2022.05.17.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nem kell adózniuk a négy vagy több gyermekes anyáknak

2 min read

Idén is élhetnek a négy- vagy többgyermekes édesanyák a személyi jövedelemadó (szja) alóli mentességgel, a kedvezmény a vér szerinti és az örökbe fogadott, illetve a már felnőtt gyermekek után is jár – tájékoztatta az MTI-t a családokért felelős tárca nélküli miniszter.

A NÉGY- VAGY TÖBBGYERMEKES ÉDESANYÁK ÉLETÜK VÉGÉIG MENTESÜLNEK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓJUK FIZETÉSE ALÓL, AMELY A KERESŐTEVÉKENYSÉGBŐL SZÁRMAZÓ JÖVEDELMÜK UTÁN JÁR.

Anger at RECORD number of families with NINE children who rake in  £6m-a-year in benefits | UK | News | Express.co.uk

Már mintegy 46 ezer édesanya élhetett 2020. január 1. óta a 15 százalékos szja-mentességgel, amely közel 16 milliárd forinttal többet hagyott ezeknél a családoknál. Egy négy- vagy többgyermekes családnál csak ezzel az adómentességgel átlagosan havi 36 ezer forinttal több marad.

Felhívták a figyelmet, hogy a mentesség nem zárja ki a családi kedvezmény igénybevételét. Az anya vagy a saját munkavállalói társadalombiztosítás-járulékából, vagy az apával közösen érvényesítheti a gyermekek után járó családi kedvezményt.

A jogosultság annak a hónapnak az első napján nyílik meg, amelyben az édesanya először minősül négy vagy több gyermeket nevelő anyának. A jogosult a kedvezményt összeghatár nélkül veheti igénybe a minden jogosultsági hónapban megszerzett, a kedvezmény alapját képező jövedelmére.

A kedvezmény igénybe vehető már év közben az adóelőleg megállapításakor vagy az adóbevallás benyújtásakor. Az adókedvezménynek az adóelőlegből való igénybevételét a munkáltatónál kell jelezniük a jogosult édesanyáknak.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest