2024.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbudaiak kulturális kedvezményt kaptak színházi előadásokra…persze csak ha tudtak róla—

7 min read

Pár hónappal ezelőtt Szecsődi Patrick képviselő úr kérdést intézett Barabás Richárd alpolgármesterhez, hogy milyen megfontolásból támogatott egy kerületen kívüli színházat, pontosabban annak egyetlen előadását 3,5 milió Ft értékben kerületi költségvetésből.

Az alpolgármester válaszában jelezte, hogy nem egyszemélyi döntés volt, hiszen a polgármester úr integráló jellegű vezetése mellett minden ilyen kérdésben együtt döntenek. Továbbá jogosan támogathatja Újbuda vezetése egy másik kerület színházát, hiszen a kulturát szerető Újbudaiak más kerületek színházaiba is járnak, járhatnak.

Sajnos ez válasz több sebből vérzik és inkább csak elmaszatolása annak a felelőségnek, hogy a kerületben az adófizetők pénzét mire költi el az Önkormányzat.

A közérdekű adatigénylésemre a kerület jegyzője által küldött válaszból az derül, hogy ki nem egy másik kerületben lévő színházat támogattunk 3,5 millióval, hanem egy konkrét előadást, az Alföldi Róbert által rendezett Orvos című darabot.( A darabról ITT tudhatsz meg többet) Másfelől, ha a kerületben élők kulturális igényeinek kielégítése céljából adunk támogatást, akkor felmerül a kérdés, hogy miért pont ez a darab, ezen keresztül miért pont az Átrium színház ? Milyen adatok támasztják alá, hogy az Újbudaiak leginkább az Áttrium színházba járnak vagy Alföldi Róbert rendezésében készült előadásokra szeretnének eljutni és nem mondjuk a Katona Jószef színházba, a Madách színházba, a Vígszínházba, stb. vagy maradva kerületünkben a Karinthy színházba, Az alpolgármester úr indoklása alapján akkor Újbuda szinte az összes színházat támogathatná, vagy annak valamely darabját.

Összességében tehát értelmezhetetlen, hogy milyen logika, milyen statisztikai adatok áltak a háttérben, ami alapján kerületünkön kívül és éppen erre a darabra volt érdemes 3,5 milliót adni a költségvetésből.

Arra is érdemes továbbá kitérni, hogy a kerületünk színházi, kulturális társulatai rászorulnának-e bármiylen támogatásra a kerülettől (gyanítom így van), mert ha igen akkor nem kérdés, hogy ők elsőbbséget kell, hogy élvezzenek, más kerületek színházaival szemben. Jó lenne tudni, hogy az elmúlt években történt-e ilyen jellegű felmérés, volt-e olyan tárgyalás, megkeresés, amiben a kerületi kulturális intézmények problémáit, esetleges forrás hiányait mérték fel, hogy szükség esetén segítséget adhasson az Önkormányzat.

De lépjünk tovább és nézzük mit kért és kapott cserébe Újbuda kulturát szerető lakossága.

Az Alpolgármester úr testülei ülésen annyit mondott, hogy jegyár kedvezmélnyt, de hogy mire és milyen mértékűt, arra már nem tért ki, ezért erre is rákédeztem.

A szerződés 2023 július 18-án köttetett meg és 2023 december 31-ig biztosított ekkora összegért 10% kedvezményt az Átrium színház bármely előadására. Ha a támogatás nagyságát nézem, akkor önmagában is elég szerény felajánlás ez a 10%, de ha valaki felmegy az Átrium színház weboldalán a mecénás klub felületére (ITT megnézheted), akkor a legnagyobb támogatási forma, ami az általunk adott támogatásnak a harmada (premier fokozat) a 20% engedményt ad a jegyárból havonta 20 db jegyig. Ergo 3,5 millió forintért minimum 3 x 6 x 20 db kedvezményes jegyvásárlás lehetőségét kellett volna kapnunk, ami 360 Db jegy. Mi extra mecénásként a premier fokozatt haromszorosáért kaptunk 10%-ot, igaz az adott időszakban darabszám korlátozás nélkül. És az Önkormányzat dolgozóinak is adtak havonta 10 db ingyenes jegyet, azaz összesn cirka 60 db-ot. (Gondolom van arról valami nyilvántartás, hoyg ezeket a jegyek átadásra kerültek és kiknek. Vagy nincs? )

Ha egy végtelen egyszerű matematikai műveletet elvégzünk, akkor 4000 FT-os jegyárral számolva 3,5 millió forintból 875 db jegyet vásárolhattunk volna (Megjegyzem ez is támogatási formája a kulturának), amibe bőven belefér az Önkormányzat dolgozóinak juttatott 60 db ingyenes jegy, és még marad több mint 800 ingyenes jegy, amit kerületi rászoruló lakosainak adhattunk volna. Az gondolom nem kérdés, hogy az ingyenes jegyre vagy a 10% kedvezményes jegyre lett volna-e több érdeklődő. Az már csak hab a tortán, hogy így nem kizárólag az Átrium színházra korlátozódott volna a színházba járás lehetősége

Összességében ez az egyszerű osztás azt bizonyítja, hogy ez egy rendkívül előnytelen támogatói szerződés volt.

Fentiek alapján az a kérdés is felmerül, vajon hány helyi lakos vette igénybe ezt a szolgáltatást 6 hónap alatt. Nos ez a történet leginkább problémás része, ugyanis a színház honlapján jegyvásárlás résznél van ugyan egy kedvezmény jelölés a II., XI. és XII. kerületi lakosoknak, viszont az Önkormányzatunk hírcsatornáin nyoma nincs, hogy erről a fantasztikus lehetőségről tájékoztatták volna a kerület lakosait. Ráaádsul a támogatói szerződés lejárt 2023 ecember 31.el, ez a kedvezmény meg jelenlegi állapotot mutat, így az sem tudható, hogy ez a kedvezmlny akkor most milyen támogatáshoz kötődik. A jegyző válaszában az áll, hogy a színház és Barabás Richárd weboldalakon kommunikálta ezt a kedvezményt, de egyetlen példát sem sorol fel. Továbbá nincs olyan pontja sem a szerződésnek, ami bármilyen formában meghatározta volna az erről szóló kommunikációt a két félnek. Azért ha valaki picit járatos a kereső felületek használatában, az tudja, hogy az internet nem felejt, ezért ha volt ilyen kommunikáció, akkor azt nem olyan nehéz megtalálni. Én sokféle kereső szóval próbálkoztam, de nem találtam semmit. Mondjuk az Újbuda újság illetve az Újbuda facebook oldal az mondhatni az alap kellett volna, hogy legyen. De akkor így vajon honnan tudhatták, hogy ez a jegy ár kedvezmény egyáltalán létezik ??? Maximum az találhatta meg ezt a kedvezmélnyt, aki kifejezetten az Átrium színház valamelyik előadására szándékozott jegyet venni, és ezért fellépett a weboldalukra, belépett a jegyvásárlás menüpontba, és ott véletlenül a jegyek árát böngészve isteni szikaként tovább görgetett a kedvezmények fejezethez. Pedig észerűen ennek úgy kellene működni, hogy újbudai hírcsatornákon értesülnek a kedvezményről, és akkor már célirányosan más színházak előadásai helyett konkrétan az Átrium kínálatát keresnék.

Azt gondolom ésszerű, hogy ha adunk támogatást, akkor az erről szóló szerződésben rögzítjük, hogy azt miéyen módon, feltételekkel vehetik igénybe a kerületünkben élők, illetve valamilyen visszajelzési rendszert is illik beépíteni, hogy kiderüljön jó helyre fektettük-e a kerületiek pénzét, azaz legalább annyi kiderüljön, hogy hány embernek sikerült szerény 10%-os jegyár kedvezménnyel megtekintenie egy előadást az Átriumban. A jegyző válasza alapján azonban az derül ki, hogy erre vonatkozóan semmilyen kikötés nincs a szerződében, illetve egymásnak ellentmondó információkat olvashatunk.

Tehát bár említi a lakcímkártyát a dokumentum, de utána egyértelmű választ kapunk, hogy a szerződés semmilyen formában nem tér ki arra, hogy kell-e és milyen módon igazolni bárkinek, hogy Ő Újbudai lakos.

Így viszont logikus, hogy kimutatás sem készülhet arról, hányan éltek a lehetőséggel, na már ha tudtak volna róla.

Mit lehet erre mondani ? Ez egy rendkívül laza, hiányos, az Újbudaik érdekeit és az Ő pénzükből befeketett 3,5 millió Ft felhasználásának ellenőrzését, visszajelzéseket nem biztosít. Ez a szerződés arra alkalmas, hogy az Átrium színház egy adott darabra felvegyen 3,5 milliót, de arra alkalmatlan, hogy ezért cserében maximálisan kihasználhassuk a cserébe adott elég szerény mértékű kedvezményt.

Nos nem az ilyen típusú szerződésre szokás azt mondani, hogy win-win 🙂

Egyetlen kérdés marad fentiek alapján? Jól van ez így ?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest