2022.06.29.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Egy igazán jó példa a műemlék védelem melletti kereskedelmi hasznosításra a kerületben…

3 min read

Restiből bisztró, buszoknak irány a kifutó

(az alábbi cikkre a POPÉK Civil egyesület hívta fel a figyelmemet, köszönet érte )

Ha már szóba került legutóbb az Újbudához köthető építészeti különlegességeknek speciális, önkormányzat által működtetett műemléki szintű védelme (más szavakkal élve helyi védelem alá helyezés), egy impozáns példával illusztrálnánk, hogyan lehet egy elavultnak tekintett, olykor túlságosan is retro-szocialista betonlétesítményt hatékonyan megőrizni. Fantázia híján semmiképpen nem voltak az ötlet megvalósítói! 

A sokak által kedvelt Tranzit Art Caféról és annak elődjéről van szó, ami jelenleg a Kosztolányi Dezső tér és Bukarest utca közös határszakaszában található. Eredetileg a bisztró belseje egy buszpályaudvar várótermeként, teraszának területe pedig a buszok parkolási- és kiindulási pontjaként szolgált. 

Kezdetben Budapest egyetlen központi, távolsági buszpályaudvara az Engels téren(mai nevén Erzsébet tér) volt, ám a növekvő ingázási igények miatt időszerűvé vált egy második, helyi érdekű távolsági buszokat tömörítő komplexum létrehozása Budán is. Ezen városfejlesztési törekvések okán épült meg, és adták át 1963 augusztusában a korban népszerű építészeti mintázatként szolgáló hullámzó- és farkasfogas tetőszerkezetű autóbusz-állomást. Egészen Diósdig, Érdig, Sóskútig, Százhalombattáig, valamint Pusztazámorig lehetett innen oda-vissza utazni. 

Újbuda, és különösen annak belső övezete természetesen az urbanizáció által rohamos tempóban épült és népesedett, idővel kezdett is egyre problémásabbá válni a belbudai forgalom, zaj- és légszennyezés. A csendesebb és természetközelibb életformához szokott, békésebb temperamentumú újbudai lakosság végül elérte célját: az állomás áttelepült az Etele térre 2000-ben. Ezt a fázist természetesen megelőzték olyan példaértékű közlekedési fejlesztések, mint például a Szerémi út és Egér út megépítése, az azokhoz vezető mellékutcák kiszélesítése. 

Az épület hamar megkapta a műemléki státuszt, az önkormányzat pedig miután birtokba vette az épületet, pályázatot írt ki. A koncepció az volt, hogy az eredeti épületformák megőrzése mellett épüljön újjá a szerkezet olyan módon, hogy új funkciója mellett hasznosítani is lehessen. 

Így történt, hogy 2004-ben megnyílt a Bukarest utcában a kerület új kávézója, az épülettömbből eredő hangok pedig immáron nem a gépek zajongására és zörgéseire, hanem a jóval változatosabb és szerethetőbb emberi párbeszédek hangárnyalataira hasonlítottak. Kezdetben ugyan tartottak tőle a közelben élők, hogy az új kávé-bisztró túlzottan sok zsibongással járna, de idővel az aggodalmak eloszlottak. A Tranzit Art Café a kellemes ízű italok felszolgálása mellett rendszeresen szervez társasági programokat. Leírhatatlan hangulatának titka talán pont az, hogy az ember ott ülve úgy érezheti kicsit magát, mint egy hatvanas évekbeli, amerika drive-in hamburgerezőben. Az autóknak és buszoknak már hűlt helyük, de a retro hangulat érezteti hatását. 

A cikk szerzője Kárpáti János 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=864037760909573&id=311386299508058

Egyben szeretném a Lokjálpatrióta olvasóinak a fiygelmébe ajánlani a Kárpáti János által szerkesztett Körtér facebook oldalt. (ha kiváncsi vagy rá, klikk a Körtér szóra )

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest