2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Az összes Uniós tagállam támogatásával még a nyár előtt jöhet az uniós digitális oltási igazolvány

5 min read

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni – mondta Angela Merkel csütörtökön Berlinben az Európai Tanács videókonferenciája után.

Az MTI szerint a német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, „de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak” – fejtette ki.

UGYANAKKOR ABBAN IS MINDEN TAGORSZÁG EGYETÉRTETT, HOGY SZÜKSÉG VAN DIGITÁLIS OLTÁSI IGAZOLVÁNYRA – FŰZTE HOZZÁ ANGELA MERKEL.

Mint mondta, az EU-tagok önállóan,

NEMZETI SZINTEN VEZETIK MAJD BE AZ ÚJÍTÁST, DE A TAGÁLLAMI IGAZOLVÁNYOK EGY UNIÓS SZINTŰ MEGOLDÁS RÉVÉN AZ EGÉSZ EU-BAN ÉRVÉNYESEK LESZNEK.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba – részletezte. 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eljárás bevezetése egyáltalán nem jelenti azt, hogy csak az utazhat majd, akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban „semmiféle politikai döntés nincs még”. (Szerkesztői megjegyzés: Ok de akkor minek az igazolvány ? azt hiszem ez most csak jedély nyugató mondat, ami nyárra már egészen másként fog hangzani. Következtetés, aki nyáron szeretne utazni és még nem jelentlezett be oltásra, na az sürgősen tegye meg, és persze az utazáson kívül várhatóan a nagyobb látszámú rendezvényeken is ez amolyan belépési jegy kiegészítő lesz várhatóan)

A német kancellár szerint az oltási igazolvány bevezetésének lehetősége az alacsony átoltottsági arány miatt egyelőre „nem is téma, de elő kell készíteni”. A fejlesztés három hónapot vehet igénybe – ismertette Angela Merkel.

Angela Merkel: Most kezdődik a járvány neheze | 24.hu

A mai kormányinfón Gulyás Gergely elárulta, hogy egy valamiben már most biztosak lehetünk: karanténba nem kell vonulnia a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. 

Március 1-jétől fogják megkapni postán a védettségi igazolványt azok, akiket már korábban beoltottak vagy a védettség korábbi megbetegedés miatt fennál.

Az emberek közötti különbségtétel alkotmányos akkor, ha nem önkényes. Erről azonban még nincs döntés, a nemzeti konzultációban az emberek véleményt mondhatnak róla.

A karantén alól mindenképpen felmentést adna a kormány.

Megjelent a Magyar Közlönyben és már hatályba is lépett a 60/2021-es kormányrendelet, amelynek értelmében a koronavírus elleni védettség igazolása

  • a COVID-19 betegségből meghatározott időn belül történő felgyógyulás(ez kétféleképpen igazolható, lásd alább) vagy
  • az Európai Unióban, illetve a Magyarországon engedélyezett oltóanyaggal történt védőoltás (ha szükséges, két oltás)igazolásával történik.

A koronavírus elleni védettség igazolására alkalmas a védettségi igazolvány, illetve az applikáció (lásd alább).

Az igazolvány érvényességi dátuma a fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő hatodik hónap azonos napja, ha pedig a hónapban nincs ilyen nap, a hónap utolsó napja.

A fertőzésből történő felgyógyulás napjának az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben EESZT) nyilvántartott,

  • utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálatot vagy antigén gyorstesztet követő negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat napja, –
  • negatív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló molekuláris biológiai vizsgálat hiányában, az utolsó pozitív eredményű, a koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálat napját követőtizedik nap.

Oltottság esetén nincs érvényességi idő meghatározva. Ha az érintettről az EESZT-ben nem tartanak nyilván pozitív eredményű koronavírus kimutatására szolgáló antigén gyorsteszt vagy molekuláris biológiai vizsgálati eredményt, azonban az érintett az  egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, Magyarországon működő egészségügyi szolgáltató által laboratóriumban elvégzett,

POZITÍV EREDMÉNYŰ VIZSGÁLATTAL IGAZOLJA, HOGY SZERVEZETÉBEN A KORONAVÍRUS ELLENI ELLENANYAG JELEN VAN, ÚGY AZ ÉRVÉNYESSÉGI DÁTUM AZ ELLENANYAG JELENLÉTÉT KIMUTATÓ VIZSGÁLAT DÁTUMÁT KÖVETŐ NEGYEDIK HÓNAP AZONOS NAPJA, HA PEDIG AHÓNAPBAN NINCS ILYEN NAP, AHÓNAP UTOLSÓ NAPJA.

Ki és mikor állítja ki a védettségi igazolványt?

A védettségi igazolvány az egyes adatok megjelölését angol nyelven is tartalmazza, az igazolványt a jogosult természetes személy részére Budapest Főváros Kormányhivatala

  • a 2021. március 1. napját megelőzően a fertőzésből történő felgyógyulás esetén 2021. március 15. napjáig,
  • a 2021. március 1. napját követően a fertőzésből történő felgyógyulás esetén a fertőzésből történő felgyógyulásának napját követő 8 napon belül,
  • ha az alapimmunizálásra – amennyiben ehhez két oltás szükséges, úgy a második oltás beadására – 2021. március 1. napját megelőzően került sor, 2021. március 15. napjáig,
  • ha az alapimmunizálásra – amennyiben ehhez két oltás szükséges, úgy a második oltás beadására – 2021. március 1. napját követően került sor, 8 napon belül hivatalból állítja ki.

Applikáció is lesz

Az EESZT működtetője a védőoltást igazoló applikációt biztosít az érintettek számára. Az applikáció az érintett azonosítását követően – az EESZT-ből szerzett adatok alapján – igazolja az érintett oltottságát. Az applikáció a) az érintett nevét, b) az érintett TAJ számát, c) az oltás idejét, a védőoltás típusát, d) a fertőzéssel szembeni védettség tényét vagy annak hiányát jeleníti meg.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest