2024.04.26.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Dr.László Imre reagált sajtóközleményben a Tétényi úti Üzletház és Városközpont körül kialakult helyzetre

10 min read

A Lokálpatrióta a kiegyensúlyozott és pártatlan tájékoztatás híve, és egyetlen mozgatórugója a megjelent témáknak a LAKÓPOLITIKA, ezért minden egyes cikk kapcsán helyt ad mindegyik oldal, megszólított véleményének. Tegnap sajtöközlemény érkezett a Lokálpatriótához és más média vállalkozásokhoz is a Tétényi úti Üzletközpont eladására kiirt pályázat kapcsán kialakult feszült helyzet ügyében Dr. László Imre Polgármestertől. Természetesen, mint minden más esetben is vágatlanul, teljes terjedelmében teszem közzé a levelet:

“LÁSZLÓ IMRE: KELENFÖLD VÁROSKÖZPONT – A FIDESZ SAJÁT BŰNEIT AKARJA ÚJBUDA NYAKÁBA VARRNI 

 

A Fidesz politikusait láthatóan nem zavarják a tények, amikor saját haszontalanságukat és kártékonyságukat próbálják azzal kompenzálni, hogy megtévesztik Újbuda polgárait és vállalkozóit.  

 

Miközben a kerület érdekében soha meg nem szólaló Simicskó István országgyűlési képviselő a kelenföldi városközpont üzleteinek bérlői között, megmentőként tetszeleg, nem emelte fel szavát a pár méterrel arrébb, kiemelt kormányzati beruházásként megvalósuló, a Bikás park fölé tornyosuló VABA lakóházak ellen.  

 

Ugyancsak néma maradt a helyi Fidesz-KDNP, amikor a kormány a BME bontási területét is kiemelt beruházássá minősítette. Ez azt jelenti, hogy Újbuda lakóinak megkérdezése nélkül emelhetnek majd ide egy, akár 40 méter magas épületkomplexumot. Ez 17 méterrel lenne magasabb, mint amit Újbuda építési szabályzata megengedne. Így a Petőfi-híd lábánál épülő monstrum környékén a zöldterület mértéke is jóval kisebb lehet, mint amit a kerület egyébként engedélyezne az építtetőnek.  

 

Ezzel szemben Újbuda vezetése szinte az összes kerületet érintő beruházás esetében folyamatos egyeztetésekkel próbálja tompítani azokat a társadalmi feszültségeket, amelyeket megörökölt a korábbi, Fidesz-KDNP által irányított önkormányzattól. Így volt ez a Mol Campus vagy a Hamzsabégi-sétány ügyében is. 

 

A kelenföldi városközpont beruházás kapcsán Újbuda jelenlegi vezetése a fővárosi, majd kerületi pályázati kiírás után egyértelművé tette, hogy nem támogatja toronyház vagy lakóház, tehát a Bikás Park környékét feleslegesen terhelő beruházás elfogadását. Ha másként nem megy, élni fogunk vétójogunkkal.  

 

Világossá tettük álláspontunkat, és már az elmúlt hetekben tárgyalásokat folytattunk a komplexum vállalkozóinak képviselőjével, annak ellenére, hogy ők a Fővárostól bérlik az üzleteiket. Levélben fordultunk a tulajdonos Fővárosi Önkormányzathoz, reményeink szerint választ is kapunk arra a következő napokban.  

 

Karácsony Gergely, főpolgármester november 22-re tervezett újbudai látogatása során ezen projekt részleteinek tisztázását is az összes érintett fél megnyugtatásának jegyében kezdhetjük el.  

Ahogy eddig, úgy ezután sem fogok támogatni egyetlen olyan lépést sem, amely ellentétben állna az újbudaiak érdekeivel. Számíthatnak rám!”

 

Szerkesztői lábjegyzet:

A civilek ahhoz már hozzá vannak szokva, hogy legyen bérmilyen ügyről szó, ami minket itt élőket érint a politikusok között azonnal be fog indulni az adok-kapok, az egymásra mutogatás jobbról balra és balról jobbra, pedig sokkel egyszerűbb lenne közösen a lakosság érdekei szerint eljárni.

Nem tudok polgármesterünk felvetéseivel vitakozni, ami arra próbál rámutatni, hogy a kerületünk országgyűlési képviselője mit tett vagy épp mit nem tett a kerületünk érdekében, mert magam is úgy látom, hogy Simicskó úr nem az elvárható mértékben aktív, amikor az itt élők érdekeit kellene védeni és nyilvános megjelenései is inkább a marketing jellegű, sajtó felé kidolgozott akciókra szorítkoznak, Azt nem tudom megmondani, hogy ezzel a véleményemmel a kerületben élők többsége vagy kisebbsége ért-e egyet (bár tippem épp lenne), de alapvetően 2022 tavasza erre a kérdésre meg fogja adni a választ, hiszen mindenre lehet okot, indokot, álindokot gyártani, de ha valaki elveszít egy választást pl. itt Újbudán, akkor maximum az ellenfélnek illik gratulálni, majd megállni egy percre és kiértékelni, hogy hol rontottuk el. Nos azt gondolom (és ez persze csak a személyes véleményem) nagyon sok mindenben sikerült elveszteni az itt élők bizalmát Simicskó úrnak.

Egyetértek Dr. László Imrével abban is, hogy nevetséges , már-már cinikus a VABA lakóházakat és vele együtt másik nyolc projektet Újbudán kiemelt beruházássá nyilvánítani, legutóbb épp a napokban a BME épületét. Tény, hogy ha valamit kiemelt kormányzati beruházássá nyilvánítanak, akkor hiába a kerület érvényes építési szabályzata, azt felül írhatják, mondhatni kerületi szinten védtelenné válunk a betonszörnyekkel szemben. És igen, civil szemmel abban is igaza van a polgármesterünknek, hogy ilyenkor kellene felemelni a szavát  Dr. Simicskó Istvánnak és a fidesz kerületi frakciójának a kormánnynál, jelezni, hogy ezek a lépések az itt élők érdekeivel szemben állnak.

De nem tudok győzelmi hozsannát sem zengeni Dr. László Imre tevékenysége kapcsán sem, mert lásd Tétényi úti Üzletház és Városkozpont ügye, épp azzal engednek teret a kormánynak, hogy akár ez is kiemelt stratégia beruházás legyen, hogy Karácsony Gergellyel közösen meghirdetik eladásra a komplexumot. Ezzel ehetőséget teremtenek arra, hogy kormányközeli cégek is pályázhassanak, vagy akár meg is nyerjék a pályázatot. Pont a polgármester nyilatkozta pár napja, hogy kormány közeli cégek, konzorciumok is jelentkeztek a pályázatra, így Ő maga igazolja vissza a félelmeimet. Természetesen jogszabályi keretek között semmilyen féket, gátat nem tudnak beiktatni, hogy kizárhasák az ilyen jellegű céget a pályázatból. Ez önmagában elegendő indok kellene legyen, hogy megvétozza a pályázatot.

Ki is szállhatna az Önkormányzat a pályázatból, ezzel is bizonyítva, hogy a lakosság nyomására és/vagy annak érdekében nem támogat olyan beruházást, amit a helyiek nem szeretnének, illetve az ÚJBUDA MEGTELT ! kampány mondat betartása érdekében, de itt meg attól fél DR. László Imre, hogy akkor Főváros önállóan értékesítene, és ebben az esetben csak az ár számítana. Ellenzéki összefogáson belül azért ez egy elég erős mondat, meglepne, ha Karácsony Gergely erre nem reflektálna a 22-i találkozójukon. Nincs mit szépíteni ezen a mondaton, a polgármesterünk ezzel azt állítja, hogy a “Zöld” politikusnak kikiáltott Karácsony Gergely nagy ívben tesz a zöldre, a lényeg, hogy jöjjön a lové és minél több. Én alapvetően szimpatizálok mindennel, ami a kerületünk zöldintenzitását növeli, így  bár egyetlen pártot sem támogatók, de emiatt a az LMP mondjuk közelebb áll tevékenységével az elképzeléseimhez, viszont az őszintén meglep, hogy erre az állításra sem kerületi, sem fővárosi szinten nem reagált az LMP vezetése. Mondjuk a Párbeszéd sem. De ebben a mondatban az az állítás is benne van, hogy ezek szerint Dr. László Imre nem érzi úgy, hogy Karácsony Gergely minden Budapesten élő, dolgozó ember polgármestere lenne, hiszen ha csak a minél több pénz beérkezése számít, akkor ezek szerint Budapest legnagyobb lélekszámú kerületét simán beáldozná némi alamizsnáért. (igen alamizsnáért, mert ha már eladásról beszélünk ez a terület jóval többet ér 2 milliárdnál)

Fentiek alapján tehát ha jogos Dr. László Imre félelme, akkor komolyan át kell értékelni, amit eddig Karácsony Gergelyről gondoltunk, ha meg nincs igaza, akkor azon kell töprengeni, mi lehet az oka, hogy ebbe az irányba tereli a porbléma gyökerét a polgármesterünk.

Való igaz, hogy volt találkozó a Tétényi Úti Üzletház bérlőinek képviselőivel, de az én információm szerint ez koránt sem közös elégedettséggel zárult, amit az is bizonyít, hogy ezt követően nem hogy leállt volna részükről a tiltakozó akció, hanem éppen ellenkezőleg felerősődött. Ezután léptek szövetségre a kerületi civil szervezetek közül többen, hogy az olyan felelőtlen, itt élők akaratával szemben álló ingatlan  beruházásokat, természet romboló tevékenységeket megpróbálják megakadályozni. Tegnapi hír, hogy az Újbudai Civilek Közössége szervezet nevében  Védegylet által megfogalmazott javaslat beadását követően (természetesen Tétényi úti Üzletház kapcsán) a Védegylet főtitkára és 2 kollégája meghívást kapott dr. László Imrétől, amolyan privát fogadóóra keretében. Ennek természetesen örülünk, hiszen a sokszor elmondták már a civilek, hogy a párbeszéd ritka és esetleges, ahhoz képest ahány ügyben kellett, illett volna leülni a civilekkel. ( A hamzsbaégi sétány tekintetében pl. a POPÉK Civil egyesület számtalan esetben megírta már, hogy nincs velük érdemi párbeszéd) Várjuk meg ennek eredményét. Mivel ez 22-én lesz, nem kizárt, hogy esetleg Karácsony Gergely is jelen lesz, aznap este pedig az Újbudai Civil Szervezetek tartanak majd sajtótájkoztatót, így nagyon friss infókkal tudnak majd szolgálni a sajtónak a jelenlévők.

Annak is örülünk, hogy Dr. László Imre levelet írt ebben az ügyben a Fővárosnak, de nem lett volna rossz, ha ez egy nyilvános levél lenne, egyébként pedig a Főváros és Újbuda is az ellenzéki összefogás pártjai által van vezetve, így ezt a levelet már rég megelőzhette volna egy személyes egyezetetés, sőt a pályázat kiirás előtt már érdemes lett volna jelezni Karácsony Gergelynek, hogy Geri vigyázz, nem lesz ez így jó, mert ezt itt helyben  nem fogják benyelni. És még ennél is jobb  lett volna, ha amikor egyáltalán felmerül annak a terve, hogy ezt az ingatlant a Főváros eladná, akkor sebtiben összehív egy lakossági fórumót az Önkormányzat, mert akor lett volna a kezükben egy megdönthetetlen érv, hogy mit támogat és mit nem területen élők, illetve általában Újbuda lakossága.

 

És végül a toronyház, lakóház este, amire azt írja a Polgármesterünk, hogy az nem lesz, mert akkor él a vétójogával. Ezt is örömmel hallja szerintem minden ott élő, de azért azt se felejtsük el, hogy az Újbuda felületén megjelent Dési János által készített riport legvégén ott van egy keretes rész, amiben arról írnak, hogy mit preferálna Újbuda önkormányzata a helyszínen és egy irodaház illetve szálláshely szolgáltatás megjelöléssel indít. Amint tudjuk sem az irodaházak, sem a szálloda jellegű épületek nem a 2 szintes verzióban szoktak épülni. Arról már nem is beszélve, hogy pl. egy irodaház esetében az egy nm-re eső területre nagyobb létszám számolható, mint egy lakás esetében, azaz infrastuktura szempontjból a kerületnek, és főleg a környéknek sokkal megterhelőbb lehet, mint egy lakóház. Éppen ezért ki kellene venni a preferenciákból a szálloda és irodaház jelleget is, ha tényleg úgy gondolják a döntéshozók, hogy lesz olyan befektető, aki pusztán egy üzlet és városközpont kiépítésében fantáziát lát üzleti szempontból.

Összeségében tehát, ha fentebb azt írom, hogy Simicskó Istvánnak nagyok sok mindenben sikerült elveszteni az itt élők bizalmát, akkor sajnos azt is ki kell jelentenem, hogy ezt az űrt meg nem sikerült eddig betölteni, azaz megnyerni az itt élők bizalmát DR. László Imrének. Ezt támasztja alá az is, hogy az előválasztás ebben a kerületben a DK-nak teljes fiaskó volt, és mint ezt egy korábbi cikkemben jeleztem is, ebben lehet némi szerepe a DK-s polgármesterünk munkájának megítélésének is.

Amíg megy az ide-oda sárdobálás, addig is azt a víziót dédelgetjük mi Civilek, hyg egyszer mindneki leül egy kerekasztal mellé a kerüeltben pártszínektől függetlenül, oda meghívják a Civileket képviselőket is, és esetleg elkezdenek megoldásokról beszélgetni felelősőkre mutogatás helyett. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mentsük fel a felelőssöket, csak tudjunk prioritások mentén haladni, és előbb a megoldás, utána pedig jöhet minden más.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest