2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Valódi Párbeszéd vagy csak pár beszéd a Civilekkel ? Civil Hétvége Hamzsabégi sétány tanulságai…

6 min read

“A kerület döntéshozói hálásak lehetnek a helyben élő civileknek azért, hogy álláspontjukat ebben az ügyben is egyértelműen kifejezték.”

így fogalmazott Dr. László Imre, kerületünk polgármester az elhíresült Saroktelek ügyben, amikor bejelentette, hogy visszalépnek a terület értékesítési tervétől és érvénytelenítik a pályázatot. 

Az előző hétvégén egy másik, még nagyobb és jelentősebb ügyben is kifejezték a Civilek az álláspontjukat, mégpedig a Hamzsabégi sétány jelentős részének kiirtása ellen. Tették ezt nem csak egyetlen nap, de teszik már hosszú hónapok óta, sőt saját költségükön az ott élők pert indítottak az ügyben, ami jelenleg is zajlik. A helyi civil szervezet meghívta az eseményre az önkormányzat és a kormány, a projektért felelős szervezetek számos képviselőjét, kerületi politikusokat és természetesen az Újbudai önkormányzati média hármast, az Újbuda TV-t és újságot, illetve weboldalt. 

A civilek azt gondolták, hogy mivel mindenki Zöld Újbudáról, környezetvédelemről kampányol, egy ilyen léptékű ügy esetén azt lesz könnyű majd felsorolni, hogy ki az akinek esetleg nem sikerült eljönni a rendezvényre (mindegyik oldalt ideértve), hogy jogköreitől függetlenül, jelenlétével is támogassa az itt illetve ennek közvetlen környezetében élő cirka 15.000 embert, és mindazokat, akik számára ez hatalmas fákkal övezett sétány a pihenés, a kikapcsolódás, a sportolás vagy csak egy kellemes séta helyszíne Újbuda Belvárosában. 

Sajnos, bár talán nem meglepő módon ennek ellenkezője történt, azt könnyebb felsorolni kik voltak ott, hogy jelenlétükkel is demonstrálják kiállnak a civilek ügye mellett. Az önkormányzatunk részéről Kreitler-Sas Máté (LMP), akinek jelenléte nem meglepő, sőt kötelező, hiszen elnökségi tag is egyben a POPÉK helyi Civil egyesületben, akik a Hamzsabégi sétány megmentésének élharcosai. A másik megjelent Orosz Anna (Momentum) alpolgármester.  Mondjuk az sem egyértelmű, hogy Ők az önkormányzatot képviselték vagy saját pártjukat, megérzésem szerint inkább az utóbbi. Hát lássuk be ez egy elég szerény részvétel politikusok, kormány és az építkezésért felelős személyek részéről. 

Nem politikai rendezvény volt, hanem egy békés, a sétány létezésére és értékeire felhívó civil piknik, így valóban nem nyújtott lehetőséget kampánybeszédekre, de akár nyilvános lakossági fórumra, vagy pusztán csak ott lévők kérdéseinek megfelelésére igen. És a legfontosabb az emberek hitének megerősítésére, hogy igen, az ott élők érdekeit támogatják azok, akik jelenlétükkel megtisztelik Őket, és akik például ennek a kerületnek az irányításáért felelnek.

Demonstrálni csendesen, jókedvűen, egy piknik részeként is lehet, de ez most nem jutott el a politikusok gondolkodásában a cselekvésig. A nem politikai rendezvényt támogatta a Magyar Kétfarkú Kutyapárt, hiszen technikai segítséget adtak a hangosításhoz és az elkészült, azóta kihelyezett HARC plakát kiállítás plakátjainak kinyomtatásához is. Lehet annyira megerősödött az MKKP, hogy ez riasztotta el többi meg nem jelent pártot 🙂 Hangsúlyozom az MKKP sem tartott kampánybeszédet, felszólalást, pusztán jólérezték magukat, ahogy az ott megjelentek is. Természetesen ettől még végig téma volt a sok-sok kiskörben lezajló beszélgetésekben a Hamzsabégi Sétány halálra ítélése és Újbuda tranzit kerületté tétele, ami mögött már megint kínai érdekek is meghúzódhatnak. Érdemes elolvasni Vitézy Dávid saját facebook oldalán megosztott gondolatait, amiből egyértelműen kiderül, hogy az egész vágánybővítés mögött alapvetően nem a személy, hanem a teherszállítási kapacitások jelentős növelése áll. Egy tegnapi cikkből az is kiderül, miért lehet e mögött is erős kínai érdek.

Egy másik, a kerület túlépítése és a Zöldintenzitás csökkenésére figyelmet felhívó pénteki rendezvényre egyben nyilvános flashmobra Gazdagréten szintén a Momentum képviseletében Orosz Annát helyettesítve Pósfai István jött el, valamint az adott körzet képviselőjét, Keller Zsoltot helyettesítve Görög András, az MSZP kerületi frakcióvezetője. Itt is jelen volt Kreitler-Sas Máté, pedig itt már nem voltak olyan típusú kötődési, mint a Hamzsabégi Sétány esetében, de nagyon erős kötődése van a kerületünket is érintő Öko illetve zöldintenzitás, környezetvédelem kérdéséhez, így számára természetes volt, hogy ott a helye a rendezvényen. 

A kerület lakosainak,  a Civileknek létrehozott és általuk eltartott kerületi önkormányzati média egyik eseményre sem volt kíváncsi, pedig azt gondolom nekik kutya kötelessége lett volna tudósítani, hiszen ezért vannak.

A kérdés adja magát, akkor most van valódi párbeszéd a lakossággal, a Civilekkel, az Őket képviselő Civil szervezetekkel, vagy csak pár beszéd hangzik el arról, hogy komolyan veszik őket, nem mellesleg választópolgárokat Önkormányzati és kormány szinten is, nem kihagyva ezek alkotó részeit, azaz pártokat.

Vagy esetleg beérjük egy-egy felkapott, a már “ég a házunk” típusú ügyekben történt nyilatkozattal, elindított valódi párbeszéddel, amelyek szintén lakossági megmozdulásokból, tiltakozásokból indultak ki, mint pl. a Saroktelek ügye. Csak remélni tudom, hogy nem arról van szó, hogy kell pár felkapott téma, ügy, ami sajtónak, előválasztásnak, majd választásnak szól, minden más meg a szokott módon, azaz lényegtelenné válik döntéshozói vagy kerület vezetési szinten. Pártok politikai retorikájának kampány mondat építésébe ezek szerint fenti ügyek nem érték el a “lehet ebből politikai haszon is” ingerküszöböt.

A civil szervezetek ezúton is köszönik annak a néhány politikusnak, helyi képviselőknek akik eljöttek és támogatták ezzel is egy Civil kezdeményezést és egyben értetlenül és némi megdöbbenéssel állnak a többiek esetében az ilyen típusú párbeszéd előtt. Az önkormányzati média meg elárulhatná, hogy pontosan mire lenne szükség ahhoz, hogy a közszolgálatiság célkeresztjébe kerülhessenek a civilek ilyen típusú akciói. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest