2024.05.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbuda Önkormányzata ugyanazt pereli, akivel közben együttműködési szerződést kötött

5 min read

A Hamzsabégi sétány ügye már évek óta tart és borzolja az itt élők idegeit, és ha első perben nem is vett részt, amit a civilek megnyertek, most mégis perel az Önkormányzat is…De azért van itt némi bökkenő is…

2021.február 1-én kerületünk polgármestere, Dr. László Imre saját facebook oldalán közölte a jó hírt, hogy együttműködési szerződést írt alá a Déli Körvasút környezetrendezésének megvalósítása érdekében Újbuda Önkormányzata, a NIF és a BFK. Ezek után volt az az elhíresült mondat is, hogy az ÖNKORMÁNYZAT ELMENT A FALIG, DE NINCS MIT TENNI A BERUHÁZÁS TEKINTETÉBEN, VISZONT AZ EGYIK ALPOLGÁRMESTER FOG ÜGYELNI ARRA, HOGY A KIVÁGOTT FÁK HELYÉBEN ÚJAKAT ÜLTESSENEK. ÉS EZEK UTÁN TÖRTÉNT, HOGY A CIVILEK NEM ADTÁK FEL, ÉS NEM A FALIG EMNTEK EL, HANEM ELTOLTÁK A FALAT ÚGY, AHOGY VOLT ÉS MEGNYERTÉK A KÖRNYEZETVÉDELMI PERT.

SZÓVAL EZ VOLT A NAGY ÉRDEKÉRVÉNYESÍTÉS – mint olvasható. Ám legyen, de közben változott e megítélés a civilek per nyerésével, és mára, ahogy azt az Újbuda facebook oldalán is olvashatjuk….

“Hangsúlyozzuk továbbá, hogy a Déli Körvasút beruházással kapcsolatban jelenleg is folyamatban van egy közigazgatási per, amelyet Újbuda Önkormányzata és a civil társadalom kezdeményezett, és melyhez érdekelt támogatóként csatlakozott Budapest Főváros Önkormányzata és Ferencváros Önkormányzata is. A perben az építkezés környezetvédelmi engedélyét támadják a felperesek, amely – az önkormányzat álláspontja szerint – nem felel meg a korábbi jogerős döntés által előírt követelményeknek.
Ebben az eljárásban a Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelem keretében elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a környezetvédelmi engedély végrehajtására, tehát kivitelezési munkálatok a per lezárultáig nem végezhetők.
Újbuda Önkormányzata számára kiemelten fontos, az itt élők életminőségének védelme, ezért elfogadhatatlannak tartjuk, hogy évente 51 ezer, tehát óránként 6 hosszú tehervonat robogjon át a területen. Az ennek többségét jelentő tranzit teherforgalom számára a V0 vasútvonal megvalósítása jelenthetne alternatívát. Ezért az önkormányzat álláspontja szerint a Déli Körvasút beruházás műszaki tartalma is felülvizsgálandó, az elővárosi személyforgalom fejlesztését szem előtt tartva “
Azonban itt a bökkenő, mert megnéztem a delikorvasut.hu oldalt és ott a lap alján továbbra is ott díszeleg, megnyitható, elolvasható, letölthető (tehát érvényben van) a polgármester úr által említett a három oldalú együttműködési szerződés. A NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő zártkörűen működő Részvénytársaság 2023. január 1-jével megszűnt ugyan, de feladatait jogutódként az Építési és Beruházási Minisztérium (1054 Budapest, Kossuth Lajos tér 2-4.) veszi át, tehát ez a bizonyos együttműködési megállapodás is érvényben van a jogutód részvételével.
Ennek a megállapodásnak az 1.2.3.8.pontjában az Önkormányzat vállalja, hogy együttműködik a NIF (jogutódjaként Építési és Beruházási Minisztérium) által megjelölt, a Déli Körvasút megvalósításához szükséges organizációs területek rendelkezésére bocsájtásában. Azért ez így elég skizofrén állapotot eredményez, mert egyszerre garantáljuk a szükséges területek átadását, miközben  ebben az ügyben egy közigazgatási pert indítottunk és arra hivatkozunk, hogy Fővárosi Törvényszék azonnali jogvédelem keretében elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát a környezetvédelmi engedély végrehajtására, tehát kivitelezési munkálatok a per lezárultáig nem végezhetők.  Akkor most biztosítjuk a terület az organizációs munkavégzéshez, vagy követeljük, hogy ilyen munkálatokat a per lezárásáig ne lehessen végezni.
Az 1.2.3.10 pont értelmében pedig az Önkormányzat a Déli Körvasút megvalósításához szükséges területszerzés (pl. kisajátítás) során, a kivitelezés zökkenőmentes és minél gyorsabb végrehajtása érdekében az idevonatkozó kisajátítási törvény szerinti engedélyezett előmunkálatok tekintetében az Önkormányzat tulajdonában lévő érintett ingatlanokra rálépési engedélyt az ott rögzített tűrési kötelezettségeknek megfelelően eljárva, annak megkérését követően haladéktalanul térítésmentesen biztosítja.
Tehát ha a NIF jogutód az érvényben lévő szerződésre hivatkozik, akkor bizony elkezdheti az előkészítési munkálatokat, és ugyan ezzel szembe megy az azonnali jogvédelemmel, de az Önkormányzat nem tud beleszólni a szerződéses kötelezettsége miatt, maximum a bíróság léphet, ha akar.
Az már csak hab a tortán, hogy a szerződés HATÁROZOTT IDŐRE JÖN LÉTRE ÉS A DÉLI KÖRVASÚT MŰSZAKI ÁTADSÁSÁT KÖVETŐEN 3 ÉVVEL SZŰNIK MEG, A FELEK PEDIG LEMONDTAK A RENDES FELMONDÁSI JOGUKRÓL…
Nos természetesen akceptálható, ha egy Önkormányzat vezetése adott ügyben megváltoztatja az álláspontját, még akkor is, ha ez olyan mértékű, hogy akivel anno megállapodott azzal jelenleg épp perben áll, de akkor nem kellett volna a szerződés felbontását kezdeményezni a peres eljárás elindítását megelőzően vagy legalább azóta ?

2 thoughts on “Újbuda Önkormányzata ugyanazt pereli, akivel közben együttműködési szerződést kötött

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest