2022.10.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Lágymányosi utcafórum avagy lassan megint érvényes lesz a mondat….Mondd Te kit választanál ? És akkor most helyi vagy országos politika ?

12 min read

Szerda délután utcafórumot szervezett az ellenzéki összefogás jelöltjeként a Momentumos Devecseri Mátyás, mivel szeptember 18-án időközi választás lesz az 5.sz egyéni választókörzetben azaz Lágymányoson

“Mintegy 40 ember gyűlt ma össze a Gárdonyi téren lágymányosi jelöltünk, Devecseri Mátyás lakossági fórumán. Volt szó a környék parkolási helyzetéről, a kocsmák nyitvatartási idejéről és a hajléktalanságról is.
Szuper volt látni, hogy ennyi lakó vágyik arra, hogy megossza észrevételeit és közösen beszélgessen a számukra fontos kérdésekről.” – írta ki facebook posztként Lados Tamás, aki szintén indul képviselő jelöltként szeptember 18-án, csak a 14.sz. egyéni választókörzetben (Gazdagrét – Sasad – Sas-hegy), természetesen mivel Ő is Momentumos, így az ellenzéki összefogás jelöltjeként. (itt jegyzem meg, hogy Lados Tamás ma tart utcafórumot Gazdagréten,a Nagyszeben téri parknál.
Tamásnak igaza van, valóban sikernek kell elkönyvelni, amikor 40 ember eljön egy utcafórumra, én azonban mélységesen szomorú vagyok ugyanazért, hiszen az Újbudai Civil szervezetek Tanácsának (UTC) kommunikációért felelős tagjaként, egyben a Lokálpatrióta, Újbuda független hírportáljának szerkesztő-tulajdonosaként nem rejthetem véka alá, hogy nehéz úgy harcolni civilek jogaiért, ha közben csak ennyien érzik ezek szerint fontosnak a részvételiséget, a véleményünk megfogalmazását helyi ügyeinkben. Közben a facebook és más közösségi csatornákon meg úgy tűnik, mint sokunknak és mindenről lenne véleményünk, ráadásul ezekben hemzsegnek a nevüket és/vagy arcukat nem vállaló kommentelők. Mi kell ahhoz, mikor értjük már meg végre, hogy a fotel forradalmár szerepkörben maximum a saját lelkiismeretünket nyugtatgatjuk, hogy mi aztán jól megmondtuk, de ez pont semmire nem elég, ha bármilyen ügyben változást szeretnénk elérni.
Van még mit tanulnunk kerületünk Civil Szervezteinek a tagjaitól, akik azon túl, hogy saját nevüket és arcukat vállalva igyekeznek értelmes párbeszédben elmondani javaslataikat, ötleteiket részben a közösségi portálokon, de ezzel párhuzamosan minden létező csatornán az Önkormányzat, a Főváros, és akár a kormány felé is. Én magam minden testületi ülésen ott vagyok, tájékoztatom az ott elhangzottakról kendőzetlenül, véleményemet is vállalva az itt élőket, de ott vagyok a közmeghallgatásokon is és az Újbudaiakat érintő problémákról kérdezek vagy épp számon kérek. Nem mondhatja senki, hogy nem ostorozom egyformán a jobb és baloldalt helyi ügyekben, mert számomra egytelen politika léteik a lakópolitika és érdekviszonyok tekintetében pedig egyetlen cél hajt az Újbudaiak érdeke. Semmilyen ügyben nem hátrálok meg és nem hallgatok el semmit, pont fordítva, azonnal nyilvánosságra hozom, majd szembe állítom a problémában érintetteket személyes kérdés, riport, vagy ügyeket bemutató riport formájában. A civil szervezeteinkkel összhangban egyetlen politikai pártot sem képviselek vagy a támogatok, kizárólag ügyek mentén tudom elfogadni politikai pártok támogatását adott ügyben, de csak akkor, ha nem keverik bele az országos politikai homokozó stan-up comedy showját a helyi ügyekbe. Újbudán nem politizálni, politikai alkukat kell kötni úgymond az itt élők érdekében, hanem aktívan cselekedni, a problémákra megoldásokat keresni pártok egymásra mutogatása, múltidézése, sárdobálás helyett. Szomorú tény, hogy Újbuda testületi ülésein, mint mindig ez az többi jellemző az ott felmerülő ügyek többségében.
De vajon meddig tart ki kevesek energiája, hite és bátorsága, hogy civilként, civil szerveztek vezetőjeként vagy aktív tagjaként cirka 160-170.000 Újbuda érdekeit képviselje, ha közben a részvételiséget és ezzel ezeknek a civileknek az aktív támogatását pl. ilyen utcafórumokon 40 emberben lehet mérni.
Kedves Újbudaiak !
Nézzünk már magunkba végre, és döntsük el, hogy nekünk teljesen mindegy-e, hogy a fejünk fölött bárki rólunk, akár ellenünkre döntéseket hoz, vagy hajlandóak vagyunk részt venni a kerületünk életében, annak jövőjének megteremtésében a véleményünkkel és szó szerint a részvételiségünkkel ? Szidjuk a közösségi oldalakon a pártokat helyi szinten is, mint a bokrot jobb és baloldalon is, de vajon minek, ha mi magunk nem szánunk időt arra, hogy önmagunkat képviselve legyenek ötleteink, legyen véleményünk és ezt face to face a kerületi képviselők szemébe mondjuk. Ha 40 emberre futja ott, ahol egy körzetben 10-15.000 ember él, akkor szép kényelmesen ezzel elfogadtuk, hogy mi csak közvetve, pátokon keresztül vagyunk képviselve helyi ügyekben, ráadásul hol jól, hol meg pocsékul.
Elnézést a kitérőért, de nekünk civileknek is önkritikusnak kell lennünk, és nekünk változni, változtatni kell szükség esetén, és most láthatóan ez a helyzet. A Politikai apátia pedig nem lesz mentség senkineki, mert a politika mindenre rátelepszik, így a helyi ügyek, a zöld és öko problémák, a kerület irdatlan mértékű túlépítése, a humán és műszaki infrastruktúra elég rendes lemaradása és sok minden más sem lehet politikától mentes ügy, ha ezekkel nem vagyunk elégedettek, akkor a politikát is el kell fogadnunk, sé abban is aktívan részt vennünk, Vagy maradunk ki-ki a maga politikai vagy más jellegű apátiájában, elkeseredettségében, csüggedésében, és hagyjuk, hogy az idő, egyben az élet elmenjen mellettünk, mi pedig sodródjunk a politikai pártok árjában.
“Szóval ébresztő, de nem valamelyik oldal vagy párt mellett, érdekében, hanem önmagtok miatt !!!”
De vissza az utcafórumhoz, mi is történt tegnap délután ?
“Devecseri Mátyás egy visszafogottnak tűnő, de valójában nagyon határozott szakember és nem csak politikai téren, bár tény, hogy ilyen szempontból is a kezdetektől erősíti a Momentum helyi szervezetét.” – Nyilatkozta Orosz Anna, akinek a választókörzetét kellene átvenni Mátyásnak, így látva Anna sikereit, azért ez embert próbáló feladat lesz, ha nyer.
A fórumon a megjelent ott élők láthatóan kizárólag helyi ügyekkel foglalkoztak (helyesen) nem az aktuális nagy politikai kérdésekkel. Nem a KATA, a Rezsi csökkentés csökkentése, vagy a Tusványi beszéd volt a célkeresztben az itt élők kérdéseibe ágyazva, hanem a nekünk fontos helyi ügyek (Bercsényi utcai áldatlan állapotok az éjszakai italmámorban úszok segítségével, a hajléktalan problémák elsődlegesen az ALLEE térségében, a már-már sláger témává váló parkolási anomáliák és a választási körzetben egy főre jutó vendéglátóhelyek (helyiek szerint kocsmák) számának Budapest szintjén is dobogós helyezése illetve ezek nyitvatartási rendje.
A kocsmák nyitvatartásának szabályozás a napirenden van – válaszolt Barabás Richárd alpolgármester, és még zajlik az egyeztetés, vita, hogy egységesen 23 órában vagy éjfélben határozzák-e ezt meg, de azt egyértelműsítette, hogy utána ezt szigorú ellenőrzésnek kell követnie. A kérdés persze nem egyszerű, és az itt lakók is két pártra szakadnak, a fiatalabb, nem túl rég, talán épen emiatt ideköltözök hevesen védik , míg az idősebb illetve régebben itt lakók közössége meg hevesen támadja a kocsmák jogait. Nehéz igazságot tenni, főleg akkor, amikor ebben a körzetben több fontos közlekedési útvonal, utca mentén az üzlethelyiségek zöme erre van berendezkedve. Az olyan mondatok, hogy “akinek nem tetszik az költözzön el” az divatos kifejezéssel nem előre visz, hanem hátra, nem megoldja a konfliktusokat, hanem éppen fordítva eszkalálja. Van egy fogadásom arra, hogyha az ilyen mondatoki harsány kiabálóinak egy olyan szomszédot raknának a nyakába, aki nem tetsző cselekedetével háborgatja a nyugalmát, akkor ő tiltakozna a leghevesebben, ha azt mondanák neki, hogy ha nem tetszik, költözz el.
Devecseri Mátyás azt gondolom végtelen nyugalommal és nem politikai marketing szövegekkel igyekezett megválaszolni a kérdésekre, nem volt benne semmi fellengzős, vagy mások véleményét elnyomó attitűd, azt gondolom egy szimpatikus ember, aki láthatóan komolyan veszi, hogy képviselővé válni az nem csak javadalmazási pénztár, hanem bizony feladat, nem si akár milyen, hiszen sokszor egymásnak feszülő, ellenérdekelt lakossági problémákat kell kezelni, és mindig mindenkinek nem lehet megfelelni, a döntéseket azonban meg kell hozni, és a döntések hátterét meg kell tudni értetni (legalább megpróbálni) azokkal is, akik más véleményen voltak. Minezek tükrében kíváncsian várom a másik oldal, a Fidesz jelöltjének Jankó Istvánnak a hasonló típusú megnyilvánulásait és remélem, hogy a két jelölt (ha indulnak kisebb pátok akkor az ő jelöltjeik) sem mennek bele eben a rövid kampányban a sárdobálásba, az egymásra mutogatásra, mert erre mi választók nem vagyunk vevők.
Sajnos ki kell emeljek egy negatívumot is a tegnapi rendezvényből, de ez szerencsére nem Devecseri Mátyáshoz kötődik, hanem Barabás Richárdhoz. Az alpolgármester úr a fentebb is említett testületi ülések meglehetősen bugyuta, értelmetlen és végtelenül unalmas politikai sárdobálását sikeresen behozta egy helyi időközi választás utcafórumára. Ahogy fentebb is írtam a jelen lévők erre nem voltak kíváncsiak és vevők sem voltak rá, ha nem kellett volna elmenni a rendezvény felénél, akkor tapasztalhatta volna, hogy a nagy politikai valóság showra nem ugrottak, nem ez lett szerencsére az utcafórum témája vagy hangulati eleme. Mennyi idő kell még, hogy ,megértse egy helyi önkormányzati képviselő, hogy itt Újbudán egy helyi önkormányzati választás kampányában helyi ügyekre kell fókuszálni, és nem adott párt politikai marketing szövegét verkliként ismételgetni. A nácizás, a faj elmélet, a tusványosi beszéd a csapból is folyik a médiák segítségével, és minden bizonnyal mindenki állást foglalt magában  vagy a közösségi médiában így vagy úgy, de itt és most Újbudáról van szó, az Önkormányzat feladatairól, kötelezettségeiről az itt élők érdekében. Nem kizárt, hogy a részvételiség civilként azért állt meg 40 főnél, mert totálisan elege van az embereknek abból, hogy minden egyes alkalommal a parlamenti “nagy”politikai homokozó szemetét fújja ránk a szél. Talán az is oka szerény létszámnak, hogy pontosan tudjuk, hogy már megint jön a politikai marketing, az ígérgetés, a megosztottágra építő szólamok, és erre már nem vagyunk kíváncsiak, és igen ha most több százan, netán több ezren lettünk volna, akkor az alpolgármester úr beszéde után csalódottan mehettünk volna, haza, mondhattuk volna otthon, hogy az volt, ami előre sejtettünk, ezért kár volt elmenni.  Pedig nagy kár az ilyen felszólalásokért, mert Devecseri Mátyás pont nem ezt hozta tegnap, kizárólag a helyiek problémáira fókuszált. Barabás Richárd úgy búcsúzott el, hogy most 30 napig külföldi tanulmányúton lesz, de ha visszatért teljes mértékben támogatni fogja Mátyás kampányát…. Hát szerintem ne így, mert ezzel többet árt, mint használ.
Donáth Anna viszont engem is meglepett, hogy rövid beszédében kifejezetten  a helyi ügyekre fókuszálásra biztatta az embereket, ahogy Ő fogalmazott magasabb szinten majd persze meg kell vívni a csatákat, de itt a helyi közösségeken belül arra kel összpontosítani, hogy az emberi kapcsolatinkat ápoljuk, hogy közösséget építsünk és tudjunk örülni minden reggel, amikor felkelünk, hogy de jó itt Újbudán élni. Azt gondolom egy helyi önkormányzati képviselő választás kampányában valahogy így kell helyesen fogalmazni, így kell az itt élőket helyesen megszólítani, nem idecipelve (hiszen halljuk sajnos eleget) az országos politikát vagy inkább politikai csatározást.
Orosz Anna ugyan kitér néhány mondat erejéig a KATA és a Rezsi csökkentés csökkentése témára is, ami persze elkerülhetetlen, hiszen az itt élőket is érinti, de ezt nem ragozta túl, nem lett belőle politikai marketing. Ez azért is fontos, mert a két ügy miatt tüntetők konzekvensen elutasítják a politikus influenszerek megnyilvánulásait, nem szeretnék, ha a politika, a politikai pártok rátelepednének az ügyükre, ráadásul ők magul sem azért tiltakoznak, hogy legyen minden visszavonva,. hanem észszerűen legyen módosítva illetve  a bevezetés időpontjával van problémájuk.
Készült az eseményről videofelvétel, de sajnos valamilyen technikai hiba miatt ennek az első fele, ami a cikkben leírtak szerint a lényegesebb rész volt megsemmisült, talán a sors akarta így, mert ez a videofelvétel lehetett volna az alapja egy olyan esetleg eldurvuló vitának, amire mi itt élők aligha vagyunk kíváncsiak, és aminek Barabás Richárd nyilatkozata szolgáltatta volna az alapját. Az olyan mondatok pedig nem segítenek egy képviselő jelöltnek, hogy azért kellenek Devecseri Mátyások, hogy jó időben, jó helyen nyomják meg a szavazó gombot. Őszintén szólva én és szerintem sokan nem szavazógépeket kívánunk a testületbe, nem frakció fegyelmet maximálisan betartókat, hanem az itt élők érdekeit képviselő Képviselőt, akár saját pártja állásfoglalása ellenében is. Az ilyen mondatok nem felemelnek, hanem lealacsonyítanak képviselő jelölteket.
Ami a videofelvételből megmaradt, abból azért íme két részlet, hogy picit képet alkothassunk Devecseri Mátyásról illetve érzékeljünk lakossági kérdéseket….( a felvételen szándékosan nem látszanak a kérdezők) Az első felvételen megszólaló (ami nem hallatszik még a felvételen, mivel a később lett indítva épp Barabás Richárd felszólalást minősített marketing szövegnek, és azt kéri számon miét nem az itt élők érdekeivel foglalkoznak inkább.
A második felvételen a hajléktalan problémákra reagál Devecseri Mátyás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest