2021.03.04.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nem elég a Covid, emberekre is átterjedt a legújab madárinfluenza

2 min read

Kangra, 2021. január 6. A madárinfluenza emberre is veszélyes, halálos H5N1-es vírustörzsének vizsgálatához vesz mintát csirkétõl egy állatorvos az indiai Kangrában 2021. január 6-án. Az utóbbi hét napban mintegy 2300, különbözõ fajhoz tartozó madár tetemét találták meg egy tónál, és elõzetes vizsgálati eredmények szerint a H5N1-es vírust mutatták ki Szibériából és Mongóliából vándorló indiai ludak szervezetében. MTI/EPA/Szandzsaj Baid

ét emberre átterjedt Dél-Oroszországban az A(H5N8) típusú új madárinfluenza – jelentette ki Anna Popova tiszti főorvos, az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) vezetője szombati moszkvai sajtótájékoztatóján.

Képtalálatok a következőre: Anna Popova

Popova szerint ez volt az első bizonyított eset, hogy az A(H5N8) emberre terjedt át. A vírus genetikai anyagát a Roszpotrebnadzorhoz tartozó novoszibirszki Vektor Központ mutatta ki egy olyan baromfitelep alkalmazottjainál, ahol 2020 decemberében madárinfluenzát észleltek.

QP | Quality Placement

 

Az orosz tiszti főorvos szerint az orosz hatóságok azonnal és rövid időn belül minden szükséges intézkedést megtettek az emberek és állatok védelmében annak érdekében, hogy a kockázatot a minimumra csökkentsék, így a kialakult helyzet nem fajult tovább.

A BETEGSÉG KLINIKAI LEFOLYÁSA MIND A HÉT FERTŐZÖTT ESETÉBEN GYORS ÉS KÖNNYŰ VOLT, SZERVEZETÜKBEN A VEKTOR SZAKÉRTŐI FELFEDEZTÉK AZ IMMUNVÁLASZ JEGYEIT.

Noha az A(H5N8) átlépte a fajok közötti határt, Popova szerint az új típusú madárinfluenza-vírusnak emberről emberre való átterjedését mindeddig nem észlelték. A tisztifőorvos úgy vélekedett, hogy a Vektor felfedezése lehetővé teszi a világ tudósainak és hatóságainak figyelmeztetését arra, hogy tegyenek lépéseket az új fenyegetés elhárítására és a megelőzésre.

Az esetről szóló információkat Oroszország az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rendelkezésére bocsátotta, és a Vektor a nemzetközi GISAID-adatbázisban közzétette az A(H5N8) genomszintű vírusszekvenálásának adatait azokkal a mutációkkal együtt, amelyek képessé tették a fajok közötti határ átlépésére.

A H5N1 kódjelű madárinfluenza-vírusról már korábban bebizonyosodott, hogy emberre is át tud terjedni.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest