2021.12.05.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nem csak Újbudán lesznek dühösek a Civilek – A fővárosi önkormányzatok az idén 36 milliárd forintnyi ingatlant értékesíthetnek

3 min read

Sok a kiadás, kevés a bevétel, a főváros és a kerületek üzlethelyiséget, ipari csarnokot, lakásokat, telket, villát, volt iskolát, sőt egész lakóházakat is eladnak.

Budapest és a kerületek összesen csaknem 36 milliárd forintot gyűjtenének be az ingatlanértékesítésből – írja a Népszava.

 

A főváros maga hetvenkét darab ingatlan értékesítését tervezte be, amelyből nettó 8,2 milliárd bevételt vár. A kerületek toplistáját Óbuda-Békásmegyer vezeti, amely 2021-ben csaknem 4 milliárd forint értékű ingatlant ad el, a II . kerület 2,84 milliárd bevételt remél, a XVI. kerületben 2,65 milliárd az ingatlanértékesítési cél, Józsefváros önkormányzata 2 milliárd forint bevételre számít.

Egymilliárd feletti összeget remélnek ingatlanaik eladása után Zuglóban, Erzsébetvárosban, Újpesten és Újbudán is, de akad olyan kerület is (Csepel), amelyik a tavalyi kiárusítás után csak néhány tízmillió forintra számít, de feleannyi ingatlant értékesítene Ferencváros is.

Az önkormányzatok ingatlanvagyonuk eladásával próbálják betömni a járvány alatti védekezés extraköltségeit, illetve a válság és a kormányzati intézkedések miatt drasztikusan csökkenő iparűzési adó, parkolási díj és bérleti díjbevételek után tátongó hiányt.

Szerkesztői lábjegyzet: Van egy olyan megérzésem, hogy nem csak Újbudán születnek majd petíciók, lakossági megmozdulások, tiltakozások. Az sem kérdés, hogy nem csak a mi kerületünkben lesz egymásra mutogatás pártok, kormány, valamint a jelenlegi és az előző önkormányzat tagjai között. Mondjuk Újbuda ebben már élen jár, lehet tőlünk tanulni. Persze nagyon mást jelenthet egy ingatlan értékesítése lakossági szempontból, egy már amúgy is betondzsungel kerületben és mást egy budai állítólag “Zöldövezetben”.

Amiben viszont biztos vagyok, hogy a főváros bármely kerületében és az ország bármely településén csak erősítik a kormány és az ellenzék részéről is az ott élőkben, hogy elegünk van a politikából és a politikusokból, pártokról már nem is beszélve. Tulajdonképpen a politikai elit tagjai rásegítnek arra, hogy az emberek önszerveződése erősödjön, és ne politikai pártokban lássák a megoldást, illetve elhiggyék, hogy igenis van esélye egy választáson – legyen az parlamenti vagy önkormányzati – egy civil jelöltnek. Csak meg kell találni az alkalmas jelölteket, ami ha nem is könnyű, de ennyi alkalmatlan politikus mellett azért nem is annyira nehéz.

 

 

 

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest