2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Világszínvonalú nyilvános illemhely Gazdagréten

15 min read

Utcabútor jellegű, automatikus, önfertőtlenítő WC

A Nagyszebentéri park felújításának, fejlesztésének részeként egy működésében is világszinvonalú, magyar fejlesztésű, önfertőtlenítős rendszerű nyilvános illemhely került kihelyezésre, amit mozgássérültek is biztonsággal tudnak használni.

B&K Kft. több mint 20 éve foglalkozik köztéri WC-k tervezésével, gyártásával és forgalmazásával. Termékválasztékának bővítése és az illemhelyek formavilágának fejlesztése érdekében, a Moholy – Nagy Művészeti Egyetemmel együttműködve, Európai Uniós támogatással kifejlesztette nyilvános WC-i új generációját.

Az illemhely belül nem bontható, vandálbiztos szerkezet.

Íme egy rövid bemutató film az illemhely szolgáltatásairól, működéséről...

Legújabb nyilvános WC fejlesztéseink a használók és az üzemeltetők komfortja érdekében.

Kézmosó modul:

 • Új formatervezett, mozgáskorlátozottak számára kényelmesebben használható kézmosó modul, amely kompletten tartalmazza a higiénikus kézmosáshoz szükséges összes berendezést és a WC fűtéséhez szükséges hőlégbefúvót.

Okos WC, Nyilvános WC, kézmosó modul

WC-Guide nyilvános WC felügyeleti rendszer (opcionális)

 • WC-GUIDE távfelügyeleti szoftverrendszer lehetővé teszi a WC épület távoli elérését. Egyrészt információt szolgáltat az egyes fülkék állapotáról, működéséről másrészt a rendszer bérlése esetén az üzemeltető parancsok segítségével távolról befolyásolhatja a WC épület működését. A WC épületek számos speciális érzékelővel vannak felszerelve. Az ezek által küldött jeleket egy, a WC szervízterében elhelyezett elektronikus egység folyamatosan továbbítja a távoli szervernek. A szerver a kapott adatokat rendszerezi és tárolja. Ezek az adatok azután bármely internet kapcsolattal rendelkező eszközzel és böngészővel elérhetővé válnak, az arra jogosult, üzemeltetők számára. Az információk megjelenítéséhez csupán egy internetes böngészőre van szükség. A WC-Guide rendszer a WC épülettől érkező riasztásokról, fontos működési információkról azonnal SMS üzeneteket küld az arra kijelölt, üzemeltetési feladattal megbízott személynek vagy személyeknek. Amennyiben a WC-Guide rendszer használata elérhető az üzemeltető számára (bérlés), akkor  online módon megtekintheti a WC aktuális állapotát, a bekövetkezett eseményeket, ezen túl a megadott email címre/címekre minden a működéssel kapcsolatos lényeges információ elküldésre kerül, így onnan bármikor dátumra visszakereshető, hogy egy adott napon mi történt a WC működése során.

 Bankkártyás, érintésmentes fizetési lehetőség (opcionális)

 • alapkiépítésben, az illemhelyeink használata lehet ingyenes, lletve érmés fizetés, amikor is a fizetés történhet HUF és EUR-ban, akár vegyesen is. A beengedési díj az üzemeltető által bármikor modosítható a WC vezérlőjén keresztül, vagy távolról is.a WC-Guide távfelügyeleti rendszeren keresztül ha az használatban van. A WC használata bármikor ingyenessé tehető az üzemltető döntése alapján, a megfelelő kapcsoló átállításával.
 • chip-kártya olvasóval, NFC-s mobil  érintésmentes fizetési lehetőséggel, PIN billentyűzettel. 

Okos WC, Nyilvános WC, érintésmentes fizetés

 Hőmérsékletmérés 

 • mivel a WC megfelelő működéséhez vízre van szükség, ugyanakkor a téli időszakban fokozottan ügyelni kell a WC-ben uralkodó klimatikus viszonyokra, ezért kiemelkedően fontos a külső és belső hőmérsékleti adatok ismerete.
 • külső hőmérséklet mérése az illemhely hátsó falán, kívül elhelyezett megfelelően árnyékolt érzékelővel történik (opcionális)
 • vendégtéri hőmérséklet mérése (opcionális, csak a vendégtéri használati idő kijelzéssel együtt választható)
 • szervíztéri hőmérséklet mérése

Okos WC, Nyilvános WC, külső hőmérséklet mérése

 

Felhasznált villamos energia mérése kWh-ban (opcionális)

 • A WC villamosenergia fogyasztását alapvetően a kézszárító és téli időszakban a fűtés határozza meg. A fogyasztás mérése, a hőmérsékleti adatok folyamatos kommunikálása a WC-Guide rendszeren keresztül, segít észrevenni beállítási vagy a működési rendellenességet. A beállított, kívánt hőmérséklet értéktől lefelé történő eltérést, azaz a fagyásveszélyt külön kommunikálja a rendszer és egyben indítja a biztonsági fagyvédelmi kábeles fűtést.

Minimum folyékonyszappan szint jelzése (opcionális)

 • A kézmosáshoz szükséges folyékonyszappan amint a minimum szint alá csökkent, a rendszer jelzi, hogy pótolni kell a szappant. Csak figyelmeztető jelzés!

Minimum WC-papír mennyiség jelzése (opcionális)

 • WC-papír mennyisége a minimum mennyiség alá csökkent, a rendszer jelzi a pótlás szükségességét. Csak figyelmeztető jelzés!

WC szennyvíztartály telítettségi szint jelzése %-ban (opcionális)

 • Ennek a szolgáltatásnak csak akkor van jelentősége, amennyiben a szennyvíz tárolása zárt tárolóban történik. A WC Guide rendszer folyamatosan mutatja a szennyvíztartály telítettségi szintjét %-ban, egy paraméterként megadott telítettségi értéknél a rendszer üzenetet küld az üzemeltető felé.

WC használati idő jelzése a vendégtérben (opcionális)

 • A rendszer információt ad a használó számára a vendégtérben eltöltött időről. A paraméterként megadott értékről (általában 20 perc) indul a visszaszámlálás. Az engedélyezett idő letelte előtt 5 perccel sárga háttérszínre vált a kijelző, majd 1 perc hátralévő használati időnél piros háttérszínre vált. Ha letelt a beállított használati idő, a WC szabadra vált, jöhet a következő használó.

Okos WC, nyilvános WC használati idő kijelzése

Új LED-szalagos világítás a vendégtérben

 • Az egyenletesebb vendégtéri megvilágítás érdekében történt módosítás

LED-szalagos világítás a vendégtéri ajtónál és a toalett feliratnál

 • Az esti jobb láthatóság érdekében történt módosítás

Villámhárító kialakítás a telepítési hely függvényében (opcionális)

 • A telepítés helyétől függően kell alkalmazni. Minden esetben villámvédelmi szakembernek, a telepítés helyétől függően kell döntenie ezen opció szükségességéről, amelyet külön kell a megrendelőnek megrendelnie cégünknél!

Füstérzékelő a szervíztérben (opcionális)

 • A szemetesben keletkezett tűz esetén, a szemetes vízzel történő elárasztása már eddig is megoldott volt. Most még egy füstérzékelő is beépítésre került, ezzel bármely más okból érzékelt füstre is riaszt a rendszer, a megadott irányba üzenetet küld.

Világító toalett tábla az oldalfalakra (opcionális)

 • Alapesetben világító toalett tábla a vendégtéri ajtó felett van. Amennyiben a nyilvános WC elhelyezése olyan, hogy többirányú tájékoztatás szükséges, úgy megrendeléskor tisztázni kell , hogy a WC melyik oldalára / oldalaira kérnek ilyen világító feliratot.

 Babapelenkázó a nyilvános WC vendégterébe (opcionális)

 • A  vendégtér falára felszerelt lehajtható babapelenkázó

Okos WC, nyilvános WC, babapelenkázó

Egyedi dekorációs fotófóliák a nyilvános WC oldalfalaira (opcionális)

 • A nyilvános WC környezetbe illesztését elősegítő dekorációs célú fotófólia. A méretekből megfelelő felbontású fotók szükségesek!

Világító hirdetőtábla, falra rögzíthető posztertartó (opcionális)

 • a front oldal felől nézve a bal oldali és hátfali rögzítési lehetőséggel.

Nyilvános WC-k térfigyelő kamerarendszere

 • Kamerarendszer rozsdamentes acél tartókonzolokkal, adatrögzítő egységgel, monitorral komplettem. A kamerarendszer rögzíti a vendégtéri és szervíztéri ajtóknál történő mozgásokat. Amennyiben az üzemeltetőnek lehetősége van szélessávú internet kapcsolat kiépítésére, úgy az elkészült felvételek távolról is megtekinthetőek, vagy akár az élőképet is megtekinthetik. A kamerarendszer segíthet elkerülni a rongálásokat, illetéktelen használatokat. A kamerarendszer beépíthető minden cégünk által gyártott utcabútor jellegű köztéri illemhelyekbe, valamint a modulrendszereink felhasználásával épített WC-k esetében is, itt azonban műszaki egyeztetésre van szükség.

Okos WC, nyilvános WC kamera modulja

Okos WC fertőtlenítés ózonnal (opcionális)

A B&K Kft által gyártott utcabútor jellegű nyilvános WC-k vezérlését, programozott működését az általunk tervezett, gyártott vezérlő elektronika és szoftver irányítja. Ebből az alap feltevésből kiindulva válik lehetővé, hogy a nyilvános WC vendégterét és szervízterét egyaránt ózonnal fertőtleníthessük. A WC fertőtlenítését jellemzően éjszaka, de a telepítés helyétől függően, a használat minimális korlátozásával, a nap bármely szakaszában programozott módon el lehet indítani. Az ózonnal történő fertőtlenítés és a szellőztetés idejére a WC működése le van tiltva, ezt fertőtlenítési ciklust feltételezésünk szerint elegendő naponta egyszer, az üzemeltető által megadott legkisebb forgalmú időszakban elvégezni, de a fertőtlenítési ciklus naponta többször is indítható, ez az üzemeltető döntése.

Az ózon minden élő szervezetre káros hatással van, a kezelés alatt emberek, állatok nem tartózkodhatnak a kezelt helyiségben és a növényeket is ajánlott ideiglenesen eltávolítani! A fertőtlenítési ciklus ellenőrzött módon csak üres WC-ben indulhat!

Az illemhelyekhez opcionálisan rendelhető kiegészítőkkel kényelmesebbé és biztonságosabbá válthat az illemhelyek használata és üzemeltetése. A szükséges szerkezeti kialakítások miatt az opcionálisan választható kiegészítők csak a komplett fülkével együtt rendelhetők, az utólagos beépíthetőségre nincs lehetőség.

 

Az opcionális lehetőségek a Nagyszebentéren felállított nyilvános WC-ben...

A cikk megírását megelőzően megpróbáltam bejutni az illemhelyre, na nem abból a célból, csak hogy megnézzem mi került bele az opcionális lehetőségekből a gazdagréti egységbe, de sajnos egyenlőre az alábbi feliratot találtam az illemhely külső felületén.

Azt kizártnak tartom, hogy ilyen rövid idő alatt meghibásodott volna a szerkezet, így gyanítom a telepítést követően még nem történt meg az üzembehelyezés. Azt gondolom az itt élőknek jogunkban áll pontos információt kapni erről is, így a cikk írása előtt közvetlenül írtam a területileg illetékes önkormányzati képviselőnek, Bedő Dávidnak, amiben többek közt tájékoztatást kértem, hogy mi az oka az üzemen kívül táblának, iletve mikortól számíthatunk az illemhely rendeltetésszerű üzembehelyezésére. Megkérdeztem továbbá, hogy mennyi lesz a használati díj mert erre utaló feliratot még nem látok ezen az utcabútor jellegű szerkezeten. 

Amint megérkezik a válasz kiegészítem itt majd a cikket.

Fenti képekből egyértelműen kiderül, hogy az illemhely akadálymentesített, 12 év alatti gyermeknél bent kell tartózkodni egy nagykorú személynek is, és hogy 20 perc a maximális használati idő, utána automatikusan kinyílik az ajtó. (Azért remélem a belső digitális kijelző a felhasznált időről, mint opció bekerült a szerkezetbe)

Az esetleges ajtó nyitási probléma pedig három féle módon is feloldható, így azt gondolom a bentragadás szempontjából is kifejezetten biztonságos a rendszer.

Okos WC - Smart Toilet

Okos WC (smart toilet) akadálymentes kivitelben

Utcabútor jellegű, automatikus működésű, mozgáskorlátozottak által is használható nyilvános WC, AUTOMATIC felszereltséggel. Rozsdamentes acél szerkezet, kőzetgyapot szigeteléssel, szendvicsszerkezetű lemezburkolattal, üvegszál erősítésű poliészter tetővel. A fülke a vandálbiztos, rozsdamentes acél berendezéseket tartalmazó vendégtérre, és a vezérlést, valamint a működéshez szükséges szerelvényeket tartalmazó szerviztérre tagolódik. A fülkék négyszögletes alaprajzzal készülnek. A külső burkolat és a tető színe két alapértelmezett színből választható: zöld (RAL6028) és csont (RAL1015). Lehetőség van továbbá színben harmonizáló dekorfólia elhelyezésére is, mely amellett, hogy a WC megjelenését teszi izgalmasabbá, védi is a felületet a sérülésektől.

Az illemhely használatához a frontoldalon lévő beengedő modulon található intelligens érmevizsgálón keresztül tudjuk az üzemeltető által beállított, és az előlapon található kijelzőn megjelenített használati díjat kiegyenlíteni. A rendszer 16 féle érmét képes elfogadni a beállított pénznemeknek megfelelően, akár vegyesen is. A meghatározott összeg bedobását követően az automata tolóajtó nyitását követően léphetünk a vandálbiztos, rozsdamentes berendezéseket tartalmazó vendégtérbe. Lehetőség van a fizetés megszakítására is, ekkor az előlapon található nyomógomb segítségével a bedobott érméket visszaadja a rendszer. Ingyenes használat beállítása esetén ugyanez a nyomógomb használható az ajtó nyitására, azaz a beengedésre. A vendégtér kialakításánál fontos szempont volt, hogy mozgáskorlátozottak számára is kényelmesen használható legyen. Ennek megfelelően a WC-csésze és a kézmosó modul is könnyen megközelíthető kerekesszékkel. A WC öblítés és a kézmosó indítása is kézközelítéssel történik.
Használatot követően nyomógombbal nyitható az automata tolóajtó. A jelenlétérzékelésnek köszönhetően a rendszer érzékeli a beállított maximális használati időt (általában 20 perc) túllépő használatot, az illetéktelen jelenlétet, valamint a rosszullétet. A használók biztonsága érdekében minden WC vendégterében van segélykérő nyomógomb, és mechanikus vésznyitó is.

A vendégtérben az alábbi berendezéseket találjuk:

 • Rozsdamentes, mosó egységgel ellátott WC-modul
 • Rozsdamentes kézmosó-modul
 • Rozsdamentes fix- és felhajtható kapaszkodók
 • Rozsdamentes WC-papír adagoló
 • Hulladékgyűjtő nyílás (a szervitér felől üríthető)
 • LED-es, mennyezetbe épített világítás
 • Mozgásérzékelő
 • Rozsdamentes, elektropolírozott tükör

Nyilvános WC öntisztító rendszerrel

Az illemhely WC-mosó modullal, valamint padlómosó rendszerrel rendelkezik. Ennek köszönhetõen használat után megtörténik a WC-csésze és a vendégtér padlójának mosása. A mosási ciklus alatt az illemhely nem használható és nem tartózkodhat a vendégtérben senki.. 
A szerviztérben található minden olyan berendezés, mely a nyilvános WC működéséhez szükséges. A szerviztérben van lehetőség a működést befolyásoló paraméterek (pl.: használat díja, árfolyam, nyitvatartási idő, értesítési telefonszámok), valamint a különböző üzemmódok (normál, ingyenhasználat, szerviz, zárva) állítására is. Itt szabályozható továbbá a padló-, tető-, és küszöbfűtés, a hőlégfúvó, valamint a kábelfűtő rendszer is. Az öntisztító rendszer is rendelkezik a működését befolyásoló paraméterrel, amelyet az üzemeltető határoz meg, az üzemeltető döntése alapján beállítható az öntisztítás gyakorisága, azaz a mosási intervallum, hogy minden használat után lefusson e az öntsztító folyamat, vagy a beállítástól függően a beállított használati számot követően. Ahogy minden eddigi működést befolyásoló paraméter beállítható a vezérlő pamelen, illetve a WC-Guide távfelügyeleti rendszer használata esetén távolról is a távfelügyeleti rendszer támogatásával. 

Hol található még Budapesten ilyen típusú Smart Toilet ?

Újbudán a gazdagréti egységgel együtt összesen 3 helyen van ilyen okos WC ! 

Azt gondolom becsüljük meg Mi, itt élők, hogy Gazdagrét az egyik helyszín…

 • Budapest I. Tabán – Kereszt utca-Krisztina körút kereszteződése
 • Budapest I. Tabán – Kereszt utca-Naphegy utca kereszteződése
 • Budapest II. Vérhalom tér
 • Budapest II. Bánffy György emlékpark
 • Budapest II. Mechwart liget
 • Budapest III. Óbudai (Hajógyári) sziget
 • Budapest IX. Markusovszky tér
 • Budapest V. Honvéd tér
 • Budapest VII. Bethlen Gábor tér
 • Budapest VIII. Rákóczi út (Uránia)
 • Budapest XI. Egyetemisták parkja
 • Budapest XI. Függetlenségi park
 • Budapest XI. Kaptató sétány
 • Budapest XIII. Margitsziget (Casino)
 • Budapest XIV. Bosnyák tér
 • Budapest XXI. Tejút park

Országosan is nagyon kevés helyen találkozunk még ilyen modern illemhellyel:

 • Felsőörs, Fő út 54.
 • Hatvan, Kossuth tér
 • Hévíz, Római kori romkert, (Attila utca)
 • Jászberény, Szentháromság tér
 • Kazincbarcika, Fő tér
 • Komárom, Jókai liget
 • Monor, Kossuth Lajos utca 88. (Könyvtár)
 • Monor, Szent Orbán tér
 • Monor, Tavaspark (Kistói út)
 • Nyíregyháza, Benczúr tér
 • Ózd, Vasvár út 54.
 • Szeged, Aradi vértanúk tere
 • Szolnok, Boldog Sándor István körút-Baross utca kereszteződése
 • Tatabánya
 • Tatabánya, Május 1. park
 • Tiszaújváros, Ifjúsági park
 • Tokaj, Kis Albert tér
 • Tokaj, Kossuth tér
 • Békés, Erzsébet liget
 •  

Legyen ez végre mindenkinek öröm, hiszen mindenki kerülhet szorult helyzetbe...

Kedves Gazdagréten és környékén élők, és különösen a Nagyszeben tér környezetében lakók, illetve a senior parkot és mellette a játszóteret rendszeresen használók !

Mutassuk meg most és itt, hogy milyen közösség vagyunk, és végre tudjunk együtt, közösen örülni egy fejlesztésnek, ami mindannyiunk érdekében jött létre. Aki gyermekével vagy akár önmaga került szorult helyzetbe, és nem a bokrot tekinti kívánatos megoldásnak, az tudja, hogy iylen típusú modern, önfertőtlenítő rendszerű nyilvános illemhelyekre nagyon nagy szüksége van egy lakótelepnek. 

Hadd legyek egy kicsit pozitívan előre látó, és ebből adódóan talán picit telhetetlen, így remélem, hogy hamarosan sikerül majd egy ilyen Okos WC-t telepíteni a Gazdagréti tér remélt átalakítása során ott is, illetve a dzsungel játszótér magasságában. 3 ilyen “utcabútor” kiegészítve az Eleven center első emeleti nyilvános wc-vel, azt gondolom képes teljes mértékben lefedni Gazdagrét közterületeit.

Sok ehhez hasonló fejlesztést, újdonságokat, mindenki számára fontos, hasznos dolgokat, külöünösen az élhető városrész sikerében segítő “zöld fejlesztéseket” kívánok a Lokálpatrióta nevében 2021-ben is minden itt élő és dolgozó embernek…

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest