2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Éjjel megjelent kormányrendeletekkel teljesen átalakították az egészségügyi ellátást

4 min read

Több mint fél tucat kormányrendelet jelent megaz éjjel a Magyar Közlönyben, ami teljesen átrajzolja a az egészségügyi ellátórendszer térképét. 

Egészségügy digitalizációja: Microsoft vagy Apple model? | Digitálisan.hu

Az egyik kormányrendelet értelmében a fővárosban és Pest megyében három centrum alá sorolódik több, korábban önálló kórház.

  • Első centrum: A Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézethez a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet, a Toldy Ferenc Kórház és Rendelőintézet (Cegléd) és a Nagykőrösi Rehabilitációs Szakkórház és Rendelőintézet (Nagykőrös) tartozik majd.
  • Második centrum: az Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő lesz. Ide csak két intézményt soroltak. Az egyik a Szent Margit Kórház, amely egy korábbi kórházösszevonás alkalmával már volt a Szent János egyik telephelye – emlékeztet a lap. A másik idesorolt intézmény a visegrádi rehabilitációs intézet.
  • Harmadik centrumkórház: a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház.

A Honvédkórház ugyan nem került bele a centrumkórházakról szóló kormányrendelettel szabályozottak körébe, de több fővárosi nagy intézményirányítást is rájuk bíztak, így a jövőben a Honvédkórház szatellit intézménye lesz az eddigiekben a Péterfy Sándor utcai Kórházhoz tartozó Országos Baleseti Intézet, a váci kórház, a fővárosi Károlyi Sándor és az Uzsoki utcai, valamint a kistarcsai kórház.

A Honvédkórház vezetőjét továbbra is a honvédelmi miniszter nevezi ki, de az idesorolt kórházak irányítását részben megosztott jogosítványokkal biztosítják, másrészt a szakmai felügyeletet kizárólag az országos kórházi főigazgató hatáskörébe utalták. 

A korábbi tucatnyi országos intézetek számát összevonásokkal a felére redukálta egy másik kormányrendelet: a jövőben az országos gyógyintézeti címre a Haller utcai kardiológiai intézet, a Heim Pál gyermekgyógyászati intézet-, a Korányi-, valamint az onkológia intézet, illetve az összevonások nyomán létrejött Országos Mozgásszervi, és Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet lesz jogosult.

Az országos intézetek is kaptak szatellit kórházakat, így a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet irányítása alá került a balatonfüredi Állami Szívkórház. Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet fennhatósága alá tartozik a Törökbálinti Tüdőgyógyintézet, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet. Az Országos Mozgásszervi Intézet irányíthatja a Parádfürdői Állami Kórházat. Az Országos Onkológiai Intézet pedig a Mátrai Gyógyintézetet. Az országos gyógyintézet és az országos társgyógyintézet vezetőjét – az országos kórház-főigazgató javaslatára – az egészségügyért felelős miniszter nevezi ki és menti fel, de minden további jogosítvány az országos kórházi főigazgatóé.

Míg az Országos Mozgásszervi Intézet az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet összevonásával jött létre, addig az országos idegsebészet a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet és az Országos Klinikai Idegtudományi Intézet összeolvadásával jött létre. 

Az új struktúrához igazították a finanszírozási szabályokat is, így január elsejétől az egészségügyi intézmények saját hatáskörben 5 millió forintig vállalhatnak kötelezettséget. Az ennél nagyobb összegű megrendelések az Országos Kórház Főigazgatóság hatáskörébe kerül.

Új szabályok születtek a várólistás ellátások kezeléséről, finanszírozásáról is.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest