2021.09.17.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Dobrev Klára sokakat taszít, Jakab Péter támadható – nyilatkozta Márki-Zay Péter, fokozódnak az ellentétek az ellenzéki koalicióban az előválasztás közeledtével.

6 min read

Az eddigi közvélemény-kutatások alapján nincs a három legesélyesebb miniszterelnök-jelölt között Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapító elnöke. Ő azonban úgy gondolja, hogy pont egy párton kívüli civil jelölt – vagyis mint ő – lenne ideális Orbán Viktor leváltására.

Márki-Zay Pétert az ATV Start című műsorában a Závecz Research és az IDEA Intézet közös közvélemény-kutatásának eredményével kapcsolatban kérdezték. A felmérés szerint Jakab Péter (28 százalék) vezeti az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek támogatottsági versenyét, szorosan mögötte Dobrev Klára (27 százalék) következik. Utánuk a sorrend: Fekete-Győr András (12 százalék), Márki-Zay Péter és Pálinkás József (öt százalék alatt vannak).

A hódmezővásárhelyi polgármester elmondta: az előválasztás első fordulójában mind a hat jelölt szeretné megmérettetni magát. Jelen állás szerint még csak Dobrev Klára és Jakab Péter regisztrált hivatalosan, ugyanakkor ezt még a többiek is megtehetik augusztus 15-ig.

Márki-Zay Péter szerint a legfontosabb az lenne, hogy minél több jelölti vita legyen, de úgy látja, az élenjáró jelöltek erre kevésbé hajlandók.

Az a vitakultúra, amit mi hiányolunk a Fidesz rendszerében, annak most az előválasztás során tanúbizonyságát adhatnánk, hogy mi ebben valóban hiszünk, és nem csak szavakban

– jelentette ki az ATV Start című műsorában.

QP | Quality Placement

 

A polgármester azt is kifejtette: az élenjáró jelöltek akkor lehetnek hajlandók a vitára, ha az az érdekükben áll. Hozzátette: van olyan jelölt, akinek ártana egy részletesebb vita, mert nem tudna jól szerepelni, ezért inkább kerüli.

Márki-Zay Péter tart attól, hogy az előválasztás pártszimpátia alapján fog eldőlni. Arról is beszélt, bár a két legerősebb ellenzéki párt jelöltjei állnak a legjobban (Dobrev Klára és Jakab Péter), egyáltalán nem látja, hogy az ő személyükkel lehetne legyőzni Orbán Viktort.

Dobrev Klára minden tehetsége ellenére sajnos a pártja és férje okán nagyon sokakat taszít, és még az ellenzék egy jelentős része sem menne el rá szavazni, maradna Orbán Viktor

– fogalmazott a hódmezővásárhelyi polgármester.

Jakab Péterről azt mondta, ő szintén támadható a jobbikos múltja miatt.

Nagyon sok zsidó, cigány, baloldali honfitársunk nem szavazna egy jobbikos jelöltre

– tette hozzá.

Márki-Zay Péter hangsúlyozta: továbbra is egy párton kívüli civil lenne az ideális jelölt Orbán Viktor leváltására. Ha ez a személy nem ő lesz, akkor azt gondolja, hogy „talán” Karácsony Gergellyel van a legtöbb esélye az ellenzéknek.

A hódmezővásárhelyi polgármester azt is elmondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom körülbelül harminc jelöltje közül több mint tízen ülnének be a választás után a Jobbik frakciójába. Az előválasztási szabályok értelmében az indulóknak előre meg kell nevezniük, hogy a szervező hat párt melyik frakciójába kívánnak beülni a 2022-es választást követően.

Márki-Zay Péter pénteken egy sajtótájékoztató keretében jelenti be, hogy ő melyik frakciót választja, azt azonban már elárulta, hogy nem a Jobbikot.

Szerkesztői lábjegyzet:

A Medián szerint Jakab Péter a legnépszerűbb ellenzéki miniszterelnök-jelölt

Az élboly tovább tudta növelni előnyét, Dobrev Klára csupán a harmadik helyen áll.

A közvélemény-kutatás szerint az első három politikus növelni tudta a támogatottságát: Jakab Péter 3, Dobrev Klára 4, Karácsony Gergely pedig 7 százalékponttal.
A felmérésből kiderült, minél nagyobb egy város, annál inkább jellemző, hogy Karácsony Gergely a legszimpatikusabb, viszont a kisebb településeken élők Jakab Pétert támogatják. Az erősorrendben az előválasztásba nemrég bekapcsolódó Pálinkás József az utolsó, Fekete-Győr András pedig 6 százalékpontot veszített a legutóbbi mérés óta.

A kutatás megjegyzi, a bizonytalan vagy a Fideszből kiábrándult szavazók sokat számíthatnak majd a jövő évi végeredménynél, de itt szintén tovább nehezíti a prognózist, hogy Karácsony és Jakab között kiegyenlített a verseny. A Népszava megbízásából készült friss közvéleménykutatás némiképp más képet mutatott: a Publicus Intézet adatai szerint Dobrev Klára és Karácsony Gergely támogatottsága fej-fej mellett halad és Jakab Péter jócskán le van maradva mögöttük. Az adatfelvétel május 18-a és 21-e között zajlott. 

És még lehetne soirolni a többi közvéleménykutató intézet felméréseit, összességében mindössze annyi vonható le ezekből a felmérésekből, hogy a közvéleménykutatók elkötelezettsége bizonyos oldalak, pártok és/vagy személyek felé elég egyértelmű, és valahogy csodák csodája a prognózisaikban ez vossza is tükröződik.

Még egy dolog ami még ennél is biztosabb, mondhatni cáfolhatatlan tény, hogy a választópolgárok nagyon-nagy számban bizonytalanok. (bár ez a kifejezés félrevezető, mert nem bizonytalanok hanem abban biztosak, hogy sem a kormány, sem az ellenzéki összefogás pártjaira nem szeretnének szavazni, így náluk az kérdés adnak-e szavazatot az ellenzéki összefogáson kívüli pártokra vagy tüntetőleg nem mennek el szavazni) Ez a csoprot olyan nagy létszámot képvisel, hogy az előválasztást és akár a választást is simán eldöntheti sikerül-e valamelyik oldalnak illetve leginkább személyeknek ezek közül minél többet maguk mögé állítani. Persez ez nem lesz egyszerű, mivel a választópolgárok tekintetében óriási a kiábrándulás a politikából és a politikai pártokból is. Talán ezért mondható rossz döntésenk az előválasztásnál a őpolitikai alkukból adódó indulók ritkitása, és különösen sokat nyom a latban nem egy helyen pártok alkujának köszönhetően kiválasztott , de az választási körzetben élők nagy része szerint alkalmatlan jelöltek. Erre nagyon konkrét példa Zugló előválasztási jelöltjei.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest