2024.04.18.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Van remény a Dunaparti ártéri erdő megmentésére, vannak reálisan gondolkodó képviselők, akik megpróbálják a holnapi testületi ülésen leállítani a foylamatot…

5 min read

A dunaparti ártéri erdőnk bérbeadása és ebből adódó lehetséges természet károsítás az Újbudai Civilek Közösségében is kiverte a biztosítékot, és azonnali tiltakozásba kezdtek, hogy megállítsák a bérbeadás folyamatát.

Nagy örömünkre most egy olyan beadványra leltünk az Újbuda oldalon, ami holnap kerül beterjesztésre a testületi ülésen és a bérbeadási pályázatnak minimum ideiglenesen a leállítását kérik az azt aláírók.

A beadványt többek közt a Momentum, az LMP és a Párbeszéd jegyzik, és nagyon reméljük Civilként, hogy egyik párt sem akarja elgáncsolni az ártéri erdő megmentésének lehetőségét.

Orosz Anna alpolgármester facebook posztjában indokolja is álláspontját:

“Érvénytelenné kell nyilvánítani és újra kell tárgyalni az újbudai Duna-parti ingatlan bérleti jogáról szóló szerződést!
Szeptemberben az újbudai önkormányzat kiírt egy pályázatot egy értékes Duna-parti közkertnek minősülő telek bérleti jogára. Ez az egyhektáros (10 ezer nm) zöldterület az újbudai Duna-part Kopaszi-gáttól délre fekvő részén található, ahol a hatályos szabályozás alapján gyakorlatilag semmit nem lehet építeni, ahogy kereskedelmi vagy vendéglátóipari tevékenységet sem lehet folytatni. A pályázatról a Gazdasági Bizottság két héttel ezelőtt döntött. A Momentum (Erhardt Attila – képviselő és Bedő Dávid – Momentum) és az LMP (Meleg Dániel) képviselői nem támogatták a pályázat eredményessé nyilvánítását, míg az MSZP, a DK és a Fidesz képviselői igen. Holnap az újbudai Képviselő-testület ülést tart. Barabás Richárd párbeszédes alpolgármester, Kreitler-Sas Máté LMP-s képviselő, Daam Alexandra, a terület momentumos képviselője és jómagam egy sürgősségi javaslatot terjesztünk a Testület elé. Az előterjesztés célja, hogy nyilvánítsuk eredménytelennek ezt a pályázatot. Javasoljuk, hogy csak akkor nyissuk ki újra ezt a kérdést, ha elkészül a már folyamatban lévő, egységes, zöld Duna-parti sétány koncepcióterve, illetve valódi versenyt teremtő pályázatot tudunk transzparens feltételek mellett kiírni.
Mi azt szeretnénk, hogy a Duna-part még nem beépített területein egy olyan zöldterület jöjjön létre, ahol az emberek nyugalomra találhatnak, feltöltődhetnek, kikapcsolódhatnak. Az elmúlt 30 évben a Duna partján Újbudán hatalmas betonmonstrumok épültek. Irodaházak és sokezer fős lakóparkok. Felelősségünk, hogy gondoskodjunk a még megmaradt zöldterületek védelméről, és a jövőben olyan funkciókat kaphassanak ezek a területek, amely az újbudaiak érdekeit szolgálják.
Az okok, amiért hibás döntésnek tartanánk a pályázat eredményessé nyilvánítását és a szerződés megkötését, sokrétűek. Mindösszesen két pályázat érkezett be, ami nagyon kevés, valódi versenynek ez aligha mondható. Ráadásul az egyik pályázat formai okokból nem volt teljes, így egyetlen érvényes pályázatból választhatta ki a Gazdasági Bizottság a győztest. A két pályázat ráadásul tartalmában és a beruházás volumenében merőben eltérő volt, amelyből arra következtetünk, hogy az, hogy mit lehet kezdeni ezzel a területtel, nem jutott el transzparens módon a (potenciális) pályázókhoz. Itt kell megjegyeznem, hogy a területre vonatkozó szabályok szerint, itt gyakorlatilag semmilyen kereskedelmi vagy vendéglátóipari tevékenységet nem lehet végezni, az érvényes pályázat mégis sokszáz millió forintos beruházást tartalmazott. A bevételi oldal forrása azonban nem derült ki a pályázatból. Azt is aggályosnak tartjuk, hogy a pályázatból nem derül ki, pontosan milyen beruházások, milyen ütemtervvel fognak megvalósulni az érintett telken, ezek közül melyik visszafordítható és melyik visszafordíthatatlan. Mindezek mellett a környezeti károktól, esetleges fakivágásoktól, túlzó építkezésektől is szeretnénk megóvni a területet.
Mindezek fényében abban a reményben veszünk részt a holnapi Képviselő-testületi ülésen, hogy előterjesztésünket támogatni fogják Újbuda képviselői és nem kötik meg ennek a területnek a sorsát a következő 15 évre. Előterjesztésünket a Mindenki Magyarországa Mozgalom Dél-Budai szervezete (Jurenka Csaba) és a Momentum Újbuda (Lados Tamás) is támogatja.”

Itt kell hozzá tennem, hogy bár nem vagyunk ott a képviselő testületben, de az Újbudai Civilek Közössége igen csak jelentős erőt képvisel, és Mi is támogatjuk kivülről a kezdeményezést és a beadványt, amiben a pályázat kiirás érvénytelenítése a cél, támogatunk minden olyan megoldást, ami megóvja a természeti értékeinket, jelen esetben az ártéri erdőt.

Az előterjesztés és a határozati javaslat szövege ezen a két linken érthető el:

https://mikrodat.ujbuda.hu/app/cms/api/getfile/ccf44d3d-5dbc-11ec-9b4e-e70a27390546/El%C5%91terjeszt%C3%A9s_Duna-parti%20telek%20p%C3%A1ly%C3%A1zat.pdf

https://mikrodat.ujbuda.hu/app/cms/api/getfile/cd538479-5dbc-11ec-9b4e-e70a27390546/Hat%C3%A1rozati%20javaslatok_Duna-parti%20telek%20p%C3%A1ly%C3%A1zat.pdf

Kíváncsian várjuk a fejleményeket a holnapi testületi ülésen és az Újbudai Civilek Közössége egyben felszólítja az Önkormányzati Képviselőket, hogy támogassák a javaslatot, és állítsák le ezt az átgondolatlan bérbeadási pályázatot. Elutasítás esetén minden lehetséges eszközzel élni fogunk a természetes környezetünk, fáink, élővilágunk megóvása érdekében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest