságot vagy földtulajdont a férfiakkal egyenlő szabályok mellett. 2017-ben külön támogatást nyújtunk a legtávolabbi és legsérülékenyebb területeken élő, erőszakot átélt áldozatoknak.

Az Unió emellett fokozza erőfeszítéseit annak biztosítása érdekében, hogy a konfliktus, üldöztetés, instabilitás és szegénység elől menekülő, az EU-ba érkező lányok és asszonyok orvosi ellátásban, jogi segítségnyújtásban, megfelelő trauma-tanácsadásban és pszichoszociális ellátásban részesüljenek, amennyiben hátrányos megkülönböztetés vagy erőszak áldozatául estek.

A mai napon az Európai Bizottság számos intézkedést indít a 2017. évre nézve a lányok és asszonyok elleni erőszak valamennyi formája ellen. A nemi alapú erőszak megelőzésére és az áldozatok támogatására irányuló alulról szerveződő, az Európai Unióban zajló erőfeszítések támogatására 10 millió eurót irányoztunk elő. Célunk a nők elleni erőszakkal kapcsolatos figyelemfelkeltés, tájékoztatás és tudatosságnövelés a nyilvánosság és a helyzet megváltoztatására alkalmas szakemberek – köztük a rendőrök, tanárok, orvosok, bírák – körében egyaránt.

Az alapvető jogok nyilvánvaló megsértésére egyszer és mindenkorra nemet kell mondanunk. Ez az oka a mai intézkedéseinknek. A nőkkel szembeni erőszak megszüntetése érdekében összefogunk a tagállamokkal. Lehetővé kell tenni, hogy a lányok és az asszonyok az Európai Unió és a világ bármely pontján félelemtől és erőszaktól mentesen élhessenek.”

 

Ezt mondják at Unióban felelős döntéshozok, de vajon mit teszünk, mi akik naponta látunk, hallunk a Nők elleni erőszak számtalan formájáról. Mikor mondjuk ki már végre mi emberek, átlag polgárok, hogy elég volt ! Mikor vagyunk hajlandóak elítélni azokat, akik visszaélnek fizikai erejükkel, mikor leszünk képesek odaállni az utcán, a villamoson, a szomszédban a fizikailag és/vagy mentálisan bántalmazott, védekezni képtelen Nők mellé. Mikor fogjuk kikényszeríteni a döntéshozókból, hogy sokkal szigorúbb szabályokkal, a büntetések mértékének jelentős emelésével lépjenek fel a bántalmazokkal szemben…

Vagy tényleg elfogadjuk, hogy ha a fejünket elfordítjuk, és mindig mások cselekvésére várunk, akkor joggal menthetjük fel a saját lelkiismeretünket. Egyáltalán még hány évnek kell elteni, minek kell még történnie ahhoz, hogy egy jellemzően férfisoviniszta világ végre mindenki szerethető világa legyen, ahol Férfiak és Nők együtt alkotnak, ahol mindnekinek egyforma lehetőség adatik tehetsége és szorgalma alapján. Ideje lenne már változtatni, ideje lenne már változni…Ne fordítsd el a fejed, ne vond ki magad a felelősség alól akkor sem, ha Te magad nem bántod a Nőket, a gyerekeket, a gyengébbeket. Minden egyes bántalmazott nő az Én, a Te, Mindannyiunk felelőssége, ami ellen minden erőnkkel tenni kell !

Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ krízisvonala is rendelkezésre áll azok számára, akik segítségre szorulnak: +36 30 459 5090

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest