2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az alpolgármester asszony online fogadóórája 2020 Október 28 16.00-17.00

6 min read

Online Fogadóóra 2020 Október 28 16.00-17.00

A soron következő online fogadóórát Bakai-Nagy Zita alpolgármester tartja.

Már most feltehetik kérdéseiket Messenger üzenetben, illetve a fogadóóra élő közvetítése idején kommentben.

A Lokálpatrióta 12 kérdést tett fel, amit lentebb olvashattok, itt a lehetőség, hogy Ti is feltegyétek a kérdéseiteket…

https://www.facebook.com/events/1134453770285067

 

A Lokálpatrióta kérdései az alpolgármester asszonyhoz az online fogadóórán…

1. az első kérdésem egy helyi lakos által az egyik gazdagréti facebook csoportban az általam kirakott, pontosabban megosztott Karácsonyi ajándék Újbuda 2020-as posztomra érkezett. Innen szó szerint ídézem:

“Karácsony főpolgármester úr a kampányában ígert 20 000 forint fűtéstámogatást a budapesti nyugdíjasoknak.Tavaly nem kaptuk meg, -idén talán…?vagy most sem?”

Ez ugyan fővárosi kérdés, de helyi lakostól, és talán van lehetőg arra, hogy a DK frakció illetve a DK-s főpolgármester helyettes asszonyon keresztül be tudja szerezni a választ.  Ha kapok erre választ, azt ott a kérdézőnél fogom szó szerint és saját komment nélkül megírni.

2. A Jövő ősszel megnyító Etele Pláza M1-M7 felől érkező látogatóit, a hírek szerint az Egér útra terelve fogják majd átvezetni. Igaz-e ez a hír ? HA igen nem tartanak-e attól, hogy az amúgy is nagyon bedugult egér út forgalmát ez az újabb, várhatóan jelentős terhelés még jobban el fogja lehetetleníteni. Kelenvölgy közlekedési helyzete az egér úton kialakult állapotok miatt, már most is eléggé tragikus, erről Bába SZilvi pontosabb infókat tud adni, de aki közlekedik az egér úton, az ezt kivülállóként is pontosan látja. A Plaza napi 50.000 látógatóval számol, ha ennek csak a 10-15%-a agglomerációból érkezik, akkor ez már több ezer gépjármű a jelenlegi leterheltségre. A plaza ürügyén, de attól függetlenül is van-e bármilyen közlekedés szabályozási terv, ami enyhítheti az egér út forgalmát, különösen a csúcsidőszakokban? 

3. A legutóbbi parkolással kapcsolatos szabadtéri utca fórumon, amiről a Lokálpatrióta is beszámolt, elhangzott, hogy őrmező fizető parkoló övezetté alakítása egy második fordulóban, de még a jelenlegi önkormányzati ciklusban fog megtörténni. Tervezik-e ezzel összhangban a jelenlegi P+R parkolók bővítését az adott körzetben ?

4. A már jelenleg is túlépített Újbuda területén tervezik-e újabb építési engedélyek kiadását lakóparkok és irodaházak tekintetében, ha igen, akkor Újbuda mely részein várható ez, illetve fordítva Újbuda mely részei azok, ahol biztosan nem adnak ki újabb építési engedélyeket a jelenlegi önkormányzati ciklus alatt ?

5. A járvány második hullámának már egy elég erős szakaszába értünk, milyen segítséget tud nyújtani az Önkormányzat az itt élőknek ? Nem csak pénzre, vagy maszk osztásra gondolok, hanem minden egyéb, főleg a veszélyeztetett csoportok segítése ? A kerületi rendőrség és polgárőrség részt vesz-e a rendeletek betartatásában, és ha igen milyen formában. Pl van e célzott ellenőrzés piacokon, Allee-ban és egyéb nagy forgalmú zárt közösségi területeken, illetve közösségi közlekedési eszközök megállóiban ?

6. Saját tapasztalataim is azt erősitik, hogy a közterületi szemetesek űrítése nem optimális, ezért nagyon megtömött tárolókat lehet látni kerület szerte, amelyekből természetesen már mellé is kerül a szemét, azt pedig az időjárás, vagy épp közösségi életben járatlan személyek aktív közreműködése szétszórja a környezetben. Milyen megoldásokat lát ebben a kérdésben az önkormányzat, van-e realitása  sűrűbb szemét elvitelnek ?

7. A kerületben időseket ellátó otthon tekintetében jelenleg mennyi az összes férőhelyek száma és erre mekkora a túljelentkezés. Van-e tervben ennek a hálózatnak a szélesítése önkormányzati, állami vagy egyházi üzemeltetében Újbudán ?

8. Sikerült-e javítani az egészségügyi ellátórendszerben a várakozás időtartamán, ha igen milyen mértékben, jelenleg átlagosan hány napot kell várni pl. CT, MR esetén illetve a köztudottan hosszabb várakozási időt igénylő szakellátásoknál. ?

9. Újbuda a főváros egyik kultúrális központja. Tervezik-e a jelenéeg meglévő négy Közösségi ház rekonstrukcióját, bővítését vagy akár újra építését, illetve a kerület ilyen szemponjából ellátatlan részein hasonló intézmény kialakítását. Van-e lehetőség (járvány helyzet után) ezeknek az intézményeknek a bevonásával is, de más helyszíneket is bevonva pl. egy központi szervezésű Filmklub hálózat kialakítására, ami ellensúlyként szerepelhetne a cinema city alapvetően premier filmes rendszerében. Lehetne Újbuda az art, művész mozi hálózat központja Budapesten akár filmklubok, akár Önkormányzat által működtetett rendszeren keresztül.  Milyen egyéb kultúrális fejlesztések várhatóak kerületi szinten ?

10. Van-e tervben a kerületi kamerarendszerek fejlesztése, bővítése, várható-e fokozottabb rendőri, polgárőri jelenlét a kerület frekventált helyein pl. Móricz Zsigmond tér, Fehérvári út és Petőfi híd budai oldala, Budafoki út Kosztolányi Dezső tér és Gellérthegy közötti része …  Van-e, lesz-e akár a Fővárossal közösen olyan akció terv, ami a kerületünket egyre erősebben érintő hajláktalanok által előidézett problémák megoldására nem csak elvekben, de konkrét intézkedésekben fog megvalósulni.

11. a következő 1-1,5 hónapban két gyermek háziorvos is befejezi a praxisát, amit eddig nem sikerült értékesíteniük. Nem csak a gyermek, de a fetnőtt háziorvosok átalgéletkorából adódóan egyre több iylen praxis feladás fog történni. Milyen konkrét lépéseket  tervez az önkományzat annak érdekében, hogy vonzóvá tegye a területen belül a praxisok átvételét, akár teljesen más területekről érkező orvosok idecsábításával ?

12. Milyen együttműködéseket terveznek helyi civil szervezetekkel, és helyi hírforrásokkal, média vállalkozásokkal online és nem online tekintetében is ? Van-e, lesz-e olyan munkatársa az önkormányzatnak, aki ebben a tekintetben összekötő tud lenne ezekkel a szervezetekkel, és minden információval ellátja azokat, illetve az onnan érkező kérdéseket, felvetéseklet közvetíti az illetékesnek. A média és a lakosság tekintetében milyen konkrét lépéseket terveznek a választáskor is hangsúlyozott minél szélesebb párbeszéd kialakítása érdekében ?

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest