2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Márki-Zay Péter, az ellenzék egyik miniszterelnök jelöltje egyértelművé tette nem Gyurcsány az ellenzéki összefogás vezére

6 min read

Fotó: Veres Viktor

Márki-Zay Péter csütörtökön tartotta meg évértékelőjét annak apropóján, hogy kereken három évvel ezelőtt Hódmezővásárhely polgármestere lett, miután óriási meglepetésre legyőzte a Fidesz jelöltjét Magyarország egyik legfideszesebb városában.

 

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnökjelöltje amellett, hogy beszámolt a városban 2020 során végrehajtott fejlesztésekről, részletesen beszélt a 2022-es választási kampányról és az azt megelőző ellenzéki előválasztásról is.

A kampányindítóként is funkcionáló évértékelőn Márki-Zay elszámoltatást és a korrupció felszámolását ígérte abban az esetben, ha megválasztják ellenzéki miniszterelnök-jelöltnek, majd miniszterelnöknek, valamint felvázolt egy kilencpontos stratégiát a Fidesz leváltására.

A miniszterelnökjelölt szerint az ellenzék csak akkor fogja tudni legyőzni Orbán Viktort, ha mind a 106 egyéni körzetben előválasztást tartanak, ezután pedig az összes ellenzéki párt beáll az előválasztáson győztes jelölt mögé.

A polgármester saját példájából kiindulva arról beszélt, hogy sok billegő körzetben elképzelhető, hogy civil jelöltek alkalmasabbak lehetnek a Fidesz legyőzésére, mint pártpolitikusok, ezért is fontos a mindenki számára nyitott előválasztás, hogy kiderüljön ki a legmegfelelőbb ellenzéki jelölt.

Márki-Zay szerint az előválasztás ráadásul kitűnő lehetőség a szavazók aktivizálására, az ellenzéki jelöltek ismertségének növelésére, valamint arra, hogy kiszűrjék az olyan jelölteket, mint például a „judapestező” és „tetűcsúszdázó” Bíró László, aki az ellenzék borsodi jelöltje volt októberben.

Komoly viták, nézeteltérések vannak az ellenzéken belül

Ezenkívül Márki-Zay szerint létfontosságú, hogy az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltet (akinek a személyéről szintén muszáj előválasztáson dönteni) és közös listát indítsanak, valamint közös programot hirdessenek. Még akkor is, ha jelenleg még nincs minden kérdésben egyetértés az MSZP-től a Jobbikig igencsak széles spektrumot lefedő pártok között.

Márki-Zay kijelentette, hogy „nagyon fontos, hogy ne lehessen többé Gyurcsánnyal riogatni, hiszen a Fidesz a teljes ellenzéket, mint Gyurcsány Ferenc bábjait állítja be. Nem szomorúan, hanem örömmel jelentem önöknek, hogy az ellenzék bár kifele nagyon helyesen egységes, de befelé hál’ istennek komoly viták, nézeteltérések, különbségek vannak. Szó sincs arról, hogy bárki elfogadná azt, hogy a 2010 utáni korrupció leváltásával a 2010 előtti korrupció visszatérjen.”

„Tehát nem lehet többé Gyurcsánnyal riogatni, nem Gyurcsány az ellenzék vezére.”

A Medián szerdán publikált felmérése szerint Márki-Zay Péter a negyedik legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt jelenleg az ellenzéki szavazók körében, 22 százalékos támogatottsággal. Az eddig hivatalosan bejelentett vagy pletykált miniszterelnök-jelöltek közül Karácsony Gergely a legnépszerűbb (39 százalék), utána következik Jakab Péter (32 százalék) és Dobrev Klára (25 százalék). A nemrég bejelentkezett Fekete-Győr András a mérés szerint jelenleg a sereghajtó 10 százalékos támogatottsággal.

Egy másik fontos mutatóban azonban az élen áll a Mindenki Magyarországa Mozgalom jelöltje. Ő ugyanis a fenti ötös messze legkevésbé elutasított tagja. A megkérdezettek csupán 8 százaléka válaszolta azt, hogy semmiképpen sem szavazna rá, miközben ez a szám Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció feltételezett jelöltje esetén 39 százalék volt.

Ez azért lényeges, mert borítékolható, hogy a jelöltek komoly negatív kampányra számíthatnak majd a kormányoldal felől. Ráadásul nagyban növelheti az ellenzék esélyeit, ha egy olyan jelöltet indítanak, aki mögé az összes szavazójuk be tud állni.

Szerkesztői gondolatok. : Az ellenzéki összefogás tehát kezd egyre jobban elhatárolódni Gyurcsány Ferenctől, a választók meg Dobrev Klára személyétől, mint miniszterelnök jelölt. Na de mit szólnak ehhez a DK szimpatizánsai ? Hogy lehet majd egyben tartani ezt a finoman szólva is “sokszínű” ellenzéki összefogást, ha például Jakab Péter a végén megelőzné Karácsony Gergelyt ? 

Az látható, hogy szinte nincs olyan hét, hogy ne ugorna egymásnak az ellenzéki összefogás pártjai közül hol ez, hol az, hol ezzel, hol azzal. És jelenleg még csak latolgatják, méricskélik, hogy ha nyernek ki, mit vihet a posztokból. De mi történik, amikor majd egyik-másik párt azzal szembesül, hogy nem az elvárásai mentén, vagy a választói támogatottság arányában jut helyekhez, pozíciókhoz. Ilyen szempontból is a DK helyzete a leginkább kiélezett, hiszen azért a Jobbiknál nagyon sokan nem tudják benyelni a békát, hogy azzal szövetkeztek, aki ellen anno létrejöttek, és láthatóan az MSZP is tart attól, hogy ha pozíciókat veszít, akkor a nagy barát bekebelezheti őket. 

Bár naponta igyekszik kijeleteni mindegyik párt, hogy ez most nem pozíciókról, hanem programokról szól, de azért ezt csak a nagyon naivak hiszik el. Már maga az összefogás is azt mutatja ilyen széles palettán, hogy nagy már az éhség a hatalomra, így bizonyos értelemben bárkivel összefognának itt néhányan. Kérdés meddig, mert ez az összefogás már jelenleg is egyértelműen kényszerházasság, és amikor egyértelművé válik, hogy a helyosztóknak mi lett a végeredménye, és az ellenzéki összefogáson belül melyik pártnak mekkora súlya lesz, hát elég valószínű, hogy az ellentétek kiélesednek és/vagy kiújulnak és ragasztó legyen a talpán, ami ezútán összetartja majd az “összefogást”.

Márki-Zay sem tudta megállni, hogy ne rúgjon kicsit bele a jobbikba és közben Gyurcsányt is próbálja jelentőségében farigcsálni. Talán így szeretne nevető harmadikként befutni és a végén megvívni a saját harcát Karácsony Gergellyel. A Momentumot már jó ideje ekézik a többiek, és persze fordítva is, így szerintem Fekete-Győr Andrásnak van jelenleg a legkisebb esélye  bejutni a végső szavazásra, de tény, hogy a fiatalokkal erősen belezavarhat más jelöltek támogatottságának mértékébe, amolyan elszívó erő lehet, csak kérdés kitől viszi a legtöbb szavazót.

Az biztos, hogy izgalmas, eseménydús hónapok elé nézünk, és az előválasztásokig lesz itt még bőven az összefogáson belül szúrka-piszka és lökdösődés, persze az is kérdés lesz-e előválasztás, hiszen még meghosszabbítja egy-két alkalommal a kormány a vészhelyzetet és akkor nehéz lesz kijátszani a tilalmat, de ha sikerül is, erősen megcsappan majd a résztvevők száma. Így meg majd az eredményt lehet kétségbe vonni. De az igazi háború 2022-ben lesz, hiszen ha nem nyer az összefogás, akkor úgy fognak egymásnak esni, és egymás hibáit sorolni, mintha nem is lett volna előtte “összhang”, ha meg nyernek, akkor szinte biztos, hogy elindul a belső háború a hatalom kisajátítása érdekében. Persze ezen sem csodálkozhatunk, hiszen ez a politika velejárója, érdekek és érdekcsoportok ütköznek egymásnak, és ezek a csoportok más és más párt mögött bújnak el.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest