2024.04.19.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

“Gyökérwellness” a Bartók Béla úton, Stockholm-módszerrel az egészségesebb, erősebb fákért a városi utak mentén…

2 min read

“Gyökérwellness” a Bartók Béla úti fáknak

„Aki a napokban a Bartók Béla út 57. előtt jár, furcsa kivitelezést szemlélhet meg. 15 m2-en dunabogdányi köveket süllyeszt a földbe egy sokszínű brigád. A Főkert adja hozzá a tervet és a fát, a Penta az élőerőt, a XI. kerület a gáztervet, a Budapest Közút az engedélyt, a Gardenfutura a termesztőközeget és a tudást”– írja közösségi oldalán Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze, hozzátéve, hogy ez Budapest első olyan helyszíne, ahol a rejtélyes Stockholm-módszer élesben debütál. A Főkert hatékony közreműködésének köszönhetően a Bartók Béla úti fák ma estére már sokkal jobban érezhetik magukat.
 
A különleges módszer lényege, hogy a tervezett fák helyén egy közműárok nagyságú árkot ásnak, amelyet sziklákkal és speciális talajkeverékkel töltenek fel, amelyben a fák nagyon jól érzik magukat. Gyökereikkel behatolnak a sziklák réseibe, s ahogy a gyökerek vastagodnak, úgy mozgatják a sziklákat, amelyek lazítják a talajt.
A nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy az ilyen közegben nőtt városi fák gyökérzete kétszer gyorsabban nő, a fa sokkal jobban érzi magát a helyén és virulensebb, a betegségekre kevésbé érzékeny. Segít neki túlélni a várost. Mindezt úgy, hogy nem vesz el több helyet az autósoktól. A szerkezeti talaj ugyanis teherbíró, olyan, mint egy makadám útalap, akár burkolható is, parkolásra is alkalmas. Nem csoda, hogy a nyugati nagyvárosokban már évtizedes múltra tekint vissza a Stockholm-technológia.
Hintsch György alpolgármester a kivitelezés folyamatát is végig kísérte. Mint mondja, nagy öröm mindenkinek, hogy az új módszer bevezetésénél Újbudára esett a főváros választása. A Főkert munkatársai a rekord meleg ellenére, ezúttal is erőn felül teljesítettek, hogy a környék rendezett legyen és a fák fellélegezhessenek. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor a jövőben egyre több kerületi fa vehet részt a “gyökérwellness” kezelésben.
 

SZerkesztői lábjegyzet : Most kellett volna egy láthatatlan öntöző rendszert is beépíteni, mert a VÍZ már most is kulcs kérdés a fák szempontjából és ez a jövőben még inkább így lesz a klimaváltozásból adódó egyre nagyobb szárazság okán…

 
error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest