2022.08.12.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Nincs nap újabb Ingatlanfejlesztési terv nélkül Újbudán, itt a legújabb az egyik utolsó természetközeli újbudai Duna-part mentén

10 min read

Tegnap közmeghallgatás volt, ahol többek közt azt kértem az Önkormányzati Képviselőktől, hogy mielőtt Újbudán bármely területet el akarnak adni, vagy újabb beépítésekre adnak lehetőséget,akár bérlemény formájában is, előtte történjen egyeztetés az adott ügy környezetében élőkkel vagy általánosságban Újbuda lakosaival. Orosz Anna alpolgármester asszony elismerte, hogy a civilekkel, a lakossággal történő előzetes egyeztetések eddigi gyakorlatán változtatni kell, szükséges a lakossági párbeszéd. Épp csak aludtam egyet erre, és ma reggel itt az újabb ügy 🙁

Az LMP Dél-Budai szervezetének közleménye:

⚠️ Az egyik utolsó természetközeli újbudai Duna-part veszélybe került!

🌳 Újbuda Önkormányzata bérleti pályázatot írt ki a Hengermalom út végénél lévő, a Dürer Kerttől délre található Duna-parti területre. Itt értékes ártéri ligeterdő van, ami az Országos Ökológiai Hálózatban is szerepel, ökológiai folyosó funkciót tölt be.
👉 A Gazdasági Bizottság tegnap döntött a pályázatról. Két pályázat érkezett be. A Dürer-part Kft. anyaga a szükséges adóigazolások hiánya miatt automatikusan kiesett. A másik érdeklődő a korábban a Rio nevű szórakozóhelyet üzemeltető, tőkeerős, milliárdos ingatlanfejlesztő céggel is rendelkező Mervó József és Mervó Tamás tulajdonában lévő JogászPinceklub Kft.
👉 Sajnos a JogászPinceklub Kft. a pályázati anyag zártan kezelését kérte, így nem hozhatjuk nyilvánosságra teljes egészében, csak azt, ami az ülés nyílt részén is elhangzott. A cég egy “rekreációs parkot” kíván itt létrehozni 300 millió Ft-os beruházással. Az ártéri erdőbe beékelve acélszerkezeteken álló “parti sétányt” terveznek, ami a vízpart fölé benyúló kilátóteraszokat is magába foglal.
👉 A magasabban lévő szinten komoly fa- és cserjeirtás árán parkolót, letérkövezett pihenőtereket, sétányt, strandröplabda pályát, kültéri játszóeszközöket és közösségi teret terveznek. A koncepció része a vízisportolás megteremtése csónakházzal és betonrámpával. Ezen kívül még két épület lenne, ami a sportlétesítmények és a terület fenntartásához szükséges. Összességében olyan magas, 45%-os beépítés alakulna ki a fenti (4016 helyrajzi számú) telken, hogy a minimálisan elvárt 60%-os zöldfelület csak úgy teljesülhet, ha a telek tervezési területen kívüli részén plusz zöldfelületeket létesítenek.
👉 Az is sokatmondó, hogy hogyan kívánják hasznosítani a területet. Terveznek ide családi programokat, sportversenyeket, kertmozit de még foodtruck showt is. Tehát egy intenzív területhasználat valósulna meg. Gyakorlatilag parkot terveztek egy ártéri ligeterdőbe.
👉 Az LMP szerint ez a terv nem egyeztethető össze az ökológiai értékek védelmével. Az ártéri erdő olyan szintű terhelést, zavarást kapna, ami akkor is ellehetetlenítené az élőlényközösség életét, ha a parti sávban nem terveznek fakivágást. Egy erdőben ne hozzunk létre parkot, ez teljes szereptévesztés! Az LMP sokkal szelídebb fejlesztést tart itt szükségesnek: elég lenne a terület gyalogos és kerékpáros megközelítését biztosítani, egy természetbe illeszkedő sétányt kialakítani a tisztáson padokkal és bográcsozó hellyel. Ez sokkal olcsóbb is lenne, és önkormányzati forrásból megvalósulhatna.
👉 Egy Duna-parti parknak, rekreációs- és sport funkciónak a Kopaszi gát folytatásaként van létjogosultsága, de nem itt, hanem délebbre, ahol a természetes növényzet sokkal kevésbé maradt fenn. Ezt a kis erdőfoltot viszont hagyjuk meg, mert így ahogy van értékes!
👉 Még egy kérdés felmerül: vajon miért éri meg egy magáncégnek parkot építeni 300 millió Ft-ért, amikor bevétele nem származik majd belőle és csak fizetni kell a fenntartást és a bérleti díjat. A cég képviselője az ülésen elmondta, hogy a szomszédos területen ingatlanfejlesztést terveznek és az új ingatlanok értékét növelné a park.
👉 A fentiek miatt az ülésen az LMP a Momentum javaslatához csatlakozva a pályázat eredménytelennek nyilvánítását támogatta, de a DK-MSZP-Jobbik-Fidesz szavazatával így is átment, hogy a JogászPinceklub Kft. 10 évre megkapja a terület bérleti jogát a benyújtott koncepcióterv szerint.

Szerkesztői lábjegyzet:

 • Csak halkan megkérdezem, hogy az ingatlanfejlesztő ingyenes, mindenki számára elérhető, mondhatni az Újbudai lakosok szociális ellátásába illeszkedő rekreációs parkot kíván építeni, vagy miután elkészült majd lehet menni tiltakozni a terület részleges vagy teljes elzárása ellen, mint a Kopaszi-gát strandjánál ? Tényleg, van erre vonatkozó passzus a szerződésben, van bármilyen garanciánk ? Bár mint azt tudjuk Orosz Anna a Kopaszi-gát esetében is bemutatta, hogy a szerződésben az állt, a Duna-part közterület marad, nem zárható el az emberek elől, aztán lásd mi lett belőle.
 • Ha mindenki számára látogatható létesítmény épül, akkor vajon nem lesz a területtől mesterségen elzárva az újbudai lakosok jelentős része, azaz olyan árakat szabnak meg (megint csak lásd Kopaszi-gát strandja és környéke), ami majd kellően távoltartja a Duna parttól az átlag embereket, kis nyugdíjasokat ?
 • Szokásos kérdésem, akkor most Újbuda Megtelt vagy sem ? És ez most nem fővárosi vagy állami beruházás, terület…
 • Azt maximálisan megértem, hogy a JogászPinceklub Kft. a pályázati anyag zártan kezelését kéri, de miért kell ehhez az Önkormányzatnak hozzájárulni ?  Miért nem hangzik el ilyenkor, hogy ez a pályázatból történő kizárást eredményezi, mivel Újbuda Önkormányzatának beszámolási és egyeztetési kötelezettsége van Újbuda lakosaival.
 • “Az ártéri erdőbe beékelve acélszerkezeteken álló “parti sétányt” terveznek, ami a vízpart fölé benyúló kilátóteraszokat is magába foglal.” Ez miként illeszkedik a Zöld Újbuda koncepcióba ?
 • “A magasabban lévő szinten komoly fa- és cserjeirtás árán parkolót, letérkövezett pihenőtereket, sétányt, strandröplabda pályát, kültéri játszóeszközöket és közösségi teret terveznek. ” Épp most jelent meg a cikk, hogy Újbuda Önkormányzata 130 fát ültetett el a kerület különböző pontjain. Ennek ellensúlyozása az ártéri erdőn belüli fa és cserjeírtás ?
 • “Összességében olyan magas, 45%-os beépítés alakulna ki a fenti (4016 helyrajzi számú) telken, hogy a minimálisan elvárt 60%-os zöldfelület csak úgy teljesülhet, ha a telek tervezési területen kívüli részén plusz zöldfelületeket létesítenek.” Na most már csak egy Vitézy Dávid típusú bejelentést hiányolok, miszerint a kivágandó, nem éppen tegnap ültetett fák jelentős részét átültetik 🙂 de félre a viccet az normális, hogy sok-sok éves árnyékot, hűst adó fákat amelyek az Országos Ökológiai Hálózatban is szerepelnek, ökológiai folyosó funkciót töltenek be, azt halál nyugodtan ki lehet írtani, ha cserében feljebb ahol nincs ilyen jellegű egybefüggő zöld terület ültetünk annyi fát, ami éppen ahhoz elegendő, hogy az előírásnak megfeleljünk ?
 • Ártéri erdőbe kertmozit, foodtruck showt, ehhez csak gratulálni tudok. A családi programok tekintetében pedig megkérdezte az Önkormányzat, hogy ezt hogyan kell érteni, mert  a szomszédban lévő Kopaszi-gát környezetében a Duna-parton maximum a helyszíni elit-gettó családjait lehet látni, bár elnézve a nyári forgalmát a strandnak, még abból sem sokat.
 • “Még egy kérdés felmerül: vajon miért éri meg egy magáncégnek parkot építeni 300 millió Ft-ért, amikor bevétele nem származik majd belőle és csak fizetni kell a fenntartást és a bérleti díjat. A cég képviselője az ülésen elmondta, hogy a szomszédos területen ingatlanfejlesztést terveznek és az új ingatlanok értékét növelné a park.”  Na kibújt a szög a zsákból, azért áldozzuk be Mi, Újbudaiak az ártéri erdőt, hogy a szomszédban tervezett ingatlanfejlesztés részeként létrejövő lakópark majd értékesebb legyen azok eladásakor, és tovább terheljük, a már így is dögledező műszaki és humán infrastruktúrát 🙂 Azt már csak halkan kérdezem ismét, hogy a szomszédos terület, ahol ingatlant fejlesztenek, az kinek a tulajdona, az Önkormányzaté, Fővárosé, Államé, azt a beruházást ki támogatta a terület értékesítésével ? (lehet már csak volt tulajdona, hiszen esetleges megvételre aligha ruháznak be mellé, kivéve, ha halál biztosak, hogy Ők a befutók, mondjuk az ilyen halálbiztosan tudom típusú ügyletek sem lepnének meg)
 • A létesítményhez nem kis parkolót kell építeni, kérdezem miért ? Nem elég jó Újbuda tömegközlekedése, hogy a kerületen belül villám gyorsan bárki ideérkezhessen, vagy valójában az az oka, hogy nem az itt élőket várják ide. Hogy is van a Zöldek által is hangoztatott mondat, hogy a minél több parkolóval, egyre nagyobb forgalmat generálunk, autó használatra ösztönzünk ?
 • A 10 éves bérleti jogban, amit ismét a fejünk fölött és a tudtunk nélkül eldöntöttek ott szerepel-e a kötelező helyreállítás, minden általuk épített épület, szerkezet elbontása, a természetkárosítás helyreállítása ? Egy albérletet is az eredeti állapotban kell visszaadni a tulajdonosnak, erre van a kaució…  Tényleg kaució van a szerződésben, hogy legyen miből 10 év múlva rekreálni a környezetet ?
 • A területen létesítendő házak, kiszolgálók, illemhelyek, stb ellátásához szükséges technikai háttér, víz, szennyvíz, villany, internet, miegyéb az rendelkezésre áll, vagy elindul az ártéri erdő “némi” átalakítása ennek érdekében is ?
 • Jelen üggyel szemben tanúsított ellenállásom most attól félek zavarba fogja hozni a nem túl nagyszámú, de annál fanatikusabb politikai pártok vazallusai néven emlegetett réteget, hiszen akkor most jobb vagy baloldali bérenc vagy bértollnok vagyok, hiszen ezt most jobbról és balról is megszavazták LMP és Momentum kivételével fentiek alapján. Nos kellemes fejvakarást kívánok innen is azoknak, akik közöttünk élnek és elméleti természet és kerület védők, saját kedvenc pártjuk esetén is maximum fotel forradalmárok, hogy ebben az ügyben érdemes útmutatást kérni a párt apparátustól, akár konkrét előre megrágott szöveg formájában  is, amit aztán visszaböföghetnek az interneten.

Mi más maradt nekünk civileknek, mmint a fentiekből látható?  Kérdések, kérdések, kérdések… no meg temethetjük a fejünket a kezünkbe és sírva vigadhatunk vagy végre észbe kapunk és a valódi, pártoktól mentes Civileket juttatunk be az Önkormányzatba, mert a pártokon keresztüli képviselet nem csak Újbudán és nem csak Önkormányzati szinten megbukott, lejárt felette az idő…

De hogy említhessünk valami pozitívumot is, most ezek szerint végre nem volt civakodás, egymásra mutogatás, felelősség tologatás, úgy tűnik egymás vállára borultak a pártok, lelkesen kezet ráztak, hiszen ez csak egy ártéri erdő, az meg ki a fenének kell…

 

Most mit lehet ezek után mondani ? Sírjak vagy nevessek, vegyem elő a pártok választási ígéreteit és tegyem be ezeket az unokáim részére gondosan elcsomagolt Andersen meséi gyűjteménybe ? Pontosan milyen ígéreteket vehetek egyáltalán még komolyan ? A Civil szervezetek kérjenek azonnali párbeszédet az Önkormányzat vezetésével ez ügyben ? Ok, de mint fentebb olvasható itt már nyertes kihirdetése történt meg a gazdasági bizottságnál, és arra nekünk Civileknek nincs időnk, hogy csak azért menjünk egyeztetésre, na már ha egyáltalán fogadnak, hogy meghallgassuk ki, milyen helyzetben, van vagy az értsük meg verziót. Rossz hírem van, nem értünk meg semmit, mert MI, Civilek, lassan már csak Mi komolyan gondoljuk, hogy Kérjük Vissza a Zöld Újbudát és azt is, hogy Újbuda Megtelt !

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest