2020.11.29.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Korrupció gyanús ügyek miatti feljelentések Újbudán…

9 min read

Ez a hét bővelkedik a korrupció gyanús ügyek feljelentésében, hiszen két önkormányzati képviselő, Novák Előd és Kreitler-Sas Máté is ezzel a lépéssel élt…

   

A Lokálpatrióta helyi független hírportál a korrupcióval szemben általánosságban igen, konkrét korrupciós vádak tekintetében azonban nem foglal állást, mindössze informál, az ítélkezést meghagyom a hatóságoknak. Az ártatlanság vélelmében is hiszek, ezért minden olyan információ esetén, amikor elhangzik például egy korrupciós vád, jöjjön az bárkitől vagy bármilyen oldalról, örömmel megadom a lehetőséget a reflektálásra, adott esetben vádak cáfolására a másik oldalon lévőnek. Ilyenkor az írásban megküldött cáfolatot teljes terjedelmében és véleményezés nélkül közzé teszem.

Novák Előd sajtótájékoztatójából:

A DK-s vezetésű Újbuda önkormányzatában „elburjánzott” korrupció miatt feljelentést tett a Mi Hazánk Mozgalom – jelentette be a párt alelnöke szombaton egy sajtótájékoztatón Budapesten.

A XI. kerület önkormányzata a DK-s alpolgármester utasítására, versenyeztetés nélkül az MSZP helyi elnökségi tagja által vezetett Ázsia Boltból vásárolt 13 millió forintért túlárazott tartós élelmiszert – közölte Novák Előd, aki a kerület önkormányzati képviselője is egyben. A megvásárolt élelmiszereket tartalmazó csomagokat ezt követően

5300 FORINTÉRT ÁRULTÁK AZ ÚJBUDAI POLGÁROKNAK,

szociális intézkedésként beállítva az akciót. A márciusban összeállított csomagokat a koronavírus-járvány első hulláma idején úgy hirdették a kerületi lapban, hogy annak megvásárlásával a helyiek elkerülhetik a bolti beszerzéssel járó fertőzésveszélyt. A 16-féle, rossz minőségű, egészségtelen termékből álló csomagok az önkormányzat nyakán maradtak;

A HÁROMEZER CSOMAGBÓL CSAK 43-AT TUDTAK ELADNI.

Novák Előd szerint a beszerzésre a DK alpolgármesterének, Bakai-Nagy Zitának a nyomására került sor, ő utasította az önkormányzat üzemeltető cégének vezetőjét, hogy versenyeztetés helyett kifejezetten az MSZP helyi elnökségi tagja, Baráz András által vezetett, nem is Újbudán működő Ázsia Boltból vásárolják a termékeket.

Novák Előd szerint a 13 millió forinton felül 381 ezer forintot fizetett az önkormányzat a szállításért, illetve a 9 ezer reklámzacskóért további 405 ezer forintot. Példaként említette, hogy a 6 ezer liter tejből 161 dobozt selejtezni kellett, a szintén 6 ezer kenyér darabjáért 480 forintot fizettek, a rizs kilójáért pedig 565 forintot. Szerinte a termékek bármilyen nagyáruházban olcsóbban beszerezhetőek lettek volna, a kenyér például 200 forintért, a rizs 350 forintért és a cukor is 300 forintért. Tehát piaci ár feletti áron vették az élelmiszereket kilónként – mondta a politikus.

 

Kreitler-Sas Máté feljelentése hűtlen kezelés miatt

Hűtlen kezelés miatt tett feljelentést Kreitler-Sas Máté önkormányzati képviselő azt követően, hogy Lázár János volt miniszter valódi korrupciós ügynek nevezte annak a teleknek az értékesítését, ahová három éve még lakópark-beruházást terveztek, Buda Gardens néven. (ÉMI-telek ügy)

Ismét a rendőrség elé került az egykori ÉMI-telek ügye, miután Kreitler-Sas Máté, az LMP újbudai önkormányzati képviselője hűtlen kezelés miatt feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen a korábban a Miniszterelnökség tulajdonában lévő Diószegi úti telek értékesítésével kapcsolatban.

A feljelentés előzménye, hogy a Válasz Online portál október 19-én közzétett egy Lázár Jánossal készült interjút, amelyben a Miniszterelnökséget vezető miniszteri tárca korábbi birtokosa azt mondta az ÉMI-telek értékesítéséről: „…mindegy, mit mond a rendőrség meg az ügyészség, az nyilvánvaló bűncselekmény volt. Egy ember, akit kineveztünk oda igazgatónak, visszaélt a közbizalommal, és meg is lopta az államot. Ezen nem tompított, hogy kirúgtam őket, és az sem, hogy az adásvétel megkötése után félmilliárd forinttal még megemeltük a vételárat. Utólag. Nagyon durva, valódi korrupciós ügy volt az”. (A rendőrség 2019. augusztus elején bűncselekmény hiányában, gyanúsítotti kihallgatás nélkül zárta le a nyomozást a volt ÉMI-telek ügyében. Az eljárás azután indult meg, hogy a Heti Válasz hetilap – a Válasz Online nyomtatott elődje – 2017-ben cikket írt a Buda Gardens néven futó beruházásról – a szerk.)

Kreitler-Sas Máté a feljelentés után az RTL Klub híradójában elmondta: az ÉMI-telek adásvételén 300 millió forint hasznot realizált egy cég úgy, hogy mi-után az ingatlant megvette a Miniszterelnökségtől, egy hét múlva továbbértékesítette. Az RTL információi szerint az ügyészség továbbította a feljelentést a rendőrségnek, azt még nem tudni, indult-e nyomozás. Lázár János kijelentése nyomán mások is a hatóságokhoz fordultak: Vadai Ágnes, a DK országggyűlési képviselője a Legfőbb Ügyészséghez, Csárdi Antal, az LMP országgyűlési képviselője pedig a belügyminiszterhez.

A fejlesztési terület (pirossal jelölve)

Mi történt 2017-ben Buda Gardens Ügyben ?

Egy-egy gigantikus lakópark-beruházásnál a fejlesztői akarat gyakran ütközik a helyi közösség érdekeivel. Budapest XI. kerületében most kezdenek elszabadulni az indulatok: a Feneketlen-tó kertvárosias környezetébe három óriástömböt „ültetnének” 350 lakással és 500 parkolóhelyes mélygarázzsal.

A majdnem teljes hosszában egyirányú Diószegi út az újbudai Karolina utat köti össze a Feneketlen-tóval. Ha minden úgy alakul, ahogy a Horizon Development Kft. nevű fejlesztőcég elképzelte, 2-3 éven belül 350 lakásnyi család költözik a Diószegi út 37. szám alá, vagyis a tó közvetlen közelébe (a Hotel Flamenco mellé). És plusz ötszáz gépkocsi szabadul rá a kvázi zöldövezeti utcácskákra. A három, a szállodával párhuzamos gigaépületet, s benne 36 ezer négyzetméternyi lakást jelent.

Annak idején ép ésszel nehezen lehetett elképzelni, hogy mindez „csont nélkül” áthatol a kerületen, hiszen a környék óvodái, iskolái és játszóterei már jelenleg is teltházzal működnek. (Ráadásul a Horizon-telek – a helyben szokásos beépítettséget figyelembe véve – legfeljebb száz lakást „bírna el”, ha az lenne a cél, hogy az új negyed valamennyire illeszkedjen a tájba.) Ami pedig igazán sokkoló, az a kétszintes, 500 férőhelyes mélygarázs terve – pontosabban a várható autós terhelés –, hiszen a tízpercnyi sétára lévő Allee óriás-bevásárlóközpont parkolókapacitása ennél csak két és félszer nagyobb.

Többen az itt élők közül akkor jelezték is, hogy ezzel a beruházással a Feneketlen-tó és vidéke megszűnik kertvárosnak lenni.

DE picit tovább lépve annál a kérdésnél, hogy jó vagy sem ezen a területen egy ekkora ingatlan beruházás, nézzük pontosan miért alakult ki a krorrupciós gyanú, ami miatt most Kreitler-Sas Máté rendőrségi feljelentést tett:

A fő kérdés: hogyan került egyáltalán a Horizon Development Kft-hez az a „kivett üzem, gazdasági épület, udvar” besorolású telek, melyet tavalyig nagyobb részben a Miniszterelnökség által felügyelt ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. birtokolt? A földhivatali adatok alapján egyértelmű: a területrészt nem közvetlenül az államtól vette a Horizon-csapat (pontosabban a Buda Gardens Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap), hanem egy Walnut Estate nevű részvénytársaságtól. Feltűnő viszont, hogy utóbbi csak néhány napig volt a telek meghatározó tulajdonosa; ahogy megszerezte az állami ÉMI-től, tovább is passzolta a kincset a Kovács Attila vezette Horiton Development KFT-nek.

A Horizon nem mellesleg egy nagyobb építőegység, a DVM Group tagja, akinek a referenciái elsődlegesen nem állami beruháűzások között keresendő. Viszont az is tény, hogy a cég az Eiffel Palace irodaház kapcsán kifejezetten jó kapcsolatba kerülta Magyar Nemzeti Bankkal, és Ők voltka a kivitelezői Andy Vajna Doprottya utcai gyémántboltjának, valamint Az Erzsébet -táborok renoválási munkálataiban is részt vesznek.

Ezek a tények, és hogy valóban korrupciós ügy-e ez a tagadhatatlanul érdekes és gyanús, igen csak gyors ingatlan tulajdonosi cserék, hogy valóban törvénytelen-e a az átlag polgár fejével tényleg nehezen magyarázható 300 milliós profit pár hónap alatt a semmiért, nos ez innentől a rendőrség, és ha úgy alakul a bíróság dolga.

És mi a kapcsolat a két feljelentés között ?

Alapvetően csak annyi, hogy mindkettő a héten történt és mindkettő korrupciós vádakat fogalmazott meg, ami a rendszerváltás óta valljuk be állandó téma, maximum olykor lebuknak vele, olykor meg nem.

Állampolgárként nem kérdés, hogy a korrupció minden formája elitélendő, és nem mellesleg bűncselekmény is, és jogosan elvárhatjuk, hogy minden ilyen típusú ügy kellő alaposággal legyen kivizsgálva, majd a törvény teljes szigorával legyen büntetve, ha bebizonyosodik, hogy a korrupció nem pusztán gyanú volt.

Ezt jogosan várhatja el minden magyar állampolgár, hiszen ezek a korrupciók jellemzően állami és/vagy önkormányzati területen történnek (mi is lehetne kedvezőbb terep a kenőpénzekhez, mint a nagy beruházások), így közpénzekből fizetik, ami tagadhatatlanul a miénk, a mi zsebünkből kerül oda, hiszen mi tartjuk el az államot és közvetve vagy közvetlenül az Önkormányzatokat is.

Sajnos az esetek egy igen jelentős részében azonban ott marad a “HA” szócska, azaz, ha bizonyítható a korrupció. Márpedig aki korrumpál no meg aki korrumpálódik se hülye, és igyekeznek ezt olyan formában csinálni, hogy nem vagy csak igen nehezen lehessen bizonyítani. A törvények sajnos még mindig hagynak kiskapukat, az igazságszolgáltatás pedig legyen akár rendőrségi, majd ügyészségi szakaszban, akár már bíróság előtt, hát Justitia tényleg sokszor bekötött szemmel jár, vagy egyes emberek rendesen bekötik a szemét, hogy még véletlenül se lásson semmit.

Igen Szeretünk Magyarország, de hogy nem ezért, az egészen biztos….

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest