2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Radikálisan szabályozni akarja a kormány a külföldi utazásokat

5 min read

Emelt szintű készültséget rendelt el Orbán Viktor a mai nappal…

Az adatok megerősítették Müller Cecília országos tiszti főorvos tegnapi előrejelzését, 4668 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, 123 embert veszítettünk el, 451 ember van lélegeztetőn, amellett, hogy 5027 ember van kórházban – ismertette a napi koronavírus-adatokat a miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A tegnapi napon egy dél-afrikai vírusmutánst mutattak ki hazánkban – jelentette be Müller Cecília országos tisztifőorvos. A kontaktkutatás és járványügyi vizsgálat zajlik, eddig azt tudni, hogy fertőzött személy korábban olyan munkatársával érintkezett, aki előtte Zambiában járt.

„A helyzet valóban drámaian romlik, ismét azokat a számokat kell nézni, hogy hány üres ágy van a kórházakban, mert abban egyetértenek az orvosok, hogy a következő két hétben a fertőzöttek száma nőni fog. A kérdés az, hogy az orvosaink, az ápolók, a felszerelések képessé tesznek-e minket a védekezésre.

2296 lélegeztetővel felszerelt ágyunk van, de a jelenlegi terhelés messze van a végletektől, erősödni fog

– mondta Orbán Viktor. Beszélt a szakértői egyeztetésekről, a prognózisok pontosságáról is. „Mindig volt 1-2 százalékos tévedés, de hálásak lehetünk az orvosprofesszoroknak, a szakembereknek, mert mindig rendelkezésre álltak, ha három órán belül kellett találkozni, itt voltak. Megfontolt, nyugodt emberek, nem vesztették el a hidegvérüket, tudják, hogy életveszélyben hogyan kell cselekedni” – jelentette ki az interjúban. Összefoglalta: az előrejelzéseik nagyon csekély tévedésekkel, de beváltak.

Kitért rá: volt olyan, hogy vita alakult ki abban, hogy egy-két folyamat hány héten belül következik be, de az, hogy bekövetkezik, 100 százalékos pontossággal megjósolható volt.

Az operatív törzs pénteki tanácskozásáról szólva azt mondta:

El kellett rendelnem egy emelt szintű készültséget a kórházakban, […] van egy megerősített szolgálat, így a legmagasabb szinten mehet a védekezés.

Új kórházigazgatóik vannak, de nem vezényeltem vissza a parancsnokokat – árulta el.  Újra a régi készültségi állapotot kell visszahozni, amit áprilisban és novemberben elrendelt a kormány – jellemezte a mostani helyzetet a kormányfő. Közlése szerint 

LESZ ELEGENDŐ ORVOS AZ OLTÓPONTOKON, MERT AZT ALAPVETŐEN HÁZIORVOSOK OLDJÁK MEG.

Kásler Miklós miniszter úr bölcs döntéseket hozott azzal, hogy bizonyos kórházi ellátásokat, beavatkozásokat engedélyezett, így az orvosok képesek most a fontos területekre koncentrálni – felelte a miniszterelnök arra kérdésre, hogy az elrendelt készültség kihatással van-e az oltásra. Reagált a Moderna-vakcina híreire, miszerint nem jön elég belőle Magyarországra. „17 millió vakcina van lekötve, ez szamárság, plusz az unióval lekötött vakcinák egyszerűen nem érkeznek, ha most nem lenne itt az orosz és kínai vakcina, nagy bajban lennénk” – hangsúlyozta.

 „Az oltásellenesek folyamatosan álhíreket gyártanak és bizonytalanságot szítanak, egyetlen esélyünk van a túlélésre, ez pedig az oltás, ezért arra kérek mindenkit, hogy regisztráljon” – hangsúlyozta Orbán Viktor. Szerinte úgy kell számolni, hogy folyamatosan érkeznek a vakcinák. „Most van két és fél millió regisztráltunk, most azt tudjuk mondani, hogy húsvétra az összes regisztrált megkapja legalább az első vakcináját, tehát uniós szinten Magyarországon lesz a legnagyobb átoltottság” – tette hozzá. 

„Felemás a helyzet, egyik szemünk sír, másik nevet, ez nem csak az irodalomban van, hanem a valóságban is: egyik szemünkkel azt látjuk, hogy jól halad az oltás, de miközben készülünk a feloldásra, átmenetileg egy fölfutó szakaszba léptünk” – így Orbán Viktor. 

Meglátjuk, hogy kell-e szigorítani általánosságban, de az biztos, hogy a határokon kell – mondta. Hozzátette: találkozott olyanokkal, akik egzotikus utazásokhoz szükséges vakcinára jelentkeztek, de most, hogy megjelentek az afrikai mutánsok, nem lehet kiengedni az embereket ezekbe az országokba, hogy ránk hozzák az afrikai mutációkat.

Nem lehet okosba kitalálni, hogy üzleti út miatt megyünk, ezért radikálisan korlátozni kell ezeket az utazásokat

– nyomatékosított.

Csütörtökön a miniszterelnök a Facebook-oldalán arról beszélt, hogy megbeszélést folytatott a pandémia vonatkozásában különféle szakértőkkel, és hogy nincsenek jó hírei. Mint mondta, a magyar egészségügy a legnehezebb két hete előtt áll, minden orvosra, ápolóra és lélegeztetőkészülékre szükség lesz. Orbán Viktor kérte az embereket, hogy regisztráljanak az oltásra, mert csak így lehetünk túl ezen a nehéz időszakon. 

Magyarországon két és fél millió ember vár oltásra. Eddig mintegy 2,5 millió ember regisztrált, ami önkéntes és ingyenes, de – mint Gulyás Gergely miniszter a csütörtöki Kormányinfón elmondta – elsősorban az uniós szállítások lassúsága miatt még nem tartunk ott, hogy minden esetben szabad legyen a vakcinaválasztás.

Napi 15 milliárd

A korlátozások miatt egyébként naponta 15 milliárd forintnyi vesztesége származik Magyarországnak – erről már Szijjártó Péter beszélt a Facebookon közzétett beszédében. Hangsúlyozta, kétféle verseny alakul ki a világon: az egyik az oltásokért zajlik, míg a másik a gazdasági kapacitások globális újraelosztásáért. Hozzátette, ez a verseny határozza meg a következő évre a magyar külpolitika, a diplomácia és a misszióvezetők feladatait. A miniszter kifejtette, a verseny a vakcináért ahhoz hasonló, mint ami tavaly tavasszal a lélegeztetőgépekért, védőruhákért és arcmaszkokért folyt. 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest