2021.10.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbuda továbbra sem telt meg, bár sokan ezt állítják :-) Újabb 300 lakás kerül átadásra egy 2000 lakásos projektből

7 min read

Újbuda megtelt ! Még a csapból is ez folyt a 2 évvel ezelőtti önkormányzati választások idején, de mennyire lehet ezt komolyan venni, ha az építési engedélyek már akkor ki voltak adva 2030, sőt azt követő időszakokra is. Tehát kimondhatjuk, hogy ha önkormányzati választások után mindent is el is követnének az érdekeltek az ingatlanfejlesztések megállítása érdekében, akkor is cirka 15 év lenne, mire ennek éreznénk bármilyen hatását, arról nem bezsélve, hogy addig még lesz pár választás, ahol egyéni érdekeinket előtérbe tolva, jöhetnek esetleg újabb önkormányzat vezetését érintő változások, és ki tudja az újabb vezetések is azt akarják-e, amit esetleg elődjeik célul tűztek ki.

De fentiektől függetlenül is, ki tudja hány építési engedély lett kiadva a Újbudán az elmúlt 2 évben ?  Összességében tehát az “Újbuda Megtelt !” szlogen az valóban csak szlogen marad, és töretlenül folytatódik a mondhatni “erőszakos” betelepítés, lassan átlépve a 200.000 számot a kerület lakosságának tekintetében. A fidesz vezette kormány felelőssége ebben a tekintetben nem kérdés, hiszen az építési engedélyek gátlástalan kiadása (nem csak kiemelt stratégia ingatlan beruházások tekintetében) az Ő előjoguk, viszont azt sem szabad tagadni, hogy az ellenzéki összefogás részéről is felelőtlen és megalapozatlan szlogen volt az “Újbuda Megtelt !” kampány mondat, hiszen pontosan tudták, a fentebb leírt tényeket, hogy itt bizony 10-15 évig még dübörögni fog az ingatlanfejlesztés akkor is, ha az ellenzéknek mondjában áll majd esetleg 100% fordulatot végrehajtani ennek tekintetében. Azt gondolom ilyenkor illik odaírni, hogy, Újbuda megtelt és ezért szeretnénk leállítani a további ingatlanfejlesztések jelentős részét, de ez majd csak 15 v múlva lesz érezhető.

A napokban olvashattunk egy újabb beruházásról, a Budai Walzer lakópark első három szárnyának átadása zajlik 290 lakással a Siskin kivitelezésében, ami 2030-ig tervezi befejezni a teljes projektet (erre már rendelkezik építési engedéllyel), összességében mintegy 2000 lakással, a következő 4-5 évben ennek a fele már átadásra is kerül. Nos nem kell nagyon sokt matematikával bíbelődni, hogy kiszámítsuk ez az egyetlen lakópark 5-6000 fővel fogja növelni a kerület lekosságának számát. A terület önkormányzati képviselőjét, Erhardt Attilát kértem, hogy járjon utána vajon mit kap cserében a kerület az ingatlanfejesztőtől, íme a válasz, amit korrekt módon pár nap alatt a rendelkezésemre bocsátott.

“Az első ütem (3 épület) átadás alatt áll. Ez 290 lakást jelent. Szeptember közepéig nagyjából 300 fő beköltözővel számolnak. A 7 ütem összesen nagyjából 2000 lakásból fog állni, az összes ütemre már van építési engedélyük, a 2018-ban elfogadott építési szabályzat alapján. A 2. ütem 260 lakást tartalmaz. A 2. ütemet csak az első teljes befejezése után fogják elkezdeni. A következő 4-5 évben várhatóan az első négy ütem (összesen 1000 lakás, a Szerenád utca mentén) fog megépülni.

A teljes projekt kb. 2030-ra fog megvalósulni. Mindegyik ütem mélygarázzsal együtt épül, így az első ütemet is nagyjából 200 férőhelyes garázzsal. Arról nincs információnk, hogy a nagyjából 150 eladott lakásra hány eladott parkolóhely jut. Ezen kívül a Szerenád utcában és a 6-7. ütemek telkén alakítanak ki felszíni parkolókat. A közterületi parkoló mindenki számára használható lesz, az őrzött parkoló (kialakítás alatt) a tervek szerint csak a lakók és vendégeiket szolgálná ki.

Az önkormányzat tárgyalásokat folytat a beruházóval a kerületi infrastruktúrához történő hozzájárulásáról. A tárgyalások tárgyát képezi többek között, hogy a későbbi ütemek magasabb parkolószámmal kerüljenek megvalósításra, valamit a beruházó nyitottnak mutatkozik a kerületi kerékpáros infrastruktúrához történő hozzájárulásra. A Lőportorony, illetve a leendő Szerenád és Szonáta utcák kiépítése a beruházó érdekét szolgálják, de önkormányzati tulajdonba kerülnek. A kerületi zöld- és humán infrastruktúrához történő hozzájárulásról még folynak az egyeztetések. A beruházó kerületi cégként részt vett a II Szent János Pál iskola felújításának koordinálásban, két alapítványi óvodának és iskolának biztosítanak helyet (összesen 520 fő), valamint több civil, egyházi és sport szervezetet támogatnak.”

Akkor ebből most mit is szűrhetünk le, azaz következzen a Szerkesztői lábjegyzet 🙂

A kerület parkolási káoszát ez az építkezés biztos nem fogja megoldani, sőt úgy tűnik fokozni fogja, hiszen már az első ütemnél az elkészült lakások száma és garázsban kialakított férőhelyek száma még az 1-es szorzót sem éri el, ergo 290 lakásra jut 200 férőhely és mint tudjuk jellemzően nem egy autóval költöznek a mai modern és nem éppen olcsó lakóparkokba az ingatlan vásárlók. Már az első ütemben számításaim szerint legalább 100 autó kerülhet majd állandó parkolás jelleggel a lakóparkon kívülre, és ehhez jön majd még az ideiglenes parkolók száma, akik vendégként érkeznek ide.

Az ingatlanfejlesztő ugyan ígér felszíni parkolót, de csak a hatodik-hetedik ütemben, ami nagyjából 2026-2027 lehet, addig meg a szomszédos Dunán még annyi minden folyik le, hogy ki tudja mikorra és mi készül el, az pedig még ígéret szintjén sem hangzott el, hogy ez a felszíni parkoló pontosan hány beállóhelyet jelent majd, amit állítólag mindenki használhat. Ergo elsőként részben rátelepülünk az amúgy is kaotikus kerületi parkolási területre, majd évek múlva adunk cserébe valamit, de ennek mértéke ismereten. És persze az sem tudható, hogy hány beköltöző vette meg a beállóhelyet pár millió forintért, vagy választotta költségmegtakarítás célból az utcai parkolást.

“Az önkormányzat tárgyalásokat folytat a beruházóval a kerületi infrastruktúrához történő hozzájárulásáról.”

Ez dicséretes, de mint tudjuk semmilyen eszköz nincs az Önkormányzat kezében, amivel bármit is meghatározhatna a már kiadott építési engedélyekkel rendelkező beruházok felé, így marad a szokásos tárgyalás-kuncsorgás-kérés, ami alapján tényleg örülhetünk bármilyen elért eredménynek. Természetesen a beruházónak is érdeke, hogy valamit nyújtson az Önkormányzat részére, hogy a jó kapcsolat megmaradjon, de ezek az “adományok” pontosan be is vannak tervezve a kivitelezés költségeibe.

“A beruházó kerületi cégként részt vett a II Szent János Pál iskola felújításának koordinálásban, két alapítványi óvodának és iskolának biztosítanak helyet (összesen 520 fő), valamint több civil, egyházi és sport szervezetet támogatnak.”

Ez biztató jel, hogy reményeink szerint nem maradunk hoppon, és a nagy semmit kapjuk cserében azért, hogy az ingatlanfejlesztő tovább erősíti a kerület élhetetlen, túlnépesedett, zöldövezeti besorolását már szerintem elvesztő jellegét. Természetesen várjuk ki a tárgyalások végét, és lássuk ez a 2000 lakásos projekt mit fog javítani, netán rontani a kerület infrastrukturális helyzetén, legyen az műszaki vagy humán.

Jelenleg arról sem tudunk, hogy a zöld infratsruktúra, a zöld intenzitás milyen lesz a lakóparkon belül, ahogy azt sem gondoltak-e esővíz hasznosítására, vagy például a hagyományos légkondiciónálokat kiváltó egyéb hűtési-fütési technológiákra, alternatív energiák használatára.

Az egy más kérdés, hogy nem az első ütem átadását követően, hanem még azt megelőzően jó lett volna megállapodni, de mint fentebb is írtam az Önkormányzatunk a jelenlegi jogi helyzetben nem egyenlő félként tud tárgyalni, hanem erejét vesztett, kiszolgáltatott harcosként.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest