2021.12.02.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Kelenföldi balkán erőszakos kéregetőkkel, kábítószeres örjöngőkkel, büzőlgő hajléktalanokkal..Van megoldás ?

4 min read

Az elmúlt a napokban több cikk is megjelent az Őrs Vezér teret uralmuk alatt tartókról illetve az áldatlan állapotokról, majd jött egy újabb cikk, hogy nem csak az Őrs vezér téren találhatunk ilyen állapotokat, hanem például Kelenföldön is a vasútállomás környékén vagy akár Kelenföld Belvárosában az Allee előtt és a Móricz Zsigmond körtéren is.

Sok Kelenföldi megírta az Őket ért incidenseket illetve, hogy milyen állapotok uralkodnak a kerületünkben, amiből többet le is közölt az index, ezek ITT olvashatóak. 

Persze olykor a rendőri, közterület felügyelői állomány mozgosítható tartalékai függvényében vannak látványos akciók, de ezek jellemzően csak addig segítenek, amíg épp jelen vannak a hatóság emberei. A politikusok összetett kérdésnek tartják a helyzetet, amit egymaga egy kerület nem képes megoldani, ezt Fővárossal és a Kormánnyal közösen kellene kezelni, mármint a hajléktalanságot és az ebből adódó problémákat. Csak hogy hibás gondolat a hajléktalanság kérdését összekeverni, az erőszakos kéregetőkkel, a drogosokkal, a főleg nőket, időseket, gyerekeket inzultálókkal, ami sok esetben már abúzálás is. A koldulás ugyan csak szabélysértés, de ha ezt valaki oly módon követi el, hogy másokat erőszakosan zaklat, kényszerít, szabad mozgásában akadályoz, az már bűncselekmény, ahogy az abúzálás is. Nem rég egy nő jelentett fel valakit, aki az utcán rácsapott a fenekére, és ez bizony, mint az eljárásból is kiderült bűnycselekmény és börtönbüntetés is járhat érte. Az pedig egyértelműen bűncselekmény, amikor a koldus maffia vagy más jellegű bandák megszabadítanak az értékeiktől embereket, vagy akár tettlegesen bántalmaznak, illetve a bántalmazás kilátásba helyezésével megfélemlítenek, kényszerítenek .

Fentiek alapján azt gondolom hajléktalan problémába súlykolni mindezt álságos és a valódi probléma és a szükséges megoldás elfedése a politikusok részéről. Nem tisztem tanácsokat adni a rendőrségnek, vagy bámilyen más hatóságnak, de azt gondolom adja magát, hogy civil ruhás járőrök bevetésével kellene tetten érni ezeket az embereket és azonnali hatállyal kivonni a forgalomból, a bíróságnak, ügyészségnek pedig a példát statuálni és egy-két évre a megfelelő “javító” közegbe irányítani a célszemélyeket. A kamerák is jelen vannak a legtöbb helyen, de ha nem elég, akkor még többet kel kihelyezni, hogy a bizonyíthatóság megvalósuljon, de akkor a helyszínen is lenne kell civil ruhás akció csoportnak, hogy a kamerán látottak alapján már ne legyen lehetősége menekülni az elkövetőknek. A drogosok sajnos maguk adják a bizonyítékot az állapotukkal, így  tetten érés sem különösebben nehéz, mégis számtalanszor láthatjuk a vonagló drogosokat közterületen, igaz abban az állapotban már jellemzően nem erőszakoskodnak, lopnak, fosztogatnak, bántalmaznak.

És végül a tényleges hajléktalanság kérdése, ami valóban szoros összefogással és kormány porgrammal lehetne kezelhető, de addig is törvényi erővel kellene kötelezni közfürdőre azokat, akik oylan állapotban vannak, ami már sérti más emberek jogait, arról nem beszélve, hogy a közterületen történő nyilvános “könnyítés” amúgy is veszélyes hulladéknak minősül. A törvényeket nem csak az átalagos állampolgároknak kell betartani, illetve velük betartatni, hanem a hajléktalanok esetében is. Sajnos jogvédők sokszor fordítva ülnek a lovon, és lassan a normális életet élőknek lesz szüksége jogvédőkre. Attól még senki nem veszti el az emberi méltósághoz való jogát, ha törvénnyel kényszerítik közfürdőbe, vagy nyilvános illemhely használatára. Akár számukra felálított hajléktalan nyilvános wc-k is elhelyezhetőek azokon a pontokon, ahol nagy tömegben vannak jelen. És ne felejtsük el az emberi méltóságát csak annak lehet elvenni, akinek még van, de aki maga dobja el, veszi semmibe, pedig élhetne a jogaival, annak aligha kell, lehet megvédeni a méltóságát. 

Egy biztos, a fentebb írt példák esetében akkor sem szabad a hajléktalan problémával összekeverni a történteket, ha momentán az elkövető valóban hajléktalan, a bűncselekmény katagóriákat egyértelműen el kell különíteni és a civil ruhás nyomozó csoportokkal a lehető leghamarább fel kell számolni.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest