2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Durván drágulhat a boltokban a műanyag zacskók ára, így jobb lesz áttérni saját hordozó eszközökre pl. a pékáru és zöldség pultoknál

4 min read

Július 1-jétől az úgy nevezett SUP – single-use plastics, egyszer használatos műanyag – uniós irányelv hazai jogrendbe ültetését célzó kormányrendelet hatályba lépésével egyidejűleg brutálisan emelkedni fog a boltokban használt nejlon zacskók termékdíja is. Ráadásul egy csomó műanyag terméket betiltanak és kivonnak a forgalomból. – olvasható a Napi.hu cikkében

Jelenleg az Európában keletkező műanyag hulladék kevesebb, mint 30 százalékát gyűjtjük össze, és hasznosítjuk újra. A tengeri hulladék 80-85 százalékát a műanyagok alkotják, amiből 50 százalék az egyszer használatos műanyagok aránya. A SUP irányelv – amelynek rendelkezéseit több lépcsőben kell bevezetniük a tagállamoknak – ösztönözni szeretné az újrahasznosítható műanyag termékekre való átállást és a hulladék mennyiségének csökkentését.

Az egyik leggyakoribb egyszer használatos műanyagfajta, a bevásárláskor használt nejlon zacskók esetében részleges forgalomba hozatali tiltással és díjtétel növelésével szeretnék csökkenteni a felhasználást 2021. július 1-jétől. Várhatóan lesz hatása annak, hogy a jellemzően ömlesztett élelmiszerek (zöldségek, húsok, péksütemények) csomagolására használt nejlon zacskók, hivatalos nevükön hordtasakok közül a 0-15 mikron közötti falvastagságú nagyon könnyű kategóriába esők termékdíja 33-szorosára 57 Ft/kg-ról 1900 Ft/kg-ra emelkedik. A könnyű műanyag kategóriába tartozó (15-50 mikron közötti falvastagságú) hordtasakokból csak a biológiailag lebomló lesz forgalomba hozható, 500 Ft/kg termékdíjjal terhelve. Valamint ezentúl a biológiailag lebomló műanyagból készült zacskók után is kell termékdíjat fizetni, falvastagságtól függetlenül 500 Ft/kg-ot.

E mellett júliustól tilos lesz a fültisztító pálcikák, műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak, italkeverő pálcikák, léggömbtartó pálcák, expandált polisztirolból készült ételtároló edények (fehér habszivacsszerű dobozok), expandált polisztirolból készült italtárolók, italtartó poharak forgalomba hozatala. A magyar szabályozás szigorúbb, mint az európai minimumszabályok, vagyis a SUP irányelvben szereplő termékeken túl is vannak olyanok, amelyeket ezután nem szabad forgalomba hozni.

Az uniós irányelv átvétele és az áremelés is a műanyag hulladékok csökkentését ösztönzi, és a határidő közelsége miatt, az érintetteknek haladéktalanul meg kell kezdeniük a szabályoknak való megfelelés felülvizsgálatát, és bevezetni a szükséges intézkedéseket.

Matricákkal is figyelmeztetni kell…

Kevesebb figyelmet kapott, hogy a SUP irányelv előírásai alapján júliustól 3-tól a gyártóknak figyelmeztető jelöléseket is kell használniuk bizonyos termékek csomagolásán, például az egészségügyi betéteken, a tamponokon, a nedves törlőkendőkön, a szűrővel ellátott dohánytermékeken, a műanyagból készült italpoharakon magán a terméken. Idén még utólagos matricázással is teljesíthetik ezt. Ezek arra hívják majd fel a felhasználók figyelmét, hogy a termék műanyagot tartalmaz, melyek a megfelelő hulladékkezelési módszerek, és hogy milyen károkat okozhat a természetben ezek elmulasztása.

Érdemes készülni arra is, hogy 2023. január 1-jétől tilos lesz Magyarországon forgalomba hozni az egyszer használatos műanyagból készült, a fogyasztás helyén történő megtöltésre szolgáló italtartó poharakat és azok tetejét, fedelét is.

Szerkesztői lábjegyzet:

Az új reneletet, és persze az ebből kialakuló ármelkedést lehet szeretni vagy nem szeretni, de az tény, hogy a jelenlegi helyzet az emebriség szemetelése és azon belül a nem vagy nagyon lassan lebomló, környezetünket, az élővilágot erőteljesen romboló műanyag termékek tekintetében lépni kellettt, mert azt senki sem tagadhatja, hogy a 24 órában vagyunk ennek tekintetében is. Ha szeretnénk élhető világot hagyni örökül gyermekeink, unokáink részére, akkor ez a lépés is elkerülthetetlen volt.

A műanyag zacskót persze kiválthatja a papírzacsi, de az ugye meg fából készüln, szóval ésszerűbb lenne, ha felkészülnénk a sajáthordozó eszközök használatára, amit nem kidobunk, hanem tisztítjuk, és így hosszú időn keresztül tudjuk helyettesíteni a műanyag zacskókat. Akik már rákaptak a csomagolásmentes boltok látogatására, azoknak ez nem lesz újdonság. Talán nem lenne haszontalan az sem, ha akár államilag ösztönöznék az ilyen típusú boltok elterjedését, és ha a multik is legalább kísérleti jelleggel elkezdenék kialakítani a saját tároló eszközös vásárlás lehetőségét.

Újbuda ebben is az élen jár, nem rég a Tétényi úton és Gazdagréten is nyitott ilyen üzlet, és csak remélni tudjuk, a kerület több más pontján is fog ebben fantáziát látni vállalkozó.

( a képek csak illusztrációk)

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest