2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Mától kérhető ingyen pénz villanybiciklire

2 min read

Eljött a nap, amikor be lehet adni a pályázatokat villanybicikli vásárláséhoz támogatásra, hivatalosabb nevén elektromos rásegítésű kerékpárokra.

Az első pályázási időszak november 23-tól 27-ig tart, ezt követően havonta lehet pályázni – 2021. október 29-ig – vagy a rendelkezésre álló keret kimerüléséig. A támogatás a jármű árának legfeljebb felére biztosítható, pedálszenzoros kerékpárok esetében maximum 90 ezer, nyomatékszenzoros kerékpároknál 150 ezer forintig. A pályázat során magánszemélyek juthatnak hozzá kedvezményesen elektromos rásegítésű kerékpárokhoz. Elsősorban a munkába járást szeretnék segíteni, ezért munkaviszonyt vagy jövedelmet igazoló dokumentum csatolása is szükséges lesz. 

Egy iylen bicikli mindenkinek hasznos lehet, de akik hegyvidéken élnek, azoknak különösen, ezért Újbudán a Gellérthegyen, Kelenvölgyben, Péter-hegyen, Gazdagréten élőknek óriási segítség lehet a közlekedésben. A járvány idején, amikor sokan kerülni szeretnék a tömegközlekedést is, akkor pedoig talán az egyetlen alternatíva ezeken a helyken azoknak, akik életkorukból, egészségi éllapotukból adódóan a normál biciklivel emelkedőn már nem nagyon tudnának közlekedni.

A Védegylet Újbuda egyik éppen beadás alatt álló pályázata már gondolt ezekre a járművekre is, hiszen a Gazdagréti téren töltő és tároló állomást is beterveztek, de a biciklin kívül más elektromos járművek mondhatni töltőközpontjává tennék a Gazdagréti teret. Csak dícsérni tudom a Védegyletet, hogy előrelátó módon már akkor gondol erre, amikor még csak elindult a körzetben az elektromos meghajtású közlekedési eszközök számának növekedése. Végre nem utólag akarunk majd valamit, hanem előre rákészülve az egyre nagyobb ütemben növekvő elektromos járgányok térnyerésére. 

Nem szabad elfelejteni, hogy az Unióban már több országban is tervezik, hogy akár 2030-tól végleg betiltják a benzines és dizel gépjárművek üzembe helyezését. Ideje tehát rákészülni egy új korszakra a közlekedésben.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest