2022.01.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Ausztria elkezdte a járványügyi korlátozások enyhítését. Vajon a magyar kormány is könnyítést tervez a mai bejelentés alkalmával ?

4 min read

Mától enyhítettek a koronavírus miatti korlátozásokon Ausztriában

Megszólalt az osztrák kancellár a koronavírus miatti korlátozások  enyhítéséről - Blikk

A november 17-e óta tartó, a koronavírus-járvány fékezését célzó korlátozások után hétfőn kinyitottak az üzletek, és megkezdődött a tanítás az iskolák alsó tagozatain Ausztriában. Sebastian Kurz kancellár és Michael Ludwig, Bécs polgármestere délelőtt közösen elment egy tesztre, és kereste fel a főváros egyik legnagyobb, a Práternél létesített tesztutcáját (Messe Wien), hogy ezzel is felhívják a figyelmet a tömeges tesztelés fontosságára, és minél nagyobb részvételre buzdítsa az országlakókat. Mindkettőjük tesztje negatív lett.

A múlt hét végi tartományi teszteléseken – írja az MTI – csak közel 30 százalék volt a részvétel. Kurz ezért hétfőn újra hangsúlyozta, minél többen jönnek el, és teszteltetik magukat, annál nagyobb az esélye, hogy elkerüljük az esetleges harmadik zárlatot, illetve enyhíthessünk a most még életben lévő korlátozásokon.

  • A hétfőn újra megnyitott kereskedelmi és szolgáltatóipari egységekben a maszkviselésen túlmenően új előírás, hogy 10 négyzetméterenként csak egy vevő tartózkodhat. A rendet fokozott rendőri jelenléttel kívánják biztosítani.
  • Az iskolákban az első 8 évfolyamon újra megkezdődött az oktatás, de a 10 éven felüli gyerekeknek kötelező a maszkviselés a tantermekben is.
  • Újra engedélyezett a szabadtéri egyéni sportolás, de a sípályák megnyitására karácsonyig még várni kell.
  • A 24 órás kijárási korlátozást éjszakaira enyhítették, hétfőtől már csak az este 8 órától reggel 6 óráig terjedő idősávra vonatkozik.
  • Kinyithattak a múzeumok és a könyvtárak is. Továbbra is zárva maradnak azonban a színházak, a mozik, az egyéb kulturális és sportlétesítmények, a szállodák, az éttermek, a lokálok és a bárok. Az éttermek csak elvitelre adhatnak ki ételt és italt, és idén a karácsonyi vásárok sem nyithatták meg kapuikat.
  • Ausztriában a napi új megbetegedések száma – a közel egy hónapig tartó teljes zárlatnak köszönhetően – tízezerről háromezer alá csökkent. Hétfőn 2263 új fertőzöttet jelentettek, és a halálos áldozatok száma 108 fővel emelkedett.
  • A koronavírus-járvány kezdete óta 303 063-an fertőződtek meg Ausztriában, és 3840-en haltak bele a vírus okozta betegség szövődményeibe.

 

És vajon hogyan reagál ezt követően a magyar kormány a ma délután-este várható bejelentés alkalmával ? Vajon mi is könnyítünk, vajon a karácsonyi ünnepek és a szilveszter felülírja az elvárható további óvintézkedéseket ?

Már több mint kétmillió tesztet végeztek el Magyarországon a koronavírus- járvány kezdete óta. Vasárnap meghaladta a negyedmilliót, így összesen már 254 148 olyan ember van nyilvántartva, aki a koronavírus -tesztelések során pozitív eredményt produkált – mondta az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elárulta, hogyan mehetnek a gyerekek úszni - Napi.hu

Müller Cecília rámutatott, hogy az operatív törzs folyamatosan elemzi a folyamatokat. Így tudnak a szükséges döntésekhez közelebb kerülni. A múlt héten és az operatív törzs hétfői ülésen is szakemberek segítettek az elemzésben, és az elemzések eredményeinek az előrevetítésében arra vonatkozóan, hogy a karácsonyi ünnepekkor lehetőség nyílik-e a korlátozások enyhítésére. Müller Cecília azt mondta, ezt ma Orbán Viktor fogja bejelenteni.

A közeljövőben már elérhetővé válik Magyarország számára a vakcina – hangsúlyozta az országos tisztifőorvos, ami a járvány elleni védekezésben egy új eszköz jelent. Segíthet a betegség továbbterjedésének a megfékezésében, mint mondta, már nem kell sokat rá várni.

A hétvégi adatok alapjén  3870 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 254 148 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.

Elhunyt 116 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 5984 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 74 283 fő, az aktív fertőzöttek száma 173 881. Az aktív fertőzöttek 19 százaléka, az elhunytak 22 százaléka, a gyógyultak 24 százaléka budapesti.

7932 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 674-en vannak lélegeztetőgépen.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest