2022.08.09.

Lokálpatrióta

Újbuda civil hírportálja

2021 Újbudán a Civilek, a Civil Szerveztek, közösségek és mozgalmak éve volt. Íme egy kis összesítés mi mindent értünk el és mi vár ránk 2022-ben…

7 min read

Egész Budapesten, sőt akár az egész országban a legerősebb, legtevékenyebb és ebből adódóan legsikeresebb Civil szervezetek, közösségek, mozgalmak Újbudán találhatóak. 2021 utolsó negyedéve pedig a megkoronázása volt a tevékenységüknek, amikor létrehozták az Újbudai Civilek Közösségét.

Ennek a közösségnek az egyik alapítója a Védegylet országos civil szervezet most röviden összefoglalta mi mindent értek el 2021-ben csak Újbudán és mik azok, ahol még a sikerek váratnak magukra, de reményeik szerint ezeket a sikereket el fogja hozni 2022. Az összefoglalót Bereczky Gábor, a Védegylet főtitkár-helyettese készítette el…

“EREDMÉNYES ÉVET ZÁRUNK?
Olyan sok ügyünk volt, hogy csak cím szavakban, a nagyobbakat foglalnám össze:
 • Lakó-pihenőövezeti besorolás kértük és megvalósult.
 • Készítettünk 2 db. virágládát a Barackmag utcába, kértünk máshova is forgalomlassítás céljából, megvalósult.
 • Több évtizedes kérésünk valósult meg, így a Törökbálinti úton van járda.
 • Forgalomlassításra kértünk fekvőrendőrt, megvalósult.
 • Hamzsabégi sétány plakát kiállításába besegítettünk, terveztünk, kiraktunk. (HARC Plakátkiállítás.)
 • Dunaparti telek bérbeadását kértük érvényteleniteni, megvalósult.
 • Gazdagréti Flashmob rendezvény megvalósult.
 • Megalakítottuk a civil közösségi díjat, amit András adott át.
 • És a legnagyobb ügyünk, a Tétényi Városközpont eladásának megakadályozásának ügye, melyben január közepén lesz talán döntés.
 • Rétköz utcában megsérült fáknak metszésének kérése. Megvalósult és nem tőben vágták ki a fákat.
 • Nagyszeben tér közelében levő új park. Nem minden úgy valósult meg, ahogy szerettük volna.
 • Körforgalom kérése az Egér út és a Budaörsi útra. Valami fura lett.
Van meddő ügyünk is:
 • Madárhegyen épülő apartman szálló ügye, ahol egy kiserdő tűnt el, 10 métert meghaladó földfeltöltés történt, történik megállás nélkül a szomszédos ingatlanokon.
 • Gazdagréti tér zöldítése.
 • CORDIA építkezések elviselhetővé tétele. Részsikerek vannak, de kevés.
 • Virágpiac, “balkáni” állapotok felszámolása. Részben sikeres, de nincs tartós megoldás.
 • Madárhegy okos (SMART) tömegközlekedésének koncepcionális tervezése, e. buszok forgalomba állítása. Sajnos nincs az ügyben fejlemény.
 • Kutyafuttató megvilágításának lehetősége szigetüzemű, LED fényforrásokkal. A minták elkészültek, sajnos itt sincs fejlemény az ügyben.
 • Forgalmirend változás, valamint a gyorshajtással kapcsolatos figyelemfelhívás. A szóróanyagok terveit elkészítettük, sajnos nincs fejlemény az ügyben.
A képviselt ügyekben összesen több mint 100 oldalnyi beadvány született, 2021-ben több mint 1000 poszt. A tagság létszáma 2021-ben duplázódott.
Az éves munkával kapcsolatos bérezés 0.- Ft.
Költségtérítés: 0.- Ft.”
És ez csak egyik Civil szervezetünk eredményei a sok közül, de nem szabad elfelejteni, hogy a POPÉK milyen gigászi küzdelmet vívott egész évben a magyar állammal és bizonyos értelemben kerületünk önkormányzatával szemben is, hogy megmentsék Újbuda belvárosának tüdejét, a HAMZSABÉGI SÉTÁNYT, annak részleges kiirtásától. A Popék a sétány mentén élő lakókat közösségbe szervezve saját kis pénzükből állták az össze peres eljárásból adódó és egyéb költségeket, mert bármennyire is megdöbbentő ebben sem kaptak segítséget a kerület vezetésétől. Ez Dávid és Góliát küzdelme, de az ott élők és civil szervezetük soha egyetlen lépést sem hátrált meg, pedig nem kis ellenszélben, hanem ellenviharban, sőt orkánban kell megvédeni az ott élők és általánosságban Újbuda érdekeit.  2021-ben nem kevés közösségi programot, megmozdulást is szerveztek, pedig erről az önkormányzat tulajdonában lévő kerületi média nem igazán adott tájékoztatást.
DE ne feledjük a Körtér Mozgalom történetét sem, akik az egész kerületre kiterjedően folytatják évek óta ádáz küzdelmüket a Zöld területeink megmentéséért, Újbuda túlépítésének leállításáért, és közben rendezvényeket tartanak, hogy minél többen megismerhessék a természetes értékeinket, a természettel történő együttélésünknek nem csak lehetőségét, de megkerülhetetlen szükségességét is. Támogatást ők sem igazán kaptak semmilyen, nem csak anyagi értelemben.
A Saroktelek is megmutatta 2021-ben, hogy nem lehet tőlünk elvenni a maradék kis zöld területeinket, és azokat feláldozni ingatlanfejlesztés címszóval.
Végül, de nem utolsó sorban a Kelenföldi Városközpont megmentéséért létrehozott mozgalom, bejegyzés alatt álló civil egyesület Újbuda történetének legnagyobb számú aláírással rendelkező petíciót mutatták be, amiben az ott élők, és a Városközpont bérlői együtt mondtak nemet az ingatlan eladására és lebontására, és egyben követelik több mint 30 évnyi kizsákmányolás után a terület felújítását. Itt ugyan még nincs végleges döntés, de ilyen méretű tiltakozás mellett óriási öngól lenne az Önkormányzatunk vezetése részéről, ha semmibe vennék több mint 10.000 ember egyértelmű kívánságát, amit akár utasításnak is mondhatunk, hiszen mi, itt élők vagyunk az alkalmazói és megválasztói (felhatalmazói) a helyi önkormányzat képviselő testületének.
És amit külön ki kell emelni, hangsúlyozni Bereczky Gábor írásából:
“Az éves munkával kapcsolatos bérezés 0.- Ft.
Költségtérítés: 0.- Ft.”
A civilek tehát önzetlenül, bármilyen díjazás nélkül végzik a munkájukat a kerületük iránti szeretetből és természeti kincseink miatti aggódásuk okán. Amit tesznek azt kizárólag az Újbudaiakért teszik, politikai állásfoglalás és hovatartozás nélkül. Ezzel szemben 2021-ben sajnos nem egy esetben láthattuk, hogy akik viszont nem elhanyagolható díjazásban részesülnek, azok hogyan vonakodtak kiállni a saját szavazóik érdekében és egyben hogyan felejtették el rendre az intézkedéseket megelőzően megvitatni az ott élőkkel, a választóikkal, hogy mit is széndékoznak tenni állítólag az ott élők érdekében és velük egyetértésben.
2021 igazi üzenete éppen ezért a kerület politikai elitje részére, hogy a Civilek felnőttekké válták, a továbbiakban már nem műanyag bábuk egy terepasztalon vagy sorok egy költségvetésben.  A csipkerózsika álom Újbudán véget ért, erős szervezetté váltunk, akiket már nem lehet figyelmen kívül hagyni a kerületünket érintő kérdésekben. Megmutattuk, hogy a Civileknek nem csak kampány beszédekben telt meg Újbuda, hanem a valóságban is, megmutattuk, hogy mi, itt élők pontosan tudjuk mi a jelentése a ZÖLD ÚJBUDA fogalmának, és ezt ha törik, ha szakad be is fogjuk tartatni a kerület mindenkori vezetésével, ha már erre amúgy is ígéretet tettek.
2022 sem lesz könnyebb év, már most látjuk az újabb ügyeket, amiben fel kell vennünk a kesztyűt olykor a kormánnyal, olykor Újbuda Önkormányzatával, olykor jobbra kell üzennünk, máskor meg balra. Számunkra 2022-ben sem létezik jobb meg baloldali Újbuda, számunkra kizárólag ÚJBUDA létezik, ami a Miénk, és nem hagyjuk a jövőben, hogy pártpolitikai harcok színterévé alacsonyítsák le olyanok, akik már nem méltók a bizalmunkra.

Ennek jegyében kíván az Újbudai Civilek Közössége békés, egészségben gazdag, politikai csatározásoktól mentes, végre valóban ZÖLD és élhető Újbudát, Újévet minden itt élőnek, vagy itt dolgozónak, minden kerületet és a természetet szerető lokálpatriótának !

1 thought on “2021 Újbudán a Civilek, a Civil Szerveztek, közösségek és mozgalmak éve volt. Íme egy kis összesítés mi mindent értünk el és mi vár ránk 2022-ben…

 1. A zöld területként jegyzett területek megtartásán túl fontos minden talpalatnyi zöld terület megtartása. Ez víz nélkül lehetetlen. Ma még mindig prioritást élvez a csapadékvíz elvezetése, levezetése a csapadékvíz visszatartásával hasznosításával szemben. Ez a már nyilvánvalóan hibás kezelés a Hosszúréti-patak esetében több szakaszon árvizet okoz.
  A Péterhegyi lakópark (1112 Péterhegyi út 81. – Kapolcs utca sarka) területének feltöltése, megépítése előtt Kőérberek természetközeli mély fekvésű területei megfogták, lecsendesítették a patakon érkező árhullámokat. Ma Tóvárosban az alsó tó rendszeresen kiönt. Az újabb beépítésekkel a lefolyási viszonyok megváltoznak, a többlet csapadék a korábban kialakított elvezető rendszeren késleltetés nélkül a tavakba kerül. A tavaknak jelenleg nincs szabad tározó kapacitása. Ami befolyik az rögtön kifolyik. A tavak a kiülepedő szennyvíziszaptól nagymértékben feltöltődtek. Párologtató felületük aránytalanul nagy a patak száraz időszaki vízhozamához képest. A tervezett beépítéssel a pufferzóna oly mértékben csökken, hogy a tervezett élőhely kialakítás okafogyottá válik.
  Mikor vállalják fel ezeknek az anomáliáknak a megszüntetését?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)

RSS
Follow by Email
Twitter
Youtube
Pinterest