2024.04.16.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Vitézy Dávid útjára indította Újbuda zöldfolyosójának közösségi tervezését. Most Ön is részt vehet ebben egy interenetes regisztráció után…

11 min read

Újbuda zöldfolyosóját közösen tervezzük. Regisztráljon Ön is! 

A Budapest Fejlesztési Központ és a NIF Zrt. Újbuda Önkormányzatával együttműködésben közösségi tervezés keretében készíti el a Déli Körvasút beruházáshoz kapcsolódó Újbudai Zöldfolyosó terveit. A tervezési terület a Hamzsabégi út Budaörsi út felöli végétől egészen a Dunáig tart. A tervezés keretében olyan kérdésekre keressük a választ, mint:

  • Hogyan alakítsuk élhető közterekké a környék forgalmas csomópontjait?
  • Hogyan tegyük biztonságossá a közlekedést a gyalogosok és kerékpárosok számára?
  • Hogyan változzon a Sárbogárdi út és a Dombóvári út kialakítása?
  • Hogyan újuljon meg a Hamzsabégi park?
  • Milyen funkciót kapjon a ma még kihasználatlan terület a leendő Nádorkert vasúti megálló környékén?
 

Mi az a közösségi tervezés?

 

A közösségi tervezés módszertana segítségével az érintettek közvetlenül a tervezőkkel léphetnek kapcsolatba, akikkel egy vezetett folyamat keretében, közösen alakítják ki a végső terveket. A folyamat során a tervező alkalomról alkalomra építi be a tervekbe a közösség döntéseit, majd bemutatja azt a résztvevők számára. Az alkalmak végére kialakult tervváltozat képezi a továbbtervezés alapját.

 

Hogyan zajlik a teljes tervezési folyamat?

 

A Déli Körvasút vasútfejlesztési beruházás és az Újbudai Zöldfolyósó tervezése egymással párhuzamosan, mégis elkülönülten zajlik. A közösségi tervezési folyamata Újbuda Zöldfolyosójával foglalkozik. A személyes tervezési alkalmak után, 2021 negyedik negyedévében születhetnek meg a végleges vázlattervek, majd 2022 első negyedévében készülhetnek el ezek alapján az engedélyezési tervek, amelyek alapján a projekt megszerezheti az összes hatósági engedélyt. Ezt követően indul a kiviteli tervezés, amely 2022 negyedik negyedévében fejeződhet be. Ezen a ponton állnak majd készen a megújuló park tervei, a megvalósításra pedig a vasúti beruházás végeztével kerül sor.

 

Tervezett ütemezés:

 

2021. III. negyedév – Közösségi tervezési alkalmak

2021. IV. negyedév – Az Újbudai Zöldfolyosó vázlattervei

2022. II. negyedév – Az Újbudai Zöldfolyosó engedélyezési tervei

2022. IV. negyedév – Az Újbudai Zöldfolyosó kiviteli tervei

 

A közösségi tervezési alkalmak helyszíne, időpontjai:

Szent Margit Gimnázium

1114, Budapest, Villányi út 5-7

 

  • 2021. július 29. 17:00-20:00
  • 2021. augusztus 4. 17:00-20:00
  • 2021. augusztus 25. 17:00-20:00
  • 2021. szeptember 2. 17:00-20:00
  • 2021. szeptember 8. 17:00-20:00

Hogyan vehet részt a tervezésben?

 

A közösségi tervezés egy folyamat, az egyes alkalmak egymásra épülnek, így érdemes minden, de legalábbis minél több alkalmon részt venni. A részvétel feltétele az előzetes, visszaigazolt regisztráció. A regisztráció során kérjük jelölje meg, hogy melyik alkalmakon tud részt venni. Amennyiben valamelyik alkalomra mégsem tudna eljönni, kérjük jelezze felénk. A tervezésben minden  regisztrált érdeklődő részt vehet. Regisztrációját külön e-mailben fogjuk visszaigazolni.

Regisztráció lehetősége ITT

A regisztrációval, valamint a video-, és fényképfelvétel készítésével és közzétételével kapcsolatos adatkezelési tájékoztató.

A közösségi tervezés hírlevél küldéséhez kapcsolódó adatkezelési tájékoztató. 

Információk a DÉli Körvasút fejlesztéséről a tervezők szerint:

A Déli Körvasút fejlesztése új korszakot nyit a vasút városi használatában

 

A Déli Körvasút fejlesztése az első olyan vasúti beruházás, amely Budapesten belül új megállókkal és sűrűbben járó vonatokkal az ingázók és a városban közlekedők érdekeit is nagymértékben szolgálja.

 

A Budapest Fejlesztési Központ és a NIF Zrt. együttműködésében megvalósuló Déli Körvasút fejlesztés elsődleges célja, hogy a vasút, mint fenntartható közlekedési eszköz minél nagyobb szerepet tudjon betölteni a főváros és az agglomerációs települések közötti ingázásban, és versenyképes alternatívája legyen a személyautós közlekedésnek. Ehhez kényelmes, pontos és sűrű járatokra van szükség, amelyek a városban megfelelő átszállási kapcsolatokat nyújtanak.

 

Az új megállók és új járatok azonban nemcsak az ingázók, hanem a városban közlekedők számára is új lehetőségeket nyitnak: a vasút így először ezen a vonalon egyenrangú, gyors városi közösségi közlekedési eszközként, természetes, magától értetődő választásként jelenhet meg a Budapesten belüli közlekedésben is.

 

Déli Körvasút térkép

 

A Déli Körvasút jelenleg az ország legkritikusabb vasúti szűk keresztmetszete, ahol a személyszállító járatok sűrítése csak a pályakapacitás bővítésével oldható meg. Ezért a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa 2020. február 27-én tartott ülésén a Kormány és a Fővárosi Önkormányzat közös döntésével kimondta, hogy a vasútfejlesztés közlekedési, klímavédelmi, környezeti szempontok miatt érdemes a támogatásra és a megvalósításra.

 

A Déli Körvasút fejlesztése keretében Kelenföld és Ferencváros állomások között a meglévő két vágány mellé egy, rövidebb szakaszokon két új vágány épül. A bővítésnek köszönhetően az elővárosi vonatok 10-15 percenként indulhatnak majd, átszállás nélküli kapcsolatot teremtve az érdi, budaörsi és a környező budai agglomeráció, Budafok-Nagytétény, Kelenföld, az újbudai egyetemváros, valamint a Soroksári út térségével, a Népliget környezetével, Kőbánya-Kispesttel, Kőbánya felsővel és azon keresztül a pesti agglomerációval.

 
slider image

slider image
 

A Déli Körvasút fejlesztésében három új, modern, akadálymentes megálló is épül:

 

A XI. kerületi Nádorkert megálló a térségben az elmúlt évtizedekben elkészült és a most épülő oktatási, tudományos, üzleti, lakóparki és rekreációs ingatlanfejlesztések területét fogja kiszolgálni. Lehetőség lesz átszállni a rakparton át a Dombóvári út – Budafoki út keresztezéséig kiépülő budai fonódó villamosra.

 
Nádorkert megálló 6
 

Nádorkert megálló

 

A Soroksári út környezetében lévő Közvágóhíd megállónál el lehet majd érni az összekötött és a Kálvin térre bevezetett H6/H7 HÉV-et (később az 5-ös metrót), a pesti oldali Duna-parti területeket, az itt épülő lakóparkokat és a bevásárlóközpontot.

 
danubius_1
 

Közvágóhíd megálló

 

A Népliget megállóhely legfontosabb funkciója az lesz, hogy át lehet szállni az M3 metró Ecseri úti állomására.

 

A Déli körvasút fejlesztése komplex beruházás, hiszen az új vasúti pálya városi környezetben és – elsősorban Budán – lakott területekhez közel halad. Ezen a szakaszon ezért Magyarország legmodernebb zajvédő fala épül, így a vasút jelenlegi zajterhelése jelentősen csökken.

 

A fontos közlekedési tengely bővítése mellett a projekt egy olyan átfogó városfejlesztési, környezetrendezési programot kínál, amelynek keretében valamennyi új vasúti megálló és átépülő híd tervezésében nagy jelentőséget kap az építészeti minőség és a városképi illeszkedés. A vasút melletti közterületek a Budaörsi úttól egészen a Kopaszi-gátig megújulnak, és új gyalogos-kerékpáros zöldfolyosó jön létre a Dunáig, fontos kerékpáros hálózati kapcsolatokkal, parki funkciókkal, megújuló zöldfelületekkel.

a Déli Körvasút fejlesztéséhez kapcsolódó Környezeti hatástanulmány és az Engedélyezési tervek  letöltehtőek ITT

Szerkesztői lábjegyzet:

Dicséretes, hogy egy sokak életét befolyásoló projekt esetében közösségi tervezés indul, azaz elvben mindenki véleménye számít, mindneenki alakíthatja véleményével a projekt végleges változatát. Az már kevésbé érthető, hogy miért nem várják ki a fejlesztés egy részét ériontő szakasznak a bírósági végzését, ami akár teljes mértékben felülírhatja a fentebb leírtakat. Mint sokak számára ismert tény, a Hamzsabégi sétány  jelentős részének teljes kiirtásával együtt járó munkálatokat megtámadta a környék Civil szervezete bíróságon, és a per jelentleg is folyamatban van. Persze ha a per végkifejletét nem várja ki a tervező és még azt megelőzően elvégzi az igen jelentős természet károsítást, többek közt közel 1000 fa kivágását, akkor ha az állam el is veszti a pert, annak már nem lesz következménye, hiszen a kivágott fákat, az átrendezett területet már fizikailag nem lehet helyreállítani. És persze 2022-ben választás lesz, ami szintén sietteti az előkészítő munka elvégzését, hiszen az ellenzéki összefogás miniszterelnök jelöltjei már közösen állást foglaltak, hogy jelenlegi feltételek mellett nem támogatják a vasútfejlesztést . Viszont ha kész tények elé állítják egy esetleges ellenzéki győzelem esetén az új kormányt és az illetékeseket, akkor már nagyobb kár lenne úgy hagyni, mint befejezni. Szóval a sietség érthető, az viszont kevésbé, hogy a területekért felelős Önkormányzatok nem igazán sietnek kifejezni a tiltakozásukat és követelnék a projekt ideiglenes leállítását a választásokig. Ez különösen furcsa a per által érintett Újbudán, ahol az ellenzéki összefogás van többségben a képviselő testületben, mégis mintha asszisztálnának a folyamathoz és pusztán csak annak ellenőrzését ígérik, hogy miután a kivitelező a földdel teszi egyenlővá a jelenlegi Hamzsabégi sétányt, ami 50 év alatt vált ilyenné, akkor majd a töltés másik oldalán létrehoznak egy új zöld folyosót, persze nem 50 éves fákból, így jó sokat várhatunk, mire olyan lesz, mint a mostani. Újbuda Önkormányzata tehát meglepő módon rendkívül puha megoldást képvisel, kicsit olyan mintha éppen abban lenne érdekelt, amiben ennek a projektnek az elkészítői, a Déli Körvasút úgy tűnik politikai pártok felett áll, egyfajta nagykoalíciós megegyezés részének tűnik. 

Közel 6000 aláírás gyűlt össze egy petícióban, ami a jelenlegi Hamzsabégi sétány kiirtása ellen tiltkozik, ezzel szemben az előzetes tervezési folyamatoknál alig pár száz ember fejezte ki véleményét (sokan köztül nem is a vasútvonal mentén) a projektről az erre a célra létrehozott webes felületen, még sem nyom a latban ezek szerint semmit a 10-12x nagyobb létszám a másik oldalon. Hogyan nevezhetünk valamit közösségi tervezésnek, ha már az elején lesöpörjük az asztalról szó nélkül a tiltakozók petícióját, az ott élők érdekeit védő Civil egyesülettel történő érdemi tárgyalások nélkül. Nem rég volt egy rendezvény a helyszínen Civil Hétvége néven, ahová nem jött el a fejlesztők és a felelősök részéről senki, pedig meghívást kaptak, ahogy a kerület polgármestere sem volt kiváncsi a rendezvényre. Hallgatott az eseményről a kerületi média is, azt mondhatjuk mindenki úgy tett, mintha nem is lett volna rendezvény, és ugye amit nem hallunk meg, az nem is létezik. 

Persze a helyi lakosok sem voltak a helyzet magaslatán ezt el kell ismerni, mert az gondolták egy Petíció aláírásával már mindent megtettek, amit lehet, így nagyon sokan nem jöttek le az rendezvényre, pedig a ház kapuján kilépve alig pár métert kellett volna csak megtenni. Majd mindenki a saját bőrén fogja tapsztalni, hogy ha nem kelünk fel a fotelből és megyünk le közösen demonstrálni az összefogást, akkor a másik oldalnak magas labdát adunk, hogy elbagatelizálják a tiltakozást.  A most meghirdetett közösségi tervezés 5 alkalma az utolsó lehetőség, hogy a petíciót aláírok  élőben is demonstráljanak. Regisztrálni kell, meg kell jelenni, és ott is el kell mondani az ellenvetéseket, képletesen át kell adni az elektronikus úton elkészült petíciót és meg kell kérdezni mindneki előtt, hogy a közösségi tervezésben hol szerepel közel 6000 ember tiltakozása, akik közvetlenül a projekt egyik szakasza mentén élnek. Ott kell megkérdezni, hogy miért nem várják meg a folyamatban lévő per eredményét. Oda kell vinni azokat a szakértőket, akik olyan megoldást mutattak be, ami a Hamzsabégi sétány eredeti állapotában történő meghagyását is figyelembe vette. Ha a kérdéses területen élők nem élnek ezzel a lehetőséggel és csak a csodára várnak, meg a per eredményére, akkor mire eredmény lesz, már csak hűlt helye lesz a sétánynak, és majd mindenki szitkozódhat, vagy krokodil könnyeit hullathatja bármilyen eredmény nélkül. Tiltakozni nem a fotelból kell, a közel 1000 fát érintő sétányt nem lehet pusztán digitális petícióval megmenteni. A tiltatkozásnak erőteljesebb hangot kell adni, média jelenlét kell, és tekintettel a közelgő választásokra egyértelmű állásfoglalást kell kicsikarni Újbuda Önkormányzatának vezetéséből, és külön-külön minden egyes párttól, hiszen a hallgatásnak, a válaszok előli bújkálásnak is pont oylan súlya és következménye van, mint a felelőtlen ígéreteknek. És ez az ellenzéki összefogás pártjaira ez pont úgy igaz, mint a fideszre.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest