2020.10.22.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Két házi gyermekorvos is befejezi a tevékenységét idén Újbudán

2 min read

A 15-ös számú házi gyermekorvosi körzet (1116 Budapest, Albertfalva utca 3.) házi gyermekorvosa, dr. Szakolczai Ilona és Dr. Sinkó Gabriella – az Ambulanter Bt. képviselőjeként a 9-es számú házigyermekorvosi praxis (1118 Budapest, Gazdagréti tér 5.) tulajdonosa is befejezi a tevékenységét és megpróbálta, sajnos eddig sikertelenül értékesíteni a praxisát.

dr. Szakolczai Ilona 2020 november 30-ig, Dr. Sinkó Gabriella pedig december 23-ig látja még ek a faladatát. A feladatellátási szerződések a fentiek szerinti határnapokon megszűnnek, a két
praxistulajdonosnak pedig további 6 hónap áll rendelkezésre a praxis értékesítésére.

A két gyermekorvos részéről a praxiseladási kísérletek eddig sikertelennek bizonyultak, így az érintett körzetekben a feladatellátás megszervezéséről a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 4. pontja és 23. § (5) bekezdés 9. pontja, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 152. § b) pontja, továbbá a háziorvosi, házi gyermekorvosi és fogorvosi tevékenységről szóló 4/2000. (II. 25.) EüM rendelet 1. § b) pontja alapján az Önkormányzatnak kell gondoskodnia.
Az Önkormányzat egészségügyi szolgáltatója, a Szent Kristóf Szakrendelő Nonprofit Kft. (a továbbiakban: Szent Kristóf Szakrendelő) Közszolgáltatási szerződésében szakmai feladatként, Alapító Okiratában tevékenységi körként szerepel a járóbetegellátás, így a Szent Kristóf Szakrendelő rendelkezik az alapvető feltételekkel arra, hogy a betöltetlen házi gyermekorvosi körzetben az átmeneti ellátást biztosítsa.

A kerület háziorvosainak életkorára és az adott járványügyi helyzetre tekintettel a jövőben várható több háziorvosi körzetben a körzetet ellátó orvos nyugdíjba vonulása, a praxis eladása. Az egészségügyi alapellátás folyamatos biztosítása érdekében – a praxisok sikeres értékesítése és az újbudai praxisok vonzóvá tétele céljából – támogatási rendszer kidolgozásába kezd az Önkormányzat.

Azért pár éve még senki nem gondolta volna, hogy már Újbudán sem lesz kelendő egy praxis megszerzése. Reméljük az Önkormányzat által kidolgozandó támogatási rendszer orvosolhatja ezt a problémát a következő időszakokban.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest