2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Van-e kapcsolat a légszennyezés és a kiugróan magas hazai covid halálozási adatok közt ?

5 min read

A Védegylet munkájának köszönhetően napvilágra került egy cikk a légszennyezés és a Magyarországon koronavírusban meghaltak magas számának összefüggéseiről…

HALÁLOZÁSOK ÉLLOVASA MAGYARORSZÁG?
6%-al többen halnak meg hazánkban KORONA vírusban a légszennyezettségnek köszönhetően. Így összességében ez azt jelenti, hogy 200 halálesetből 50-en (25%) a légszennyezettség miatt halnak meg.
 

“A Cardiovascular Research szaklapban megjelent kutatás szerint Magyarországon a koronavírus okozta halálesetek 25 százaléka a légszennyezésre vezethető vissza. Európára vetítve ez az érték 19 százalék.”

 
“A szervezet légszennyezés miatti károsodása csökkenti a vírusokkal szembeni ellenállóképességünket. “
 
Lehet vitatkozni a számadatokon, -feleslegesen- mert ha csak egy ember halna meg naponta a felelőtlenségünk miatt, az is sok.
 
Sajnos mindenki szennyezi a környezetét, a levegőt is, akár akarja, akár nem, csak a nagyságában van különbség. Elég csak kocsiba ülnünk, vagy elégetni az ünnepi ebédet stb.
 
Ezért “pedáloznak” a civilek annak érdekében, hogy legyen még több zöld, mert a növényzetnél ma nem létezik olcsóbb, hatásosabb, környezetbarátabb légtisztító “berendezés”. Ja és a látvány sem elhanyagolható, mely lelkünkre gyógyír.
 
A képlet egyszerű, egyensúlyba kell hozni a környezetpolitikánkat. Olyan mértékre kell csökkenteni a légszennyezettséget és olyan mértékűre kell növelni a zöldfelületeket, hogy tiszta levegőben élhessünk. Nem lehetetlen!
 
Ezért elvárjuk, hogy a sok hangzatos ígéret, kilószámra gyártott tanulmányok, látszatintézkedések helyett történjen valami!
 
Szerkesztői gondolatok: Lokálpatriótaként, civilként ehhez az utolsó mondathoz csak csatlakozni tudok….Újbudán (is) az itt élőknek már elege van az egymásra mutogatásból, pártok ostoba csatározásaiból, propaganda hadműveleteikből, egymás lejáratásából és a csak  szavak szintjén történő Zöld programokból. Nem látni az irányvonalat (igaz kormány szinten sem), viszont érezzük, látjuk napi szinten a lobbizások ártalmait. (lásd például az egyszer használatos műanyag termékek titalmának visszavonása, bevezetésnek elodázása) De ide kell sorolni az Újbudát igen erősen érintő ingatlanfejlesztések, amelyek még nyomokban sem tartalmaznak környezetvédelmi előírásokat, igazi Zöld koncepciókat. Fakivágások, sőt olykor komplett összefüggő fás területek kiírtása zajlik, a fák újra telepítésének üteme nem tart lépést  többek közt az ingatlanfejlesztések miatti kivágásokkal, és sajnos a fák nem márol-holnapra lesznek olyan terebélyesek, mint kivágott társaik. A napokban számolt be a Lokálpatrióta egy focipálya nagyságú fás terület egyetlen nap alatt történő kiírtásáról, ma pedig az Ulászló utca 58. szám alatti, volt védőnői telek értékesítési pályázatáról, egy zöld oázis lehetséges kiirtásáról számolt be a helyi LMP és lakossági összefogásra buzdítanak. Albertfalván újabb óriási lakópark beruházás indul el, és a sornak nincs vége, sosincs vége, miközben Újbuda megtelt mondattal kampányoltak, meg Zöld kerülettel vagy épp Budapesttel mindkét oldalon.
 
Hol vannak a felelősök ? Vagy nincsenek, hol van a határ, hol van a lakosság képviselete, hol vannak a Zöld ígéretek minden egyes párt és természetesen a kormány részéről is ? És akkor a Galvani híd segítségével a a kerület nyakába öntendő irdatlan közlekedési plusz terhelésről már ne is beszéljünk. 
A lokálpatrióta már felvetette a gondolatot, csak valakinek fel is kellene karolnia, hogy közérdekű információként tegye nyilvánossá az önkormányzat, az elmúlt 30 év újbudai ingatlanfejleszetéseit (lakó és irodaház is) és tételesen legyen kimutatva, melyik ingatlanfejlsztés során milyen, mekkora műszaki és humén infrstrukturális fejlesztést végeztek el kerületünkben az ingatlanberuhátók, vagy járultak hozzá anyagilag a kerület ilyen típusú fejlesztéseihez. Öntsünk már egyszer tiszta vízet a pohárba, ez is része az átláthatóságnak. Igenis jogában áll tudni az itt élőknek, itt dolgozóknak, hogy kik és milyen mértékben voltak részesei a kerület élhetőségének lerombolásában. Kik adtak ki építési engedélyeket  nyakra-főre ellentételezések megkövetelése nélkül. Hozzuk nyilvánosságra mennyi fát, zöld területet irtottunk ki, és mennyi lett újra telepítve. Mutassuk már meg, hogy valóban zöldült, zöldül Újbuda, mert mi itt élőpk inkáűbb azt érezzük, hogy szürkül, ígéretek ide vagy oda.
 
A Lokálpatrióta továbbrta is minden erejével és lehetőségeivel azon lesz, hogy feltárja azokat a visszásságokat, amelyek tovább rontják kerületünk élhetőségét és ezzel az ott élők hangulatát, közérzetét is. A civilek egyre hangosabbak és tevékenyebbek lesznek, mert láthatóan még mindig nem kezelik őket egyenrangú társként a politikában. 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest