2023.12.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

“A jelenlegi nyugdíjrendszer nem fenntartható ebben a formában” – Állami SZámvevőszék

2 min read

Minden tényező változatlansága mellett 2060-ra 10 aktív korúra 6 nyugdíjas fog jutni, ami kockázatot jelent a nyugdíjak fenntarthatósága szempontjából. A szülőképes korú nők számának csökkenése miatt csökken a születések száma, így a családpolitikai intézkedések szükségesek, de nem elegendőek a gazdasági és nyugdíjkockázatok mérséklésére – állapítja meg legfrissebb jelentésében az Állami Számvevőszék.

A tanulmány szerzői a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára ható tényezőket igyekeztek beazonosítani, amihez népmozgalmi, gazdasági és foglalkoztatási statisztikákat dolgoztak fel, továbbá elemezték a népesedésre, foglalkoztatásra ható tényezőket és a nyugdíjkassza várható alakulását.

Eredményeink rámutatnak, hogy hazánk népessége 2060-ig folyamatosan csökkeni fog, emellett annak korösszetétele is kedvezőtlenül alakul: miközben évről-évre kevesebben születnek, a várható élettartam nő, egyre több lesz a populáción belül az időskorú. A munkaerőpiacon aktívak és a nyugellátásra jogosultak aránya, az eltartási ráta romlani fog. Ez kockázatot jelent a hazai gazdasági növekedés fenntarthatóságára, a nyugdíjkassza kiegyensúlyozottságára, illetve áttételesen a költségvetésre is növekvő terheket róhat.

Az aktívak és inaktívak arányában bekövetkező romlás negatív gazdasági következményei, a nyugdíjkockázatok ugyanakkor tudatos és jól tervezett intézkedésekkel mérsékelhetők, annak következményei tompíthatók.

Ez azok számára is problémát fog okozni, akik 2060 előtt lesznek nyugdíjasok, de akik me lépnek ki a munka világába, azok számára elkerülhetetlen, hogy már most elkezdjék az öngondoskodást. Itt az idő felébredni, és elfogadni, hogy az állami nyugdíj rendszer nem lesz képes elegendő pénzt biztosítani a nyugdíjas éveinkre, illetve ha ezt a kockázatot mérsékelni szeretné az éppen aktuális kormány, akkor nyugdíjjárulék emelésre és/vagy nyugdíjkorhatár emelésre lesz kényszerítve. Az öngondoskodás az állami nyugdíj rendszer mellett tőlünk nyugatra is egy már régóta elfogadott és alkalmazott módszer saját jól felfogott érdekünkben.

Öngondoskodási terv nyugdíjkatasztrófa esetére

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest