2024.04.25.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbuda a világelsők közt a gasztronómiában

3 min read

Magyar siker: Újbudáról beszél a világ

A napi.hu cikkében jelent meg, hogy a budapesti XI. kerület lett a világ hetedik legmenőbb városrésze, ami a gasztronómiai felhozatalt illeti a Time Out brit magazin összeállítása szerint. Olyan városokat előztünk meg, mint Melbourne vagy Hongkong.

Ahatárkorlátozások lazultak, világszerte újra megnyitottak az éttermek és a bárok. Ugyan a világjárvány még mindig tombol, több tucat város mégis kiemelkedő teljesítményt nyújtott a gasztronómia területén, többek között Budapest is, ahol a Time Out listája szerint, a XI. kerület kimagasló éttermeket és bárokat sorakoztat fel.

A világ legmenőbb környékeit össszegyűjtő lap elsősorban az étel- és ital, valamint az éjszakai élet és a kulturális szórakozási lehetőségeket vizsgálta meg. Az összesen 27 ezer résztvevővel készült felmérés eredményeit végül egy szakértői testület elé terjesztették és meghozták a végső választást.

A lista élére azt a koppenhágai Norrebro nevű környéket választották, ahol mint írják, a pandémia ellenére továbbra is virágoznak és gyorsan gyarapodnak a borbárok és az új pékségek száma. A második helyen a chicagói Andersonville áll, amely hatalmas zöld területéről és LMBTQ+ szcénájáról is ismert. A dobogó harmadik helyére a szöuli Jongno 3-ga került, amelynek egyedi hangulatát a palotanegyed és a természet, valamint az eldugott sörözők és táncos helyek egyvelegei adják.

A lista számunkra legfontosabb helyezettje mégiscsak Budapest, amely idén a nyüzsgő XI. kerületi kulturális- és éjszakai életével vívta ki az elismerést. A Time Out szerint ugyanis Újbuda eddig leginkább a Gellért fürdő miatt volt turistacsalogató, de széles kínálatával már a belső kerületekkel vetekszik. Mint írják

“a fákkal szegélyezett Bartók Béla út bohém kávézókban, csodás bárokkal és művészeti galériákkal büszkélkedik.”

A lap emellett kiemelte, szuper elegáns átalakított terek és a Kopaszi-gát homokos strandjai mellett még a korábban legkedveltebb alternatív bár, a Dürer Kert is ebbe a kerületbe költözött át.

A Time Out szerint egy tökéletes budapesti nap egy reggelivel indul a Kelet Kávézó és Galériában, majd egy sétával folytatódik a Gellért-hegyen. A sétát a Bartók Béla úton lehet folytatni, majd érdemes ebédelni a Kopaszi-gát valamelyik hangulatos éttermében. A napot végül a Dürer Kertben érdemes zárni, ahol naponta lehet egy jót inni vagy meghallgatni egy élő koncertet.

A felmérés még 2019-ben a 41. helyen említette Újbudát, de már akkor is azt írták, sokkal érdemesebb ellátogatni a Szatyor Bárba és a Hadikba, vagy egy sétát tenni a Móricz Zsigmond körtéren, mint a belvárosi kerületeken belül maradni.

Szerkesztői lábjegyzet:

Azt már eddig is tudtuk, hogy Újbuda a főváros egyik kiemelt, akár legfontosabb kulturális központja, ami most kiegészült a gasztronómiai élmények fellegvára címmel is. A Bartók Béla utca és térségének további fejlesztése, színesítése innentől már nem csak egy lehetőség, hanem szinte kötelesség, ami egyben Újbuda közösségi centruma is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest