2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Leleplezték a titkos újbudai amfetaminlabort

4 min read

AZ ÚJBUDAI TÁRSASHÁZ LAKÓINAK SEJTÉSÜK SEM VOLT, HOGY MIVEL FOGLALKOZNAK A SZOMSZÉDAIK… ( FORRÁS MAGYAR NEMZET)

Letartóztatta a Fővárosi Bíróság azt a két férfit, akik a gyanú szerint egy titkos droglabort működtettek egy újbudai társasház bérelt lakásában. A január 10-én meghozott döntés értelmében nemcsak a gyanúsítottak fogva tartásáról, hanem két, közel ötvenmillió forintot érő luxusautó lefoglalásáról is döntött a hatóság, a drogfőzők egyértelműen a kábítószer gyártásának hasznából vették a sportkocsikat. A budapesti, XI. kerületi társasház lakói nem is tudták, hogy a két, középkorú, illedelmes, udvarias, jól öltözött szomszéd mekkora veszélynek tette ki őket. Ha egy amfetaminlabor az ott használt vegyszerektől – többek közt a kiemelten tűz- és robbanásveszélyes acetontól – lángra lobban és berobban, akkor egy 12 lakásos társasházat is porig rombolhat, a tűzből esély sincs a menekülésre.

Az újbudai társasház lakói nem tudták, mivel foglalkoznak a nyár óta lakást bérlő szomszédjaik, illetve hogy mit tartanak a mélygarázsban bérelt tárolókonténerében. Igaz, azt sem tudták, ki ez a két férfi, hiszen álnéven, hamis iratokkal bérelték ki a lakást. A Budapesti Rendőr-főkapitányság és a Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói is csak az utóbbi bűncselekményre jöttek rá, egy betöréssorozat ügyében látogatták meg a mások nevével visszaélő bérlőket, amikor belefutottak a droglaborba. A 43 éves M. Attila és a 46 éves P. László lakásában három kilogramm marihuánát és öt kilogramm amfetaminport találtak, amelyek feketepiaci értéke meghaladja a húszmillió forintot.

A lakásban tartott házkutatás során kiderült, hogy az amfetamint a páros saját maga állította elő a bérelt lakás konyhájában, amelynek során olyan robbanásveszélyes vegyszereket is használtak, amiket tilos lakóépületben tárolni. A bérelt lakáshoz használt tárolóban további veszélyes, a kábítószer előállításához szükséges vegyszereket foglaltak le a rendőrök, a BM Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakértőinek véleménye szerint a lefoglalt vegyi anyagok egy balesetnél komoly károkat okozhattak volna az épületben, veszélyeztetve az ott lakók életét. A két férfi több luxusautót is tárolt a ház mélygarázsában, a hatóság ezeket is lefoglalta. A BRFK nyomozói kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt indítottak eljárást a párossal szemben.

Balotai Attila rendőr ezredes, a BRFK felderítő főosztályának vezetője szerint nem elképzelhetetlen, hogy több titkos amfetaminlabor is működik még Magyarországon, a főváros környékén, kis falvakban, tanyákon. A BRFK nyomozói 2020-ban két droglaboron is rajtaütöttek. Februárban egy dunakeszi házban negyven kilogramm amfetamint gyártott a három gyanúsított, itt kétszázmillió forint volt a lefoglalt kábítószer értéke. Júniusban Tordason ütöttek rajta egy amfetamin-alapanyagú, speed fantázianevű drogot készítő kisüzemre. Itt négy budapesti férfit fogtak el, lefoglalva 12 liter, már bekevert metamfetamint tartalmazó folyadékot és száz liter folyékony vegyi anyagot, amiből újabb száz-százötven kilogramm amfetamint lehetett volna előállítani, melynek értéke a feketepiacon háromszáz-háromszázötvenmillió forint között van.

Az ecstasyt és az amfetamint a 2000-es években inkább holland és lengyel importból szerezték be a magyar terjesztők, 2013 után jutottak olyan információkhoz a bűnügyi felderítők, hogy a holland rendőrség eredményes amfetamintakarító akciói miatt saját gyártásba kezdtek a magyar drogkereskedők. Nem kellett sokáig várni, sorra buktak le a laborok. Négy barátnő és egyikük férje egy Szeged melletti hétvégi házban működtetett a konyhában egy minilabort. 2019 novemberében fogták el őket a rendőrök, a drogot a szegedi egyetemisták szórakozóhelyein árulták a fiatal nők. 2014-ben egy másik Szeged környéki drogfőzdére is fény derült, amelyet Mórahalmon üzemeltetett egy 41 éves férfi, akinek az elfogásakor háromezer-nyolcszáz adag, eladásra szánt amfetamint foglaltak le a helyszínen.

2015 januárjában gyorshajtása buktatta le egy angyalföldi panellakásban kialakított labor tulajdonosát. A száguldozó sofőr otthon hagyta az okmányait, a zsebéből csak 73 amfetamintabletta került elő, ezért a rendőrök hazakísérték. A lakásába benyitva 11 ezer, már kész amfetaminpirulát találtak összepakolva, szállításra előkészítve, ez a drog már nem jutott el a fogyasztókhoz.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest