2022.05.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

2021 a háború éve, a nem túl rózsaszin jövő itthon és külföldön….

13 min read

Az emberek már nagyon szeretnének túl lenni a 2020-as éven, részben a járvány, részben az ennek is köszönhető gazdasági válság miatt, és sokaknak, még ezeken kívül is vannak bőven érveik arra, hogy miért hagyná már maga mögött ezt az évet. Ez persze egyben reménykedés is, hogy 2021-ben már másként lesz, de vajon tényleg másként lesz ?

Mi vár ránk 2021-ben ?

Nos a járványtól még aligha, vagy jó esetben az év második felében fogunk szabadulni, ha szabadulunk egyáltalán, hiszen egyre újabb vírus törzsek tűnnek fel. A legnagyobb veszély az általunk megfertőzött állatokról történő visszafertőzés, hiszen az már akár egy teljesen másfajta vírus is lehet, amire nem biztos, hogy a jelenleg kidolgozott védőoltás hatásos lesz. 

Angliában épp egy új vírustörzs jelent meg, ami sokkal erőteljesebben fertőz az eddigieknél, arról pedig egyenlőre max. találgatni tudunk, hogy esetleg lehetnek-e ennek az új virustörzsnek negatívabb következményei a jelenleginél. Az elmúlt 24 órában már 10 ország esetében az Egyesült Királyságból érkező légi, valamint esetenként a közúti és vasúti forgalom tilalmában is megtestesült. Jó hír, hogy az Unióban ilyen gyorsan regálnak, rossz hír  mi nem vagyunk ebben a 10 országban, pedig Angliába és Angliából itthon is jelentős be és kiutazás zajlik. Vajon mi miben bízunk, miért várunk ki, vajon mi értelme van az új típusú vírustörzs megjelenését kockáztatni egy már amúgy is túlterhelt egészségügyi ellátó rendszer mellett ? Jó lenne megérteni ilyenkor az operatív törzset illetve a kormányt, de ismét csak kérdőjelekbe ütközünk. Meggyőződésem, hogy mi is lépni fogunk, de akkor meg miért várunk ?

A virológusok szerint a vírusok mutációja természetes folyamat, az eredeti vuhani variánshoz képest mostanra már egy még fertőzőképesebb variáns, a D614G vált dominánssá az egész bolygón. Emellett azért vannak egyéb tulajdonsággal bíró variánsok is. 

A VIROLÓGUSOK SZERINT A FUNKCIÓT IS ÉRINTŐ MUTÁCIÓK LÉTREJÖTTE EXTRÉM RITKA,

ugyanakkor minél több fertőzésre van lehetősége a vírusnak, minél különfélébb és változatosabb helyzetekbe kerül, ennek esélye is nő. A funkciót megváltoztató mutációk mindig a legnagyobb evolúciós igényt szolgálják, ez lehet többek között jobb terjedés, immunreakciók jobb csendesítése, antitestek kikerülése is. Így érthető, ha a vírusnak az enyhébb megbetegedés, hosszabb fertőzés és nagyobb ürítés az érdeke, ettől marad fenn hatékonyabban és jut messzebbre – magyarázták a tudósok. 

EZ NEM JELENTI, HOGY NEM JÖHET LÉTRE AKÁRMILYEN MUTÁCIÓ, AMELY AKÁR A KEZELÉSBEN, VAKCINAÜGYBEN, TERJEDÉSBEN FEJTÖRÉST OKOZHAT. EZÉRT NAGYON FONTOS FOLYAMATOSAN VIZSGÁLNI A VÍRUS GENETIKAI VÁLTOZÁSAIT

Az új virustörzstől függtelenüll is tombol a járvány Európában, és számos környező ország ismét szigorított a napokban, és sok helyen teljes a kijárási tilalom, illetve az élelemiszerboltokon, gyógyszertárakon kívül szinte minden boltnak zárva kell tartani, karácsony ide vagy oda, sőt a karácsonyi ünnepeken történő találkozásokat is erőteljesen limitálják létszámban. Igen kellemetlen és tovább rontja az idei év amúgy is elég szomorú képét, de vajon érdemes bevállalni és még rosszabb helyzetet kockáztatva az 1-2 nap lazítást. Mások országok szerint nem, MI….nos majd ma kiderül, de az utóbbi napokban nagyon az volt előkésztve a kommunikációban, hogy legalább szentestére könnyítenének. Nos ha így lesz, akkor az egy újabb kérdőjel.

2021 tehát a virussal, a járvánnyal szembeni háború éve lesz, és ha túl sokan veszik majd lazán a teendőket a közember, és akár az operatív törzs szintjén, akkor annak sokan megfizetik majd az árát.

De 2021 nem csak ebből a szempontból a háború éve sajnos. Már szinte biztosra vehető, hogy a brexit megállapodás nélkül fog zárulni és elindul majd egy kereskedelmi háború az Unió és Anglia között. Mindkét oldalon felelős dötéshozóknak nem volt elegendő több év az ügyek rendezésére, cserében nekünk elég lesz egy-két nap is, hogy érezzük a megállapodás nélküli Brexit hatásait. Az angolok már hadihajókat is felsororakoztattak a nyílt tengeren úgymond a halászaik és azok érdekeinek védelmében. Erőt demonstrálnak vajon, mert megoldásokat képtelenek voltak ? Vagy tényleg képesek lennének más országok hajóit megtámadni ? Ki érti ezt ? Úgy tűnik a politikusoknál világszerte nincs minden rendben a fejben.

DE 2021 nem csak emiatt a háború éve sajnos. Itthon is elkezdődőtt a napokban egy igazi háború a kormány és az ellenzék között az iparűzési adó lefelezése kapcsán.

Lázadnak az ellenzéki önkormányzatok, lekapcsolják a díszkivilágítást

December 23. éjszakájára több ellenzéki vezetésű magyarországi nagyvárosban lekapcsolják a díszkivilágítást, tiltakozásul az ellen, hogy az Orbán-kormány januártól a felére csökkenti a kis- és középvállalkozások, illetve az egyéni vállalkozók iparűzési adóját. 

A lekapcsolásról szóló felhívás a Szabad Városok Facebook-oldalán jelent meg, és azt állítja, hogy az  iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, a Fidesz hatalmi játszmájának az eszközéről van szó. a 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt pedig „Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon” fogják elosztani. 

Az iparűzési adó felezésével mintegy 800 milliárd forinttól esnek el a települések az ellenzék szerint. Az iparűzési adó az önkormányzatok egyik fő bevételi forrása. Éves szinten összesen 800 milliárd forintról van szó, amelyet az önkormányzatok a helyi tömegközlekedésre, a szemétszállításra, utak karbantartására, közvilágításra, zöldfelületek kezelésére,  szociális támogatásokra, illetve színházakat, kulturális és sporttevékenységek finanszírozására fordítanak.

A képen a következők lehetnek: , szöveg, amely így szól: „SZABAD VÁROSOK”A SZabad Városok Szövetsége közös nyilatkozatot jelnetetett meg tegnap:

Polgármesterek közös felhívása
Városaink kifosztása nem kormányzás!
A magyar miniszterelnök a bajba jutottak megsegítése helyett kivégzi a magyar önkormányzatokat. Az iparűzési adó megfelezésének semmi köze a gazdasági válság kezeléséhez, annak csakis a Fidesz hatalmi politikájához van köze.
Ebből a bevételből az önkormányzatok szerte az országban a mindenkinek járó közszolgáltatásokat biztosítják, a helyi tömegközlekedést, a szemétszállítást, utak karbantartását, közvilágítást, zöldfelületek kezelését, ebből fizetnek szociális támogatásokat, finanszíroznak színházakat, kulturális és sporttevékenységet. Ezen feladatok ellátása a miniszterelnök döntése miatt veszélybe került. A 25 ezer főnél nagyobb településeknek ígért egyedi kompenzációt Orbán Viktor kénye-kedve szerint, politikai alapon fogja osztani a kormány.
Azokat a magyar önkormányzatokat, amelyek meg akarják védeni a polgáraiknak nyújtott közszolgáltatásaikat és saját cselekvőképességüket, közös tiltakozásra hívunk. Közösen kell fellépnünk a sötét időket idéző, sötét szándékok miatt meghozott kormánydöntés ellen. A csatlakozó önkormányzatok tiltakozásuk jeléül, a közszolgáltatások védelmében december 23-án 19 órától egy estére lekapcsolják településeiken a díszkivilágításokat.
Ezzel fel kívánjuk hívni a településeinken élő polgárok figyelmét az önkormányzatok által biztosított közszolgáltatások fontosságára. Nyomatékosítani kívánjuk követelésünket, hogy a kormány vonja vissza az iparűzési adó megfelezéséről szóló, az önkormányzatok kivégzését jelentő döntését.
Karácsony Gergely főpolgármester
Botka László, Szeged polgármestere
Nemény András, Szombathely polgármestere
Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere
Csőzik László, Érd polgármestere
Péterffy Attila, Pécs polgármestere
Pintér Tamás, Dunaújváros polgármestere
Szűcsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere
Nyirati Klára, Baja polgármestere
Leidinger István, Pomáz polgármestere
Fülöp Zsolt, Szentendre polgármestere
Gémesi György, Gödöllő polgármestere
Szitka Péter, Kazincbarcika polgármestere
Hegedűs Péter, Balmazújváros polgármestere
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere
Tóth József, Polgár polgármestere
Máté Antal, Nyírbátor polgármestere
Fülöp György, Tiszaújváros polgármestere
Schwartz Béla, Ajka polgármestere
Lengyel Róbert, Siófok polgármestere
Balogh Csaba, Göd polgármestere
Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere
Hatvani Miklós, Isaszeg polgármestere
Vécsi István, Ricse polgármestere
V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere
Örsi Gergely, a II. kerület polgármestere
Kiss László, a III. kerület polgármestere
Déri Tibor, a IV. kerület polgármestere
Soproni Tamás, a VI. kerület polgármestere
Niedermüller Péter, a VII. kerület polgármestere
Pikó András, a VIII. kerület polgármestere
Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere
László Imre, a XI. kerület polgármestere
Tóth József, a XIII. kerület polgármestere
Horváth Csaba, a XIV. kerület polgármestere
Cserdiné Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
Szaniszló Sándor, a XVIII. kerület polgármestere
Gajda Péter, a XIX. kerület polgármestere
 

Közben megszületett a teljes ellenzéki összefogás is 2022-re…

Az ellenzéki pártelnökök idei utolsó ülésén megszületett a döntés: az ellenzék közös listán indul a 2022-es országgyűlési választáson, ezzel is kifejezve a nemzet egységét, amely egység egyszerre fogja elhozni a kormány- és a korszakváltást Magyarország számára – olvasható a Demokratikus Koalíció, a Jobbik, az LMP, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd közös közleményében.

Az ellenzéki pártelnökök a karácsony előtti döntésükkel kijelölték az összefogás kereteit:

Az ellenzéki szövetség közös miniszterelnök-jelöltet állít

Egy évet adnának maguknak az ellenzéki pártok arra, hogy megnevezzék a jelöltjeiket.

 • mind a 106 körzetben közös jelöltekkel,
 • közös miniszterelnök-jelölttel,
 • közös programmal
 • és immár közös listával

indulnak el a 2022-es országgyűlési választáson.

Ez azt jelenti, hogy

A PÁRTOK KÖZÜL UTOLJÁRA A JOBBIK IS RÁBÓLINTOTT A KÖZÖS LISTÁRA.

A többi kérdésben már a korábbi ellenzéki pártelnöki találkozókon megállapodás született.

A közös közlemény arról is tájékoztat, hogy az ellenzéki pártelnökök egyben elfogadták a közös listaállítás feltételeit tartalmazó Korszakváltás Garanciái című dokumentumot is, amelyben kinyilvánítják: szövetségük célja megteremteni a független, élhető és büszke Magyarországot.

A Korszakváltás Garanciái dokumentumban az is olvasható, hogy a közös választási lista azonban nem jelenti az ellenzéki pártok összeolvadását, mert pártjaik „világos értékrenddel és önálló identitással” rendelkeznek.

„Bár számos politikai kérdésben egymástól eltérő elképzeléseket vallunk, a korszakváltás kapujában félretesszük ezeket a különbségeket, és arra koncentrálunk, ami összeköt bennünket. Mindemellett fontos feladatnak tartjuk, hogy a közös lista esetén is biztosítsuk az együttműködő ellenzéki pártok saját identitásának megtartását, mert kizárólag így tudunk hitelesen képviselni minden, változást akaró választópolgárt. Az ellenzéki tábor egészének hiteles képviselete pedig a kormányváltás alapvető feltétele. Ennek megfelelően az önálló parlamenti frakciók megalakulása alapvető érdeke az együttműködő pártoknak”

– fogalmaznak.

Az ellenzéki pártok szerint a választási sikerhez önmagában nem elég egymás mellé rakni a pártlogókat.

A politika értékekről és értékek képviseletéről szól: valódi esélyünk csak az értékközösség megteremtésével, hiteles programmal és feddhetetlen jelöltekkel van. Ezért közös feladata minden pártnak, hogy tartalommal töltse meg az együttműködést: tisztába tegyük a múltat, meghaladjuk a NER korrupt és lelketlen hatalompolitizálását, létrehozzuk a változás programját, vállaljuk a valódi elszámoltatás feladatát

– teszik hozzá.

A dokumentum személyi garanciákat is meghatároz:

 • A közös listát állító pártok kizárólag olyan képviselőjelöltek indulását támogatják, akik átesnek az ellenzéki pártok által közösen megszervezett szigorú átvilágításon, aláírják a jelölti feddhetetlenségi nyilatkozatot és a közös kormányzás alapelveit leíró értéknyilatkozatot, írásban vállalják a közös kormányprogram végrehajtását, továbbá elfogadják azt az elvet, mely szerint megválasztásuk esetén a teljes magyar nemzet érdekében végzik képviselői feladatukat.
 • A közös listát állító pártok határozottan elutasítják olyan képviselőjelöltek támogatását, akik emberi méltóságot sértő kijelentéseik, Fidesszel való elvtelen összejátszásuk, korrupciós cselekményekben való bizonyított részvételük vagy egyéb törvénysértő tevékenységük miatt nem méltók a korszakváltást akaró választópolgárok bizalmára.

A tartalmi garanciák között szerepel, hogy a közös listát állító pártok vállalják, hogy

 • megtisztítják a közéletét a rendszerszintű korrupciótól;
 • véget vetnek az oligarchák gátlástalan vagyonszerzésének;
 • visszaállítják az ügyészség és a bíróságok függetlenségét;
 • csatlakoznak az Európai Ügyészséghez;
 • helyreállítják a sajtószabadságot, kiegyensúlyozott, minőségi közszolgáltatást teremtenek;
 • minden valós társadalmi támogatottságú politikai párt és a civil társadalom bevonásával új alkotmányt hoznak létre, amit népszavazással erősítenek meg;
 • új választási törvényt alkotnak, amely az arányosság és igazságosság elvein alapul;
 • a köztársasági elnök megválasztását közvetlenül a választópolgárok kezébe helyezik;
 • nyilvánosságra hozzák az ügynökaktákat;
 • a fenntarthatóság elvei szerint kormányoznak, szembenéznek az ökológiai és klímaválság jelentette kihívással;
 • összetartó, igazságos és biztonságos társadalmat építenek, ahol a jogaikban megerősített dolgozók tisztességgel megélnek a munkájukból, a nőknek a férfiakéval azonos fizetés és megbecsülés jár, az idősek méltányos nyugdíjat kapnak;
 • „a megosztás és gyűlöletkeltés helyett társadalmi békét teremtenek, és azon fáradoznak, hogy begyógyítsák a magyar társadalomban máig elevenen élő történelmi sebeket”.

2021 tehát hazánkban is a háború éve, elkezdődött a kormány és az ellenzék, most már nyílt háborúja, ami egyben már a 2022-es választási év előre hozott ütközetei, hogy aztán mindkét oldal reményei szerint 2022-ben már csak be kelljen masírozni a győzelembe.

Közben pedig mi emberek, választópolgárok, ki-ki saját oldalán, saját pártja vazallusaként majd megfizetjük a háború árát. 2020-at felejteni szeretnénk sok minden miatt, de attól tartok 2021 talán még rosszabb év lehet, mint az idei, mert már annyi fronton kell majd harcolni, hogy kérdés lesz-e ehhez elegendő muníciónk, energiánk, akaratunk és kedvünk.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest