2022.12.03.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

Plakát pályázat Újbudán élőknek, dolgozóknak, Újbudát szeretőknek… a Hamzsabégi sétányon megrendezett Harc plakát kiállítás sikerén felbuzdúlva :-)

4 min read

Biztosan sokan emlékeznek, hogy pár hónapja a Hamzsabégi sétány részleges kiírtása elleni küzdelem részeként plakát pályázatot hirdetett a POPÉK Civil Szervezet, ami rendkívül sikeres lett, nagyon sok amatőr pályamunka érkezett be, amiből kiderült, hogy nem scak tehetséges grafikus jelöltek, de rengetegtg természetet szerető ember él a környezetünkben.

Ezten a sikeren felbúzdúlva Újbudai Civilek Közössége és a Lokálpatrióta ismét kiír egy plakát pályázatot, aminek a témája Újbuda túlépítése, Zöldterületeinek megmentése és a Közélet tisztasága vagy annak hiánya, átláthatóság problémája, a Civilek szerepe vagy szerepének hiánya a Közéletben (elsődlegesen Újbudán). Természetesen lehet konkrét ügyekre is fókuszálni a plakát tervezésnél, mint a Kelenfüldi Városközpont, a Hamzsabégi sétány, Dunapartunk kisajátítása elleni küzdelem, Saroktelek, Újbuda közvagyonának értékesítési kísérletei, a kerületi infrastuktúra hiánya, elmaradása, stb. Nem megkötni szeretnénk az alkotók kezét a téma választásban, sokkal inkább felszabadítani.

Ahogy ez a Hamzsabégi Sétány esetében is történt a plakátokkal az Újbudán élők kifejezhetik véleményüket különböző ügyekben, folyamatokban, és ezzel alapvetően fel is hívhatják a figyelmét a kerület vezetésének, hogy mi az amiben másként gondolkoznak.

A Palkátokat digitális formában kérjük beküldeni a Lokálpatrióta szerkesztőségébe (lokalpatriota@lokalpatriota.net) de nem tilos egyből nyilvánossá is tenni, ha akár itt a cikk alatt hozzászólás formájában, akár a Lokálpatrióta facebook oldalán, vagy facebook csoportjában  jelenteti meg az alkotó. Sőt az Újbudai Civilek facebook csoportban is örömmmel várjuk az alkotásokat. Az alkotásokat kérésedre névvel vagy név nélkül (anonymus)tesszük közzé .

Akár emailben, akár nyilvánosan jelenik meg egy-egy pályamű az részt vesz majd a versenyben, amiről olyan szakmai zsűri fog eldönteni, akiknek nem sok közük van a grafikai munkákhoz, plakáttervezéshez, viszont rendkívül érzékenyek a kerület problémáira, legyen az az itt élők életminősége vagy a természetes környezetünk rombolása. Azt is megígérhetjük, hogy a döntés maximálisan szubjektív lesz, mert ezt már eltanultuk más ügyeket látva a politikai elittől.

Egy pályázatnak természetesen mindig kell lennie valamilyen díjának is, így ebből mi szevezők sem maradhatunk ki.

Gondolkodtunk mi lehetne méltó egy Újbudát szerető embernek….felmerült, hogy dobjunk össze saját zsebből pár százezer forintot (ahogy ezt lelkes civilek megtették a Hamzsabégi sétány perköltsége tekintetében is, ha már máshonnan nem jött segítség ), amit borítékben adnánk át, de ezt elvetettük a boríték vagy boritékolás fogalmának kissé lejáratott tartalma miatt, üvegzsebet meg nem igazán tudunk kifújni üvegből szakmai hiányosságaink miatt. A nagy fejtörésben az is kipattant az elménkből, hogy közösséget építő emberektől, szervezetektől rossz üzenet lenne kiemelni egyetlen személyt, bármennyire is tehetséges pályamunkával áll elő, hiszen mi a Közösség erejében hiszünk, ahogy abban is, hogy rengeteg tehetséges ember él közöttünk, így a díj mindnekinek jár. A döntésünk tehát, hogy a pályázat főnyereménye a közös ügyeink és közös gondolkodásunk emlékhelyeként egy kiállítás lesz mindenki munkáját elismerve és bemutatva. A helyszínt még keressük és örömmel fogadjuk az Önkormányzatunk erre vonatkozó segítségét, felajánlását is.

A Pályázati munkák beküldésének határideje: 2022.január 15, de ez tetszőlegesen megvátltoztatható, ha olyan sok pályamunka érkezik be, aminek feldolgozásához, kiértékeléséhez idő kell 🙂 A pályázaton nem csak saját ötletek, de már létező plakátok átdolgozásai is részt vehetnek, amelyek így űj értelmet, tartalmat nyernek.

A Saroktelek és a Hamzsbaégi sétány ügyében tevékenykedő Civilek munkájának elimseréseként, a pályázaton automatikusan részt vesznek azok a plakátok, amelyeket alkotóik az adott helyszínekre, az ottani problémákból adódóan készítettek.

Nem szeretném eltegadni, hogy az ötletet az adta, hogy egy lelkes amatőr , aki már a Hamzsabégi sétánynál is ott hagyta keze munkáját, küldött a részemre 3 plakát tervet adott ügy kapcsán, és felvetette érdemes lenne plakát versenyt hirdetni.

Íme a 3 plakát kedvcsinálónak:

És hogy fokozzuk a kedvet a plakát készítéshez, íme néhány pályamunka a Hamzsabégi sétány megmentése érdekében rendezett Harc plakát kiállítás anyagából...

1 thought on “Plakát pályázat Újbudán élőknek, dolgozóknak, Újbudát szeretőknek… a Hamzsabégi sétányon megrendezett Harc plakát kiállítás sikerén felbuzdúlva :-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest