2021.11.27.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Újbudai lokálpatrióták tiltakoztak a belvárosunk utolsó zöld szigetének kiirtása ellen. Sokan voltunk és egyre többen leszünk, erősödik a hitünk és a hangunk is…

4 min read

A Polgárok a Pályán az Élhető Környezetért (POPÉK) Egyesület szervezésében szombat délután élőláncot tartottak a Hamzsabégi sétányon.

A vasútfejlesztés ésszerű kivitelezése mellett, a teherszállítás Újbudán történő tranzit jellegű kapacitásbővítése ellen, és legfontosabb célkitűzésként a Hamzsabégi sétány természeti értékeinek a megmentése mellett tüntettek és alkottak élőláncot. Lehettünk volna többen is, és ez bizony nekünk Civileknek a felelőssége is, hiszen tiltakozni, erőnket, kitartásunkat demonstrálni akkor kell, amikor még nem jelennek meg a terüelten a fagyilkos gépek, de egyben örülni kell annak, hogy mint egy 100 természet, zöld és ökö barát, elkötelezett újbudai lokálpatrióta egymásra talált, egymásnak erőt, hitet adott. Az ott lévők üzentek is egyben mindazoknak, akik Újbuda belvárosának utolsó zöld szegletét terepasztalnak, az ott élőket pedig tologatható műanyag bábunak, feláldozható, a fejlesztéssel együt járó feláldozható szükséges veszteségnek tekintik. Nem mentség nekünk Civileknek, de az emberek csüggedésének, frusztráltságának és sokaknál ebből kialakuló közönyének az elmúlt 30 év politizálása az oka, a politikai pártok felelősége egyetemleges és egyértelmű abban, hogy az emberek nem mernek, vagy már nem látják értelmét annak, hogy hangot adjanak a véleményünknek nagy nyilvánosság elött.

De mi nem vagyunk akarat nélküli bábfigurák, mi élő emberek vagyunk, akik itt élünk, ezért itt leszünk, ma is, holnap is és egészen addig, amíg a hatalom nem érti meg, nem gondolja át, hogy egy vasútfejlesztést nem lehet úgy véghez vinni, hogy semmibe vesszük az ott élők érdekeit. A természet kímélése szempontjából elönyösebb kötött páylás közlekedés fejesztését nem lehet olyan módon megoldani, hogy közben magát a természet ítékjük halálra. Lehet azt mondani, hogy a kivitelezésbe már rengeteg pénzt öltek a tervezés során is, de tanuljuk meg kimondnai, hogy az emeberi életnél semmi lehet drágébb, az emberek életminőségét nem lehet pénzben mérni. 

Az pedig nem tekinthető sem egyik, sem másik oldalról, sem kormánytól, sem önkorményzattól párbeszédnek, ahol éppen azokkal nem folyik érdemi tárgyalás, akik itt élnek és akik az it élőket képviselik. Az nem érdemi tárgyalás, ha olykor elmondhatjuk mi fáj nekünk, majd minden megy tovább gőzerővel, eljött az ideje, hogy elővegyék az értelmező szótárt a döntéshozók és a politikusok is, és kezdjék felolvasni önmaguknak mit is jelent a párbeszéd. Ne csak hangoztassuk, csináljuk is…

Fentieken túl azonban hálásak vagyunk mindazon politikusoknak, akik jelenlétükkel megtisztelnek minket, különösen, ha kimondják, hogy kiállnak Újbuda lakosainak, jelenesetben a Hamzsabégi sétány és környékén élők érdekében. Köszönet tehát a tegnapi kiállásért Barabás Richárdnak, Orosz Annának és Bakai-Nagy Zitának, kerületünk három alpolgármesterének, továbbá Kreitler-Sas Máténak (LMP) és Daam Alexandrának (Momentum) önkormányzati képviselőknek. Természetesen azt sem lehet eltagadni, akik meghívás ellenére sem jelentek meg a tiltakozó akción, és ezzel valójában véleményt mondtak, hiszen a hallgatás olykor nagyon is beszédes. Sajnáljuk, hogy Vitézy Dávod nem érvelt itt, közöttünk, pedig az egyetlen legitim fórum, ahol tárgyalni, vagy legalább beszélgetni, másokat meghallgatni kellene az az itt élők és az őket képviselő POPÉK civil egyesület. Pontosan az általuk szervezet rendezvényen kellene megjelenni és vállalni, ha kell vélemény ütközést, egyben megnézhetné bárki mi az amot éppen halálra ítél. Jó lett volna itt látni Fürjes Balázst is, de ne tagadjuk Önkormányzatunk összes képviselője, az alpolgármesterek és a Polgármester is meghívást kapott. A meghívásra senki nem ragált ismereteim szerint érdemben, senki nem mentette ki magát, pusztán csak nem jött el. A HARC plakátkiállításon, itt a Hamzsbégon volt olyan amatőr alkotás, amin az állt szeretnék visszakapni azt a Polgármestert, akinek az utolsó önkorményzati választáson bizalmat szavaztunk, és aki egyértelműen a Zöld politika mellett foglalt állást. Tegnap meg volt a remény, hogy visszakaphatjuk, hiszen jelentével erősíthette volna a mozgalmunkat, de ez sajnos most nem történt meg. 

A Mérce élő egyenes adásban közvetítette a rendezvényt, így mindennél többet mond, ha ezt itt is megosztom.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest