2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Holnaptól nincs többet potyautas a Tb “vasúton” …

5 min read

Vége a türelmi időnek, a potyautastörvény szigora most éri utol azokat, akik legalább hathavi egészségügyi szolgáltatási járulékkal tartoznak a NAV-nak.

 
Nincs tb-tartozásuk, mégis behajthatja a NAV

Február 12-től érvénytelenek lesznek azoknak a tajszámai, akik hathavi vagy annál is több egészségügyi szolgáltatási járuléktartozást halmoztak fel. Mindez az jelenti, hogy aki nem rendelkezik érvényes tajkártyával, ő ugyan továbbra is jogosult az állami egészségügyi ellátásra, megkapja a szükséges kezelést, kezeléseket, majd utána számlát is az adott beavatkozásról. Listaáron.

A Pénzügyminisztérium jelenleg több mint 70 ezerre teszi azoknak a magyaroknak a számát, akik most kihullanak a rendszerből, azaz a jogosultak és a biztosítottak köréből, mert tartoznak azzal a bizonyos hathavi összeggel. (AZ egyik kormányinfón elhangzottak alapján ennek a számnak nagyjából fele abból adódik, hogy már nem itthon él tartósan az illető, és az egészségügyi szolgáltatásokat sem itt veszi igénybe, ezért értelemszerűáen nem fizette itthon a járulékot, de ki sem jelentkezett a rendszerből, ergo a tartozása behajtható akkor is, ha ténylegesen nem veszi igénybe a szolgáltatást)

(A tavalyi havi 7710, valamint napi 257 forint után az év elejétől már havonta 8 ezer forintot kell fizetniük az érintetteknek, ami napi bontásban 270 forintra módosult.)

Friss információ, hogy a koronavírus elleni oltás ingyenes, a vakcinát az is megkapja, akinek nagyobb járuléktartozás miatt pénteken vagy később érvénytelenítik a tajszámát – közölte a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Nemzettel.

Érvényes vs. érvénytelen tajkártya

2020. július 1-jén lépett életbe a 2019 decemberében megszavazott, legtöbbször potyautastörvénynek nevezett új szabályozás, amely kizárja a térítésmentes állami egészségügyből mindazokat, akik hat hónapig nem fizetik a társadalombiztosítási járulékot.

A KORMÁNY VÉGÜL NEM VÁLTOTTA BE AZ ÍGÉRETÉT, MISZERINT EZALÓL KIVÉTELT KÉPEZNEK MAJD A SÜRGŐSSÉGI, ÉLETMENTŐ ELLÁTÁSOK.

Tavaly augusztus végén váratlanul megjelent egy Emberi Erőforrások Minisztériuma által jegyzett rendelet, amely kimondta: akinek a tartozás miatt érvénytelenítik a tajszámát, mégis fizetnie kell a sürgősségi ellátásokért. Ezek után szakmai és lakossági oldalról is viszonylag sűrűn megfogalmazódó kritika, hogy az

ÚJ TÖRVÉNY A LEGKISZOLGÁLTATOTTABBAK, PÉLDÁUL AZ ÖNHIBÁJUKON KÍVÜL NEM DOLGOZÓKAT HOZZA CSAK MÉG MÉLTATLANABB HELYZETBE.

A kritikák élét tompítja: van többnyire 45 napos türelmi idő a rendszerben, mikortól egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni. Ha például valaki dolgozott, ám megszűnt a munkaviszonya, és még nem talált újat, akkor újabb 45 napig még jogosult az egészségügyi szolgáltatásra. Feltéve, hogy a megszűnés előtt megszakítás nélkül legalább 45 napig be volt jelentve.

A fizetési kötelezettség értelemszerűen megszűnik, ha biztosítási jogviszonyunk lesz, vagy más jogcímen jogosultságot szerzünk az egészségügyi szolgáltatásra. Az egészségügyi szolgáltatási járulékot helyettünk megfizetheti más személy vagy szerv is, ehhez viszont minden esetben szükség van a NAV jóváhagyására. Ezt az átvállalást az ún. T1011U jelű adatlap adatlapon kell bejelenteni.

A tajszám legkorábban a tartozás megfizetése utáni naptól lesz újra érvényes. Akinek például vagyoni vagy szociális helyzetéből eredően járulékfizetési problémája van, nem tudja befizetni határidőre az egészségügyi szolgáltatási járulékot, kérhet részletfizetést, halasztást vagy mérséklést a NAV-tól, azonban csak akkor, ha ennek fennállnak a törvényi feltételei.

Ha lejár a diákigazolvány, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni…

Annak a diáknak, akinek a diákigazolványa október végén lejárt és nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el, és orvosi ellátásra más jogcímen sem jogosult, december 16-ától egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) hétfőn.

A NAV az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, a tanulói, hallgatói jogviszony megszűnése után még október 31-éig érvényes azoknak a diákigazolványuk, akik idén nyár elején fejezték be tanulmányaikat.

„Ha a volt diák nem tanul tovább, illetve nem helyezkedett el – és más jogcímen sem jogosult az egészségügyi szolgáltatásra –, akkor december 16-ától (a diákigazolvány lejártát követő 46. naptól) egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie. Ez idén havonta 7710 forint, naponta 257 forint” – írta a NAV.

QP | Quality Placement

 

Hozzátették: a járulékfizetést a tanulónak, hallgatónak – a korábbi gyakorlattal ellentétben – nem kell bejelentenie, azt a NAV automatikusan előírja a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatszolgáltatása alapján.

Az egészségügyi szolgáltatási járulékot a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig átutalással vagy csekken lehet befizetni a NAV – egészségügyi szolgáltatási járulék beszedésére szolgáló – számlájára, a közlemény rovatban az adóazonosító jelet kell feltüntetni.

A NAV tudatta azt is: lehetőség van arra is, hogy az egészségügyi szolgáltatási járulékot a volt diák helyett – hozzájárulásával és a NAV jóváhagyásával – más személy vagy szervezet fizesse meg.

A fizetési lehetőségekről és az igénybe vehető fizetési könnyítésekről további információ található a NAV honlapján.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest