2024.04.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Választási hajrá, politikai pártok programjainak ismertetése…Most épp Orosz Anna élt ezzel a lehetőséggel Újbudán.

8 min read

Orosz Anna 2 nappal ezelőtt Újbudán ismertette az ellenzéki összefogás újbudai képviselőjelöltjeként a választási programját…..

A rendezvényen a Lokálpatrióta is jelen volt és videófelvételt készített az eseményről, amit a cikk végén elérhetővé is teszek vágatlan formában…

Miért fontos, hogy Újbuda független hírportálja jelen legyen az iylen típusú rendezvényeken (na már ha tud róla) és ezt nyilvánosságra hozza ?

A függetlenség nem azt jelenti egy hírportál esetén, hogy megtagadja a politikai tartalmakat, azok közlését, hiszen LAKÓPOLITIKÁT folytatva nem lehet sajnos vagy sem figyelmen kívül hagyni a politikát. Az elmúlt 1,5 évben nem kikerültem a hírportál tulajdonosaként a politikát, maximum elítéltem egyik és másik oldalon is, h azt olyan formában művelte bárki is, ami nem az újbudai lakosok érdekeit szolgálta. Ez a jövőben is így lesz.

Április 3-án választás lesz, ami természetesen Újbudára is kihatással lesz és mint láthatjuk (sajnos) az emberek napi kapcsolataira és életére is kihatással van, ezzel nem lehet nem foglalkozni, nem dughatjuk a homokba a fejünket. Dönthet bárki úgy, hogy egyik vagy másik párt jelöltjére adja szavazatát, nagyon jó lenne de sajnos Budapest és a nagyvárosok szintjén még nem jutottunk el odáig hogy valódi független civil jelöltekre is leadhassuk a szavazatainkat (na ezen kell a jövőben változtatni, hogy ez is egy alternatíva lehessen sok más mellett), és dönthet úgy,  hogy bármilyen okból kivonja magát a szavazás alól, nem megy el szavazni.  Döntését mindenki önmaga meghozhatja, minden bizonnyal meg is hozhatja, a kérdés, hogy jó döntést hozunk-e, amihez viszont információ kell. Egy normális demokráciában ehhez ilyen, választási programot ismertető rendezvényekre, online tartalmakra, utcafórumokra és a mai magyar közéletben még igen csak visszafogottan jelentkező politikai szereplők közti nyilvános vitákra van szükség. Én nem sokra tartom az amerikai demokráciát, vagy amit valódi tetteikkel éppen megcsúfolnak és még a demokrácia illúzióját is kiírtják azon a földrészen (sajnos nem csak ott), de az tény, hogy ott nyilvános viták nélkül nincs elnökválasztás.

A Lokálpatrióta fentiek alapján fontosnak tartja, hogy lehetőséget adjon bármilyen pártnak, oldalnak egy választás előtt a megnyilvánulásra, bemutatkozásra, érvelésre. Még ennél is fontosabbnak tartom, hogy az ilyen típusú választási programot ismertető rendezvényt azontúl, hogy elérhetővé teszem, más cikkeimmel ellentétben ne kommentáljam, mert továbbra is felnőtt emberként kezelem az újbudaiakat, akik elegendő mértékű információ birtokában képesek levonni a következtetéseiket, elfogadni vagy épp cáfolni, vitázni bármely párt választási programjával és képesek ez alapján meghozni a saját döntéseiket, egyik vagy másik pártra, oldalra, vagy épp egyikre sem szavazva. Nyitva áll a kapu mindenki előtt a következő 1,5 hétben még, így ha érzékelem, vagy ami még jobb lenne, ha meghívást kapok ilyen típusú rendezvényekre, akkor priorításnak fogom tekinteni a programjaim között, hogy jelen legyek, tájékoztassak és mindenki számára elérhetővé tegyem azt, ami ott elhangzott.

Ez a fajta független média szerepvállalás természetes kellene legyen nem csak a Lokálpatriótának, hanem minden, minimum kerületi hírforrásnak…

De akkor miért is emelem ki, írom le, rossz nyelvek szerint miért is magyarázom a bizonyítványt ?

Ma mindkét politikai nagy tömbre, és harmadik utas politikai pártok egy részére is jellemző, a kifejezetten gyűlöletre illetve csak a másik oldal ekézésére épülő retorika, politikai marketing, és éppen ezért a politikai elit országos, és helyi szinten is, Újbudán is hajlamosak nem csak az adott politikai párttal szembenálló párt, oldal saját lakájmédiáját támadni azzal, hogy nem kiegynesúlyozott, nem független a tájékoztatás az adott sajtóterméknél, de ezzel egy kalap alá veszik a valóban független, egyik politikai párt, vagy oldal által sem befolyásolható Média törekvéseket.

A Lokálpatriótát is előszerettel nevezik adott pártok képviselői és szimpatizánsai …………..bérencnek, trollnak, elfogultnak, vagy legszerényebb kifejezéssel valamely általuk meghatározott párt rejtett képviselőjének. Természetesen ugyanezek az emberek közben előszeretettel idézik, osztják meg azokat a tartalmakat innen, amelyekben épp politikai ellenfeleik valamely megnyilvánulását bírálom. A jelenlegi magyar társadalom erkölcsi morálját is tökéletesen mutatja, hogy az ilyen típusú vélemények, reagálások 99%-a saját nevét és arcát nem vállaló em emberektől érkezik a facebookon, vagy akár a képviselő testületünkből is. Amolyan áttételes üzengetés formájában, egymás közti beszélgetés, súgdolózás, egymás hergelése formájában, csak hát vannak akik értékelik, vagy akár szeretik azt, amire a Lokálatrióta vállalkozott, így többnyire valamilyen csatornán keresztül mindig visszajut hozzám, hogy például politikai pártok helyi képviseletei vagy akár a képviselő testületünkön belül adott képviselők milyen formában minősítik a Lokálpatrióta tevékenységét.

Uraim és Hölgyeim nincs ezzel baj, de ha már Önök politikusok is belszövik a megszólalásaikba, hogy miyen fontos a vélemény és sajtó szabadság, mennnyire fontos a civil társadalom szerepe és közreműködése, beleszólása a helyi és országos politikába, mennyire fontos, hoyg az emebrek ne leygnek megfélemlítve és bátran vállalhassák a véleményüket, akár politikai ideológiájukat, akkor miért nem tesszük ezt a gyakorlatban is. Miért van az, hogy az elmúlt másfél évben az egyik kezemen lévő ujjaim száma is sok, ha számokban akarnám kifejezni, hogy hányan voltak, akik nevüket és véleményüket vállalva reagáltak volna bármelyik oldalról is egy-egy adott témában megjelent cikkre, amire hivatkozva közben a fentebb leírt bújkáló stílusban, áttételesen üzengetve minősítik ennek vagy annak az oldalnak a bérencenként. (szándékosan nem írom ki, hogy melyik oldal vagy párt bérenceként, mert ez a fajta “véleményezés” jött már innen és onnan is, ráadásul nem az a  cél, hogy most valamelyik oldalt minősítsem, mindössze a jelenségre szeretném felhívni a figyelmet.)

Biztatom helyi képviselőinket, pártok delegáltjait, vagy pártok vazallusait,adott politikai ideológiák mellett vakon elkötelezett, érvekkel, tényekkel azonban fel nem vértezett embereket is, hogy nyugodtan írják meg – vállalva önmaguk valódi személyét – bármely cikk után a véleményüket. A Lokálpatrióta interaktív, minden egyes cikk után ott van a válasz lehetőség megadása, leírása, és az itt leírtak nyilvánossá tételét egyetlen esetben sem tagadtam meg. De ott van a hírportál facebook csoportja és/vagy oldala is, azok is nyilvánosak, és nem a csoport vagy oldal szabályzatok ellenére irdatlan ritkán élek adott bejegyzés törlésével, vagy adott ember tiltásával, kizárásával. Bármikor bárkivel, bármilyen Újbudiak életkörülményeivel kapcsolatos kérdésben, vagy épp az Újbudai Civilek Tanácsának működését, céljait érintő ügyekben, és természetesen átlalánosságban a független sajtó, ezen belül a Lokálpatrióta függetlensége tekintetében nyilvános, bárki által látogatható és/vagy megtekinthető vitát vállalok. De ez igaz  bármely facebook csoporton belüli (tehát nem csak a Lokálpatrióta facebook felületein) személy szerint nekem vagy a Lokálpatrióta független hírportálnak címzett kérdések, vagy állítások esetében is.

Biztatok mindenkit, hogy tanuljunk már közösen demokráciát és szabad vélemény nyilvánítást, ne csak a politikai retorika kliséje legyen; hogy a mai politikai kultúrának fontos része kell legyen a nyilvánosság bevonása, a nyilvános viták vállalása. Vegyük már komolyan mindazt, amiről marketing szöveget gyártunk. Politikusokra, helyi képviselőkre pedig ez fokozottan igaz, ugyanis azért lettek megválasztva, hogy a választóik érdekében eljárva, közszereplőként ne elbújjanak viták elől, hanem igenis vállalják a véleményüket, álljanak oda képletesen a választóik elé, és persze a véleményen túl tegyenek meg mindent azért, hogy az általuk képviseltek életkörülményei javuljanak, hogy minden egyes ember szabadnak, függetlennek, saját életének alakítsában nem korlátozottnak érezhesse magát. Akik erre az útra lép annak ezt külön köszönöm, még ha ez is lenne a természetes.

Ennek jegyében vitára, véleményeink ütköztetésére fel ! (természetesen ehhez klisék, adott politikai pártok és szereplők által előre megrágott és szánkba adott véleménye helyett valódi érvek, tények, adatok, számok kellenek) és egyben ha kérhetem viseljük bátran azt a feliratott a polón, ingen, zászlón., transzparensen, bármin, hogy  a demokrácia nem azt jelenti, nem addig tart, amíg azt mondja a velünk vitatkozó, akár szemben álló, amit hallani akarunk…. Nem kötelező mással egyetérteni, megérteni, de meghallgatni és az áltata felhozott érveket átgondolni, kiértékelni azt igen, mert aki nem így tesz, az éppen leépíti azt a demokráciát, sajtó és vélemény szabadságot, amiért állítólag küzd.

Köszönöm azoknak, akik elovasták ezt a cikket, és különösen azoknak akik valamilyen rendszerességgel olvassák a Lokálpatriótát, de tiszteletben tartom és elfogadom azok véleményét is (na már ha kimondja), akik bármilyen okból elutasítják.

A kiegyensúlyozott és elfogulatlan, független hírszerkesztés jegyében akkor következzen Orosz Anna program ismertetésének, rendezvényének vágatlan, teljes terjedelmében rögzített, részemről szerkesztői lábjegyzet nélküli videofelvétele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest