2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Bezárt a bazár, innentől aki Angilában szeretne dolgozni, annak fel kell kötnie a gatyáját…

4 min read

Az idei év első napjától  az EU-országokból és az unión kívülről újonnan érkezőkre a brit kormány egységes bevándorlási szabályozást léptetett életbe, amely – főleg a jelentkezők szakképzettsége és angol nyelvtudása alapján – pontozásos kritériumrendszer alapján bírálja el a letelepedési kérelmeket.

Az előírások között szerepel, hogy 

A KÜLFÖLDI MUNKAVÁLLALÓKNAK MÁR KÉRELMÜK BENYÚJTÁSA IDEJÉN ÉRVÉNYES ÁLLÁSAJÁNLATUK LEGYEN OLYAN MUNKÁLTATÓTÓL,

amelynek állásajánlat-tételi jogosultságát a brit kormány elismeri.

Külföldi munkavállalók olyan állásokra jelentkezhetnek, amelyek betöltéséhez megvan a minimálisan megkövetelt vagy ezt meghaladó szakképesítésük, és csak olyan kérelmező brit munkavállalási engedélye hagyható jóvá, aki a hivatalos meghatározás szerint elfogadható szinten beszél angolul.

Nos nagyon kell értenie ahhoz, amit csinál valaki, hogy itthonról tudjon megpályázni és megnyerni egy brit állást…. Tehát a segédmunka, kisegítő munka, érettségivel valamiylen lehetőség, na ezek valószínűleg nem fognak működni.  Szakipar képzett emberei, vagy olyan kint is hiány szakmák, mint az orvos, képzett ápoló, nekik marad egy kis rés a bezáródó kapun. Magyar kivándorlók számára itt az idő új úticél után nézni.

 

Az Egyesült Királyság tavaly január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik 2020 végéig, a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) után kezdődött átmeneti időszak lejártáig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban határozatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk.

A londoni belügyminisztérium csütörtökön ismertetett havi összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország az Egyesült Királyságban élő állampolgárai közül január 31-ig 5 060 600-an tették meg.

A brit hatóságok 4 678 300 folyamodványt már elbíráltak, csaknem mindet kedvezően: 

AZ ELUTASÍTOTT KÉRVÉNYEK ARÁNYA MINDÖSSZE 0,8 SZÁZALÉK VOLT A MÚLT HÓNAP UTOLSÓ NAPJÁIG.

A brit belügyminisztérium csütörtöki kimutatása szerint a január végéig elbírált folyamodványok 53 százalékában a kérelmezők végleges, az esetek 44 százalékában előzetes letelepedett státust kaptak.

Ez utóbbit azok a kérelmezők kaphatják, akik a benyújtás idején még nem töltöttek el öt évet életvitelszerűen az Egyesült Királyságban, de ők is megvárhatják az öt év leteltét, és utána megkapják a végleges tartózkodási engedélyt. 

AZ ADDIG ELTELŐ IDŐSZAKBAN ŐKET IS MARADÉKTALANUL MEGILLETIK MEGSZERZETT JOGOSULTSÁGAIK.

Képtalálatok a következőre: brit munkavállalásAzoknak a az Egyesült Királyságban élő EU-állampolgároknak, akik úgy döntöttek, hogy a Brexit után is maradnak, a letelepedett jogi státus megszerzéséhez személyazonosságukat kell hitelesen igazolniuk és azt, hogy életvitelszerűen tartózkodnak az országban.

Emellett be kell jelenteniük, ha korábban elmarasztaló bírósági ítélet született ellenük bűncselekmény miatt.

A brit EU-tagság tavaly január végi megszűnésével 11 hónapos átmeneti időszak kezdődött, amely alatt nem változtak az uniós polgárokra érvényes bevándorlási szabályok.

Így azok, akik ennek az időszaknak a lejártáig, vagyis december 31-ig érkeztek az Európai Unióból letelepedési szándékkal az Egyesült Királyságba, ugyanolyan jogosultsággal kérhetnek tartózkodási engedélyt, mint azok, akik már hosszabb ideje az Egyesült Királyságban élnek.

Azok, akik december 31-én már életvitelszerűen az Egyesült Királyságban tartózkodtak, idén június 30-ig nyújthatják be a letelepedett státusra szóló kérvényüket.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest