2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Életbe léptek a Brexit rendelkezések, mire kell számítani innentől az Angliába utazóknak turistaként, illetve tartós kint tartózkodás esetén…

5 min read

A Brexittel kapcsolatos legfontosabb tudnivalók magyar állampolgárok számára

Amit a BREXIT-ről tudni érdemes vámszempontból • Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara

1. Az Európai Unióból való brit kilépés, azaz a Brexit 2020. január 31-én megtörtént, ami érinti az Egyesült Királyságban élő európai uniós polgárok, köztük a magyar állampolgárok helyzetét is.

2. 2021. január 1-től megszűnik az uniós polgárok szabad mozgása. A már az Egyesült Királyságban élő, vagy 2020. végéig még beérkező magyar állampolgároknak 2021. június 30-ig regisztrálniuk kell magukat  az „EU Settlement Scheme”-ben (EUSS), ha tartósan maradni szándékoznak és meg akarják őrizni jogaikat. Kérjük tekintsék át a regisztráció részleteiről szóló tájékoztató részt is a honlapon és kísérjék figyelemmel az erre vonatkozó információkat.

Bár alapesetben nem a kérelmezőknek kell bizonyítaniuk a tartózkodási joguk meglétét, a brit állami adatbázisokban esetleg fellépő hiányosságok miatt javasoljuk, hogy aki a Brexit után is az Egyesült Királyságban kíván maradni, elővigyázatosságból gyűjtse a (folyamatos) tartózkodását, munkahelyét, biztosítását stb. (bármilyen módon, de hitelesen) igazoló dokumentumokat, saját maga és családtagjai vonatkozásában is.

2. A brit kormány vízumrendszert vezet be az Egyesült Királyságba 2021. január 1. után érkező európai uniós, köztük magyar állampolgárok számára, kivéve a legfeljebb hat hónapos vízummentes beutazást (pl. turizmus).

A magyar állampolgároknak tehát a munkavállaláshoz és tanulmányok végzéséhez is vízumot kell kérvényezniük a brit hatóságoknál. A szükséges tudnivalókkal kapcsolatban kérjük, keressék fel a brit kormány angol és magyar nyelvű vízumtájékoztatóit.

3. 2021. október 1-től kivezetik a személyi igazolványokat mint beutazáshoz használható okmányokat, a magyar állampolgárok kizárólag útlevéllel igazolhatják magukat. Kivételt képeznek az EUSS-ben letelepedett vagy előzetesen letelepedett státusszal rendelkezők, akik esetében a belépést 2025. december 31-ig személyivel is lehetővé teszik.

Fokozottan javasoljuk, hogy mindenki rendelkezzen érvényes útlevéllel és személyi igazolvánnyal is!

4. Kérjük a magyar állampolgárokat, hogy ne a különféle, adott esetben túlzó sajtóhírek alapján tájékozódjanak. Elsősorban a brit kormány tekinthető hivatalos információforrásnak, ezért javasoljuk a brit kormányzati honlapon (www.gov.uk) közzétett és rendszeresen frissített tájékoztatók nyomon követését. Amennyiben bármilyen különbséget tapasztalnának a magyar kormány/nagykövetség, a sajtóhírek és a brit kormány tájékoztatói között, akkor a brit kormány tájékoztatóit tekintsék irányadónak.

A 2020 végéig beérkező magyar állampolgárokra vonatkozó „EU Settlement Scheme” (EUSS) rendszert, valamint a 2021. január 1-től életbe lépő vízumrendszert is a brit belügyi tárca, Home Office működteti, így azokkal kapcsolatban a brit hatóságok tudnak felvilágosítást adni az esetlegesen felmerült problémákról. Bármilyen, az eddigiekhez képest a kilépést követően felmerült megkülönböztetést ugyanakkor jelezhetnek a konzulátus, illetve a nagykövetség munkatársainak is, mivel ennek alapján tudunk szükség esetén a brit kormányzat felé visszajelezni.

Különösen az alábbi információs anyagok részletes áttanulmányozását ajánljuk:

https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens.hu (vízumrendszer);
www.brexit.kormany.hu (a magyar kormány tájékoztatója)

 

https://www.gov.uk/guidance/the-uks-points-based-immigration-system-information-for-eu-citizens (vízumrendszer);

Üzleti szereplők felkészülése a Brexitre:

A brit kormány  korábban több eseményt is szervezett az üzleti szereplők felkészülésének támogatására a mára elvetett megállapodás nélküli, „no deal” Brexit kapcsán (áruforgalom, adatforgalom, uniós munkavállalók felvétele), amelyek az alábbi honlapokon visszanézhetőek (azonban 2020 végéig, az átmeneti időszak lejártáig, üzleti szempontból sem változnak az eddigi előírások):

5. A Brexittel kapcsolatos fontosabb, hivatalosan is megerősített információkat a nagykövetség honlapján is közzétesszük, és azokat szükség szerint folyamatosan frissítjük.

6. További kérdés esetén tekintsék meg a Gyakran Ismételt Kérdéseket, emellett természetesen készséggel állunk a magyar állampolgárok rendelkezésére, a brit tervekről azonban a magyar nagykövetség illetve konzulátus dolgozói is csak a brit féltől kapott tájékoztatás alapján tudnak információkat adni. Az üzleti szereplőkre vonatkozó kérdés esetén írhatnak nekünk a trade.london@mfa.gov.hu címen. A diákokra vonatkozó kérdésekkel pedig fordulhatnak a study.lon@mfa.gov.hu címen hozzánk.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest