2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

OKJ helyett szakmai jegyzék januártól. Felnőttképzésben nem lesz egyszerű szakmát szerezni, de még kiigazodni sem…

4 min read

Jelentős változáson ment át a szakképzési rendszer. Az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) helyét most januártól a szakmajegyzék váltotta fel, és az eddigieknél kevesebb alapszakma közül lehet választani, a legtöbb képesítés pedig csak iskolai rendszerű képzésben – nappali vagy esti tagozaton – végezhető el.

2021-től csökkennek az OKJ-s képzések - melyiktanfolyam.hu

A legfontosabb változások a 2020/2021-es tanévben:

  • A szakképzési törvény módosult, amely 2020-tól hatályos. Alapját a 2019. évi LXXX. szakképzési törvény és végrehajtó rendelete határozza meg. Szakképzés a 2020/2021-es tanévben már kizárólag szakképző intézményekben folytatható.
  • Szakképző intézményeken kívül részszakmára felkészítő szakmai oktatás és szakképesítésre felkészítő szakmai képzés folytatható felnőttképzés keretei között. Ennek a lehetőségeit a szakképzési törvényhez kapcsolódó „új felnőttképzési törvény” és végrehajtó rendelete tartalmazza. (A felnőttképzési rendszer szabályváltozásai 2021. január elsejével a kormany.hu-ról elérhetők.)
 
  • A felnőttképzők 2020. december 31-ig még elindíthatták a régi rendszer szerinti OKJ-s képzéseiket.
  • A felnőttképzők a továbbiakban az alapszakmák képzését már nem végezhetik, így a 2020-as évben jelentősen megnőtt a meghirdetett és elindított OKJ-s képzések száma.

 

Az új szakmajegyzékben 175 alapszakma szerepel a korábban meghirdetett több mint hétszázhoz képest. Az Innovatív Képzéstámogató Központ (IKK) honlapján bárki áttekintheti az egyes ágazatoknak és szakmáknak a korábbi OKJ, illetve a 2020-ban hatályba lépett szakmajegyzék közötti megfeleltetését.

 

AZ OKJ-BÓL KIKERÜLT KÉPZÉSEKET, KORÁBBI RÁÉPÜLÉSEKET, MUNKAKÖRHÖZ KÖTÖTT KÉPZÉSEKET SZAKMAI KÉPZÉSKÉNT A SZAKKÉPZŐKÖN TÚL A FELNŐTTKÉPZŐK IS VÉGEZHETIK. Azonban ettől még egyértelműen az eddigi OKJ-s alapképzések felnőttképzésből történő kivezetése volt a cél, a miért azomban elég homályos marad.

A sok furcsaságból csak egy: Dekoratör képzés bent van 5 éves verzióban, de lakberendezőnek nyoma nincs a 175 alapszakmában, sőt a dekoratőr képzés leírásánál még csak utalás sem, hogy mindjuk a lakberendező a dekoratőr képzés után , mint ráépülés végezhető el. Vagy felnőttképzésben, mint eddig is, csak épp OKJ vizsga nélkül, egy felnőttképzési intézmény valamiylen dekoratív igazolásával kerülnek majd ki a pályára ? Az már csak hab a tortán hogy bizony nagyon más, és így nagyon eltérő képzést igényel egy dekoratőr és egy lakberendező.

Az első két szakképesítés megszerzése végzettségtől függetlenül ingyenes marad. A részszakmák továbbra is tanfolyamon végezhetők el, a képzésekért fizetni kell.

A SZAKKÉPZÉSI INTÉZMÉNYEKBEN ELVÉGZETT ALAPSZAKMÁKHOZ AZ ÁLLAM GARANTÁLT SZAKKÉPESÍTÉST BIZTOSÍT, MÍG A PIACI ALAPON MŰKÖDŐ, KÉPZÉSSEL FOGLALKOZÓ KÖZPONTOK TANÚSÍTVÁNYT ÁLLÍTHATNAK KI, AMELLYEL A TANULÓK AKKREDITÁLT VIZSGAKÖZPONTOKBAN SZEREZHETIK MEG AZ ÁLLAMILAG ELISMERT BIZONYÍTVÁNYUKAT.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) az átalakítással kapcsolatban korábban azt közölte:

A CÉL A TELJES FOGLALKOZTATÁS, AZ, HOGY A GAZDASÁG IGÉNYEIHEZ IDOMULJON A SZAKKÉPZÉS, ÉS A MUNKAERŐPIACON ÉRTÉKES ÉS HASZNÁLHATÓ SZAKKÉPESÍTÉSEK LEGYENEK A KÉPZÉSI KÍNÁLATBAN EGY SOKKAL EGYSZERŰBB, ÁTLÁTHATÓBB, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ RENDSZERBEN.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tájékoztatása szerint a 2020/2021. tanévben mintegy 88 ezer új tanuló kezdte meg tanulmányait a szakképzésben, közülük 68 ezren ösztöndíjat is kapnak.

A felnőttképzők jelentős része piaci szereplő, így az új jogszabályok által előírtakhoz alkalmazkodni fognak, illetve továbbra is a hatékony és magas szintű szolgáltatásnyújtás lesz a cél. – Nyilatkozta a Felnőttképzők Szövetségének (FVSZ) elnöke.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest